IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

2 Mukasurat V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> sistem pengairan teknologi tinggi
sunflo0303
kiriman Dec 6 2019, 12:15 PM
Kiriman #1


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 97
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,465



Nak tanya pendapat korang, sebab musim kt negara kita tak menentu.. Skrg okay la sebab musim hujan kalua hujung tahun.. Kalau awal tahun depan dlm bulan 3 atau 4 mcm tu kan selalunya kemarau, musim panas yg sgt panas.. Kesian kt petani sebab tanaman diorang kdg2 rosak, atau mati sebab kurang air walaupun diorang dah jaga dgn elok.. AKu rasa kita kena ada satu sistem pengairan yg bagus, senang utk kita control ke, betul tak
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Fatihah
kiriman Dec 10 2019, 09:51 PM
Kiriman #2


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 30
Sertai: 29-August 17
No. Ahli: 2,788



QUOTE (sunflo0303 @ Dec 6 2019, 12:15 PM) *
Nak tanya pendapat korang, sebab musim kt negara kita tak menentu.. Skrg okay la sebab musim hujan kalua hujung tahun.. Kalau awal tahun depan dlm bulan 3 atau 4 mcm tu kan selalunya kemarau, musim panas yg sgt panas.. Kesian kt petani sebab tanaman diorang kdg2 rosak, atau mati sebab kurang air walaupun diorang dah jaga dgn elok.. AKu rasa kita kena ada satu sistem pengairan yg bagus, senang utk kita control ke, betul tak

bagusnya kalau ada sistem pengairan yg lbh baik sbb petani blh tampung air yg cukup utk siram tanaman tak kira apa2 musim...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
john77
kiriman Dec 11 2019, 05:18 PM
Kiriman #3


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 55
Sertai: 13-March 17
Daripada: shah alam
No. Ahli: 2,702



QUOTE (sunflo0303 @ Dec 6 2019, 12:15 PM) *
Nak tanya pendapat korang, sebab musim kt negara kita tak menentu.. Skrg okay la sebab musim hujan kalua hujung tahun.. Kalau awal tahun depan dlm bulan 3 atau 4 mcm tu kan selalunya kemarau, musim panas yg sgt panas.. Kesian kt petani sebab tanaman diorang kdg2 rosak, atau mati sebab kurang air walaupun diorang dah jaga dgn elok.. AKu rasa kita kena ada satu sistem pengairan yg bagus, senang utk kita control ke, betul tak


Actually we have this kind technology, at other country, there have those system as mention by u just now, they can control over it
Go to the top of the page
 
+Quote Post
john77
kiriman Dec 11 2019, 05:20 PM
Kiriman #4


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 55
Sertai: 13-March 17
Daripada: shah alam
No. Ahli: 2,702



QUOTE (Fatihah @ Dec 10 2019, 09:51 PM) *
bagusnya kalau ada sistem pengairan yg lbh baik sbb petani blh tampung air yg cukup utk siram tanaman tak kira apa2 musim...


this is definitely good, because those system help farmer save time and save cost too
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Azeerah
kiriman Dec 11 2019, 05:23 PM
Kiriman #5


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 29
Sertai: 29-August 17
No. Ahli: 2,790



QUOTE (Fatihah @ Dec 10 2019, 09:51 PM) *
bagusnya kalau ada sistem pengairan yg lbh baik sbb petani blh tampung air yg cukup utk siram tanaman tak kira apa2 musim...

nak tanya mcm mana nak wujudkan sistem pengairan yg lbh baik? pki teknologi internet 5G TM ke?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Suhada
kiriman Dec 12 2019, 06:54 PM
Kiriman #6


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 17
Sertai: 29-August 17
No. Ahli: 2,789



QUOTE (Azeerah @ Dec 11 2019, 05:23 PM) *
nak tanya mcm mana nak wujudkan sistem pengairan yg lbh baik? pki teknologi internet 5G TM ke?

Blh pki teknologi utk wujudkan sistem pengairan yg lbh bail...tdk blh dinafikan TM blh membantu byk dlm sistem ni...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Azeerah
kiriman Dec 13 2019, 06:21 PM
Kiriman #7


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 29
Sertai: 29-August 17
No. Ahli: 2,790



QUOTE (Suhada @ Dec 12 2019, 06:54 PM) *
Blh pki teknologi utk wujudkan sistem pengairan yg lbh bail...tdk blh dinafikan TM blh membantu byk dlm sistem ni...

Bagus la mcm tu...Korang tau tak TM dah mula install infra 5G kat sesetengah kawasan...proses ni jalan dgn lancar sbb TM ada infra yg lengkap...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
melindaapang
kiriman Dec 14 2019, 02:10 PM
Kiriman #8


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 64
Sertai: 7-May 13
No. Ahli: 2,455



QUOTE (Azeerah @ Dec 13 2019, 06:21 PM) *
Bagus la mcm tu...Korang tau tak TM dah mula install infra 5G kat sesetengah kawasan...proses ni jalan dgn lancar sbb TM ada infra yg lengkap...


Kat mana ya, sbb yang infra ni, kita boleh connect ke tak??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
melindaapang
kiriman Dec 14 2019, 02:11 PM
Kiriman #9


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 64
Sertai: 7-May 13
No. Ahli: 2,455



QUOTE (Suhada @ Dec 12 2019, 06:54 PM) *
Blh pki teknologi utk wujudkan sistem pengairan yg lbh bail...tdk blh dinafikan TM blh membantu byk dlm sistem ni...


Selain TM kan, Maxis dan Telco lain start juga kat stage ni tau
Go to the top of the page
 
+Quote Post
john77
kiriman Dec 14 2019, 02:20 PM
Kiriman #10


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 55
Sertai: 13-March 17
Daripada: shah alam
No. Ahli: 2,702



QUOTE (Azeerah @ Dec 13 2019, 06:21 PM) *
Bagus la mcm tu...Korang tau tak TM dah mula install infra 5G kat sesetengah kawasan...proses ni jalan dgn lancar sbb TM ada infra yg lengkap...


wow best nya, boleh enjoy line yg cpt
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Suhada
kiriman Dec 14 2019, 05:33 PM
Kiriman #11


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 17
Sertai: 29-August 17
No. Ahli: 2,789



QUOTE (melindaapang @ Dec 14 2019, 02:10 PM) *
Kat mana ya, sbb yang infra ni, kita boleh connect ke tak??

TM akan komersialkan network 5G ni tak lama lagi...kita org akan dpt nikmati network 5G ni pd masa akan datang...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
weiyaow
kiriman Dec 18 2019, 10:59 AM
Kiriman #12


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 66
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,463



QUOTE (Azeerah @ Dec 11 2019, 05:23 PM) *
nak tanya mcm mana nak wujudkan sistem pengairan yg lbh baik? pki teknologi internet 5G TM ke?

I rasa bleh je, lagi ok kalau teknologi mcm ni guna 5g, lagi cepat.. Tapi tu la kena berjaga2 gak tgk telco mana yg okay utk kita guna, sbb kalau tgk skrg mmg susah la nak dpt 4g yg okey..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
weiyaow
kiriman Dec 18 2019, 11:01 AM
Kiriman #13


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 66
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,463



QUOTE (Azeerah @ Dec 13 2019, 06:21 PM) *
Bagus la mcm tu...Korang tau tak TM dah mula install infra 5G kat sesetengah kawasan...proses ni jalan dgn lancar sbb TM ada infra yg lengkap...

Yup, sebab kwn aku dduk subang jaya kata dah ada dah 5g tapi tm punya lah kt sana.. Laju gila dia kata, jeles je dengar hahaha! Infra diorang mmg okay dah, kalau tak nape telco lain nak numpang2 kemain lagi hahaha
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sunflo0303
kiriman Dec 18 2019, 11:17 AM
Kiriman #14


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 97
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,465



QUOTE (john77 @ Dec 11 2019, 05:20 PM) *
this is definitely good, because those system help farmer save time and save cost too

Betul, petani dgn penternak boleh balancekan antara kerja dgn family.. Kesian tgk skrg kdg2 ada yg lebih ke kerja dpd spend masa dgn family.. mungkin dgn 5g ni bleh kurangkan beban diorang nanti
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sunflo0303
kiriman Dec 18 2019, 11:19 AM
Kiriman #15


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 97
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,465



QUOTE (melindaapang @ Dec 14 2019, 02:11 PM) *
Selain TM kan, Maxis dan Telco lain start juga kat stage ni tau

Yelah, tapi dah kalau berita collab je keluar tapi kerja tak gerak2 x bleh jugak ye dok? Tgk tm tu lagi la dah ada 5g kt subang dgn Langkawi.. Lagi nak aim jadi 1st stand alone utk 5g kt Malaysia, bukan kaleng2 la
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sunflo0303
kiriman Dec 18 2019, 11:20 AM
Kiriman #16


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 97
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,465



QUOTE (weiyaow @ Dec 18 2019, 11:01 AM) *
Yup, sebab kwn aku dduk subang jaya kata dah ada dah 5g tapi tm punya lah kt sana.. Laju gila dia kata, jeles je dengar hahaha! Infra diorang mmg okay dah, kalau tak nape telco lain nak numpang2 kemain lagi hahaha

Haah betul, x tahu cemana diorang nak bat 5g, nanti nak kena install semua bukan dua tiga bulan.. Aku syak nanti dah nak masuk 6g pulak baru nak siap agaknya haha
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zizi_zack
kiriman Dec 18 2019, 11:40 AM
Kiriman #17


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 52
Sertai: 29-March 17
No. Ahli: 2,709



QUOTE (weiyaow @ Dec 18 2019, 10:59 AM) *
I rasa bleh je, lagi ok kalau teknologi mcm ni guna 5g, lagi cepat.. Tapi tu la kena berjaga2 gak tgk telco mana yg okay utk kita guna, sbb kalau tgk skrg mmg susah la nak dpt 4g yg okey..

tgk lah telco skrg, smeua dok collab, sebab mungkin diorang ingat kalua collab mesti mcm superb 5g nanti, tapi dah kalua 4g pun mcm apa je skrg, nak buat 5g mcm manaaa, adoii
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zizi_zack
kiriman Dec 18 2019, 11:43 AM
Kiriman #18


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 52
Sertai: 29-March 17
No. Ahli: 2,709



QUOTE (sunflo0303 @ Dec 18 2019, 11:19 AM) *
Yelah, tapi dah kalau berita collab je keluar tapi kerja tak gerak2 x bleh jugak ye dok? Tgk tm tu lagi la dah ada 5g kt subang dgn Langkawi.. Lagi nak aim jadi 1st stand alone utk 5g kt Malaysia, bukan kaleng2 la

ha'ah betul, aku ada baca gak kt link ni, memang tak mustahil apa yg diorang aim tu jadi kenyataan.. diorang ada dah kemjuan kt situ, telco lain tak tau ler aku
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zizi_zack
kiriman Dec 18 2019, 11:44 AM
Kiriman #19


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 52
Sertai: 29-March 17
No. Ahli: 2,709



QUOTE (sunflo0303 @ Dec 18 2019, 11:20 AM) *
Haah betul, x tahu cemana diorang nak bat 5g, nanti nak kena install semua bukan dua tiga bulan.. Aku syak nanti dah nak masuk 6g pulak baru nak siap agaknya haha

yelah tu, bukan sekejap nak pasang.. kalua diorang dpd awal guna infra sendiri tak jadi masalah dah, ini memang sendiri buat sendiri tanggung la jwbnya
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chucheongfan
kiriman Dec 18 2019, 12:07 PM
Kiriman #20


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 69
Sertai: 20-April 13
No. Ahli: 2,443



QUOTE (zizi_zack @ Dec 18 2019, 11:43 AM) *
ha'ah betul, aku ada baca gak kt link ni, memang tak mustahil apa yg diorang aim tu jadi kenyataan.. diorang ada dah kemjuan kt situ, telco lain tak tau ler aku

ya, that's true. they already have the infra so they aiming that high as they can achieve that. if other telco want to achieve the same thing, they need to have their own infra and do the thing all by themselves not like nowadays, always depending on tm only
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Mukasurat V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 pengguna membaca topik ini (1 Tetamu dan 0 Pengguna tidak dikenali)
0 Ahli:

 



Versi Ringkas Masa sekarang: 25th May 2020 - 11:37 AM