IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

 
Reply to this topicStart new topic
> Ucapan selamat berpuasa, Terutama ahli cakap.net
WebZone-_-Attack
kiriman Aug 22 2009, 06:13 PM
Kiriman #1


Eksekutif Senior
****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 1,951
Sertai: 19-September 08
Daripada: ۞-> In Your DŽEamS ۩ <-l
No. Ahli: 51



Sy disini sebagai moderator dan ahli cakap.net ingin mengucapkan Selamat Berpuasa @ Bulan Ramadhan Al-Mubarak tahun 2009 kepada semua umat islam di seluruh dunia, tidak kira dimana jua mana anda berada..

Terutama sekali kepada Admin ,Moderator, dan ahli2 cakap.net yang tidak penah jemu memeriahkan forum komuniti sensasi berinformasi cakap.net ini..

Moga kita semua mendapat ganjaran dan manafaat dari ibadah puasa ini.

Jgn lupa selalu gi terawih... hehe.

Kalau budak2 selalu suka kata <----ambik kuih wat lari....... 24.gif



Wishing U All
.............





[font="Georgia"][/font]


--------------------

~If LiFe iS A gaMe, I Wish U Will Always WiN~
~If Life Is A journey, I Wish U Will WalK On RoseS~
~If LiFe Is A JoY, I Wish U AlwaYs Smile~
~MaY EverY DaY BrinG U HappinesS & PeacE In YouR HearT~
Go to the top of the page
 
+Quote Post
B@zSh™
kiriman Aug 23 2009, 04:36 AM
Kiriman #2


Eksekutif Senior
****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 1,830
Sertai: 19-September 08
Daripada: New Castle
No. Ahli: 54



Saya pun nak tumpang sekaki...
SELAMAT BERPUASA untuk semua warga CDN wink.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
WebZone-_-Attack
kiriman Aug 23 2009, 04:37 PM
Kiriman #3


Eksekutif Senior
****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 1,951
Sertai: 19-September 08
Daripada: ۞-> In Your DŽEamS ۩ <-l
No. Ahli: 51



QUOTE (B@zSh™ @ Aug 23 2009, 04:36 AM) *
Saya pun nak tumpang sekaki...
SELAMAT BERPUASA untuk semua warga CDN wink.gif


Lewat post, tnggu bersahur ni..


CDN mcm nama produk lak

Selamat menyambut bulan ramadan al mubarak bro.....


--------------------

~If LiFe iS A gaMe, I Wish U Will Always WiN~
~If Life Is A journey, I Wish U Will WalK On RoseS~
~If LiFe Is A JoY, I Wish U AlwaYs Smile~
~MaY EverY DaY BrinG U HappinesS & PeacE In YouR HearT~
Go to the top of the page
 
+Quote Post
WaKenaBeb
kiriman Aug 23 2009, 06:12 PM
Kiriman #4


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 425
Sertai: 16-November 08
Daripada: NegeriHangJebat
No. Ahli: 252



aku pon... slmt berpuasa buat warga Cakap.Net semua. moga tahun ni dapat berpuasa penuh bg yg x penah dapat. smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mat.g™
kiriman Aug 23 2009, 10:29 PM
Kiriman #5


Eksekutif
***

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 742
Sertai: 2-June 08
Daripada: Saujana Putra
No. Ahli: 4



Kawe pon nak ucapkn Selamat Berpuasa untuk semua..



--------------------
matg.net
My Focal 2.0
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ctz
kiriman Aug 24 2009, 03:44 PM
Kiriman #6


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 71
Sertai: 8-April 09
Daripada: k.Nerang
No. Ahli: 858



sy pun nk wish gak..

..kalau nk buat jahat tanya lah iman dulu, pasti iman akan melarang. Tapi kalau ty aiman, pasti aiman cakap "aiman x kisah". tongue.gif
Selamat berjaya menempoh ujian Ramadhan. semoga kita semua memperoleh kejayaan. Selamat beramal.


--------------------
QUOTE
Aman for Peace!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Geekspro
kiriman Aug 24 2009, 05:03 PM
Kiriman #7


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 56
Sertai: 20-September 08
Daripada: Semporna
No. Ahli: 67



Selamat Berpuasa Kepada Semua Warga Cakap.Net
Sempena dengan bulan puasa ini saya ingin berkongsi kertas kerja yang telah dibentangkan dalam Usrah IPGM-KPI

RAMADAN MODUL LATIHAN MENJANA TAKWA

Oleh : Mohd Amzari Iberahim

www.tintadaie.blogspot.com

Sila download dan sebarkan kertas kerja ini untuk kita sama-sama beroleh manfaat sempena bulan Ramadan kali ini. Berikut adalah sedikit kandungan kertas kerja “ Ramadan Modul Latihan Menjana Takwa” yang telah saya tulis hasil daripada tazkirah Ust Long B Kechik. Untuk keseluruhan kandungan sila download pada link yang disediakan di bawah.


Wahai orang-orang Yang beriman! Diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana Diwajibkan atas orang-orang Yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertakwa. (al-Baqarah 2:183)

Ayat di atas merupakan suatu perintah Allah kepada semua umat Islam untuk melaksanakan kewajipan berpuasa di bulan Ramadan supaya dengan ibadah puasa yang kita laksanakan ini akan mencapai darjat orang yang bertakwa di sisi Allah Taala.

1. APAKAH YANG DIMAKSUDKAN DENGAN PUASA


Puasa ditakrifkan sebagai menahan diri daripada perkara yang membatalkan puasa mulai dari naik fajar sodiq hingga jatuh matahari berserta ada niat[i]

2. OBJEKTIF PUASA

Objektif yang telah digariskan oleh Allah Taala ialah setelah menjalani puasa selama 30 hari manusia akan meraih takwa kepada Allah Taala. Takwa adalah matlamat utama yang ingin dicapai semasa menjalani ibadah puasa maka untuk mengukur sejauh mana ia dapat dicapai ataupun tidak ia bergantung pada sejauh mana kualiti puasa kita kepada Allah Taala. Tujuan utama puasa ialah mendidik manusia menjadi hamba bertakwa. Dengan kata lain, Puasa adalah alat untuk mencapai, memperkasakan dan menambah takwa kepada Allah.

3. RAMADAN SEBAGAI TRAINING CENTER

Ramadan adalah Training Center yang melatih kita menjana takwa kepada Allah melalui modul-modul yang telah ditetapkan oleh Allah. Sebelum kita mencapai objektif takwa dari training center ini kita perlu kepada suasana. Atas maksud itulah Allah terlebih dahulu mewujudkan suasana kepada kita untuk meraih takwa selepas berpuasa dalam bulan Ramadan, buktinya ialah:

1. Seluruh syaitan ditangkap

Apabila syaitan telah ditangkap dan dibelenggu oleh Allah maka kita sudah tidak boleh menyalahkan syaitan sekiranya dalam bulan Ramadan ini kita tidak dapat meraih takwa yang telah Allah tetapkan.

2. Nafsu siap untuk dididik dalam bulan Ramadan supaya akur kepada Allah

Manusia terdiri daripada tiga unsur iaitu roh, akal dan juga nafsu. Di antara tiga unsur ini nafsu adalah yang paling sukar untuk ditundukkan supaya selari dengan kehendak Allah atas maksud itulah Allah mendatangkan puasa supaya nafsu dapat dikembalikan kepada fitrah asalnya untuk taat dan akur kepada perintah Allah.

Untuk Kertas Kerja Lengkap Download Di Sini ==> : Ramadan Modul Latihan Menjana Takwa


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
D0T.
kiriman Aug 25 2009, 12:16 AM
Kiriman #8


Administrator
**

Kumpulan: Admin
Kiriman: 119
Sertai: 18-May 08
Daripada: Cyberjaya
No. Ahli: 1



Saya mengucapkan selamat berpuasa kepada semua warga CAKAP.. sama2 lah kita memanfaatkan bulan yang penuh keberkatan ini.


--------------------
www.cakap.net
Go to the top of the page
 
+Quote Post
WebZone-_-Attack
kiriman Aug 25 2009, 02:11 AM
Kiriman #9


Eksekutif Senior
****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 1,951
Sertai: 19-September 08
Daripada: ۞-> In Your DŽEamS ۩ <-l
No. Ahli: 51



Dapat dari email, dari admin cakap.net



Perkataan yang cantik "ALLAH",
Lagu yg merdu "AZAN",
Novel yang menarik "AL-QURAN",
Senaman yang baik "SOLAT",
Diet yang mujarab "PUASA",
Selamat menyambut bulan Ramadhan Mubarak.




--------------------

~If LiFe iS A gaMe, I Wish U Will Always WiN~
~If Life Is A journey, I Wish U Will WalK On RoseS~
~If LiFe Is A JoY, I Wish U AlwaYs Smile~
~MaY EverY DaY BrinG U HappinesS & PeacE In YouR HearT~
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ctz
kiriman Aug 25 2009, 10:31 AM
Kiriman #10


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 71
Sertai: 8-April 09
Daripada: k.Nerang
No. Ahli: 858



kawan-kawan, ramadhan al-mubarak dah datang. 105.gif

bersedia untuk SETTING niat,
UPGRADE iman
DOWNLOAD sabar
UPLOAD usaha
DELETE dosa
UPDATE doa dan
TOP-UP ilmu
agar dapat REDEEM pahala

Selamat berpuasa.... happy.gif


--------------------
QUOTE
Aman for Peace!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ganazz
kiriman Sep 14 2009, 04:53 AM
Kiriman #11


Pengurus Junior
******

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 4,163
Sertai: 12-November 08
Daripada: aku worang K.L (kg limbong daa)
No. Ahli: 223



jom stat ucap raya la pulooook weh.... dah nak raye......



--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ganazz
kiriman Sep 14 2009, 05:10 AM
Kiriman #12


Pengurus Junior
******

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 4,163
Sertai: 12-November 08
Daripada: aku worang K.L (kg limbong daa)
No. Ahli: 223



nak raya dah nie....



--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
B@zSh™
kiriman Sep 14 2009, 02:25 PM
Kiriman #13


Eksekutif Senior
****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 1,830
Sertai: 19-September 08
Daripada: New Castle
No. Ahli: 54



QUOTE (ctz @ Aug 25 2009, 10:31 AM) *
kawan-kawan, ramadhan al-mubarak dah datang. 105.gif

bersedia untuk SETTING niat,
UPGRADE iman
DOWNLOAD sabar
UPLOAD usaha
DELETE dosa
UPDATE doa dan
TOP-UP ilmu
agar dapat REDEEM pahala

Selamat berpuasa.... happy.gif

Hehe...ni la IT dalam ISLAM
Selamat berusaha mendapatkan Malam Lailatulqadar semua smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
WebZone-_-Attack
kiriman Sep 14 2009, 04:23 PM
Kiriman #14


Eksekutif Senior
****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 1,951
Sertai: 19-September 08
Daripada: ۞-> In Your DŽEamS ۩ <-l
No. Ahli: 51



QUOTE (ctz @ Aug 25 2009, 10:31 AM) *
kawan-kawan, ramadhan al-mubarak dah datang. 105.gif

bersedia untuk SETTING niat,
UPGRADE iman
DOWNLOAD sabar
UPLOAD usaha
DELETE dosa
UPDATE doa dan
TOP-UP ilmu
agar dapat REDEEM pahala

Selamat berpuasa.... happy.gif


Ni ko buat sendiri ke ?

respect ......... rolleye0012.gif


--------------------

~If LiFe iS A gaMe, I Wish U Will Always WiN~
~If Life Is A journey, I Wish U Will WalK On RoseS~
~If LiFe Is A JoY, I Wish U AlwaYs Smile~
~MaY EverY DaY BrinG U HappinesS & PeacE In YouR HearT~
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 pengguna membaca topik ini (1 Tetamu dan 0 Pengguna tidak dikenali)
0 Ahli:

 



Versi Ringkas Masa sekarang: 16th October 2019 - 11:22 PM