IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

 
Reply to this topicStart new topic
> Yang sangat Aneh Tapi Sangat Benar!, caj bateri phone dengan peepal
ganazz
kiriman Nov 22 2009, 10:06 PM
Kiriman #1


Pengurus Junior
******

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 4,080
Sertai: 12-November 08
Daripada: aku worang K.L (kg limbong daa)
No. Ahli: 223



Hanya menggunakan daun pokok peepal, bateri henset dapat dicas. Menurut ahli botani, daun peepal ini berkeupayaan mengalirkan cas elektrik dan boleh di simpan di dalam bateri phone.



Langkah demi langkah panduan untuk mengecas bateri telefon menggunakan daun peepal:

1 - Buka penutup telefon anda
2 - Keluarkan bateri anda
3 - Muat dua untuk tiga daun segar peepal / pipal / ashwattha
4 - Touch stub daun ini pada terminal bateri telefon anda selama satu minit
5 - Bersihkan terminal bateri telefon dengan kain lembut
6 - Masukkan bateri di telefon anda
7 - Sekarang anda boleh melihat hasilnya
8 - Jika diperlukan, ulangi proses dengan daun segar seterusnya dan seterusnya.....

Maklumat ini penting jika anda adalah seorang pelancong yang sedang berada di daerah Chitrakoot, Uttar Pradesh, India. Maklum je la kebanyakan tempatnya mana ada elektrik.... silap2 phone tak de signal!

maklumat pokok peepal:
CODE
http://www.ecoindia.com/flora/trees/peepal-tree.html




--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mat.g™
kiriman Nov 22 2009, 10:42 PM
Kiriman #2


Eksekutif
***

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 742
Sertai: 2-June 08
Daripada: Saujana Putra
No. Ahli: 4



good info tp daun pokok peepal tu mcm tadak kat malaysia ni... kalao ada boleh guna jika urgent tiada charger


--------------------
www.matg.org
Just About Something 1.0
Go to the top of the page
 
+Quote Post
eskep
kiriman Nov 22 2009, 11:57 PM
Kiriman #3


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 439
Sertai: 18-November 08
Daripada: Petaling Jaya, Selangor
No. Ahli: 269



Tak faham, camana daun pokok tu boleh charge bateri hp.

Memula ingatkan ini hanya lawak semata, tapi cari2 kat hujung 1st post, tak jumpa lak apa2 yg kelakar.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ganazz
kiriman Nov 23 2009, 08:02 AM
Kiriman #4


Pengurus Junior
******

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 4,080
Sertai: 12-November 08
Daripada: aku worang K.L (kg limbong daa)
No. Ahli: 223



QUOTE (eskep @ Nov 22 2009, 11:57 PM) *
Tak faham, camana daun pokok tu boleh charge bateri hp.

Memula ingatkan ini hanya lawak semata, tapi cari2 kat hujung 1st post, tak jumpa lak apa2 yg kelakar.

Mungkin untuk promot lokasi je!.... Yg ada cerita pasal pokok nie ngan orang india, dorang percaya Vishnu lahir di bawah pokok peepal, rumah bagi dewa trinitas, akar menjadi Brahma, Vishnu dan batang daun mewakili Tuhan Siva. Kepercayaan popular lain adalah bahawa Krishna mati di bawah pokok Peepal. - WikiAnswers.com

Tumbuhan boleh menghasilkan arus elektrik, mungkin tak mustahil bende ini boleh ada, macam xperiment buah limau, yg kat link nie...
CODE
http://hilaroad.com/camp/projects/lemon/lemon_battery.html




--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
B@zSh™
kiriman Feb 5 2010, 08:36 PM
Kiriman #5


Eksekutif Senior
****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 1,830
Sertai: 19-September 08
Daripada: New Castle
No. Ahli: 54



Tak musatahil smile.gif
Tp x berapa praktikal
Aku selalu bawa emergency battery 38000mAh kalo dalam perjalanan jauh takut2 nnt memerlukan smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
♦محمد أفيق♦
kiriman Feb 16 2010, 02:41 PM
Kiriman #6


Timbalan Pengurus
*****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 2,582
Sertai: 28-November 08
Daripada: FKEKK
No. Ahli: 373



kalau nak guna daun tu. kena pegang aje la. tak lepas..
seminit boleh naik berapa bar batery???
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 pengguna membaca topik ini (1 Tetamu dan 0 Pengguna tidak dikenali)
0 Ahli:

 



Versi Ringkas Masa sekarang: 18th November 2018 - 01:52 AM