Sambal telur |
Sambal telur |
Sep 11 2008, 11:14 PM
Kiriman
#1
|
|
Eksekutif Junior Kumpulan: Member Rasmi Kiriman: 394 Sertai: 8-September 08 Daripada: Johor dan terengganu No. Ahli: 16 |
berjumpa lagi kita dalam kelas masakan kali ni..hehe..kali ni nak kongsi resepi sambal telur...untuk isteri2 mesti dah tau, ni untuk orang bujang atau yang tak tahu lagi..hehe..ok kite ke penyediaan bahan.
Bahan-bahan: 3 biji telur (direbus & dibelah dua memanjang) 2 camca minyak ½ cawan pati santan 2 camca air asam jawa garam secukup rasa 1 keping telur dadar (digulung & dihiris ) timun yang potong halus (bersilang) Bahan untuk di kisar: 10 ulas bawang merah 1 ulas bawang putih belacan (dibakar)-sebesar ibu jari lebih kurang 1 camca gula 8 batang lada kering (direndam & ditoskan) 3 batang lada merah 1 camca garam Caraa-caranya: Panaskan minyak dalam kuali di atas api yang sederhana & masukkan bahan kisar yang telah dikisarkan tadi. Tumiskan sehingga keluar minyak (masak),kemudian kecilkan api. Tuangkan santan, kacau & didihkan perlahan-lahan selama 10 minit. Masukkan air asam jawa & garam.Teruskan memasak sehingga campuran kuah itu menjadi pekat. Rasa asam garamnya. Masukkan 3 belah telur & lomorkan dengan sambal.Biarkan mendidih & angkat setelah masak. Isikan telur itu ke dalam pinggan & masukkan 3 belah telur selebihnya. Hiaskan dengan telur dadar & timun. Hidangkan panas-panas atau sejuk dengan nasi putih & sayur-sayuran atau dengan nasi lemak. -------------------- |
|
|
Versi Ringkas | Masa sekarang: 22nd September 2024 - 02:30 AM |