IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

2 Mukasurat V  < 1 2  
Reply to this topicStart new topic
> Avanza or Exora, Ada sesiapa yg pakar ttg perbezaan 2 ni?
padaiyappa©
kiriman Jul 7 2009, 10:45 AM
Kiriman #21


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 392
Sertai: 8-October 08
Daripada: India
No. Ahli: 103



semua orang boleh pakai aphard, marilah join biz ....


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
acer_aspire
kiriman Jul 7 2009, 01:03 PM
Kiriman #22


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 50
Sertai: 16-September 08
No. Ahli: 45



oops.gif offtopic.gif ......ni smbang pasl avanza ngan Exora ke alphard?? scenic.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
B@zSh™
kiriman Jul 7 2009, 01:21 PM
Kiriman #23


Eksekutif Senior
****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 1,830
Sertai: 19-September 08
Daripada: New Castle
No. Ahli: 54



Pasal BMW smile.gif offtopic.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dawos
kiriman Jul 7 2009, 01:27 PM
Kiriman #24


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 180
Sertai: 18-November 08
No. Ahli: 281



nie secara ringkas yang aku boleh terangkan dan yg aku paham lar.. kalau 2.5 minyak mmg byk.. sbb tue pada zaman minyak naik arga yang pakai skyline 3.0
sume tukar enjin lebih kecil.. senang cite nak saving minyak tak larat nak bayar.. kalau rate penggunaan minyak ntah lar.. tapi kalau standard takde problem(kalau setakat doc nye gaji boleh pakai lagi lar)

kalau nak kate city driving aku suggestkan bmw 3 series.. paling senang crite kereta lebih ringan so untuk memulakan perjalanan tak byk gune minyak
kalau nak long distance amik bmw 5 series jalan jauh mmg best sbb kereta berat..tekan ajer mmg tak rasa

kalau nak kire sport amik 3 series.. kalau nak pakai nmpk mewah amik 5 series..
kalau nak buat mainan amik 3 series yang lama yang lampu belakang petak tue..cari gearbox manual then main drift..ade gak drifter yang pakai bmw jenis nie tapi jarang jumpe kalau nak best cari enjin skyline 2.5 @ 3.0(tatau la mounting die muat ke tak) (gune cam racing,potong flywheel sumbat sumbat turbo g main drift)
p/s aku bukan kaki drifter just amik tau psl kete sikit2 ajer
p/s pastu kalau dah nak kawin berhenti la ingat sikit anak binie... tue jer pesanan aku
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dawos
kiriman Jul 7 2009, 01:28 PM
Kiriman #25


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 180
Sertai: 18-November 08
No. Ahli: 281



bmw nie jarang buat problem sbb die gune timing chain dan pacuan belakang mmg tak byk ragam..
kalau nak kate kaki laju dah ok sbb dilengkapi dengan sistem valve nose so dah ok.. die mcm vtec gak lebih kurang, kalau nak tmbh laju gune turbo yang besar(supercharge pun layan gak)

yang mslhnye klu gune sendiri then tau nak tukar minyak hitam sendiri..tapi kene gak pergi kedai untuk reset minyak hitam nye bar digital tue.. (merah,kuning,hijau)
kalau tak reset nanti tatau minyak hitam.. bape inggit ntah kene dah lupe lar aku..sbb diorang reset gune computer(connector yang nak disambungkan dari laptop ke kereta jer dah harga rm6K nie 4tahun lps nye harga..skang aku tatau lar, belum masuk program die lagi) tue yang jarang orang nak beli.. antar kedai reset ajer smile.gif

p/s personally kalau nak crita kalau ade duit byk pun aku akan angkat.. angkat yang mana berkenan di hati aku pergi kedai potong kete cari gearbox manual
then convert (tak minat pakai auto) nak cari yang manual nye bmw kalau cc besar nie mmg ade tapi kebykkan import nye so susah nak cari.. at least kalau aku utk minyk pun aku rasa berbaloi lagi smile.gif

p/s tak byk sgt aku tau...aku just kongsi ape yang aku tau.. kalau tnye pasal motor aku tau la gak sedikit sebyk tue pun motor kapcai ajer..(dari 70cc smpila 150cc)
tak mampu beli kereta so pakai motor ajer walau nak ke mana jua..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
B@zSh™
kiriman Jul 8 2009, 09:44 PM
Kiriman #26


Eksekutif Senior
****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 1,830
Sertai: 19-September 08
Daripada: New Castle
No. Ahli: 54



Thanks dawos untuk penerangan yang agak panjang smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Clement
kiriman Jul 11 2009, 09:50 PM
Kiriman #27


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 151
Sertai: 19-September 08
No. Ahli: 49



QUOTE (dawos @ Jul 3 2009, 01:45 AM) *
Clement.. aku nie pun berdasarkan apa yang aku paham.. kalau yang tatau aku minta maaf yer..
Mungkin boleh tanye pada yang lebih mahir dalam bidang automotif nie
Gambar yang first tue.. perbandingan yang dibuat harga dan saiz kenderaan mpv tue..
Contoh..
1- avanza & ixora aku amik perbandingan 2 nie.. avanza bentuk die lebih kecil sedikit berbanding dengan ixora...
2- Ixora nye harga lebih murah berbanding dengan avanza
3- avanza , naza citra dan exora perbezaan harga kalau tengok tak jauh sgt yang bezanya yang membezakannya adalah saiz..
mksd di sini saiz nye lebih besar dari avanza dan naza citra. Harga die jauh lebih murah berbanding dengan toyota innova & naza ria tapi ko mendapat saiz
yang lebih berbanding dengan toyota innova tapi kecil sedikit dari naza ria..


Gambar yang ke 2 plak..

ko kene paham mksd BHP tue ape dan itu akan lebih memudahkan ko dalam memahami nye.. nie aku terangkan secara ringkas la... BHP = brake horse power
BHP nie adalah kuasa yang di pindahkan dari enjin ke roda kereta setelah di tolak dengan power loss(iaitu power stering,compressor aircond, gearbox, berat kereta, minyak full tank TAPI tidak termasuk pengguna)
= setelah di tolak di tambah sume dengan sume(mksd kereta lengkap tnpe pengguna) BHP yang dipindahkan kepada roda ialah 88bhp ini untuk ixora..
= yang toyota inova plak dah tolak berat kereta kire sume BHP so kuasa yang akan dipindahkan pada roda kenderaan 85bhp

= berat kereta yang lengkap tanpa penumpang dipanggil KERB WEIGHT iaitu 1442kg untuk ixora

kaitannye di sini.. enjin campro enjin yang berkuasa tinggi walaupun die cuma 1.6 ..so ko leh dapat lebih kurang bhp yang sama bagi enjin 2.0.. enjin campro nie dah di pertingkatkan sbb tue kuasa die lebih sbb die menggunakan cam yang baru CAMPRO CPS.. tapi bile dah ade penumpang BHP nie akan berkurangan sbb beban yang ade pada penumpang..

@ contoh lain kalau ko tak berapa paham ttg BHP nie - contoh ko pakai wira 1.3 dan ko dah tukar enjin 1.8 sistem brek ko tak tukar langsung tapi bile ko brek emergency kereta ko takkan dapat berhenti spt ko pakai enjin 1.3 sbb kuasa yang di tukarkan kepada tayar ko dah berlebihan. Kire BHP yang ditukarkan kepada roda sudah melebihi sistem brek yang ade. Kalau nak tukar enjin tukar sistem brek sekali barula ade keseimbangan macam tue la..

mungkin kalau ade yang tak paham aku cube terangkan cara yang lain..


Wah! Mmg info & penjelasan yg sangat baik. Singkat & mudah difahami. Thanks bro.
Klu gitu, Exora lebih berbaloi klu dibeli? Betul tak... rclxm9.gif gedik.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Mukasurat V  < 1 2
Reply to this topicStart new topic
1 pengguna membaca topik ini (1 Tetamu dan 0 Pengguna tidak dikenali)
0 Ahli:

 



Versi Ringkas Masa sekarang: 20th August 2019 - 06:26 PM