IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

 
Reply to this topicStart new topic
> 5G kendiri pertama malaysia?
melindaapang
kiriman Jan 11 2020, 05:09 PM
Kiriman #1


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 61
Sertai: 7-May 13
No. Ahli: 2,455



Hai semua.. Just nak share satu news yg I ada baca pasal TM nak buat 5G kendiri atau lebih senang panggil as stand alone, yg sememangnya yg pertama kt Malaysia.. Kiranya mereka yg pertama nak buat 5G guna stand alone instead of guna non stand alon eyg mostly semua telco skrg tgh nak gunakan.. How cool is that?!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Purika
kiriman Jan 13 2020, 01:00 PM
Kiriman #2


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 13
Sertai: 14-December 17
No. Ahli: 2,801



mana news nye? diorang ni semua cakap je lebih. sebab yg untungnye diorang. yang pengguna bayar bulan2 tapi satu bulan berapa hari je yang boleh guna pon. masih kebelakang dari negara luar. malaysia ni jenis org nk buat diorang pon nak buat.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sagamerah
kiriman Jan 14 2020, 04:19 PM
Kiriman #3


Percubaan


Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 8
Sertai: 29-March 17
No. Ahli: 2,710



apa yg cool nya? aku dah noleh nampak bayang mmg akan kena maki lagi.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Fatihah
kiriman Jan 14 2020, 09:22 PM
Kiriman #4


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 24
Sertai: 29-August 17
No. Ahli: 2,788



QUOTE (melindaapang @ Jan 11 2020, 05:09 PM) *
Hai semua.. Just nak share satu news yg I ada baca pasal TM nak buat 5G kendiri atau lebih senang panggil as stand alone, yg sememangnya yg pertama kt Malaysia.. Kiranya mereka yg pertama nak buat 5G guna stand alone instead of guna non stand alon eyg mostly semua telco skrg tgh nak gunakan.. How cool is that?!

5G standalone ni mmg bagus sbb ia blh sokong pelbagai 5G solutions dan akan beri prestasi internet yg baik...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Azeerah
kiriman Jan 14 2020, 09:28 PM
Kiriman #5


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 25
Sertai: 29-August 17
No. Ahli: 2,790



QUOTE (sagamerah @ Jan 14 2020, 04:19 PM) *
apa yg cool nya? aku dah noleh nampak bayang mmg akan kena maki lagi.

kenapa akan kena maki? TM 5G standalone ni mmg baik, rasanya ia akan disukai org ramai....
https://amanz.my/2019223638
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Suhada
kiriman Jan 15 2020, 10:07 PM
Kiriman #6


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 17
Sertai: 29-August 17
No. Ahli: 2,789



QUOTE (Fatihah @ Jan 14 2020, 09:22 PM) *
5G standalone ni mmg bagus sbb ia blh sokong pelbagai 5G solutions dan akan beri prestasi internet yg baik...

yaya...baru2 ni TM meterai kerjasama dgn LADA utk cungkil potensi perkongsian penggunaan infrastruktur 5G yang lebih cekap di kawasan Langkawi...http://bernama.com/bm/ekonomi/news.php?id=1806241
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Suhada
kiriman Jan 15 2020, 10:09 PM
Kiriman #7


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 17
Sertai: 29-August 17
No. Ahli: 2,789



QUOTE (Azeerah @ Jan 14 2020, 09:28 PM) *
kenapa akan kena maki? TM 5G standalone ni mmg baik, rasanya ia akan disukai org ramai....
https://amanz.my/2019223638

kita org haruskan nantikan ketibaan 5G dgn sabar...Kan mereka dah meterai memorandum kerjasa dgn LADA utk buka pasaran 5G Langkawi...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Purika
kiriman Jan 16 2020, 10:25 AM
Kiriman #8


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 13
Sertai: 14-December 17
No. Ahli: 2,801



QUOTE (Fatihah @ Jan 14 2020, 09:22 PM) *
5G standalone ni mmg bagus sbb ia blh sokong pelbagai 5G solutions dan akan beri prestasi internet yg baik...



4g pon kemut zissss. berangan lah nak 5g. diorang ni nak cuba 5g sebab nk naikkan nama business je. nak tunjuk yg malaysia ni serba boleh.tengok lah org kampung pon byk yg tak dapat coverage
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sagamerah
kiriman Jan 16 2020, 10:33 AM
Kiriman #9


Percubaan


Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 8
Sertai: 29-March 17
No. Ahli: 2,710



QUOTE (Azeerah @ Jan 14 2020, 09:28 PM) *
kenapa akan kena maki? TM 5G standalone ni mmg baik, rasanya ia akan disukai org ramai....
https://amanz.my/2019223638


ko cakap mcm ko dah test ye. rolleyes.gif tm ni kira antara yg steady .tapi banyak masalah lain. harga pon dah tak masuk akal. brbeza sangat dgn dulu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
john77
kiriman Jan 18 2020, 04:46 PM
Kiriman #10


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 49
Sertai: 13-March 17
Daripada: shah alam
No. Ahli: 2,702



QUOTE (melindaapang @ Jan 11 2020, 05:09 PM) *
Hai semua.. Just nak share satu news yg I ada baca pasal TM nak buat 5G kendiri atau lebih senang panggil as stand alone, yg sememangnya yg pertama kt Malaysia.. Kiranya mereka yg pertama nak buat 5G guna stand alone instead of guna non stand alon eyg mostly semua telco skrg tgh nak gunakan.. How cool is that?!


Apa berbeza stand alone dng non - stand alone, adakah berbeza speed je atau coverage??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
john77
kiriman Jan 18 2020, 04:55 PM
Kiriman #11


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 49
Sertai: 13-March 17
Daripada: shah alam
No. Ahli: 2,702



QUOTE (sagamerah @ Jan 16 2020, 10:33 AM) *
ko cakap mcm ko dah test ye. rolleyes.gif tm ni kira antara yg steady .tapi banyak masalah lain. harga pon dah tak masuk akal. brbeza sangat dgn dulu


Sbb kat testing stage je, so harga akan tak tentu, tapi yg 5G macam mana nak tolong masyarakat??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
john77
kiriman Jan 18 2020, 04:57 PM
Kiriman #12


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 49
Sertai: 13-March 17
Daripada: shah alam
No. Ahli: 2,702



QUOTE (Fatihah @ Jan 14 2020, 09:22 PM) *
5G standalone ni mmg bagus sbb ia blh sokong pelbagai 5G solutions dan akan beri prestasi internet yg baik...


TM buat stand alone ni ,apa yg aku tau 5G dpt selesai pelbagai masalah, like parking system, sbb dulu asyik complain je, sekarang ada systematic, lagi best
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Fatihah
kiriman Jan 18 2020, 08:40 PM
Kiriman #13


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 24
Sertai: 29-August 17
No. Ahli: 2,788



QUOTE (john77 @ Jan 18 2020, 04:46 PM) *
Apa berbeza stand alone dng non - stand alone, adakah berbeza speed je atau coverage??

standalone ni pemasangan internet dgn core 5G tanpa LTE, manakala non standalone tu pemasangan internet dgn fiber, makna telco yg x ada infra akan ambil masa panjang utk pasang internet...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MissSheety
kiriman Jan 19 2020, 02:55 PM
Kiriman #14


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 21
Sertai: 27-March 17
No. Ahli: 2,705



QUOTE (john77 @ Jan 18 2020, 04:57 PM) *
TM buat stand alone ni ,apa yg aku tau 5G dpt selesai pelbagai masalah, like parking system, sbb dulu asyik complain je, sekarang ada systematic, lagi best


Once the 5G launch those traffic might be resolve and those parking could be become better and better
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MissSheety
kiriman Jan 19 2020, 03:00 PM
Kiriman #15


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 21
Sertai: 27-March 17
No. Ahli: 2,705



QUOTE (sagamerah @ Jan 16 2020, 10:33 AM) *
ko cakap mcm ko dah test ye. rolleyes.gif tm ni kira antara yg steady .tapi banyak masalah lain. harga pon dah tak masuk akal. brbeza sangat dgn dulu


Wow , how come just improve the 5G then the price is totally different??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MissSheety
kiriman Jan 19 2020, 03:05 PM
Kiriman #16


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 21
Sertai: 27-March 17
No. Ahli: 2,705



QUOTE (Suhada @ Jan 15 2020, 10:09 PM) *
kita org haruskan nantikan ketibaan 5G dgn sabar...Kan mereka dah meterai memorandum kerjasa dgn LADA utk buka pasaran 5G Langkawi...


They have make the testing, but news are not reported... so how can we know the effect??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Purika
kiriman Kelmarin, 10:50 AM
Kiriman #17


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 13
Sertai: 14-December 17
No. Ahli: 2,801



QUOTE (john77 @ Jan 18 2020, 04:57 PM) *
TM buat stand alone ni ,apa yg aku tau 5G dpt selesai pelbagai masalah, like parking system, sbb dulu asyik complain je, sekarang ada systematic, lagi best


telco lain tak de buat ke?lain pon canggih jugak.ke sembunyi tangan. aku menyirap gak, iklan bukan main claim macam2,yg terbaik la apa la. kalau bab wire fibre kalau tm boleh pasang,kenapa yg lain pon tak pasang gak eh.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Purika
kiriman Kelmarin, 11:08 AM
Kiriman #18


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 13
Sertai: 14-December 17
No. Ahli: 2,801



QUOTE (MissSheety @ Jan 19 2020, 03:05 PM) *
They have make the testing, but news are not reported... so how can we know the effect??


dah ada news la. dua tiga minggu ni asyik keluar psal langkawi tu je.kalau semua telco besar2 buat jugakmkan baru kita boleh nilai mana yg terbaik utk malaysia. ni tak abis plan tapi apa pon tak ada.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
SitiHawa
kiriman Kelmarin, 11:09 PM
Kiriman #19


Percubaan


Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 4
Sertai: 4-April 18
No. Ahli: 2,834



QUOTE (Purika @ Jan 13 2020, 01:00 PM) *
mana news nye? diorang ni semua cakap je lebih. sebab yg untungnye diorang. yang pengguna bayar bulan2 tapi satu bulan berapa hari je yang boleh guna pon. masih kebelakang dari negara luar. malaysia ni jenis org nk buat diorang pon nak buat.

line 5g ni mesti kena buat kan, bukan yg org lain buat lepas tu nak ikut yg buat...line 5g tu mesti mesti perlu buat
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 pengguna membaca topik ini (1 Tetamu dan 0 Pengguna tidak dikenali)
0 Ahli:

 



Versi Ringkas Masa sekarang: 21st January 2020 - 06:25 AM