IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

 
Reply to this topicStart new topic
> Pilih yg mana?
melindaapang
kiriman Aug 12 2022, 11:43 AM
Kiriman #1


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 69
Sertai: 7-May 13
No. Ahli: 2,455



aku saja lah nak tanya. korang kalau isi minyak kan, takkisah lah kereta ke motor, korang pilih ron95 ke ron97? korang tengok harga ke, tengok brand ke tengok benefits? cecite sikit.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cyclebin10
kiriman Aug 15 2022, 02:19 PM
Kiriman #2


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 137
Sertai: 7-June 13
No. Ahli: 2,468



QUOTE (melindaapang @ Aug 12 2022, 11:43 AM) *
aku saja lah nak tanya. korang kalau isi minyak kan, takkisah lah kereta ke motor, korang pilih ron95 ke ron97? korang tengok harga ke, tengok brand ke tengok benefits? cecite sikit.

Klu bab minyak ni xleh nk kdekut laa. So klu harga naik pun,, kna ikut enjin yg dh biasa.. Xleh nak biasa sgt tukar2 minyak sbb harga je.. Skrg ni plak guna ron95 je
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sunflo0303
kiriman Aug 15 2022, 02:23 PM
Kiriman #3


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 140
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,465



QUOTE (cyclebin10 @ Aug 15 2022, 02:19 PM) *
Klu bab minyak ni xleh nk kdekut laa. So klu harga naik pun,, kna ikut enjin yg dh biasa.. Xleh nak biasa sgt tukar2 minyak sbb harga je.. Skrg ni plak guna ron95 je

btul bro.. aq pun dulu ade gk tukar2.. tpi enjin mmg x ngam laa..asyik tukar2 je kn.. skrg ni bru je stay brand yg sme. gedik.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Purika
kiriman Aug 15 2022, 08:07 PM
Kiriman #4


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 20
Sertai: 14-December 17
No. Ahli: 2,801



jalan jauh 97
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zizi_zack
kiriman Aug 15 2022, 08:35 PM
Kiriman #5


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 107
Sertai: 29-March 17
No. Ahli: 2,709



QUOTE (melindaapang @ Aug 12 2022, 11:43 AM) *
aku saja lah nak tanya. korang kalau isi minyak kan, takkisah lah kereta ke motor, korang pilih ron95 ke ron97? korang tengok harga ke, tengok brand ke tengok benefits? cecite sikit.

aku isi 95 je yela b40 kan mana mampu nak isi 97 janji kereta bergerak aje sudahla
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MissSheety
kiriman Aug 15 2022, 08:37 PM
Kiriman #6


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 49
Sertai: 27-March 17
No. Ahli: 2,705



QUOTE (sunflo0303 @ Aug 15 2022, 02:23 PM) *
btul bro.. aq pun dulu ade gk tukar2.. tpi enjin mmg x ngam laa..asyik tukar2 je kn.. skrg ni bru je stay brand yg sme. gedik.gif

tak elok ke campur campur minyak? ingatkan takde effect dekat enjin. aku selalu isi mana yg dekat je
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Purika
kiriman Aug 16 2022, 01:53 PM
Kiriman #7


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 20
Sertai: 14-December 17
No. Ahli: 2,801



QUOTE (MissSheety @ Aug 15 2022, 08:37 PM) *
tak elok ke campur campur minyak? ingatkan takde effect dekat enjin. aku selalu isi mana yg dekat je



https://kampungmamak.com/boleh-ke-kita-camp...san-pada-enjin/

actually takda masalah pun. tapi sekurangnya tengok gred minyak la.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sunflo0303
kiriman Aug 16 2022, 05:50 PM
Kiriman #8


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 140
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,465



QUOTE (MissSheety @ Aug 15 2022, 08:37 PM) *
tak elok ke campur campur minyak? ingatkan takde effect dekat enjin. aku selalu isi mana yg dekat je

Mcm aq mmg dh lme guna brand sme xde mslh.. Pnh jdi kat adik aq, dia tukar kejap guna minyak ni, kejap guna minyak tu.. Pstu jdi hal plak enjin nya.. Tpi bleh jdi jgak sbb jrg bwk pomen
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sunflo0303
kiriman Aug 16 2022, 05:52 PM
Kiriman #9


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 140
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,465



cmanya slama aq gune shell, aq rse mmg paling jimat laa. x risau dh poket kering
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MissSheety
kiriman Aug 16 2022, 07:11 PM
Kiriman #10


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 49
Sertai: 27-March 17
No. Ahli: 2,705



QUOTE (Purika @ Aug 16 2022, 01:53 PM) *
https://kampungmamak.com/boleh-ke-kita-camp...san-pada-enjin/
actually takda masalah pun. tapi sekurangnya tengok gred minyak la.

macam mana nak tahu gred minyak tu apa? sorry la perempuan kan blur sikit bab kereta ni
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bazaoyu
kiriman Aug 17 2022, 04:05 PM
Kiriman #11


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 134
Sertai: 17-March 13
No. Ahli: 2,436



QUOTE (sunflo0303 @ Aug 16 2022, 05:52 PM) *
cmanya slama aq gune shell, aq rse mmg paling jimat laa. x risau dh poket kering

Shell pnya minyak bgus, servis diorg pn mantap je.. So far guna ron95, bleh jalan jauh.. Rse smooth je kt jln gedik.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sunflo0303
kiriman Aug 17 2022, 04:08 PM
Kiriman #12


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 140
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,465



QUOTE (MissSheety @ Aug 16 2022, 07:11 PM) *
macam mana nak tahu gred minyak tu apa? sorry la perempuan kan blur sikit bab kereta ni

klu x silap kena tgk pde kelikatan minyak, dgn suhu luar/dlm kereta kite.. klu fhm 2 ni, sng je nk pilih gred minyak kereta
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MissSheety
kiriman Aug 17 2022, 09:24 PM
Kiriman #13


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 49
Sertai: 27-March 17
No. Ahli: 2,705



QUOTE (sunflo0303 @ Aug 17 2022, 04:08 PM) *
klu x silap kena tgk pde kelikatan minyak, dgn suhu luar/dlm kereta kite.. klu fhm 2 ni, sng je nk pilih gred minyak kereta

ohh minyak apa yang recommended untuk kereta? aku selalu isi petron dengan caltex je
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sunflo0303
kiriman Aug 18 2022, 11:27 AM
Kiriman #14


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 140
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,465



QUOTE (MissSheety @ Aug 17 2022, 09:24 PM) *
ohh minyak apa yang recommended untuk kereta? aku selalu isi petron dengan caltex je

klu cm aq suggest shell lah. sbb guna minyak diorg mmg rasa smooth je bila kt jalan.. pstu, pergi la mana mana pun isi 1 full tank, tahan lama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cyclebin10
kiriman Aug 18 2022, 11:29 AM
Kiriman #15


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 137
Sertai: 7-June 13
No. Ahli: 2,468



QUOTE (sunflo0303 @ Aug 17 2022, 04:08 PM) *
klu x silap kena tgk pde kelikatan minyak, dgn suhu luar/dlm kereta kite.. klu fhm 2 ni, sng je nk pilih gred minyak kereta

Betul la tu. Sbb minyak kena ikut berapa tinggi suhu kereta bole adapt smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sunflo0303
kiriman Aug 19 2022, 04:56 PM
Kiriman #16


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 140
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,465



QUOTE (cyclebin10 @ Aug 18 2022, 11:29 AM) *
Betul la tu. Sbb minyak kena ikut berapa tinggi suhu kereta bole adapt smile.gif

yess sbb tu kita ni pun kne bijak pilih minyak hihi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sunflo0303
kiriman Aug 19 2022, 04:58 PM
Kiriman #17


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 140
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,465



.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MissSheety
kiriman Aug 19 2022, 08:39 PM
Kiriman #18


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 49
Sertai: 27-March 17
No. Ahli: 2,705



QUOTE (sunflo0303 @ Aug 18 2022, 11:27 AM) *
klu cm aq suggest shell lah. sbb guna minyak diorg mmg rasa smooth je bila kt jalan.. pstu, pergi la mana mana pun isi 1 full tank, tahan lama

oh yeke aku jarang isi shell full tank so tak perasan la pulak tahan lama ke tak. setakat ni pakai petron jimat je jugak minyak aku tak lebih rm 200 sebulan
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zizi_zack
kiriman Aug 20 2022, 04:25 PM
Kiriman #19


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 107
Sertai: 29-March 17
No. Ahli: 2,709



QUOTE (sunflo0303 @ Aug 16 2022, 05:50 PM) *
Mcm aq mmg dh lme guna brand sme xde mslh.. Pnh jdi kat adik aq, dia tukar kejap guna minyak ni, kejap guna minyak tu.. Pstu jdi hal plak enjin nya.. Tpi bleh jdi jgak sbb jrg bwk pomen

yup yang penting kena selalu servis kereta la kan. kita nak pakai kereta untuk long term, kena la invest duit sikit untuk maintenance
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sunflo0303
kiriman Aug 20 2022, 08:55 PM
Kiriman #20


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 140
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,465



QUOTE (cyclebin10 @ Aug 18 2022, 11:29 AM) *
Betul la tu. Sbb minyak kena ikut berapa tinggi suhu kereta bole adapt smile.gif

mcm sy nsib dh jumpa shell, ssuai plak dgn kereta.. pgi jauh pun x pelu isi banyk kli
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 pengguna membaca topik ini (1 Tetamu dan 0 Pengguna tidak dikenali)
0 Ahli:

 



Versi Ringkas Masa sekarang: 29th November 2022 - 10:41 PM