IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

2 Mukasurat V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Cara cuci mesin top load?
belle123
kiriman Mar 10 2022, 01:08 PM
Kiriman #1


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 15
Sertai: 14-September 16
No. Ahli: 2,649



hai korang nak tanya lah kat sini ada tak masalah yg sama macam sy mesin basuh berbau busuk top load lah ?
sebab sy tgk macam leceh je nak cuci bersihkan nanti salah buat rosak pulak mesin basuh sy tu ini dah 4 tahun guna
tak pernah cuci dan dah mula berbau yg tak sedap dan dia kadang2 pusing kadang2 tak pusing langsung.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chucheongfan
kiriman Mar 14 2022, 03:54 PM
Kiriman #2


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 111
Sertai: 20-April 13
No. Ahli: 2,443



QUOTE (belle123 @ Mar 10 2022, 01:08 PM) *
hai korang nak tanya lah kat sini ada tak masalah yg sama macam sy mesin basuh berbau busuk top load lah ?
sebab sy tgk macam leceh je nak cuci bersihkan nanti salah buat rosak pulak mesin basuh sy tu ini dah 4 tahun guna
tak pernah cuci dan dah mula berbau yg tak sedap dan dia kadang2 pusing kadang2 tak pusing langsung.

boleh tahu tak washer brand apa awak guna? sbb washer saya pun mcm tu. basuh pun dah tak bersih
Go to the top of the page
 
+Quote Post
john77
kiriman Mar 14 2022, 03:55 PM
Kiriman #3


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 79
Sertai: 13-March 17
Daripada: shah alam
No. Ahli: 2,702



QUOTE (belle123 @ Mar 10 2022, 01:08 PM) *
hai korang nak tanya lah kat sini ada tak masalah yg sama macam sy mesin basuh berbau busuk top load lah ?
sebab sy tgk macam leceh je nak cuci bersihkan nanti salah buat rosak pulak mesin basuh sy tu ini dah 4 tahun guna
tak pernah cuci dan dah mula berbau yg tak sedap dan dia kadang2 pusing kadang2 tak pusing langsung.

mcm kena beli washer baru je sbb dah lama haha saya pun tgh cari washer baru
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cyclebin10
kiriman Mar 15 2022, 12:51 AM
Kiriman #4


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 143
Sertai: 7-June 13
No. Ahli: 2,468



klau washing machine kita berbau tu sebab ada kotoran from previous basuhan. itu yang boleh buat mesin basuh berbau. lagi stu, kalau basuh baju ke mmg akan senang bau hapak. even guna la bnyak mana pun detergent.. tetap akan ada melekat jugak
Go to the top of the page
 
+Quote Post
H.Y
kiriman Mar 15 2022, 07:08 PM
Kiriman #5


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 13
Sertai: 8-September 16
Daripada: Di rumah
No. Ahli: 2,644



QUOTE (chucheongfan @ Mar 14 2022, 03:54 PM) *
boleh tahu tak washer brand apa awak guna? sbb washer saya pun mcm tu. basuh pun dah tak bersih

slalu ke ek jdi mcm ni? sbb kalau ya, dia bleh jadi sebab tub awk tak basuh bersih.. so kalau awak basuh baju dengan tub yg kotor, dia akan melekat dekat baju yg lain.. sbb tu jugak boleh buat bau hapak
Go to the top of the page
 
+Quote Post
H.Y
kiriman Mar 15 2022, 07:10 PM
Kiriman #6


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 13
Sertai: 8-September 16
Daripada: Di rumah
No. Ahli: 2,644



QUOTE (john77 @ Mar 14 2022, 03:55 PM) *
mcm kena beli washer baru je sbb dah lama haha saya pun tgh cari washer baru

berbaloi jugak beli washer baru kalau yg lama dah betul2 nazak hahahah.. sebab skrg ni mmg banyak washer yg ada macam2 function.. so mmg x rugi kalau invest. and sekarang pun ada installment so xperlu risau la kan psl kewangan
Go to the top of the page
 
+Quote Post
belle123
kiriman Mar 15 2022, 07:12 PM
Kiriman #7


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 15
Sertai: 14-September 16
No. Ahli: 2,649



QUOTE (cyclebin10 @ Mar 15 2022, 12:51 AM) *
klau washing machine kita berbau tu sebab ada kotoran from previous basuhan. itu yang boleh buat mesin basuh berbau. lagi stu, kalau basuh baju ke mmg akan senang bau hapak. even guna la bnyak mana pun detergent.. tetap akan ada melekat jugak

setujuu sebab time tu duduk sorg so mmg agak susah nak manage masa.. nak basuh tub tu mmg tak sempat so main basuh je bajuu. lepastu bila angkat and even dah kering still berbau.. tu yg nak cari washer lain tu. selalu tgk serbuk pencuci drum tp tak jadi ape pun..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Terlajakpulak
kiriman Mar 15 2022, 07:14 PM
Kiriman #8


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 20
Sertai: 8-September 16
No. Ahli: 2,645



QUOTE (belle123 @ Mar 15 2022, 07:12 PM) *
setujuu sebab time tu duduk sorg so mmg agak susah nak manage masa.. nak basuh tub tu mmg tak sempat so main basuh je bajuu. lepastu bila angkat and even dah kering still berbau.. tu yg nak cari washer lain tu. selalu tgk serbuk pencuci drum tp tak jadi ape pun..

faham sngt. sekarang ni pun dah banyak alternatif nak basuh washing machine kan.. cuma kalau dh guna macam macam brand but still tak jalan then memang kena tukar laa washer.. sebab yg jadi mcm ni pun washer tu dah terlampau lama jugak
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cyclebin10
kiriman Mar 15 2022, 07:19 PM
Kiriman #9


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 143
Sertai: 7-June 13
No. Ahli: 2,468



QUOTE (belle123 @ Mar 15 2022, 07:12 PM) *
setujuu sebab time tu duduk sorg so mmg agak susah nak manage masa.. nak basuh tub tu mmg tak sempat so main basuh je bajuu. lepastu bila angkat and even dah kering still berbau.. tu yg nak cari washer lain tu. selalu tgk serbuk pencuci drum tp tak jadi ape pun..

harap skrg masalah awak ni dah selesai betul2. sbb sy pun ada jugak suggestions kot kot nak tukar washer lain kann.. lgi lgi time nak dekat berduit balik ni boleh la jenguk jenguk washer auto...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
weiyaow
kiriman Mar 16 2022, 07:03 AM
Kiriman #10


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 78
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,463



QUOTE (cyclebin10 @ Mar 15 2022, 07:19 PM) *
harap skrg masalah awak ni dah selesai betul2. sbb sy pun ada jugak suggestions kot kot nak tukar washer lain kann.. lgi lgi time nak dekat berduit balik ni boleh la jenguk jenguk washer auto...


Boleh je basuh tub sendiri dlm 2 3 sebulan. Ada je kot button setting kt mesin basuh yg guna air panas pastu masukkan detergent tpi basuh masa xde baju la. Lepas tu bersih je tpi jgn tnggu busuk hapak baru nak basuh tub tu pulak.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
john77
kiriman Mar 16 2022, 10:51 AM
Kiriman #11


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 79
Sertai: 13-March 17
Daripada: shah alam
No. Ahli: 2,702



QUOTE (H.Y @ Mar 15 2022, 07:10 PM) *
berbaloi jugak beli washer baru kalau yg lama dah betul2 nazak hahahah.. sebab skrg ni mmg banyak washer yg ada macam2 function.. so mmg x rugi kalau invest. and sekarang pun ada installment so xperlu risau la kan psl kewangan

washer apa yg elok ya? bnyk sgt washer taktahu yg mana okey berbaloi dgn duit haha
Go to the top of the page
 
+Quote Post
john77
kiriman Mar 16 2022, 10:53 AM
Kiriman #12


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 79
Sertai: 13-March 17
Daripada: shah alam
No. Ahli: 2,702



QUOTE (Terlajakpulak @ Mar 15 2022, 07:14 PM) *
faham sngt. sekarang ni pun dah banyak alternatif nak basuh washing machine kan.. cuma kalau dh guna macam macam brand but still tak jalan then memang kena tukar laa washer.. sebab yg jadi mcm ni pun washer tu dah terlampau lama jugak

kalau nk selalu tukar washer pun tak boleh sbb takde duit. so kalau nk beli pastikan brand yg tahan lama la
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cyclebin10
kiriman Mar 16 2022, 08:18 PM
Kiriman #13


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 143
Sertai: 7-June 13
No. Ahli: 2,468



QUOTE (weiyaow @ Mar 16 2022, 07:03 AM) *
Boleh je basuh tub sendiri dlm 2 3 sebulan. Ada je kot button setting kt mesin basuh yg guna air panas pastu masukkan detergent tpi basuh masa xde baju la. Lepas tu bersih je tpi jgn tnggu busuk hapak baru nak basuh tub tu pulak.

betul betul tapi ambik masa jugak tu kalau nak basuh sebab nak kena guna air panas lagi kan.. kadang ada yang kena sental tu yg mcm bazir masa.. kalau guna auto, tekan butang, kita tinggal goyang kaki je hahaha
Go to the top of the page
 
+Quote Post
H.Y
kiriman Mar 16 2022, 08:21 PM
Kiriman #14


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 13
Sertai: 8-September 16
Daripada: Di rumah
No. Ahli: 2,644



QUOTE (john77 @ Mar 16 2022, 10:51 AM) *
washer apa yg elok ya? bnyk sgt washer taktahu yg mana okey berbaloi dgn duit haha

boleh try tengok panasonic front load. yang ni mmg the best sebab dia ada banyak function yg bantu kita basuh baju especially mommies out there kann.. installment ada and berapa je bayar bulanan
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Terlajakpulak
kiriman Mar 16 2022, 08:23 PM
Kiriman #15


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 20
Sertai: 8-September 16
No. Ahli: 2,645



QUOTE (john77 @ Mar 16 2022, 10:51 AM) *
washer apa yg elok ya? bnyk sgt washer taktahu yg mana okey berbaloi dgn duit haha

banyak sngtt lah kalau nak suggest kan. sebab kena tgk jugak jenis mcm mana yg awak nak. macam prefer front load ke top load gituu. tapi saya suggest guna front load sebab dia senang sngt nak basuh and guna
Go to the top of the page
 
+Quote Post
john77
kiriman Mar 17 2022, 12:07 PM
Kiriman #16


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 79
Sertai: 13-March 17
Daripada: shah alam
No. Ahli: 2,702



QUOTE (Terlajakpulak @ Mar 16 2022, 08:23 PM) *
banyak sngtt lah kalau nak suggest kan. sebab kena tgk jugak jenis mcm mana yg awak nak. macam prefer front load ke top load gituu. tapi saya suggest guna front load sebab dia senang sngt nak basuh and guna

saya tak pernah guna front load, org ckp jimat space. tpi top load pun jimat space je saya rasa.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Terlajakpulak
kiriman Mar 17 2022, 09:49 PM
Kiriman #17


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 20
Sertai: 8-September 16
No. Ahli: 2,645



QUOTE (john77 @ Mar 17 2022, 12:07 PM) *
saya tak pernah guna front load, org ckp jimat space. tpi top load pun jimat space je saya rasa.

front load best gunaa sebab mostly tu mmg auto so senang nak basuh bajuu. macam kalau awak guna panasonic washer tu, 38 minit je dah siap basuh semua. lagi satu kalau guna front load ni. atas dia kita bleh letak barangg
Go to the top of the page
 
+Quote Post
belle123
kiriman Mar 17 2022, 09:52 PM
Kiriman #18


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 15
Sertai: 14-September 16
No. Ahli: 2,649



QUOTE (Terlajakpulak @ Mar 17 2022, 09:49 PM) *
front load best gunaa sebab mostly tu mmg auto so senang nak basuh bajuu. macam kalau awak guna panasonic washer tu, 38 minit je dah siap basuh semua. lagi satu kalau guna front load ni. atas dia kita bleh letak barangg

hahahaha setuju!! atas washer tu memang letak smua detergent.. best nya sebab dia tak bergegar pun time basuh so memang tak jatuh pun barang atas tu kan.. plus panasonic punya front load mmg recommended untuk yg baru nak beli
Go to the top of the page
 
+Quote Post
weiyaow
kiriman Mar 18 2022, 07:03 AM
Kiriman #19


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 78
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,463



QUOTE (Terlajakpulak @ Mar 17 2022, 09:49 PM) *
front load best gunaa sebab mostly tu mmg auto so senang nak basuh bajuu. macam kalau awak guna panasonic washer tu, 38 minit je dah siap basuh semua. lagi satu kalau guna front load ni. atas dia kita bleh letak barangg


Serious la 38 mins je tpi utk brapa capacity ye sbb samsung ada jgk quick wash yg 15mins tpi max 2 kg je. Kalau lebih 2kg for 38mins consider cepat dh tu sbb boleh basuh bnyk benda x perlu tnggu dlm sejam lebih baru siap
Go to the top of the page
 
+Quote Post
john77
kiriman Mar 18 2022, 08:23 AM
Kiriman #20


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 79
Sertai: 13-March 17
Daripada: shah alam
No. Ahli: 2,702



QUOTE (belle123 @ Mar 17 2022, 09:52 PM) *
hahahaha setuju!! atas washer tu memang letak smua detergent.. best nya sebab dia tak bergegar pun time basuh so memang tak jatuh pun barang atas tu kan.. plus panasonic punya front load mmg recommended untuk yg baru nak beli


Jimat space jgk kalau letak dlm drawer sbb size front load kecik je. Dulu guna mesin basuh top load mmg bergegar teruk sbb putaran tu kuat sngt tapi baju x bersih sngt pn. Hrga front load mahal sikit je kena ada budget lebih
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Mukasurat V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 pengguna membaca topik ini (1 Tetamu dan 0 Pengguna tidak dikenali)
0 Ahli:

 



Versi Ringkas Masa sekarang: 20th May 2024 - 06:04 PM