IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

 
Reply to this topicStart new topic
> kereta untuk situasi2 cemas
john77
kiriman Nov 28 2019, 04:35 PM
Kiriman #1


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 55
Sertai: 13-March 17
Daripada: shah alam
No. Ahli: 2,702



teknologi automotive skrang memang banyak dah dipertingkatkan.. cuma kan bagus kalau ada kereta yg boleh memandu sendiri masa situasi2 cemas atau bahaya.. mungkin kereta tu semi autonomous, so bila ada bahaya kt depan, dia boleh detect dan bagi isyarat kt kita utk kereta tu jadi autonomous so dia yg drivekan dgn cara yg betul.. sebab kdg2 ada org yg bila cuak, atau cepat gelabah, dia jadi tak tentu arah kalau ada apa2 bahaya atas jalan dll, sebab tu functionnya kereta mcm ni kalau wujud..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cyclebin10
kiriman Dec 2 2019, 11:09 PM
Kiriman #2


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 93
Sertai: 7-June 13
No. Ahli: 2,468



QUOTE (john77 @ Nov 28 2019, 04:35 PM) *
teknologi automotive skrang memang banyak dah dipertingkatkan.. cuma kan bagus kalau ada kereta yg boleh memandu sendiri masa situasi2 cemas atau bahaya.. mungkin kereta tu semi autonomous, so bila ada bahaya kt depan, dia boleh detect dan bagi isyarat kt kita utk kereta tu jadi autonomous so dia yg drivekan dgn cara yg betul.. sebab kdg2 ada org yg bila cuak, atau cepat gelabah, dia jadi tak tentu arah kalau ada apa2 bahaya atas jalan dll, sebab tu functionnya kereta mcm ni kalau wujud..


mmg patut ada kereta yg mcm ni. sebab nya jumlah kemalangan kat ngara kita sentiasa meningkat nak2 time raya.. sensor kereta shj tak cukup sleep.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bazaoyu
kiriman Dec 3 2019, 06:19 PM
Kiriman #3


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 113
Sertai: 17-March 13
No. Ahli: 2,436



bukan situasi cemas je. Bygkan ramai yg terkorban sbb memandu dlm keadaan mengantu. yg mabuk pun tak kurang juga tu. Tapi tu la... kat malaysia ada ke sistem autonomous ni. Rasanya mcm negara luar da ada da kan..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bazaoyu
kiriman Dec 3 2019, 08:57 PM
Kiriman #4


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 113
Sertai: 17-March 13
No. Ahli: 2,436



QUOTE (john77 @ Nov 28 2019, 04:35 PM) *
teknologi automotive skrang memang banyak dah dipertingkatkan.. cuma kan bagus kalau ada kereta yg boleh memandu sendiri masa situasi2 cemas atau bahaya.. mungkin kereta tu semi autonomous, so bila ada bahaya kt depan, dia boleh detect dan bagi isyarat kt kita utk kereta tu jadi autonomous so dia yg drivekan dgn cara yg betul.. sebab kdg2 ada org yg bila cuak, atau cepat gelabah, dia jadi tak tentu arah kalau ada apa2 bahaya atas jalan dll, sebab tu functionnya kereta mcm ni kalau wujud..


jap, tapi pernah tgok jugak ada satu cerita mat salleh tu yang boleh buat kereta jadi rendah bila kereta tu hampir nk langgar lori. siap boleh selamat masuk bawah lori. tk tau laa kot certa jaa. hahha. ni teknologi 10g kot. haha
Go to the top of the page
 
+Quote Post
melindaapang
kiriman Dec 3 2019, 09:22 PM
Kiriman #5


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 64
Sertai: 7-May 13
No. Ahli: 2,455



QUOTE (john77 @ Nov 28 2019, 04:35 PM) *
teknologi automotive skrang memang banyak dah dipertingkatkan.. cuma kan bagus kalau ada kereta yg boleh memandu sendiri masa situasi2 cemas atau bahaya.. mungkin kereta tu semi autonomous, so bila ada bahaya kt depan, dia boleh detect dan bagi isyarat kt kita utk kereta tu jadi autonomous so dia yg drivekan dgn cara yg betul.. sebab kdg2 ada org yg bila cuak, atau cepat gelabah, dia jadi tak tentu arah kalau ada apa2 bahaya atas jalan dll, sebab tu functionnya kereta mcm ni kalau wujud..


skrg ni pn dh ada kereta yg boleh pandu sndiri. mcm susah je nk buat bila kecemasan tu. yelah kdg ada je yg salah gunakan sbb nye nak cepat. hahha. asyik cakap psal kereta pandu sndiri, kat Belanda bas pn dh pandu sndiri. hahha. smuanya lagi canggih sbb adanya 5g
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sunflo0303
kiriman Dec 4 2019, 05:42 PM
Kiriman #6


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 97
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,465



QUOTE (john77 @ Nov 28 2019, 04:35 PM) *
teknologi automotive skrang memang banyak dah dipertingkatkan.. cuma kan bagus kalau ada kereta yg boleh memandu sendiri masa situasi2 cemas atau bahaya.. mungkin kereta tu semi autonomous, so bila ada bahaya kt depan, dia boleh detect dan bagi isyarat kt kita utk kereta tu jadi autonomous so dia yg drivekan dgn cara yg betul.. sebab kdg2 ada org yg bila cuak, atau cepat gelabah, dia jadi tak tentu arah kalau ada apa2 bahaya atas jalan dll, sebab tu functionnya kereta mcm ni kalau wujud..


Haa skong sgt.. Ada haritu kwn dia memang jenis yg cepat gelabah.. Nak drive kreta je pun, dia punya tangan berpeluh2.. Ada kereta cilok sikit dia dah cuak.. Ada penah dia almost nak accident sebab dia cepat gelabah sebab Nampak ada dahan atas jalan.. Nak marah dia tak de guna juga sebab itu lumrah dia, memang dia mcm tu.. Kalau betul ada kereta mcm ni memang membantu sgt lah utk dia..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sunflo0303
kiriman Dec 4 2019, 05:43 PM
Kiriman #7


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 97
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,465



QUOTE (cyclebin10 @ Dec 2 2019, 11:09 PM) *
mmg patut ada kereta yg mcm ni. sebab nya jumlah kemalangan kat ngara kita sentiasa meningkat nak2 time raya.. sensor kereta shj tak cukup sleep.gif

Semua masa raya berebut nak balik.. Dah tahu jem pegi tekan lagi minyak tu.. Jarak kreta bukannya jauh pun mcm time2 biasa.. Kita yg dduk blkg dia pun stress sgt nengok ishhh..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
FattahAmin
kiriman Dec 5 2019, 09:53 PM
Kiriman #8


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 41
Sertai: 15-March 17
Daripada: Shah Alam
No. Ahli: 2,703



QUOTE (melindaapang @ Dec 3 2019, 09:22 PM) *
skrg ni pn dh ada kereta yg boleh pandu sndiri. mcm susah je nk buat bila kecemasan tu. yelah kdg ada je yg salah gunakan sbb nye nak cepat. hahha. asyik cakap psal kereta pandu sndiri, kat Belanda bas pn dh pandu sndiri. hahha. smuanya lagi canggih sbb adanya 5g


mmg patut ada kereta yg mcm ni. sebab nya jumlah kemalangan kat ngara kita sentiasa meningkat nak2 time raya.. sensor kereta shj tak cukup sleep.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tennyliew
kiriman Dec 6 2019, 09:38 AM
Kiriman #9


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 63
Sertai: 3-June 13
No. Ahli: 2,461



QUOTE (FattahAmin @ Dec 5 2019, 09:53 PM) *
mmg patut ada kereta yg mcm ni. sebab nya jumlah kemalangan kat ngara kita sentiasa meningkat nak2 time raya.. sensor kereta shj tak cukup sleep.gif

sensor sedia ada tak cukup mmbantu meh.. kadang kadang bunyi itu dtg lambat. Minta bina satu sensor yang lebih canggih taraf kelajuan 5G boleh detect seawal 5saat atau jarak 500m. Atleast kita semua masih sempat mahu mengubah keadaan buruk yang bakal belaku.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tennyliew
kiriman Dec 6 2019, 09:42 AM
Kiriman #10


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 63
Sertai: 3-June 13
No. Ahli: 2,461



QUOTE (sunflo0303 @ Dec 4 2019, 05:42 PM) *
Haa skong sgt.. Ada haritu kwn dia memang jenis yg cepat gelabah.. Nak drive kreta je pun, dia punya tangan berpeluh2.. Ada kereta cilok sikit dia dah cuak.. Ada penah dia almost nak accident sebab dia cepat gelabah sebab Nampak ada dahan atas jalan.. Nak marah dia tak de guna juga sebab itu lumrah dia, memang dia mcm tu.. Kalau betul ada kereta mcm ni memang membantu sgt lah utk dia..


bahaya ada driver begini takut orang yang lain pula menjadi mangsa keadaan. Waze gps tak mampu nak detect awal. Minta pihak TM percepatkan pemasangan 5g di jalan raya supaya kita boleh kurangkan jumlah org exciden. Auto connect dgn traffic light.Semoga kereta auto stop dan reduce speed bila lampu isyarat mula kuning.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
melindaapang
kiriman Dec 6 2019, 12:32 PM
Kiriman #11


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 64
Sertai: 7-May 13
No. Ahli: 2,455



QUOTE (FattahAmin @ Dec 5 2019, 09:53 PM) *
mmg patut ada kereta yg mcm ni. sebab nya jumlah kemalangan kat ngara kita sentiasa meningkat nak2 time raya.. sensor kereta shj tak cukup sleep.gif


yup, kalau skrg 5g dh pakai kereta terbang tu. mgkin lpas ni mcmc mcm lagi nak buat. karang naik 6g plak. hahha
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bazaoyu
kiriman Dec 9 2019, 08:30 AM
Kiriman #12


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 113
Sertai: 17-March 13
No. Ahli: 2,436



QUOTE (tennyliew @ Dec 6 2019, 09:42 AM) *
bahaya ada driver begini takut orang yang lain pula menjadi mangsa keadaan. Waze gps tak mampu nak detect awal. Minta pihak TM percepatkan pemasangan 5g di jalan raya supaya kita boleh kurangkan jumlah org exciden. Auto connect dgn traffic light.Semoga kereta auto stop dan reduce speed bila lampu isyarat mula kuning.

mcm aku citer la mcm citer matsalleh tu. Ko bayangkan bape bnyak kemalangan dpt dielakkan jika keter mcm ni betul2 tercipta. Aku sokong kalau usaha tm nk luaskan infrastruktur 5g di jalanraya. mcm2 boleh diselamatkan nnti
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bazaoyu
kiriman Dec 9 2019, 08:32 AM
Kiriman #13


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 113
Sertai: 17-March 13
No. Ahli: 2,436



QUOTE (melindaapang @ Dec 6 2019, 12:32 PM) *
yup, kalau skrg 5g dh pakai kereta terbang tu. mgkin lpas ni mcmc mcm lagi nak buat. karang naik 6g plak. hahha

5g tu da paling pantas aku rasa. sepantas kita kelip mata jer.. keter terbang bagi aku sesuai utk yg nk monitor jln raya je. Kalau kita rakyat marhaen ni, mampu kot nk cr keter yg auto pilot ni..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sunflo0303
kiriman Dec 10 2019, 04:59 PM
Kiriman #14


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 97
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,465



QUOTE (tennyliew @ Dec 6 2019, 09:42 AM) *
bahaya ada driver begini takut orang yang lain pula menjadi mangsa keadaan. Waze gps tak mampu nak detect awal. Minta pihak TM percepatkan pemasangan 5g di jalan raya supaya kita boleh kurangkan jumlah org exciden. Auto connect dgn traffic light.Semoga kereta auto stop dan reduce speed bila lampu isyarat mula kuning.

Itulah.. Kita risau juga dgn dia, harapnya dlm tempoh percubaan tm ni boleh la cuba2 invent perkara2 mcm ni, mungkin boleh ubah dan mudahkan org2 mcm kwn sy hehe.. teknologi lain pun ok juga, internet laju je nak main game pun laju tak de ping pun nikmat tu hehe
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sunflo0303
kiriman Dec 10 2019, 05:00 PM
Kiriman #15


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 97
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,465



QUOTE (bazaoyu @ Dec 9 2019, 08:30 AM) *
mcm aku citer la mcm citer matsalleh tu. Ko bayangkan bape bnyak kemalangan dpt dielakkan jika keter mcm ni betul2 tercipta. Aku sokong kalau usaha tm nk luaskan infrastruktur 5g di jalanraya. mcm2 boleh diselamatkan nnti


Yup, nanti mesti diorang akan ada banyak aplikasi utk 5g.. Servis diorang mesti ok, tgk lah unifi skrg.. Jarang ada masalah sbb guna infra sendiri mungkin.. Nanti 5g pun dah ada infra sendiri so lagi kukuh
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zizi_zack
kiriman Dec 11 2019, 01:01 PM
Kiriman #16


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 52
Sertai: 29-March 17
No. Ahli: 2,709



QUOTE (melindaapang @ Dec 3 2019, 09:22 PM) *
skrg ni pn dh ada kereta yg boleh pandu sndiri. mcm susah je nk buat bila kecemasan tu. yelah kdg ada je yg salah gunakan sbb nye nak cepat. hahha. asyik cakap psal kereta pandu sndiri, kat Belanda bas pn dh pandu sndiri. hahha. smuanya lagi canggih sbb adanya 5g

bas pun ada dah yg drive sendiri? fuh aku tahu kereta je mcm tesla dah ada mcm tu.. tapi harga pun adoiii hahaha, tu yg org kt us je yg guna.. ini 5g ada nanti, aku rasa dpd sekecil2 kereta mungkin motor pun bleh jugak jadi autonomous
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zizi_zack
kiriman Dec 11 2019, 01:02 PM
Kiriman #17


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 52
Sertai: 29-March 17
No. Ahli: 2,709



QUOTE (tennyliew @ Dec 6 2019, 09:42 AM) *
bahaya ada driver begini takut orang yang lain pula menjadi mangsa keadaan. Waze gps tak mampu nak detect awal. Minta pihak TM percepatkan pemasangan 5g di jalan raya supaya kita boleh kurangkan jumlah org exciden. Auto connect dgn traffic light.Semoga kereta auto stop dan reduce speed bila lampu isyarat mula kuning.

ni kt area subang dah ada.. Langkawi pun ada sbb tourism app yg diorang nak buat tu.. so mmg bagus la.. boleh jadi gak nanti diorang buat teknologi mcm ni utk keselamatan manusia sejagat
Go to the top of the page
 
+Quote Post
john77
kiriman Dec 11 2019, 02:15 PM
Kiriman #18


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 55
Sertai: 13-March 17
Daripada: shah alam
No. Ahli: 2,702



QUOTE (melindaapang @ Dec 6 2019, 12:32 PM) *
yup, kalau skrg 5g dh pakai kereta terbang tu. mgkin lpas ni mcmc mcm lagi nak buat. karang naik 6g plak. hahha

Jgn terlalu bergantung kpd telco2 yg skrg ni servis dia tak berapa nak elok.. Kalau diorang yg nak buat 5g ni, alamatnya sampai ke sudah la, nak buat 6g pun tak siap2 lagi nak install fiber dia hahaha..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
john77
kiriman Dec 11 2019, 02:17 PM
Kiriman #19


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 55
Sertai: 13-March 17
Daripada: shah alam
No. Ahli: 2,702



QUOTE (zizi_zack @ Dec 11 2019, 01:01 PM) *
bas pun ada dah yg drive sendiri? fuh aku tahu kereta je mcm tesla dah ada mcm tu.. tapi harga pun adoiii hahaha, tu yg org kt us je yg guna.. ini 5g ada nanti, aku rasa dpd sekecil2 kereta mungkin motor pun bleh jugak jadi autonomous

Uish aku pun baru tau ni ada bas juga yg takde driver dah.. Memang syok la gitu, buat mcm kereta dah.. AKu tak tau la nanti 5g betul2 dah ada apa pula yg diorang boleh invent ni haha
Go to the top of the page
 
+Quote Post
john77
kiriman Dec 11 2019, 02:18 PM
Kiriman #20


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 55
Sertai: 13-March 17
Daripada: shah alam
No. Ahli: 2,702



QUOTE (zizi_zack @ Dec 11 2019, 01:02 PM) *
ni kt area subang dah ada.. Langkawi pun ada sbb tourism app yg diorang nak buat tu.. so mmg bagus la.. boleh jadi gak nanti diorang buat teknologi mcm ni utk keselamatan manusia sejagat

Diorang pun nak jadi yg 1st buat 5g ni sendiri, stand alone gitu.. Yelah telco lain semua gabung, tm je yg boleh buat ni sendiri.. Mesti servis sama je mcm unifi skrg bagus2
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 pengguna membaca topik ini (1 Tetamu dan 0 Pengguna tidak dikenali)
0 Ahli:

 



Versi Ringkas Masa sekarang: 3rd July 2020 - 03:20 AM