IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

 
Reply to this topicStart new topic
> Tips Untuk Servis Kereta Anda
hexagold
kiriman Sep 22 2008, 11:18 PM
Kiriman #1


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 48
Sertai: 20-September 08
No. Ahli: 65



Assalammualaikum,

Hari ni saya nak bagi tips atau panduan sewaktu nak servis kereta anda kerana pengalaman saya membuat praktikal ni pusat servis kereta terkenal di Malaysia.

Sebelum memutuskan nak servis kereta kat mana saya nasihatkan supaya pergi ke wakil servis, bukannya pusat servis.Ini adalah di sebabkan jika anda pergi ke pusat servis, anda tidak boleh melihat mekanik menservis kereta anda. Masa saya praktikal dulu, mekanik-mekanik ni menservis kereta anda dengan tidak beretika. Contohnya, minyak hitam anda ada 4 liter, tetapi sebenarnya tidak sampai 4 liter di masukkan dalam enjin anda dan minyak yang selebihnya di simpan untuk kegunaan kereta lain pula. Manakala selepas menservis, kereta anda akan di lenjan cukup-cukup sehingga petrol anda kurang setakuk. So, kalau nak servis tu pastikan anda tinggalkan cukup-cukup aje minyak petrol.

Jadi pastikan anda pergi ke wakil servis kerana anda boleh berada di samping mekanik sewaktu mereka menservis kereta anda.






--------------------
Blog Rasmi saya-klik sini[/size]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kakaroct
kiriman Sep 25 2008, 02:40 PM
Kiriman #2


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 26
Sertai: 12-September 08
No. Ahli: 34



hexagold...u dulu kerja pusat servis mana yaa?hahah..

hahaha...teringat zaman dulu kala...dulu kat tmpt kerja ada juga geng2 yg buat kes mcm tu...tp lepas kejadian kereta customer accident...terus senyap...

sebaik2nya pelanggan juga patut ada ilmu asas tentang penjagaan kenderaan...dan seboleh2nya...tengok2laa pada warranty servis booklet tu...jangan time nak servis barulaa tercari disana-sini...dan satu perkara yg saya kira agak penting...kebanyakan pelanggan servis kereta diworkshop luar setelah kenderaan mereka habis warranty period...perlu ingat tentang penukaran timing belt...sila rujuk semula pada warranty booklet untuk jangkamasa penukaran timingbelt...ini kerana workshop luar tidak memegang service record anda...dan jangkamasa odometer penukaran timing belt adalah berbeza mengikut brand kenderaan...

timing belt...harganya jauh lebih murah berbanding kos baikpulih apabila timing belt kenderaan anda putus...


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bizonedrop
kiriman May 18 2009, 03:40 PM
Kiriman #3


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 439
Sertai: 8-April 09
Daripada: Taman Equine/keramat/pchong
No. Ahli: 855



lagi2 ...ader info lain?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dawos
kiriman May 19 2009, 11:30 AM
Kiriman #4


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 180
Sertai: 18-November 08
No. Ahli: 281



yah pakai timing belt yang 100k km nye.. tahan lama sikit..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Clement
kiriman Jul 1 2009, 07:41 PM
Kiriman #5


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 151
Sertai: 19-September 08
No. Ahli: 49



QUOTE (dawos @ May 19 2009, 11:30 AM) *
yah pakai timing belt yang 100k km nye.. tahan lama sikit..



Bagus info2 ini.....klu kerta kancil apa yg perlu di perhatikan? selain yg sudah disebut di atas???? rolleye0012.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dawos
kiriman Jul 3 2009, 05:20 PM
Kiriman #6


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 180
Sertai: 18-November 08
No. Ahli: 281



kalau nak tau byk.. tapi bagi aku mende basic yang perlu tau yang senang untuk ko, paling penting tau bawa kereta dan fungsi kereta tue ape. tongue.gif . takpe if nak kongsi ape yang aku tau, aku akan cube bantu ko..

kereta..BASIC yang ade pd kenderaan

kereta drive shaft @ long shaft
timing belt @ timing chain
auto @ manual

sume kereta yang ade sume ade mende nie... so kalau nak kenal pasti kerosakan pada kereta kite leh dapat agak..mcm tue kalau nak senang paham

kalau ko gune kereta kancil(relax lar, takyah nak malu yang penting ianya kereta.. buruk ker lama ker murah ker yang penting kite beli dengan hasil usaha kite sendiri dan kite tak menyusahkan orang.. kalau kite pun leh bawa kereta sampai mana kite nak pergi pun itu dah memadai.. ade yang kereta baru pun takut nak jalan jauh sume bergantung pada owner kereta sebenarnye)

Kereta kancil @ lebih senang aku cakap kereta buatan malaysia.. secara keseluruhannya kereta malaysia

DRIVE SHAFT(pacuan depan),TIMING BELT & AUTO @ MANUAL(bergantung pada user nak pilih yang mana selesa)
nie sume pada kereta malaysia

kalau kereta kancil.. first macam kat atas.. minyak hitam.. dah terangkan.. timing belt juga dah terangkan juga

pastu ape yang diperhatikan lagi.. suhu enjin @ temperature @ air.. , brek(minyak brek,pad brek , bateri(penting bg kereta yang menggunakan auto) , tayar kenderaan , wiper(byk orang lupe ttg nie nanti nak jalan masa ujan tak boleh sbb tak nampak) , minyak power stering(yang takde power stering takde pun) , driveshaft(byk orang lupe tentangnye) , tayar spare ade angin ke tak(jack)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ctz
kiriman Sep 7 2009, 02:58 PM
Kiriman #7


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 71
Sertai: 8-April 09
Daripada: k.Nerang
No. Ahli: 858



QUOTE (dawos @ Jul 3 2009, 05:20 PM) *
pastu ape yang diperhatikan lagi.. suhu enjin @ temperature @ air.. , brek(minyak brek,pad brek , bateri(penting bg kereta yang menggunakan auto) , tayar kenderaan , wiper(byk orang lupe ttg nie nanti nak jalan masa ujan tak boleh sbb tak nampak) , minyak power stering(yang takde power stering takde pun) , driveshaft(byk orang lupe tentangnye) , tayar spare ade angin ke tak(jack)

driveshaft tu aper ek? minyak power stering? oh ader ker? kena beli sendiri ek? a`ah kan tayar spare aku tu ader angin ker tak..tak cek la plak.
(auto)bateri xpernah cek lak tu..tapi baru g servis, org incharger tu ckp sblm blk raya..cek air bateri dulu..
ermmm...pusat servis tu camna, wakil servis tu cmna plak? no.gif
aku mmg taktau byk istilah2 ni no.gif
baru pakai keta dan dah kesan calar pun ...huhu.. rolleye0012.gif
nasik baik beli keta kecik jerr...


--------------------
QUOTE
Aman for Peace!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
WaKenaBeb
kiriman Sep 7 2009, 04:07 PM
Kiriman #8


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 425
Sertai: 16-November 08
Daripada: NegeriHangJebat
No. Ahli: 252



2 ler org pompuan. tahu start terus jalan je... biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
WebZone-_-Attack
kiriman Sep 7 2009, 07:04 PM
Kiriman #9


Eksekutif Senior
****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 1,951
Sertai: 19-September 08
Daripada: ۞-> In Your DŽEamS ۩ <-l
No. Ahli: 51



Lama tak nampak kakaroct


--------------------

~If LiFe iS A gaMe, I Wish U Will Always WiN~
~If Life Is A journey, I Wish U Will WalK On RoseS~
~If LiFe Is A JoY, I Wish U AlwaYs Smile~
~MaY EverY DaY BrinG U HappinesS & PeacE In YouR HearT~
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ctz
kiriman Sep 9 2009, 04:32 PM
Kiriman #10


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 71
Sertai: 8-April 09
Daripada: k.Nerang
No. Ahli: 858



QUOTE (WaKenaBeb @ Sep 7 2009, 04:07 PM) *
2 ler org pompuan. tahu start terus jalan je... biggrin.gif

abis itu jer yg di ajar.. rolleye0012.gif


--------------------
QUOTE
Aman for Peace!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ganazz
kiriman Sep 9 2009, 05:00 PM
Kiriman #11


Pengurus Junior
******

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 4,142
Sertai: 12-November 08
Daripada: aku worang K.L (kg limbong daa)
No. Ahli: 223



minyak masak jenama SAJI, paling KHAW untuk bikin minyak selinder......


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 pengguna membaca topik ini (1 Tetamu dan 0 Pengguna tidak dikenali)
0 Ahli:

 



Versi Ringkas Masa sekarang: 22nd August 2019 - 05:27 PM