IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

3 Mukasurat V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> tolong i please..
chucheongfan
kiriman Apr 18 2019, 06:10 PM
Kiriman #1


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 61
Sertai: 20-April 13
No. Ahli: 2,443



hi guys.. kereta i temperature problem pulakk kali ni... asyik naik je temperature.. then engine i pun kerap2 problem... is it bcs of i'm buying secondhand car? or not related pun? any idea to help me....?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Fatihah
kiriman Apr 22 2019, 09:34 PM
Kiriman #2


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 15
Sertai: 29-August 17
No. Ahli: 2,788



QUOTE (chucheongfan @ Apr 18 2019, 06:10 PM) *
hi guys.. kereta i temperature problem pulakk kali ni... asyik naik je temperature.. then engine i pun kerap2 problem... is it bcs of i'm buying secondhand car? or not related pun? any idea to help me....?

Temperature kereta naik mungkin sbb kipas radiator kereta u rosak...enjin xdpt disejukkan...jadi temperature tu asyik naik je...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Azeerah
kiriman Apr 22 2019, 09:37 PM
Kiriman #3


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 17
Sertai: 29-August 17
No. Ahli: 2,790



QUOTE (chucheongfan @ Apr 18 2019, 06:10 PM) *
hi guys.. kereta i temperature problem pulakk kali ni... asyik naik je temperature.. then engine i pun kerap2 problem... is it bcs of i'm buying secondhand car? or not related pun? any idea to help me....?

aq rase minyak enjin yg u pakai tu mungkin x ori...kualitinya rendah...jadi hanya dpt menyerap haba ttp xdpt sejukkan enjin kereta...u blh cuba tukar minyak enjin lain...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cyclebin10
kiriman Apr 22 2019, 11:42 PM
Kiriman #4


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 74
Sertai: 7-June 13
No. Ahli: 2,468



QUOTE (chucheongfan @ Apr 18 2019, 06:10 PM) *
hi guys.. kereta i temperature problem pulakk kali ni... asyik naik je temperature.. then engine i pun kerap2 problem... is it bcs of i'm buying secondhand car? or not related pun? any idea to help me....?


Kemungkinan besar adalah minyak enjin kereta yang anda gunakan mutunya kurang baik tak dapat hasilkan fungsi keturunan suhu kereta.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cyclebin10
kiriman Apr 22 2019, 11:47 PM
Kiriman #5


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 74
Sertai: 7-June 13
No. Ahli: 2,468



QUOTE (chucheongfan @ Apr 18 2019, 06:10 PM) *
hi guys.. kereta i temperature problem pulakk kali ni... asyik naik je temperature.. then engine i pun kerap2 problem... is it bcs of i'm buying secondhand car? or not related pun? any idea to help me....?


Tapi jika kereta anda adalah second hand punya kemungkinan besar pemilik dahulu gunakan barang kurang mutu untuk gantikan ori punya dah jadikan kemalangan ni.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
weiyaow
kiriman Apr 23 2019, 03:53 PM
Kiriman #6


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 60
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,463



QUOTE (Azeerah @ Apr 22 2019, 09:37 PM) *
aq rase minyak enjin yg u pakai tu mungkin x ori...kualitinya rendah...jadi hanya dpt menyerap haba ttp xdpt sejukkan enjin kereta...u blh cuba tukar minyak enjin lain...

Rupanya mcm tu...baru saya tau suhu kereta asyik naik disebabkan minyak enjin yg pakai tu x sesuai...kereta saya ada keadaan mcm ni...apa jenis minyak enjin yg u blh suggest?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Azeerah
kiriman Apr 23 2019, 04:21 PM
Kiriman #7


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 17
Sertai: 29-August 17
No. Ahli: 2,790



QUOTE (weiyaow @ Apr 23 2019, 03:53 PM) *
Rupanya mcm tu...baru saya tau suhu kereta asyik naik disebabkan minyak enjin yg pakai tu x sesuai...kereta saya ada keadaan mcm ni...apa jenis minyak enjin yg u blh suggest?

I rase minyak enjin Caltex Havoline bagus...minyak ni bukan saje berfungsi utk melindungi enjin ketika cuaca sejuk, tp juga memberi perlindungan terbaik dlm suhu panas dan dlm beban berat...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chucheongfan
kiriman Apr 23 2019, 04:35 PM
Kiriman #8


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 61
Sertai: 20-April 13
No. Ahli: 2,443



QUOTE (Fatihah @ Apr 22 2019, 09:34 PM) *
Temperature kereta naik mungkin sbb kipas radiator kereta u rosak...enjin xdpt disejukkan...jadi temperature tu asyik naik je...


Rasa macam tu juga kerana pernah tanya kedai lain cakap kereta suhu asyik naik ada banyak sebab seperti tong air untuk turun suhu kereta tu dah pecah.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chucheongfan
kiriman Apr 23 2019, 05:04 PM
Kiriman #9


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 61
Sertai: 20-April 13
No. Ahli: 2,443



QUOTE (cyclebin10 @ Apr 22 2019, 11:47 PM) *
Tapi jika kereta anda adalah second hand punya kemungkinan besar pemilik dahulu gunakan barang kurang mutu untuk gantikan ori punya dah jadikan kemalangan ni.


Memang perkara ni perlu berhati-hati dengan sesuatu kereta second hand dulu dah pernah kena banjir enjin dah ada masalah oleh itu semasa tu perlu cuba pandukan dan telefon kepada kilang asal periksa kereta ni pernah minta warranty atas banjir tak.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bazaoyu
kiriman Apr 23 2019, 10:54 PM
Kiriman #10


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 92
Sertai: 17-March 13
No. Ahli: 2,436



QUOTE (Fatihah @ Apr 22 2019, 09:34 PM) *
Temperature kereta naik mungkin sbb kipas radiator kereta u rosak...enjin xdpt disejukkan...jadi temperature tu asyik naik je...


lagi satu boleh cuba check hos getah. kalau nampak dah lusuh and reput tu kena tukarla
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bazaoyu
kiriman Apr 23 2019, 10:56 PM
Kiriman #11


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 92
Sertai: 17-March 13
No. Ahli: 2,436



QUOTE (chucheongfan @ Apr 23 2019, 05:04 PM) *
Memang perkara ni perlu berhati-hati dengan sesuatu kereta second hand dulu dah pernah kena banjir enjin dah ada masalah oleh itu semasa tu perlu cuba pandukan dan telefon kepada kilang asal periksa kereta ni pernah minta warranty atas banjir tak.


kereta kalau dah pernah kena banjir mmg enjin akan problem. sebab tu kalau boleh before beli check dulu bawah and dalam kereta semua
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bazaoyu
kiriman Apr 23 2019, 10:59 PM
Kiriman #12


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 92
Sertai: 17-March 13
No. Ahli: 2,436



QUOTE (Azeerah @ Apr 22 2019, 09:37 PM) *
aq rase minyak enjin yg u pakai tu mungkin x ori...kualitinya rendah...jadi hanya dpt menyerap haba ttp xdpt sejukkan enjin kereta...u blh cuba tukar minyak enjin lain...


minyak apa ek yang bagus sekarang. nak minyak yg affordable tapi brkualiti
Go to the top of the page
 
+Quote Post
melindaapang
kiriman Apr 23 2019, 11:03 PM
Kiriman #13


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 45
Sertai: 7-May 13
No. Ahli: 2,455



QUOTE (bazaoyu @ Apr 23 2019, 10:54 PM) *
lagi satu boleh cuba check hos getah. kalau nampak dah lusuh and reput tu kena tukarla


betul...try picit hos tu kalau ada air keluar maknanya bocor. saya dah kena haritu sebab pakai secondhand car mmg normal
Go to the top of the page
 
+Quote Post
weiyaow
kiriman Apr 24 2019, 03:42 PM
Kiriman #14


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 60
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,463



QUOTE (Azeerah @ Apr 23 2019, 04:21 PM) *
I rase minyak enjin Caltex Havoline bagus...minyak ni bukan saje berfungsi utk melindungi enjin ketika cuaca sejuk, tp juga memberi perlindungan terbaik dlm suhu panas dan dlm beban berat...

Oooo okay, saya akan try minyak enjin ni slps ni...mane blh dptkan minyak enjin ni dgn harga yg lebih murah dan berpatutan ye? Nak tempat jual minyak enjin yg lebih blh dipercayai, maksudnya minyak enjin yg jual tu bukan yg tiruan, blh tlg share sikit x?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
john77
kiriman Apr 24 2019, 03:51 PM
Kiriman #15


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 31
Sertai: 13-March 17
Daripada: shah alam
No. Ahli: 2,702



QUOTE (chucheongfan @ Apr 23 2019, 04:35 PM) *
Rasa macam tu juga kerana pernah tanya kedai lain cakap kereta suhu asyik naik ada banyak sebab seperti tong air untuk turun suhu kereta tu dah pecah.

Radiator tersumbat jugak blh menyebabkan suhu kereta naik sbb ia akan menghalang pengaliran air sejuk ke dlm enjin...lebih baik hntr kereta secepat mungkin utk check...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
melindaapang
kiriman Apr 24 2019, 11:42 PM
Kiriman #16


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 45
Sertai: 7-May 13
No. Ahli: 2,455



QUOTE (john77 @ Apr 24 2019, 03:51 PM) *
Radiator tersumbat jugak blh menyebabkan suhu kereta naik sbb ia akan menghalang pengaliran air sejuk ke dlm enjin...lebih baik hntr kereta secepat mungkin utk check...


apa punca radiator tersumbat?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
melindaapang
kiriman Apr 24 2019, 11:46 PM
Kiriman #17


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 45
Sertai: 7-May 13
No. Ahli: 2,455



QUOTE (weiyaow @ Apr 24 2019, 03:42 PM) *
Oooo okay, saya akan try minyak enjin ni slps ni...mane blh dptkan minyak enjin ni dgn harga yg lebih murah dan berpatutan ye? Nak tempat jual minyak enjin yg lebih blh dipercayai, maksudnya minyak enjin yg jual tu bukan yg tiruan, blh tlg share sikit x?


beli dekat station minyak lah. baru betul ori
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bazaoyu
kiriman Apr 25 2019, 12:16 AM
Kiriman #18


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 92
Sertai: 17-March 13
No. Ahli: 2,436



QUOTE (cyclebin10 @ Apr 22 2019, 11:42 PM) *
Kemungkinan besar adalah minyak enjin kereta yang anda gunakan mutunya kurang baik tak dapat hasilkan fungsi keturunan suhu kereta.


minyak macam ni boleh sebabkan oil burning dekat kereta sebab enjin panas sangat
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bazaoyu
kiriman Apr 25 2019, 12:21 AM
Kiriman #19


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 92
Sertai: 17-March 13
No. Ahli: 2,436



QUOTE (melindaapang @ Apr 24 2019, 11:42 PM) *
apa punca radiator tersumbat?


air terperangkap dalam radiator so jadi air karat dan tersumbat
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Suhada
kiriman Apr 25 2019, 05:39 PM
Kiriman #20


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 11
Sertai: 29-August 17
No. Ahli: 2,789



QUOTE (weiyaow @ Apr 24 2019, 03:42 PM) *
Oooo okay, saya akan try minyak enjin ni slps ni...mane blh dptkan minyak enjin ni dgn harga yg lebih murah dan berpatutan ye? Nak tempat jual minyak enjin yg lebih blh dipercayai, maksudnya minyak enjin yg jual tu bukan yg tiruan, blh tlg share sikit x?


QUOTE (melindaapang @ Apr 24 2019, 11:46 PM) *
beli dekat station minyak lah. baru betul ori


I rase blh beli kat hypermarket...I dh biase beli kat Tesco dan Giant sbb percaya minyak yg dijual tu ori, I dh pakai beberapa thn, kereta ok je...lagipon harganya lebih murah berbanding stesen minyak...so buatapa nak belanja lebih utk dptkan produk yg sama?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Mukasurat V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 pengguna membaca topik ini (1 Tetamu dan 0 Pengguna tidak dikenali)
0 Ahli:

 



Versi Ringkas Masa sekarang: 17th September 2019 - 09:01 PM