IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

 
Reply to this topicStart new topic
> Macam mana nak guna News untuk trade Forex?
Moderator2
kiriman May 17 2017, 02:28 PM
Kiriman #1


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 690
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



Pergi ke laman forexfacory. Kemudian, klik jam di sebelah atas kanan untuk seragamkan masa kalendar FF dengan waktu negara anda. Klik je Match Automatically lepas tu Save Settings. Dah siap, klik Logo FF di penjuru atas kiri untuk ke Homepage.



Klik pada Today dan pilih This Week > Apply Settings untuk memaparkan kalendar untuk 1 minggu berbanding 1 hari sahaja sebelum ini. Ini adalah penting supaya anda dapat merancang trade mingguan anda dengan lebih mudah.

Klik pada tarikh (???) untuk tukar view supaya tunjuk news untuk 1 minggu terus.

Akhir sekali, manfaatkan fungsi Filter (di sebelah kanan kalendar). Anda hanya perlukan 3 sahaja iaitu High Impact (merah), Medium Impact (oren) & Non-economic (putih). Low Impact (kuning) tak perlu kerana ia tidak banyak menggerakkan market. Untuk currencies pula, buangkan CNY kerana anda perlu trade major pairs sahaja.



OK, dah siap dah setting FF!

Pertama sekali, tengok sebelah kiri Legend. Di sini ada tips penting, iaitu data news akan menentukan currency akan menguat atau melemah. Hijau Good News untuk currency tersebut. Kalau Merah Bad News.

(NOTA: Jika Legend tersebut tidak muncul, anda perlu daftar akaun percuma FF terlebih dahulu. Klik pada join Forex Factory ketika langkah pertama)


Jika USD bad news, USD/XXX akan turun, manakala XXX/USD akan naik. Ia satu hubungan yang anda kena ingat sampai bila-bila. Ini contoh movement price USD/JPY sebaik sahaja news Personal Spending m/m 8.30pm diumumkan:



Bad news USD (0.1%, warna merah), jadi USD/XXX seperti USD/JPY turun tepat jam 8.30pm 29 April 2016 (waktu MT4 Fxcitizen adalah 12:30). Begitulah impak news. Ini contoh untuk medium impact news. Kalau high impact news, memang berdesup perginya!

NEWS MANA SATU SAYA NAK TRADE NI?

Bukan semua news akan memberi impak besar kepada movement pairs. Ada news-news tertentu sahaja. Salah satunya ialah Non-farm Payroll (NFP).


2 Teknik News Trading dan senarai news yang anda boleh trade, saya terangkan panjang lebar dalam kursus Forex di http://www.klfx.blogspot.com




.


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
azam575
kiriman Jun 25 2019, 11:23 PM
Kiriman #2


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 393
Sertai: 30-October 17
No. Ahli: 2,794



Strategi dagangan berita Forex


Strategi dagangan berita mewakili salah satu kaedah perdagangan berdasarkan idea bahawa berita bergerak pasaran. Pelepasan berita positif menyebabkan kenaikan harga, sementara berita negatif membuatnya jatuh. Dalam pendekatan ini, faktor-faktor yang mempengaruhi nilai sebuah syarikat dianggap sebagai berita mengenai faktor-faktor ini. Sebagai contoh, peningkatan penunjuk kewangan syarikat (penunjuk asas, yang merupakan sebahagian daripada analisis pasaran) dianggap sebagai berita positif mengenai berita positif mengenai peningkatan prestasi kewangan syarikat.

Spekulasi terkenal Baron Nathan Rothschild mengenai Pertempuran Waterloo adalah salah satu contoh yang sempurna dari strategi perdagangan berita dalam sejarah. Pada waktunya, Nathan Rothschild dikenali di Bursa Saham London sebagai lelaki yang mempunyai akses kepada maklumat terkini. Pendapat ini telah membawa kepada hakikat bahawa tindakannya mempengaruhi kelakuan peserta pasaran saham yang lain.

Pada 20 Julai 1815 Nathan Rothschild menerima berita mengenai kemenangan Napoleon di Pertempuran Waterloo jauh sebelum ketibaan wakil rasmi Duke Wellington (ini berlaku berkat khidmat kuriernya yang teratur).

Setelah mengambil perhatian fakta ini, Rothschild pergi ke Bursa Saham London dan mula menjual sekuriti. Hasil daripada tindakan ini adalah khabar angin tentang kekalahan untuk British yang menyebabkan panik di bursa. Apabila sekuriti jatuh ke rekod rendah, Rothschild membeli sekuriti murah dan membuat kekayaan.

Oleh itu, pertempuran Waterloo juga turun dalam sejarah sebagai operasi kewangan terbesar. Orang ramai pada umumnya, yang selalu membesar-besarkan, masih menganggap kemungkinan Marshal Grouchy Napoleon terlambat ke tempat pertempuran hanya karena uang Rothschild. Walau bagaimanapun, ia tidak begitu mudah dan mudah. Seringkali, pasaran saham bertindak secara paradoks kepada berita dari sudut pandang yang belum diketahui. Sebagai contoh, harga mula tiba-tiba jatuh di tengah beberapa berita positif dan begitu juga sebaliknya.

Rahsia terletak pada fakta bahawa hanya berita yang tidak dijangka mempunyai kesan langsung di pasaran. Oleh itu, tidak ada keraguan bahawa berita revolusi di mana-mana negara yang mengakibatkan pembatalan semua stok akan membawa kepada kejatuhan bursa yang lengkap. Atau, sebagai contoh, peningkatan secara mendadak dalam prestasi kewangan sebuah syarikat adalah berita baik yang pasti akan menyebabkan kenaikan harga saham syarikat. Walau bagaimanapun, kedua-dua contoh ini mewakili berita yang tidak dijangka yang mengganggu peserta pasaran.

Sebilangan besar berita yang mempengaruhi pasaran terdiri daripada laporan pra-jadwal, data ekonomi, dan kenyataan rasmi yang diharapkan. Ada frasa yang sering dipetik oleh peniaga: "beli khabar angin, menjual fakta". Ia menjelaskan mengapa kenaikan harga menjelang berita positif dan penurunan selepas peristiwa yang dijangka berlaku. Walau bagaimanapun, sebelum jatuh terdapat kenaikan harga yang pendek.

Sebab-sebab untuk situasi seperti itu adalah berikut: ia mengambil peserta pasaran yang besar (mari kita memanggil mereka profesional) minggu atau bahkan bulan untuk menutup dan membuka kedudukan; jadi mereka tidak dapat menjual saham di pasaran beruang kerana ia akan menyebabkan kejatuhan harga. Sehubungan itu, mereka menutup kedudukan mereka pada masa yang tepat apabila dijangka berita positif dikeluarkan.

Mari kita gambarkan apa yang telah dikatakan.

Semua berita boleh dibahagikan kepada jangkaan dan tidak dijangka. Kumpulan pertama didasarkan pada prinsip "membeli khabar angin - menjual fakta", sedangkan berita yang mengejutkan dilihat secara langsung terhadap watak berita tersebut.

Seperti yang kita katakan di atas, kebanyakan berita mengenai pasaran saham harus diklasifikasikan seperti yang diharapkan. Sebagai contoh, penggabungan dan pengambilalihan (M & A) disediakan untuk masa yang lama. Rundingan boleh bertahan selama beberapa bulan dengan banyak orang yang terlibat. Dalam kes sedemikian, tentu saja, hampir mustahil untuk mencegah kebocoran maklumat, yang tersedia untuk pasaran dalam bentuk khabar angin dengan baik sebelum pengumuman rasmi. Bilangan laporan korporat positif dan negatif di kalangan kumpulan berita yang diharapkan dan termasuk penempatan bon, penggabungan dan pengambilalihan berita, pengumuman kontrak besar, dll.

Instaforex membenarkan trader berdagang NEWS. info lanjut di www.instaforex.com
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 pengguna membaca topik ini (1 Tetamu dan 0 Pengguna tidak dikenali)
0 Ahli:

 



Versi Ringkas Masa sekarang: 18th July 2019 - 09:06 AM