IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

25 Mukasurat V   1 2 3 > » 

mat.g
Posted on: Jun 14 2018, 07:42 AM


Eksekutif
***

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 742
Sertai: 2-June 08
Daripada: Saujana Putra
No. Ahli: 4


Gann Square (The Square of 9)
*********************************

Selamat pagi semua!

Seperti yang dijanjikan semalam, harini sis kongsikan cara untuk membaca Gann dan juga cara menggunakannya. Posting ini agak panjang, sebab sis mencari cara yang paling elok untuk menerangkannya. Tapi..tolong baca kalau nak tahu magic Gann ni.

Siapa pengasas Gann ini?
Pengasas gann bernama W.D.Gann. Gann menggabungkan campuran geometri, astrologi dan teknik matematik kuno.

Square of nine, Square of 144 and Hexagon adalah adalah diantara Gann yang popular digunakan.


Apa yang perlu tahu dalam Gann ini?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1) Set nombor penting yang ialah yang termasuk nombor dalam line bewarna merah (Cardinal cross) dan nombor dalam line bewarna biru (Ordinal cross).

2) Sebarang nombor atau harga yang jatuh di line bewarna merah dan dikatakan sebagai support penting dan resistance penting. Manakala sebarang nombor atau harga yang jatuh di line bewarna biru dikatakan sebagai support dan resistance yang kedua penting.


Cara membaca gambarajah Gann Square yang disediakan dibawah.

1) Bermula dari nombor 1, baca mengikut arah pusingan jam bergerak (clock wise).

2) Cari harga yang telah jatuh dan nak mula rebound. Rujuk harga dengan Gambarajah Gann Square.


Contoh bacaan Gann.
~~~~~~~~~~~~~~~~

Kita ambil contoh stock CCK harini. Rujuk gambarajah Trade Details atau Tracker.

Harga open adalah pada RM0.96 dan kemudian menjunam hingga ke RM0.92.


Situasi pertama;
~~~~~~~~~~~~
Bolehkah kita entry pada harga RM0.92? Jika anda rujuk pada gambarajah Gann harga RM0.92 berada diatas paras rintangan kedua penting iaitu RM0.91 (line biru). Jika nak entry disini, make sure kena dengan trading sistem masing2, maksudnya ada signal entry selain dari signal Gann. Jika entry disini, cut loss level adalah pada paras dibawah support RM0.91 iaitu 0.905 atau 0.90. Dan target boleh letak pada paras resistance penting iaitu di line merah RM0.96 atau sebelumnya.

Situasi kedua;
~~~~~~~~~~~
Harga kembali menaik keparas RM0.96 iaitu harga pembukaan. Boleh juga dirujuk sebagai intraday breakout (0.96). Sila rujuk gambarajah Gann. Harga 0.96 (line merah) telah menjadi harga support. Bolehkah kita entry? Entry boleh dilakukan bila pecah support iaitu pada harga 0.965 atau 0.97. Target seterusnya adalah pada paras resistance mengikut gambarajah Gann iaitu pada paras RM1.01 (line biru) atau harga sebelumnya.


Soalan lain; boleh tak kalau kita nak entry harga yang berada ditengah-tengah antara line biru dan line merah?

Jawapannya; sebaiknya jangan sebab kita tak tahu harga tu nak naik ataupun nak turun.

Contoh lain;
~~~~~~~~~~
Sis tunjukkan contoh kedua supaya lebih jelas. Kita ambil contoh stock MYEG harini. Rujuk gambarajah Trade Details atau Tracker.
Harga open adalah pada RM0.86 dan kemudian menjunam hingga ke RM0.825. Disini juga mempunya dua situasi.

Situasi pertama;
~~~~~~~~~~~~~
Bolehkah kita entry pada harga RM0.825? Jika anda rujuk pada gambarajah Gann untuk anak panah berwarna hitam, harga RM0.825 berada diatas paras rintangan kedua penting iaitu RM0.81 (line biru). Jika nak entry disini, make sure kena dengan trading sistem masing2, maksudnya ada signal entry selain dari signal Gann. Jika entry disini, cut loss level adalah pada paras dibawah support RM0.81 iaitu 0.805 atau 0.80. Dan target boleh letak pada paras resistance penting iaitu di line merah RM0.86 atau sebelumnya.

Situasi kedua;
~~~~~~~~~~~
Harga kembali menaik keparas RM0.86 iaitu harga pembukaan. Boleh juga dirujuk sebagai intraday breakout (0.86). Sila rujuk gambarajah Gann untuk anak panah berwarna merah. Harga 0.86 (line merah) telah menjadi harga support. Bolehkah kita entry? Entry boleh dilakukan bila pecah support iaitu pada harga 0.865 atau 0.87. Target seterusnya adalah pada paras resistance mengikut gambarajah Gann iaitu pada paras RM0.91 atau harga sebelumnya.

Situasi ketiga;
~~~~~~~~~~~
Untuk MYEG yang mencanak hingga ke paras reaistance RM0.91, target seterusnya adalah pada paras RM0.96 (line merah, strong resistance). Dan harga telah mencecah paras tertinggi untuk harini iaitu pada RM0.94. Kita boleh monitor samada harga keesokkannya akan mencecah ke paras resistance 0.96 atau tidak.

Nota tambahan;
Oleh kerana sis tulis post ini malam tadi. Kita boleh tengok harini mana MYEG pegi. Nah, dia touch harga RM0.96! So next target dia nak ke mana? Mungkin RM1.01.

Kaji Sapura Energy. Nampaknya hensem mencecah ngam harga pada RM0.69!


**Segala harga dalam situasi diatas sila rujuk harga semalam. (11 jun)


Tips penting;
Untuk intraday dan contra, jika ada untung boleh cabut dulu walaupun tak kena harga resistance.


Sekian dulu.

Sila kaji untuk kaunter-kaunter lain juga. Mungkin sedikit sebanyak dapat membantu anda menjadi short term trader atau intraday trader.


Sila SHARE posting ini untuk manfaat bersama, untuk mereka-mereka yang ingin belajar Gann Square ini.

Credit: FAO; 💋
  Forum: Cakap Pelaburan & Pengurusan Kewangan · Post Preview: #30894 · Replies: 3 · Views: 721

mat.g
Posted on: Feb 14 2018, 11:13 PM


Eksekutif
***

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 742
Sertai: 2-June 08
Daripada: Saujana Putra
No. Ahli: 4


Kepada trader-trader stock dan forex yang dihormati..

Sila info disini apa2 result yg tidak tepat atau bugs atau tips.. jom kongsi dalam penambahbaikan utk kegunaan bersama.



flex.gif
  Forum: Cakap Pelaburan & Pengurusan Kewangan · Post Preview: #30277 · Replies: 3 · Views: 721

mat.g
Posted on: Nov 26 2014, 11:34 PM


Eksekutif
***

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 742
Sertai: 2-June 08
Daripada: Saujana Putra
No. Ahli: 4


saya pakai xperia Z3C.. amat puas hati, bateri tahan 2 hari dgn surf internet/whatapps..etc
camera terbaik dgn waterproof hface.gif
  Forum: Cakap Produk Elektrik, Elektronik & Digital · Post Preview: #23181 · Replies: 8 · Views: 2,647

mat.g
Posted on: Sep 7 2014, 09:13 PM


Eksekutif
***

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 742
Sertai: 2-June 08
Daripada: Saujana Putra
No. Ahli: 4


thumbup.gif
  Forum: Ruangan Urusniaga & Pengiklanan · Post Preview: #22731 · Replies: 4 · Views: 839

mat.g
Posted on: Mar 2 2014, 11:12 PM


Eksekutif
***

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 742
Sertai: 2-June 08
Daripada: Saujana Putra
No. Ahli: 4


baper hinget pakej note3 gold ni?
  Forum: Cakap Kedai Kopi · Post Preview: #22305 · Replies: 6 · Views: 2,211

mat.g
Posted on: Dec 19 2013, 12:14 PM


Eksekutif
***

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 742
Sertai: 2-June 08
Daripada: Saujana Putra
No. Ahli: 4


nak shopping murah pigi Guangzhou, China. Situ mmg rabun mata jadinya.
  Forum: Cakap Fesyen & Gaya · Post Preview: #22191 · Replies: 7 · Views: 5,287

mat.g
Posted on: Dec 19 2013, 12:08 PM


Eksekutif
***

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 742
Sertai: 2-June 08
Daripada: Saujana Putra
No. Ahli: 4


QUOTE (makjah @ Dec 18 2013, 02:56 PM) *
ye ke? ok mlm ni kan suami ku mesti peluk 30 second dlu..kalo x mad.gif gedik.gif
haha2 gurau je..


30 sec sama dgn 15 thn tu tambah umo.. 5 x 3 biggrin.gif
  Forum: Cakap Keluarga & Rumahtangga · Post Preview: #22190 · Replies: 13 · Views: 7,201

mat.g
Posted on: Dec 19 2013, 12:05 PM


Eksekutif
***

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 742
Sertai: 2-June 08
Daripada: Saujana Putra
No. Ahli: 4


nak murah isap rokok daun la bos biggrin.gif
  Forum: Cakap Isu Semasa · Post Preview: #22189 · Replies: 2 · Views: 2,369

mat.g
Posted on: Jul 22 2013, 04:25 PM


Eksekutif
***

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 742
Sertai: 2-June 08
Daripada: Saujana Putra
No. Ahli: 4


QUOTE (annabello @ Jul 19 2013, 06:22 PM) *
sebelum tu nak jimat duit, sy guna tayar murah je...tapi asyik ada masalah dan tukar tayar~bazir lagi byk duit...
lepas tu sy terus beli Falken je..harga mmglah mahal, sakit hati masa tu..
tapi lepas tu mmg berpuas hati..
tayar tu sgt tahan lama, senang dikawal, tak payah selalu pam angin dan senyap semasa memandu...
korang kena cuba juga gedik.gif


bukankah falken tayar yg bising? tp mmg tahan lama sbb getah dia keras.. biasa pakai yg made in indonesia.
  Forum: Cakap Dunia Automotif · Post Preview: #21943 · Replies: 8 · Views: 4,965

mat.g
Posted on: Jul 22 2013, 04:22 PM


Eksekutif
***

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 742
Sertai: 2-June 08
Daripada: Saujana Putra
No. Ahli: 4


salam belaka.. kalu bakor lemang jangan lupo saing2 deh.
  Forum: Cakap Kedai Kopi · Post Preview: #21942 · Replies: 3 · Views: 1,872

mat.g
Posted on: Jul 18 2013, 11:12 AM


Eksekutif
***

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 742
Sertai: 2-June 08
Daripada: Saujana Putra
No. Ahli: 4


hankooks pon ok buatan korea.. tp nak yg terbukti ok pakai la yokohama atau toyo buatan jepun.. harga tak mahal tak murah..

QUOTE (Kerajaaan Mama @ Jun 30 2013, 05:18 AM) *
Saya telah bersedia untuk ture satu set baru tayar. Saya memikirkan bahawa dalam mencuba beberapa Hankooks. Seseorang boleh mengesyorkan beberapa kedai-kedai tayar yang berurusan dengan Hankooks? Saya tidak pernah melihat ramai di seluruh. Mungkin saya hanya tidak memberi perhatian sebelum ini.
Kata Orang Hankook boleh bertahan lebih lama daripada biasa Falken, im jualan lori dan tayar kereta, tetapi bergantung kepada jenama wat. Ssaya di klang. memeriksa tahun pembuatan tayar, apa jenis bunga? hujan atau normal? bunga sunyi atau bising, mereka juga u perlu dipertimbangkan apabila membeli tayar. Sesetengah jenama tidak sesuai untuk antara kereta seperti BMW atau Merc kerana berat berat. Sila Bagi apa harus tukar

Terima kasih.
  Forum: Cakap Dunia Automotif · Post Preview: #21931 · Replies: 1 · Views: 1,668

mat.g
Posted on: Jul 16 2013, 10:42 PM


Eksekutif
***

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 742
Sertai: 2-June 08
Daripada: Saujana Putra
No. Ahli: 4


QUOTE (mublised77 @ Jul 16 2013, 01:31 AM) *
bang u tengah guna tayar yg mahal ni?!


pernah pakai sblm ni mmg sedap.. sakng pakai yg murah sikit yokohama S-drive japan made.. ok juga la.
  Forum: Cakap Dunia Automotif · Post Preview: #21929 · Replies: 8 · Views: 4,965

mat.g
Posted on: Jul 15 2013, 11:00 PM


Eksekutif
***

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 742
Sertai: 2-June 08
Daripada: Saujana Putra
No. Ahli: 4


Michelin terbaik la.. senyap dan ringan dipakai.. tp mahai sikit la br gbaik kan. biggrin.gif

  Forum: Cakap Dunia Automotif · Post Preview: #21926 · Replies: 8 · Views: 4,965

mat.g
Posted on: Mar 19 2013, 11:38 PM


Eksekutif
***

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 742
Sertai: 2-June 08
Daripada: Saujana Putra
No. Ahli: 4


dulu gua minat nokia sabun.. skang minat nokia lumia biggrin.gif
  Forum: Cakap Produk Elektrik, Elektronik & Digital · Post Preview: #21794 · Replies: 45 · Views: 22,403

mat.g
Posted on: Mar 3 2013, 01:49 PM


Eksekutif
***

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 742
Sertai: 2-June 08
Daripada: Saujana Putra
No. Ahli: 4


saya suka cerita seram
  Forum: Cakap Misteri & Mistik · Post Preview: #21773 · Replies: 3 · Views: 11,594

mat.g
Posted on: May 31 2012, 11:50 PM


Eksekutif
***

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 742
Sertai: 2-June 08
Daripada: Saujana Putra
No. Ahli: 4


tapi mcm susah je nak jadi PTD ni.. byk saringan.. tp kalau dpt rezeki la.. ada chan naik jadi kedutaan biggrin.gif
  Forum: Cakap Kerjaya & Pengalaman · Post Preview: #21548 · Replies: 2 · Views: 4,024

mat.g
Posted on: Oct 3 2011, 02:45 PM


Eksekutif
***

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 742
Sertai: 2-June 08
Daripada: Saujana Putra
No. Ahli: 4


wei sape2 kat cyberjaya jum kita TT sambil cakap2... biggrin.gif

ganazz ko kat mana?
  Forum: Cakap Kedai Kopi · Post Preview: #20727 · Replies: 28 · Views: 14,738

mat.g
Posted on: Jul 9 2011, 05:28 PM


Eksekutif
***

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 742
Sertai: 2-June 08
Daripada: Saujana Putra
No. Ahli: 4


hai.. anybaldi hom?
  Forum: Cakap Kedai Kopi · Post Preview: #20663 · Replies: 28 · Views: 14,738

mat.g
Posted on: Mar 18 2011, 11:05 AM


Eksekutif
***

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 742
Sertai: 2-June 08
Daripada: Saujana Putra
No. Ahli: 4


mano semua org? pigi surehboh ka?
  Forum: Cakap Kedai Kopi · Post Preview: #20557 · Replies: 7 · Views: 3,648

mat.g
Posted on: Oct 24 2010, 12:17 PM


Eksekutif
***

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 742
Sertai: 2-June 08
Daripada: Saujana Putra
No. Ahli: 4


kawe pegi gym kat opis je.. ada member2 layan gym dekat USJ taipan TRUE FITNESS

QUOTE (niiz @ Oct 23 2010, 06:13 PM) *
siapa selalu pergi?? kat area shah alam.
  Forum: Cakap Sukan & Rekreasi · Post Preview: #20273 · Replies: 2 · Views: 3,283

mat.g
Posted on: Oct 24 2010, 12:11 PM


Eksekutif
***

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 742
Sertai: 2-June 08
Daripada: Saujana Putra
No. Ahli: 4


  Forum: Cakap Dunia Automotif · Post Preview: #20272 · Replies: 36 · Views: 117,020

mat.g
Posted on: Oct 18 2010, 10:34 AM


Eksekutif
***

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 742
Sertai: 2-June 08
Daripada: Saujana Putra
No. Ahli: 4


yang best nya pasal inspira ni, kira joint venture develop based on teknologi mitsubishi, lotus, proton...

mitsu kasik seketul platform lancer + engine mivec
lotus buat control + handling
proton buat bumper + logo + pasang

kalo nak, booking la yg 1st batch ni sbb 90%+ barang original mitsu from japan.. depa pasang kat kilang proton shah alam.
  Forum: Cakap Dunia Automotif · Post Preview: #20250 · Replies: 2 · Views: 3,793

mat.g
Posted on: Oct 14 2010, 04:43 PM


Eksekutif
***

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 742
Sertai: 2-June 08
Daripada: Saujana Putra
No. Ahli: 4


  Forum: Cakap Dunia Automotif · Post Preview: #20236 · Replies: 36 · Views: 117,020

mat.g
Posted on: Oct 13 2010, 09:58 PM


Eksekutif
***

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 742
Sertai: 2-June 08
Daripada: Saujana Putra
No. Ahli: 4


esok launch 14.10.2010...

  Forum: Cakap Dunia Automotif · Post Preview: #20229 · Replies: 36 · Views: 117,020

mat.g
Posted on: Oct 8 2010, 11:01 AM


Eksekutif
***

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 742
Sertai: 2-June 08
Daripada: Saujana Putra
No. Ahli: 4






  Forum: Cakap Dunia Automotif · Post Preview: #20209 · Replies: 36 · Views: 117,020

25 Mukasurat V   1 2 3 > » 

New Posts  Susulan baru
No New Posts  Tiada susulan baru
Hot topic  Topik panas (Baru)
No new  Topik panas (Tiada baru)
Poll  Undian (Baru)
No new votes  Undian (Tiada Baru)
Closed  Topik dikunci
Moved  Topik dipindah
 

Versi Ringkas Masa sekarang: 18th July 2018 - 04:15 PM