IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

2 Mukasurat V  < 1 2  
Reply to this topicStart new topic
> Khidmat Terjemahan BM - Eng / Proofread / Transcribe (Tukar Audio & Video > Teks) / Subtitle
Moderator2
kiriman Feb 16 2021, 09:54 AM
Kiriman #21


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 798
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



Apa tujuan anda buat Master / Doctorate?

Samada anda buat master, PhD atau DBA, EdD dll.. dua tujuan asasnya adalah..


1. Menjadi independent researcher yang professional
2. Menghasilkan kajian novel yang dapatannya menyumbang kepada pengetahuan dalam bidang yang dikaji.


Dua ini sahaja matlamat asas yang perlu dipegang. Memaksa PG membuat kajian kuantitatif atas dasar generalisasi yang bukan dua tujuan utama di atas satu yang keterlaluan.


Tajuk kajian mestilah tajuk yang diminati dan ada keperluan utk dilakukan oleh PG sendiri. Tugas SV utk memastikan kajian tersebut sesuai dan researchable. Itu sahaja. Tiada paksaan utk buat kuanti atau kuali jika ia bersesuaian dgn nature kajian yang dicadangkan oleh PG.


Bukalah Proquest. Banyak tesis kajian social science di universiti ternama, katakan di US dan UK yang berkaitan dgn situasi di China, Vietnam, Brazil, Nigeria dll negara, kerana ada keperluan PG dari negara2 tersebut lakukan kajian berkenaan dan sering kali ia berbentuk KUALITATIF.


Menjadikan generalisasi sebagai syarat wajib atas tiket kuantitatif untuk menerima tajuk kajian adalah menyalahi hak PG yang menjadi klien dan pembayar yuran pengajian.


>> Khidmat Proofread Thesis, Jurnal, sekali dgn Sijil Penterjemah & Surat Pengesahan >> >> Maklumat Lanjut disini >> http://www.MyCambridge.blogspot.com

atau emel My_Cambridge@yahoo.com


.


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Mar 9 2021, 11:17 AM
Kiriman #22


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 798
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



<h3 class="post-title entry-title"> Tajuk 697 - Cari / publish / cite jurnal scopus ? Kenali SCImago </h3> Jurnal indexed by scopus menjadi satu keperluan, bualan dalam dunia akademia. Jadi anda perlu pastikan jurnal yang anda hantar adalah scopus, jurnal yang dirujuk juga scopus. Jika tidak.... jurnal / rujukan anda akan diperlekeh dan kelihatan usaha anda selekeh. Maybe ada yang akan ketawa terkekeh kekeh .... adalah pulak yang kene sekeh !!
Bagi newbies.... sila ke web SCImago, search engine yang menggunakan data base ELSEVIER berindex scopus.
Contoh - Pic 1

Saya ingin mencari jurnal berkaitan "science education" maka ada 41 jurnal dan sumber artikel bertaraf scopus dipaparkan



Contoh - Pic 2

Saya menyemak jurnal PERTANIKA UPM... ternyata ianya scopus...cayalah UPM !


2. Khidmat Proofread & Translate BM - Eng (Abstrak, Thesis, Jurnal, Sijil)

3. Service Transkripsi Tukar Audio/Video -> Text (Subtitle, Survey, Minit)

4. Upah buat Thesis/Jurnal cepat & murah (kaedah Rewrite/Paraphrase)

5. Khidmat Menukar Thesis yang Anda susah payah buat kepada Buku untuk
Diterbitkan oleh Universiti (buat Duit!)

6. Khidmat buat Resume / CV (English / BM)




>> Maklumat Lanjut disini >> http://www.MyCambridge.blogspot.com

atau emel My_Cambridge@yahoo.com


.





--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Apr 20 2021, 10:20 AM
Kiriman #23


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 798
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



Tajuk 1814 - PhD akan lebih mudah jika ...

1. Passion dan minat dalam research.
Buat PhD sebab anda ada minat mendalam dalam research. Apa sahaja yang ada kaitan dgn research, anda tidak berlengah untuk kuasai. Tak tahu Rasch analysis, anda terus belajar, mencari siapa yang boleh mengajar. Anda seronok dengannya, kerana dapatan kajian anda akan menyumbang sesuatu dalam mengembangkan pengetahuan anda sendiri terlebih dahulu.

2. Suka scholar environment.
Anda suka bersama mereka yang juga scholar. Menghormati dan berkolaborasi. Anda tahu, dengan cara ini penyelidikan anda akan lebih berkembang dan akan menjadikan anda semakin menguasai bidang anda sehingga menjadi expert setelah menimba banyak pengetahuan.

3. Belajar kemahiran baru
Anda mula menguasai terma-terma dalam research. Anda tahu mendapatkan sumber rujukan. Anda kuasai keperluan penulisan. Anda tahu menganalisis data. Anda tahu membuat publication.
Kalau kurang yang diatas... merengus lah sepanjang masa


Upah buat Thesis/Jurnal Cepat
& Servis Transkripsi Tukar Audio > Text / Subtitle
>> http://www.MyCambridge.blogspot.com



.


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Jun 15 2021, 09:21 AM
Kiriman #24


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 798
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



Not ALL research is about “MEASUREMENT” !
Aku ni “quantitative person”. I play with numbers. Kajian master / PhD aku juga quantitative. Aku juga penulis buku quantitative - SPSS. Namun, aku “getik” bila ada yang meremehkan kajian qualitative hanya kerana “tiada nombor yang berceranggah” dalam kajian qualitative.
Not ALL research is about “measurement” !

Meh baca ni baik-baik….

Quantitative:
Jika objektif kajian anda untuk mendapatkan data bagi sesuatu isu / masalah spt tahap pengetahuan, factor utama sesuatu amalan, skor pencapaian maka kajian kuantitatif adalah yang TERBAIK..
TUJUAN KAJIAN DISINI ADALAH “MEASUREMENT” menggunakan alat ukur / instrument utk mendapatkan data bagi mengetahui hubungan / mbandingkan variables then btujuan membuat generalisasi.

Qualitative:
Jika objektif kajian anda adalah utk membuat perbincangan yang mendalam terhadap sesuatu isu / masalah spt budaya, amalan kejayaan, pengalaman pemulihan dadah dll maka kajian kualitatif adalah yang TERBAIK.

TUJUAN KAJIAN DISINI “ISN’T MEASUREMENT” tetapi perbincangan yang detail dan mendalam utk MEMAHAMI fenomena yang dikaji, lalu generalisation is not the main concern !


...Khidmat Proofread & Translate BM - Eng (Abstrak, Thesis, Jurnal, Sijil) -> http://www.MyCambridge.blogspot.com





.


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Aug 25 2021, 08:02 AM
Kiriman #25


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 798
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



“Tesis siap cepat kurang matang”

"Kalau setakat abis 3 tahun tu belum cukup matang"
Selalu jer aku dengar pernyataan di atas. PG cam biasalah... mengangguk je. Kata apapun yess saja.
1. Pertama: Lambat atau cepat?

Ini logic yang kurang tepat dan sgt memalukan sapa yang menutur dan mempercayainya. Kualiti thesis lebih logic dikaitkan dengan (i) isu yang dipilih yang ada urgency, significant dan novel (ii) LR yang kritis (iii) ketepatan / kesesuaian pemilihan research design, termasuk analisis data (iv) perbincangan yang menyeluruh… bukan cepat atau lambat.
Maka, tentulah kurang sihat, kalau ada calon PhD yang pilih “lambat” berbanding “cepat”...yang relex jer macam xder apa2 berlaku... sbb itu wujudnya gesaan utk GOT - got it ? Ini bukan mcm makan sahur.... lagi lambah lg byk pahala.
2. Kedua: Matang?
Apa yang matang dan tak matang? Umur atau isi thesis? Kalau umur tentulah dah terlajak matang, maka tentulah yang matang tahu menyediakan isi yang juga matang. Apa pulak isi yang matang tu. Tentulah berbalik kepada yang pertama di atas.
3. Ketiga: Had masa
Kenapa PhD ada had masa – dulu 4 tahun, sekarang 3 tahun. Ini kerana keperluan asas menyediakan thesis yang matang adalah artikel dan buku2 yang berkualiti, yang jauh lebih mudah diperolehi sekarang... bukan main google jer cam budak2 sekolah.
Kalau dulu, 30 artikel perlukan 3 bulan, sekarang maybe 30 minit dah ada dalam tangan. Kalau ada budget, boleh beli lagi.. Yang tak dapat, boleh pula minta library carikan atau minta dari sumber lain termasuk kawan2 di obersi. Dulu mana ada Mendeley… now semua dah online.
Jadi bacalah artikel dan bahan berkualiti... sehingga memahami dan mampu memberikan argument yang baik.... bukan mesti baca sampai ribu2... takut makin kelabu...
4. Keempat:
Kalau bermula lewat, mana nak sempat matang. Sebab itu, aku suruh mulakan bacaan, penulisan wpun belum mendaftar lagi. Dulu mana kelas SPSS, AMOS, PLS, Atlas.ti di IPTA mahupun diluar IPTA utk analisis data, so joinlah mana2 yang patut seawal semester 1.
Ingat bro.... anda mungkin abiskn 3 bulan tak faham2 sesuatu yg boleh anda kuasai dlm sehari dgn hadiri bengkel ! Kalau tunggu, bilanya nak matang…
Yang dah daftar, boleh saja bermula esok harinya. Kenapa tunggu abis 1 semester baru nak mula…. Lambat bermula bukan bermakna matang...
5. Kelima:
Segala2 bermula dgn proposal yang baik... jadi belajarlah camner nak buat proposal... apply dulu ROT dan rujuk juga thesis lepas dalam bidang yang sama. Baca dan familiarize dan dapatkan idea, format dll utk menyediakan proposal. Jgn citation buat manual... kelam kabut... gunalah MENDELEY.
Thesis boleh pinjam di pusat sumber jabatan / library masing-masing. Kalau tak mula menulis, bila nak matang? Kalau main trial-n-error… tanpa panduan… ini bukan menjamin kualiti… ini menjamin anda memanjang jer tak reti !
6. Keenam:
MS Word tu word processor… berdesup boleh tulis thesis. Abis kalau dah guna Word pun macam typewriter electric… nak guna navigation xtahu…. split xtahu… cross-references xtahu… break page xreti… style xtahu…. Insert caption tak reti… nak customize TOC xtahu…. Grouped object xtahu…. yang tahu adalah menaip macam ayam patuk beras
7. Ketujuh:
Kalau nak edit pulak…. berpusing2 macam gasing… sampai pening sedang yang nak edit tu simple jer tapi jadi bersimpul-simpul ! Ini bukan matang… ini dinamakan ……. (maaf idea xdatang)
8. Kelapan:
Kalau dah 5, 6, 7 tahun tak siap2…. Itu aku fikir bukan matang…. itu trang tang tang…
Ini xtermasuk yg lambat siap kerana ditimpa musibah.. instrument meletup... sakit..... SV pindah uni.... yg kes cenggini.. kita simpati... isolated cases kita tolak tepi.
9. Kesembilan:
PhD hanya permulaan utk matang. Teruskan buat research... sampai tahap Prof... dan expert.... tapi percayalah ... tiada noktah pd istilah matang dlm dunia research kerana sifat knowledge yg terus bkembang... asal jgn jadi otai tapi buat research jd pembonceng kapcai !


...Upah buat Thesis/Jurnal Cepat & Servis Transkripsi Tukar Audio > Text / Subtitle -> http://www.MyCambridge.blogspot.com



.


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Oct 21 2021, 10:59 AM
Kiriman #26


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 798
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



PhD akan lebih mudah jika ...

1. Passion dan minat dalam research.
Buat PhD sebab anda ada minat mendalam dalam research. Apa sahaja yang ada kaitan dgn research, anda tidak berlengah untuk kuasai. Tak tahu Rasch analysis, anda terus belajar, mencari siapa yang boleh mengajar. Anda seronok dengannya, kerana dapatan kajian anda akan menyumbang sesuatu dalam mengembangkan pengetahuan anda sendiri terlebih dahulu.
2. Suka scholar environment.
Anda suka bersama mereka yang juga scholar. Menghormati dan berkolaborasi. Anda tahu, dengan cara ini penyelidikan anda akan lebih berkembang dan akan menjadikan anda semakin menguasai bidang anda sehingga menjadi expert setelah menimba banyak pengetahuan.
3. Belajar kemahiran baru
Anda mula menguasai terma-terma dalam research. Anda tahu mendapatkan sumber rujukan. Anda kuasai keperluan penulisan. Anda tahu menganalisis data. Anda tahu membuat publication.
Kalau kurang yang diatas... merengus lah sepanjang masa


1. Kelas Bahasa Inggeris (Dewasa/utk Kerja) & Tuisyen MUeT/iELTs EXPRESS 1 Bulan

2. Khidmat Proofread & Translate BM - Eng (Abstrak, Thesis, Jurnal, Sijil)

3. Service Transkripsi Tukar Audio/Video -> Text (Subtitle, Survey, Minit)

4. Upah buat Thesis/Jurnal cepat & murah (kaedah Rewrite/Paraphrase)

5. Khidmat buat Resume / CV (English / BM)




>> Maklumat Lanjut disini >> http://www.MyCambridge.blogspot.com


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Nov 17 2021, 11:46 AM
Kiriman #27


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 798
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



Knp kelas Research Methodology dikatakan tidak bkesan ?
Ini cadangan simple2 utk kelas RM..

1. Kelas RM bukan kelas teori dgn lecturer guna PPoint presentation sepanjang masa.
2. PG mesti dah ada dummy / working title kajian.. dibincangkn 2 minggu pertama kelas RM.
3. PG diminta siapkn a brief proposal dgn cadangan Approach, Design dan Procedure (ADP) utk kajian masing2
4. Dari ini PG buat presentation utk rasionalised pemilihan diikuti class discussion
5. Group quali dan group kemudian berbincang lebih mdlm
6. Perbaiki bahagian methodology proposal setelah mdpt komen.. ptanyaan dan pembacaan lebih mdlm.
7. Jika ramai dlm kelas RM.... hanya PG quali dan quanti terpilih perlu present RM masing2.
8. Di akhir 14 minggu kelas RM.. masing2 PG patut dah ada ADP dan memahami sepintas lalu methodology PG lain dari presentation mereka.
9. Perbincangan juga melibatkn sumber rujukan yg penting utk mmantapkn ADP.
10. RM dlm proposal mestilah sedetail yg mungkin... termasuk sampling teknik dan instrumentation disiapkan dlm 14 minggu kelas RM
11. PG perlu fokus kpd ADP mereka sahaja.. termasuk analysis data. Klu sendiri punya ADP yg satu pun tak clear.. buat penat je masuk kelas RM...


>> Khidmat Proofread & Translate BM - Eng (Abstrak, Thesis, Jurnal, Sijil) >> http://www.MyCambridge.blogspot.com




.


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Mukasurat V  < 1 2
Reply to this topicStart new topic
1 pengguna membaca topik ini (1 Tetamu dan 0 Pengguna tidak dikenali)
0 Ahli:

 



Versi Ringkas Masa sekarang: 8th December 2021 - 05:33 PM