Nov 23 2008, 02:19 AM
			
				 Kiriman
					#1
					
				
			 
		 | 
	|
        	
				
					![]() Eksekutif Junior ![]() ![]() Kumpulan: Member Rasmi Kiriman: 184 Sertai: 18-November 08 Daripada: klang No. Ahli: 264  | 
       
			
			 
				Yang Pasti Best   
			
			
					
		![]() LOMPAT TIKAM Bahan-bahan Bahan bawah (warna hijau) 250g tepung beras 1000ml air 3 helai daun pandan dikisar dengan 500ml air 2 sdb air kapur Bahan atas (warna putih) 250g tepung beras 1500 santan garam secukup rasa Cara Membuat Bahagian bawah: 1) Campurkan tepung beras, air, air daun pandan dan air kapur dalam bekas adunan. Kacau hingga sebati dan tapis adunan tersebut. 2) Panaskan periok dengan api kecil, masukkan adunan tersebut dan kacau sehingga masak dan agak pekat. 3) Apabila sudah masak, masukkan kedalam loyang dan ratakan permukaannya. Sejukkan. Bahagian atas: 4) Campurkan tepung beras, santan dan garam secukup rasa dalam bekas adunan yang lain. Kacau sebati dan tapis. 5) Masak diatas api yang kecil sehingga pekat. Tuang keatas lapisan bawah tadi. Sejukkan. 6) Hidang dengan sirap gula merah. masa dok pekan, pahang mcm nie....resepinya tapi kat sni ada lompat tikam yang pulut merah.....pulak... ade tak sapa2 tau...  | 
	
| 
			
			 | 
	|
 missnariza   LOMPAT TIKAM   Nov 23 2008, 02:19 AM
 
 ganazz   sampai ka ari ni masih tak tau per sal kuih ni dib...   Nov 23 2008, 07:07 AM
 
 aina_sara   QUOTE (ganazz @ Nov 23 2008, 07:07 AM) sa...   Nov 24 2008, 10:44 AM
 
 missnariza   QUOTE (aina_sara @ Nov 24 2008, 10:44 AM)...   Nov 24 2008, 04:46 PM
 
 biey_ila   kt kelate belambokkkkkk...... mmg sedap ah....   Dec 2 2008, 10:38 AM
 
 e_sentinel   Kuih ni memang best , tapi nama patut tukar kot   Nov 23 2008, 03:27 PM
 
 mat.g   lompat tikam ni tak silap aku origin drp kelantan ...   Nov 23 2008, 03:56 PM
 
 missnariza   QUOTE (mat.g @ Nov 23 2008, 03:56 PM) lom...   Nov 24 2008, 09:46 AM
 
 e_sentinel   Iskhh .. lain aje bunyinya aina   Nov 24 2008, 04:39 PM![]() ![]()  | 
	
| Versi Ringkas | Masa sekarang: 4th November 2025 - 11:51 AM |