IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

2 Mukasurat V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Lipas bermaharajalela, di dalam kereta
eskep
kiriman Mar 2 2009, 10:24 AM
Kiriman #1


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 439
Sertai: 18-November 08
Daripada: Petaling Jaya, Selangor
No. Ahli: 269



Salam semua...

Nak mintak pandangan, komen, tunjuk ajar, atau pe pe jer ttg isu yang aku rasa best untuk dibincangkan kat sini. Kisahnya gini, family aku kadang2, suka makan itu ini kat dalam kereta dan sudahnya banyak lipas2 merayap kat dalam keta. Asal buka pintu keta jer, mesti nampak lipas2 ni berkeliaran, tak seronok mata memandang betul... Lipas2 ni tak la besar sangat, kecik2 jer, sesuai utk habitat dalam keta kot. unsure.gif Aku dah cuba letak Ridsect RoachTrap, memula tu okay la, banyak gak yg terperangkap dan bilangan lipas ni makin kurang dari sehari ke sehari. Tapi, lama kelamaan, makin banyak balik, lipas2 ni dah tau kot ttg perangkap ni. Cis... mega_shok.gif

Jadi, kalau ada apa2 komen, cadangan, atau pe2 jer dari korang. Tolong la bagi idea untuk hapuskan terus lipas2 yg tak makan saman ni... 105.gif
TQ.


P/s: kalo rasa aku letak topik ni kat salah tempat, mintak mod alihkan ok. TQ.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
♦محمد أفيق♦
kiriman Mar 2 2009, 11:25 AM
Kiriman #2


Timbalan Pengurus
*****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 2,582
Sertai: 28-November 08
Daripada: FKEKK
No. Ahli: 373



uiiiiyooo..ramai tu lipas..bersih kan setiap minggu..
kalau buh ubat nanti dia mati merata2 dlm kete..lagi tak tahan bau nya...

Go to the top of the page
 
+Quote Post
eskep
kiriman Mar 2 2009, 01:45 PM
Kiriman #3


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 439
Sertai: 18-November 08
Daripada: Petaling Jaya, Selangor
No. Ahli: 269



bukan ramai qifa, banyak lipas tu. rolleye0012.gif

Nak bersihkan yg masalah tu. Camana nak bersihkan, nak halau, bunuh guna apa lagi? Lipas2 ni menyorok kat celah2, lubang2 yg ada kat dalam keta tu... bila ada makanan kita baru beli ke, baru dia kuar, dia terbau la tu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aina_sara
kiriman Mar 2 2009, 01:53 PM
Kiriman #4


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 418
Sertai: 12-July 08
No. Ahli: 5



byk noo lipas dlm kete ko ye eskep, apa kata ko boh la racun lipas (yg biji2 tu - x bau pun benda tu).. lama2 kang hilang la..


--------------------
www.tupperclick.com
Simply good living solutions!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mat.g™
kiriman Mar 2 2009, 02:19 PM
Kiriman #5


Eksekutif
***

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 742
Sertai: 2-June 08
Daripada: Saujana Putra
No. Ahli: 4



kasik taruk ubat gegat la tu.. ubat gegat ni selain menjimatkan petrol dia juga menjadi alergi kpd lipas-lipas sekelian..


--------------------
matg.net
My Focal 2.0
Go to the top of the page
 
+Quote Post
padaiyappa©
kiriman Mar 2 2009, 02:54 PM
Kiriman #6


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 392
Sertai: 8-October 08
Daripada: India
No. Ahli: 103



pakailah amber piur, ,,,,,


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
eskep
kiriman Mar 2 2009, 04:28 PM
Kiriman #7


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 439
Sertai: 18-November 08
Daripada: Petaling Jaya, Selangor
No. Ahli: 269



ubat gegat tu okey jugak, tapi dah try dulu. takpe, ni nak try lagik la. mana tau berkat cadangan korang, takut lipas tu terus dia tinggalkan keta aku, masuk ke keta orang lain. ekekekek...

ambi pure ye padaiyappa, emm... 105.gif makin seronot la lipas2 tu nanti.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
♦محمد أفيق♦
kiriman Mar 2 2009, 05:50 PM
Kiriman #8


Timbalan Pengurus
*****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 2,582
Sertai: 28-November 08
Daripada: FKEKK
No. Ahli: 373



QUOTE (eskep @ Mar 2 2009, 04:28 PM) *
ubat gegat tu okey jugak, tapi dah try dulu. takpe, ni nak try lagik la. mana tau berkat cadangan korang, takut lipas tu terus dia tinggalkan keta aku, masuk ke keta orang lain. ekekekek...

ambi pure ye padaiyappa, emm... 105.gif makin seronot la lipas2 tu nanti.

pakai ambi pure..makin berpuak la lipas2 tu..try la buh ubat gegat..
mane tahu kot berhasil..xpon..bile nak g shopping..parking kete..ko bukak kete ko tu..
biar lipas tu g kat kete sebelah...hahai...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
B@zSh™
kiriman Mar 2 2009, 06:03 PM
Kiriman #9


Eksekutif Senior
****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 1,830
Sertai: 19-September 08
Daripada: New Castle
No. Ahli: 54



Yups....ubat gegat la paling efektif kot
Lipas akan lari mcm sprinter nnt tongue.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
eskep
kiriman Mar 3 2009, 11:15 AM
Kiriman #10


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 439
Sertai: 18-November 08
Daripada: Petaling Jaya, Selangor
No. Ahli: 269



sebenarnya ubat gegat ni utk halau lipas jer kan? letak dalam bonet, di pi masuk ke dalam keta, letak dalam keta, dia pi masuk ke enjin... hmm... 105.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
♦محمد أفيق♦
kiriman Mar 3 2009, 12:31 PM
Kiriman #11


Timbalan Pengurus
*****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 2,582
Sertai: 28-November 08
Daripada: FKEKK
No. Ahli: 373



QUOTE (eskep @ Mar 3 2009, 11:15 AM) *
sebenarnya ubat gegat ni utk halau lipas jer kan? letak dalam bonet, di pi masuk ke dalam keta, letak dalam keta, dia pi masuk ke enjin... hmm... 105.gif

masuk dlm enjin xpe..biarkan...tergoreng dia nanti kat sana..
kalau dia masuk celah2 tu yang masalah...mati kat celah2..bau dia mmg xleh tahan..
sebur pakai ridsect xleh ke??ke tak berkesan
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aina_sara
kiriman Mar 3 2009, 01:01 PM
Kiriman #12


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 418
Sertai: 12-July 08
No. Ahli: 5



kete aku lak ada lipas kecik mati terkedang kat dlm tempat meter tu.. dah berbulan2 jenazah beliau disitu. nak bukak tempat meter tu takleh.. camna ek??


--------------------
www.tupperclick.com
Simply good living solutions!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
eskep
kiriman Mar 4 2009, 10:06 AM
Kiriman #13


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 439
Sertai: 18-November 08
Daripada: Petaling Jaya, Selangor
No. Ahli: 269



biarkan je la lipas mati tu lam meter tu aina sara, takde cara lain utk keluarkan melainkan bukak meter. 105.gif

QUOTE (qifa_87 @ Mar 3 2009, 12:31 PM) *
sebur pakai ridsect xleh ke??ke tak berkesan

kalo pakai ridsect pun bagi yang open air, boleh la rasanya. tapi yang lipas2 ni, dia bijak, nyorok... bila takde orang baru dia kuar. tapi sekarang, rasanya dah advance la lipas2 ni, ada orang ke, takde orang ke, merayap gak. pada yg bukan laki2 tu, menjerit la jawabnya.. rolleye0012.gif

Go to the top of the page
 
+Quote Post
B@zSh™
kiriman Mar 4 2009, 10:44 AM
Kiriman #14


Eksekutif Senior
****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 1,830
Sertai: 19-September 08
Daripada: New Castle
No. Ahli: 54



QUOTE
kete aku lak ada lipas kecik mati terkedang kat dlm tempat meter tu.. dah berbulan2 jenazah beliau disitu. nak bukak tempat meter tu takleh.. camna ek??

Huhu....kelakau tongue.gif
Ada caranya...memang kena bukak dashboard...tp nak bukak tu kosnyer mahal
So kalo sis x kesah...biarkan la jenazah dia kat situ
Jadi mcm perhiasan dalam speedometer tongue.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aina_sara
kiriman Mar 4 2009, 11:05 AM
Kiriman #15


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 418
Sertai: 12-July 08
No. Ahli: 5



huhuhuu.. nmpknya takleh wat ape jugak la ye.. tiap kali aku nak start enjin, mesti nmpk jenazah lipas tu. setiap kali tu aku terpikir, ishh bila laa jenazah ni nak mereput.. sabor je lahhhhhhhhhh...


--------------------
www.tupperclick.com
Simply good living solutions!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Carool_87
kiriman Mar 19 2009, 02:19 AM
Kiriman #16


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 168
Sertai: 25-January 09
Daripada: Melaka
No. Ahli: 629



byk mslah korg nie..

den ade 1 idea..

korg bg mkn lpas2 tue..bg die ternak byk2x...
ble lipas bsau nk mkn..korg tgkp gne skil msg2...so bpk2 n ibu2 lpas msti korg dah tgkp..msti tggl ank2 die plak..

Bile ank die plak..

korg jga ar..smpi die tetas or nth cmne die lhir..nt perkataan pertama nt...

"DADDY!!!!!!.......MAMA!!!!!!!...." wish.gif so da sng kje korg..

korg suh kuar kete,nt dier kuar ar..ank mtaati ayh n ibunya..hehehehehe gedik.gif gedik.gif

ok x cdgan tue??.....

grau
Go to the top of the page
 
+Quote Post
eskep
kiriman Mar 19 2009, 10:27 AM
Kiriman #17


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 439
Sertai: 18-November 08
Daripada: Petaling Jaya, Selangor
No. Ahli: 269



war kekekekekek.. mmg bernas sungguh cadangan Carool. Menceriakan lg pagi Khamis yg indah ini. laugh.gif

aku dah bubuh ubat gegat banyak2 Sabtu lepas, ada peningkatan nampaknya. Lipas2 tsbt tidak lagi berkeliaran seperti biasa. Adakah mereka mogok, atau... kita nantikan... huh.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
♦محمد أفيق♦
kiriman Mar 19 2009, 10:30 AM
Kiriman #18


Timbalan Pengurus
*****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 2,582
Sertai: 28-November 08
Daripada: FKEKK
No. Ahli: 373



QUOTE (eskep @ Mar 19 2009, 10:27 AM) *
war kekekekekek.. mmg bernas sungguh cadangan Carool. Menceriakan lg pagi Khamis yg indah ini. laugh.gif

aku dah bubuh ubat gegat banyak2 Sabtu lepas, ada peningkatan nampaknya. Lipas2 tsbt tidak lagi berkeliaran seperti biasa. Adakah mereka mogok, atau... kita nantikan... huh.gif

bukan dia mogok..dia usha baikk punya...lepas tu agak2 line clear...keluau blk...mengganazzz
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Carool_87
kiriman Mar 19 2009, 09:54 PM
Kiriman #19


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 168
Sertai: 25-January 09
Daripada: Melaka
No. Ahli: 629



QUOTE (cisqo87 @ Mar 19 2009, 10:30 AM) *
bukan dia mogok..dia usha baikk punya...lepas tu agak2 line clear...keluau blk...mengganazzz



tol tue eskep..beh ar kete hang..die tgh usya bek pnye..nt sekli kuar..xtlyn hang...
cucu ccit smua der...
tp adkah hang tKoot lpas???
..rmi mbr den tkot..cicak pun der..bt mlu jer...
hrp hang x cmtue... 105.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
eskep
kiriman Mar 20 2009, 10:16 AM
Kiriman #20


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 439
Sertai: 18-November 08
Daripada: Petaling Jaya, Selangor
No. Ahli: 269



QUOTE (Carool_87 @ Mar 19 2009, 09:54 PM) *
tp adkah hang tKoot lpas???
..rmi mbr den tkot..cicak pun der..bt mlu jer...
hrp hang x cmtue...

taklah, den tak takut lipas. tapi lipas2 ni mengganggu ketenteraman den sekeluarga. elok2 her kita masuk keta, dia mula la lari lintang pukang, bak lipas kudung... err.. mmg lipas pun, tapi tang kudung tu, tak pasti lak. tongue.gif kekadang, bukar sekor dua yg menyelinap lari, banyak lak tu.. mano yang sompek den tampar, den lompung jo muko dio, banyak dah den bunoh, padan muko... grin.gif

mintak2 ubat gegat yang den lotak tu, menjadik la... dah lamo tak tengok, dah seminggu dah. 105.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Mukasurat V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 pengguna membaca topik ini (1 Tetamu dan 0 Pengguna tidak dikenali)
0 Ahli:

 



Versi Ringkas Masa sekarang: 16th October 2019 - 10:47 PM