IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

Profil
Foto Personal
Bintang
 
Pilihan
Pilihan
Pernyataan Personal
sunflo0303 buat masa ini tidak mempunyai sebarang pernyataan personal.
Maklumat Personal
sunflo0303
Bukan Eksekutif
Umur tidak diketahui
Jantina tidak diset
Lokasi tidak diketahui
Tarikh lahir tidak diketahui
Minat
Tiada Info
Statistik
Sertai: 4-June 13
Profil Dilihat: 9,122*
Kemunculan Terakhir: 11th December 2019 - 12:55 PM
Masa: Dec 15 2019, 03:55 AM
85 kiriman (0 per hari)
Maklumat Perhubungan
AIM Tiada Info
Yahoo Tiada Info
ICQ Tiada Info
MSN Tiada Info
Contact Sulit
* Paparan profil terkemaskini setiap jam

sunflo0303

Member Rasmi

*


Topik
Kiriman
Komen
Kawan
setakat ini..
6 Dec 2019
Nak tanya pendapat korang, sebab musim kt negara kita tak menentu.. Skrg okay la sebab musim hujan kalua hujung tahun.. Kalau awal tahun depan dlm bulan 3 atau 4 mcm tu kan selalunya kemarau, musim panas yg sgt panas.. Kesian kt petani sebab tanaman diorang kdg2 rosak, atau mati sebab kurang air walaupun diorang dah jaga dgn elok.. AKu rasa kita kena ada satu sistem pengairan yg bagus, senang utk kita control ke, betul tak
28 Nov 2019
Kan bagus kalau masa pesakit yg bawa guna ambulan contoh la dpd rumah pastu terus dah dpd alat2 dlm ambulan tu boleh transfer detail2 pesakit atau keadaan dia masa tu terus ke hospital yg dituju tu.. Tak de lah nanti kelam kabut kt hospital nak ambil details segala bagai.. Tapi alat2 tu kena guna internet yg agak laju, so boleh function dgn bagus
2 Aug 2019
Hari ni saya nak cerita sesuatu . Mungkin ada yang akan gelak bila baca ni . Takpe , gelak lah . Tak marah pun . Saya sendiri dah puas gelak pasal ni . Dalam gelak - gelak tu , ada rasa sedih jugak . Sedih banyak .

Tahu kan bahawasanya saya ni sedang menganggur sekarang ? Saya bosan duk rumah tak buat apa - apa . Saya nak kerja jugak , macam orang lain . Tak kisah la kerja apa , asalkan saya tak duk saja - saja . So one day tu saya keluar pergi cari kerja sementara kat kawasan berdekatan . Tak kisah la jadi promoter ke , cashier ke . As long as kerja , sementara dapat kerja dalam bidang saya . So tetiba saya ternampak satu iklan jawatan kerani . Why not kan ? Kerja kerani duk dalam air - cond je . Tak payah berdiri bagai macam promoter . So saya call . Lepas isi borang , interview sikit - sikit , saya diterima . Gaji sikit je , but it's okey la . Tak kisah pun . Tapi yang buat fikiran saya terganggu adalah tempat saya kerja tu adalah PINJAMAN WANG BERLESEN . Kat iklan dia tak mention pun nama company . Saya mula rasa tak sedap hati . Tapi nak jugak sedapkan hati , saya cakap la yang peminjam wang berlesen ni takpe kot . Nama pun berlesen , bukan ceti or along la . . kan ? So saya kerja .

Dua hari lepas genap seminggu saya kerja . Dan itu adalah hari terakhir saya kerja ? Why ? Saya yang berhenti kerja . Kenapa ? Sebab saya rasa bersalah kerja kat situ . Yess , namanya pinjaman wang berlesen . Berlesen okeyyy . Bagi orang yang tak tahu apa - apa macam saya , saya tak fikir pelik pun . Saya tak fikir yang bukan - bukan pun . First impression saya adalah itu tempat orang pinjam wang , dan ianya adalah berlesen . Tapi hari kedua saya dah mula faham . Memang la berlesen . Tapi cara pelaksanaan bisnes tu tak ubah macam along / ceti . Orang pinjam , interest gila tinggi . Sangat cekik darah . Tak sanggup tengok . Kesian . Sebab hampir kesemua peminjam adalah orang Melayu kita ni . Sampai 26% interestnya . Tinggi sangat . Mula - mula saya tak faham pengiraannya . Bila dah faham , saya sendiri rasa tak sanggup . Kesian . Betapa terdesaknya orang Melayu kita ni sampai sanggup pinjam wang kat situ walhal kadar bunganya tinggi gila . Makin tambah masalah kewangan dorang . Tak perlu la saya cerita secara detail tentang pelaksanaan bisnes pinjam wang tu . Yang pasti , pelaksanaannya adalah sangat salah . Sangat kejam bagi saya . Tak ubah macam ceti . Kad bank si peminjam akan dipegang oleh tokey pinjaman hingga la si peminjam setelkan semua hutang termasuk bunga .

Source: http://www.emilinda.com/2014/03/melayu-dan-hutang.html
18 Nov 2014
Pernah tak ko dengar ttg tayar Michelin PSC2 ? Kelmarin kwn yg suka berlumba kete sy ckp ttg tayar perlumbaan ni.. i fikirkan samada tayar sebegini(high end performance) sesuai utk pakai kat jalan yg basah dan kering?
24 Feb 2014
Dlm era sekarang yg begitu maju... smart phone sekarang dah banyak diubahsuai dgn teknologi yg paling canggih. Tapi model apakah yg akan menarik perhatian anda?
Anda akan beli smartphone sebab teknologinya bagus atau sebab ada promosi?
Pelawat terakhir
sunflo0303 tiada pelawat untuk dipaparkan.

Komen
Ahli lain tidak buat sebarang komen untuk sunflo0303.

Kawan
Tiada kawan untuk dipaparkan.
Versi Ringkas Masa sekarang: 15th December 2019 - 03:55 AM