IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

3 Mukasurat V  < 1 2 3  
Reply to this topicStart new topic
> Masalah Kereta Kuat Makan Minyak Tak Dapat Cari Punca Masalah Tolong!!!
arifmangkuk
kiriman Sep 4 2018, 05:42 PM
Kiriman #41


Percubaan


Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 8
Sertai: 6-April 18
No. Ahli: 2,841



QUOTE (Mina63 @ Aug 30 2018, 09:39 PM) *
apa maksudnya? kenapa petrol kereta ada beza byk ke? bukan hanya beza ron95 dan ron97 saja???

formula beza kot
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cyclebin10
kiriman Sep 4 2018, 05:50 PM
Kiriman #42


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 53
Sertai: 7-June 13
No. Ahli: 2,468



QUOTE (Salmah Liyana @ Sep 4 2018, 05:36 PM) *
tapi bukan ke yg bersihkan enjin ni biasa ade kaitan dgn minyak hitam? ape kene mengena dgn petrol?

Minyak hitam main peranan, minyak gasolin pon main peranan gak bro. Sebab tu combustion tu kena efficient. Kalau tak engine kotor, kalau long term susah nanti. Ingat murah ke nak overhaul engine haha.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bazaoyu
kiriman Nov 19 2018, 12:02 PM
Kiriman #43


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 58
Sertai: 17-March 13
No. Ahli: 2,436



QUOTE (cyclebin10 @ Sep 4 2018, 05:50 PM) *
Minyak hitam main peranan, minyak gasolin pon main peranan gak bro. Sebab tu combustion tu kena efficient. Kalau tak engine kotor, kalau long term susah nanti. Ingat murah ke nak overhaul engine haha.

Betul tu. Kadang2 ada yang terpakai minyak hitam palsu jadi kereta takde pick up sebab enjin berat dan haus
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Zten
kiriman Nov 19 2018, 11:34 PM
Kiriman #44


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 11
Sertai: 28-August 17
No. Ahli: 2,787



QUOTE (bazaoyu @ Nov 19 2018, 12:02 PM) *
Betul tu. Kadang2 ada yang terpakai minyak hitam palsu jadi kereta takde pick up sebab enjin berat dan haus


Minyak enjin palsu sanagat bahaya, enjin akan rosak kalau guna minyak palsu dengan masa panjang. Yang penting adalah kena guna duit banyak masa baiki enjin.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ayup_Maya
kiriman Nov 19 2018, 11:37 PM
Kiriman #45


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 12
Sertai: 2-August 17
No. Ahli: 2,772



QUOTE (Zten @ Nov 19 2018, 11:34 PM) *
Minyak enjin palsu sanagat bahaya, enjin akan rosak kalau guna minyak palsu dengan masa panjang. Yang penting adalah kena guna duit banyak masa baiki enjin.


tapi mcm mana nak tau minyak palsu atau tak?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chucheongfan
kiriman Nov 20 2018, 10:28 AM
Kiriman #46


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 41
Sertai: 20-April 13
No. Ahli: 2,443



QUOTE (Ayup_Maya @ Nov 19 2018, 11:37 PM) *
sebab banyak nak beli dengan harga murah. dan internet jual minyak enjin dengan harga yang sangat murah. Banyak orang mesti beli kat sana, mana tahu sekarang banyak orang kena minyak palsu. Nasib baik saya tak dengar cakap kakak saya.


Kalau nak beli mesti beli kat stesen minyak, kat sana tak ada produk minyak palsu... walaupun rasa mahal sangat, tapi ada member card boleh kumpul markah, dan beli dengan kredit card ada cash back.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cyclebin10
kiriman Nov 20 2018, 10:38 AM
Kiriman #47


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 53
Sertai: 7-June 13
No. Ahli: 2,468



QUOTE (Ayup_Maya @ Nov 19 2018, 11:37 PM) *
sebab banyak nak beli dengan harga murah. dan internet jual minyak enjin dengan harga yang sangat murah. Banyak orang mesti beli kat sana, mana tahu sekarang banyak orang kena minyak palsu. Nasib baik saya tak dengar cakap kakak saya.


Tu betul nasib baik ke? atau kamu sudah ada perasaan beli kat internet tu kebanyakkan minyak palsu. Tapi kalau dia official store di online rasanya boleh percaya, sebab saya tengok lazada ada banyak minyak jename luar negara, tambah shipping pun bukan mahal sangat, disebabkan sekarang semua kata kes minyak palsu di internest, saya pun takut sekarang.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sunflo0303
kiriman Nov 20 2018, 10:47 AM
Kiriman #48


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 52
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,465



QUOTE (chucheongfan @ Nov 20 2018, 10:28 AM) *
Kalau nak beli mesti beli kat stesen minyak, kat sana tak ada produk minyak palsu... walaupun rasa mahal sangat, tapi ada member card boleh kumpul markah, dan beli dengan kredit card ada cash back.


Kamu nak kumpul markah sampai bila. Kena sentiasa check markah sudah boleh tukar barang ke tidak. Macam saya sekarang, kalau beli dua kali lagi dah boleh free satu botol minyak enjin.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tennyliew
kiriman Nov 21 2018, 10:47 AM
Kiriman #49


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 38
Sertai: 3-June 13
No. Ahli: 2,461



QUOTE (sunflo0303 @ Nov 20 2018, 10:47 AM) *
Kamu nak kumpul markah sampai bila. Kena sentiasa check markah sudah boleh tukar barang ke tidak. Macam saya sekarang, kalau beli dua kali lagi dah boleh free satu botol minyak enjin.


Macam mana kamu boleh dapat satu free botol dengan beli dua botel lagi? saya tak faham, dan saya pun tak dengar sekarang ada promosi apa terhadap minyak enjin...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tennyliew
kiriman Nov 21 2018, 10:50 AM
Kiriman #50


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 38
Sertai: 3-June 13
No. Ahli: 2,461



QUOTE (cyclebin10 @ Nov 20 2018, 10:38 AM) *
Tu betul nasib baik ke? atau kamu sudah ada perasaan beli kat internet tu kebanyakkan minyak palsu. Tapi kalau dia official store di online rasanya boleh percaya, sebab saya tengok lazada ada banyak minyak jename luar negara, tambah shipping pun bukan mahal sangat, disebabkan sekarang semua kata kes minyak palsu di internest, saya pun takut sekarang.


Kalau macam tu memang menyusah orang yang betul- betul buat niaga dalam internet. Sebab benda palsu buat orang takut beli kat internet, sebahagian produk macam minyak enjin dah buat orang tak yakin dah.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ayup_Maya
kiriman Nov 22 2018, 09:45 AM
Kiriman #51


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 12
Sertai: 2-August 17
No. Ahli: 2,772



QUOTE (chucheongfan @ Nov 20 2018, 10:28 AM) *
Kalau nak beli mesti beli kat stesen minyak, kat sana tak ada produk minyak palsu... walaupun rasa mahal sangat, tapi ada member card boleh kumpul markah, dan beli dengan kredit card ada cash back.


tak mahal ke? btw petron, petronas, shell dan caltex, mana satu ok sikit dalam quality dia?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cyclebin10
kiriman Nov 22 2018, 09:49 AM
Kiriman #52


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 53
Sertai: 7-June 13
No. Ahli: 2,468



QUOTE (Ayup_Maya @ Nov 22 2018, 09:45 AM) *
Rasanya sekarang cuma beli kat sana baru selamat, tapi sekarang ada petron, petronas, shell dan caltex, mana satu lebih baik sikit dalam quality dia?


Saya lebih suka shell helix, quality dan boleh tahan lama. Dulu pun cuba minyak enjin petronas, tapi rasa cepat haus, 3-4 bulan sudah nak isi baru, kalau jenama yang sya guna sekarang boleh tahan smapai 6 bulan.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
FattahAmin
kiriman Nov 22 2018, 03:35 PM
Kiriman #53


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 18
Sertai: 15-March 17
Daripada: Shah Alam
No. Ahli: 2,703



QUOTE (cyclebin10 @ Nov 22 2018, 09:49 AM) *
Saya lebih suka shell helix, quality dan boleh tahan lama. Dulu pun cuba minyak enjin petronas, tapi rasa cepat haus, 3-4 bulan sudah nak isi baru, kalau jenama yang sya guna sekarang boleh tahan smapai 6 bulan.

Memang la bro. Minyak petronas overprice kot. Tak worth it lansung. Shell pun kira mahal. Baik kau pakai liqui moly atau castrol murah sikit.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
john77
kiriman Nov 22 2018, 03:38 PM
Kiriman #54


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 16
Sertai: 13-March 17
Daripada: shah alam
No. Ahli: 2,702



QUOTE (cyclebin10 @ Nov 22 2018, 09:49 AM) *
Saya lebih suka shell helix, quality dan boleh tahan lama. Dulu pun cuba minyak enjin petronas, tapi rasa cepat haus, 3-4 bulan sudah nak isi baru, kalau jenama yang sya guna sekarang boleh tahan smapai 6 bulan.

shell helix apa lu pakai? kalau fully synthetic standart memang tahan sampai 5 6 bulan. tengok berat mana lu pakai tu kereta la. mile age setiap 6 ribu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
john77
kiriman Nov 22 2018, 03:42 PM
Kiriman #55


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 16
Sertai: 13-March 17
Daripada: shah alam
No. Ahli: 2,702



QUOTE (tennyliew @ Nov 21 2018, 10:50 AM) *
Kalau macam tu memang menyusah orang yang betul- betul buat niaga dalam internet. Sebab benda palsu buat orang takut beli kat internet, sebahagian produk macam minyak enjin dah buat orang tak yakin dah.

tu orang yang sendiri pandai beli kat internet sebab mau murah siapa ada suruh? mau murah dapat murah la.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
weiyaow
kiriman Nov 22 2018, 03:43 PM
Kiriman #56


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 56
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,463



QUOTE (john77 @ Nov 22 2018, 03:42 PM) *
tu orang yang sendiri pandai beli kat internet sebab mau murah siapa ada suruh? mau murah dapat murah la.

Betul lor. Sudah kena tipu lagi mahu complain xD
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zizi_zack
kiriman Nov 22 2018, 03:50 PM
Kiriman #57


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 14
Sertai: 29-March 17
No. Ahli: 2,709



QUOTE (john77 @ Nov 22 2018, 03:42 PM) *
tu orang yang sendiri pandai beli kat internet sebab mau murah siapa ada suruh? mau murah dapat murah la.

Beli murah kat online memang kena tipu la citer dia. Gi beli kat giant la. Takan giant nak tipu customer?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Zten
kiriman Nov 25 2018, 09:55 AM
Kiriman #58


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 11
Sertai: 28-August 17
No. Ahli: 2,787



QUOTE (john77 @ Nov 22 2018, 03:38 PM) *
shell helix apa lu pakai? kalau fully synthetic standart memang tahan sampai 5 6 bulan. tengok berat mana lu pakai tu kereta la. mile age setiap 6 ribu.


pakai helix ultra, quality ok... fungsi bagus, boleh meningkat daya tahan enjin, tahan panas lagi. Enjin tak senang rosak kalau jalan ke tempat jauh atau jalan dengan masa panjang.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Zten
kiriman Nov 25 2018, 09:57 AM
Kiriman #59


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 11
Sertai: 28-August 17
No. Ahli: 2,787



QUOTE (john77 @ Nov 22 2018, 03:42 PM) *
tu orang yang sendiri pandai beli kat internet sebab mau murah siapa ada suruh? mau murah dapat murah la.


Kalau beli kat internet kena tengok nak neli barang apa, kalau nak beli minyak enjin lebih baik jangan beli kat internet, sekarang dah banyak kat minyak enjin dari internet kebanyak minyak palsu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cyclebin10
kiriman Nov 25 2018, 10:02 AM
Kiriman #60


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 53
Sertai: 7-June 13
No. Ahli: 2,468



QUOTE (Zten @ Nov 25 2018, 09:55 AM) *
pakai helix ultra, quality ok... fungsi bagus, boleh meningkat daya tahan enjin, tahan panas lagi. Enjin tak senang rosak kalau jalan ke tempat jauh atau jalan dengan masa panjang.


Helix ultra memang boleh guna denga masa panjang, dulu pernah pakai jenama lain... Tapi rasa tak tahan lama dan cepat haus. Sekarang saya tak pernah tukar ke jenama lain dah, helix series memang ok.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Mukasurat V  < 1 2 3
Reply to this topicStart new topic
3 pengguna membaca topik ini (3 Tetamu dan 0 Pengguna tidak dikenali)
0 Ahli:

 



Versi Ringkas Masa sekarang: 17th December 2018 - 03:51 PM