IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

 
Reply to this topicStart new topic
> Seremban ke Hatyai
cyclebin10
kiriman Nov 27 2018, 02:40 PM
Kiriman #1


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 53
Sertai: 7-June 13
No. Ahli: 2,468



Siapa pernah travel dengan kereta dari seremban ke hatyai. Jalan terus atau berhenti-henti? Berapa jam sampai?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chucheongfan
kiriman Nov 27 2018, 10:39 PM
Kiriman #2


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 41
Sertai: 20-April 13
No. Ahli: 2,443



QUOTE (cyclebin10 @ Nov 27 2018, 02:40 PM) *
Siapa pernah travel dengan kereta dari seremban ke hatyai. Jalan terus atau berhenti-henti? Berapa jam sampai?


eh... jauhnya.... kereta lama macam saya dah tak mampu lah, memang suruh anak hantar saya kalau nak pergi tempat jauh. Seremban ke hatyai mesti henti dalam 3 atau 4 kali, pemamdu kena rehat. Atau nak jimat masa, kena tukar orang jadi pemamdu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cyclebin10
kiriman Nov 27 2018, 10:41 PM
Kiriman #3


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 53
Sertai: 7-June 13
No. Ahli: 2,468



QUOTE (chucheongfan @ Nov 27 2018, 02:40 PM) *
eh... jauhnya.... kereta lama macam saya dah tak mampu lah, memang suruh anak hantar saya kalau nak pergi tempat jauh. Seremban ke hatyai mesti henti dalam 3 atau 4 kali, pemamdu kena rehat. Atau nak jimat masa, kena tukar orang jadi pemamdu.


Yeke? Saya rasa lebih dari 3 atau 4 kali kot bagi orang yang kurang daya keupayaan. Baru check tadi dalam 8 hingga 9 jam juga jarak perjalanan.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bazaoyu
kiriman Nov 28 2018, 12:47 PM
Kiriman #4


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 58
Sertai: 17-March 13
No. Ahli: 2,436



QUOTE (cyclebin10 @ Nov 27 2018, 10:41 PM) *
Yeke? Saya rasa lebih dari 3 atau 4 kali kot bagi orang yang kurang daya keupayaan. Baru check tadi dalam 8 hingga 9 jam juga jarak perjalanan.

Betul tu. 8 hingga 9 jam jarak perjalanan dia. Kalau bawak slow mungkin 10 jam. Tapi bawak laju pun kena berhenti banyak kali. Driver kena rehat kereta pun kena rehat. Nanti enjin panas sangat kalau bawak straight sampai destinasi boleh brokedown sebab overheat..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
weiyaow
kiriman Nov 28 2018, 12:49 PM
Kiriman #5


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 56
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,463



QUOTE (chucheongfan @ Nov 27 2018, 10:39 PM) *
eh... jauhnya.... kereta lama macam saya dah tak mampu lah, memang suruh anak hantar saya kalau nak pergi tempat jauh. Seremban ke hatyai mesti henti dalam 3 atau 4 kali, pemamdu kena rehat. Atau nak jimat masa, kena tukar orang jadi pemamdu.

aiyo takan suruh anak hantar dari seremban ke hatyai?? kalau kereta lama baik jangan drive jauh. naik bas je.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tennyliew
kiriman Nov 29 2018, 09:50 PM
Kiriman #6


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 38
Sertai: 3-June 13
No. Ahli: 2,461



QUOTE (chucheongfan @ Nov 27 2018, 10:39 PM) *
eh... jauhnya.... kereta lama macam saya dah tak mampu lah, memang suruh anak hantar saya kalau nak pergi tempat jauh. Seremban ke hatyai mesti henti dalam 3 atau 4 kali, pemamdu kena rehat. Atau nak jimat masa, kena tukar orang jadi pemamdu.


Kereta lama kena memang bahaya lah kalau bawa jauh. Servis kena mantap.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tennyliew
kiriman Nov 29 2018, 09:52 PM
Kiriman #7


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 38
Sertai: 3-June 13
No. Ahli: 2,461



QUOTE (weiyaow @ Nov 28 2018, 12:49 PM) *
aiyo takan suruh anak hantar dari seremban ke hatyai?? kalau kereta lama baik jangan drive jauh. naik bas je.


Duduk bas pun jauh, lagi nak beli ticket, nak ikut masa dia... kalau pakai kereta sendiri masa pun flexible sikit. Walaupun kena memandu, boleh rehat juga kalau letih, kereta pun boleh rehat.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sunflo0303
kiriman Nov 29 2018, 09:56 PM
Kiriman #8


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 52
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,465



QUOTE (bazaoyu @ Nov 28 2018, 12:47 PM) *
Betul tu. 8 hingga 9 jam jarak perjalanan dia. Kalau bawak slow mungkin 10 jam. Tapi bawak laju pun kena berhenti banyak kali. Driver kena rehat kereta pun kena rehat. Nanti enjin panas sangat kalau bawak straight sampai destinasi boleh brokedown sebab overheat..


Kalau pergi tempat tak familiar, kereta masalah nak hantar kedai baiki pun takut. Tauke jahat mesti naik harga dia dan bagi barang yang kualiti buruk. Jadi kena pasti kereta mampu jalan jauh, kalau tak lebih baik tak guna kereta tu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bazaoyu
kiriman Nov 30 2018, 05:03 PM
Kiriman #9


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 58
Sertai: 17-March 13
No. Ahli: 2,436



QUOTE (tennyliew @ Nov 29 2018, 09:50 PM) *
Kereta lama kena memang bahaya lah kalau bawa jauh. Servis kena mantap.

kalau nak servis mantap bubuh helix ultra la. saya baru tukar itu minyak hitam rasa sedap bawak. enjin kurang gegar jadi kereta pun smooth je bawa.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
weiyaow
kiriman Nov 30 2018, 05:10 PM
Kiriman #10


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 56
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,463



QUOTE (tennyliew @ Nov 29 2018, 09:52 PM) *
Duduk bas pun jauh, lagi nak beli ticket, nak ikut masa dia... kalau pakai kereta sendiri masa pun flexible sikit. Walaupun kena memandu, boleh rehat juga kalau letih, kereta pun boleh rehat.

tapi kalau kereta dah lama bahaya juga kalau bawa jauh. unless kereta baru la sure boleh bawa jauh.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
weiyaow
kiriman Nov 30 2018, 05:13 PM
Kiriman #11


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 56
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,463



QUOTE (sunflo0303 @ Nov 29 2018, 09:56 PM) *
Kalau pergi tempat tak familiar, kereta masalah nak hantar kedai baiki pun takut. Tauke jahat mesti naik harga dia dan bagi barang yang kualiti buruk. Jadi kena pasti kereta mampu jalan jauh, kalau tak lebih baik tak guna kereta tu.

memang lah. kadang-kadang regular customer pun kena tipu apa lagi customer baru.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chucheongfan
kiriman Dec 1 2018, 12:16 PM
Kiriman #12


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 41
Sertai: 20-April 13
No. Ahli: 2,443



QUOTE (weiyaow @ Nov 30 2018, 05:10 PM) *
tapi kalau kereta dah lama bahaya juga kalau bawa jauh. unless kereta baru la sure boleh bawa jauh.


Kereta lama pun boleh jalan dengan jarak jauh, biasa kena ada jaga dan servis kereta dengan baik. Dan boleh guna minyak enjin helix mileage, minyak tu boleh guna kepada kereta yang pergi tempat jauh.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cyclebin10
kiriman Dec 1 2018, 12:19 PM
Kiriman #13


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 53
Sertai: 7-June 13
No. Ahli: 2,468



QUOTE (sunflo0303 @ Nov 29 2018, 09:56 PM) *
Kalau pergi tempat tak familiar, kereta masalah nak hantar kedai baiki pun takut. Tauke jahat mesti naik harga dia dan bagi barang yang kualiti buruk. Jadi kena pasti kereta mampu jalan jauh, kalau tak lebih baik tak guna kereta tu.


Biasa saya servis kat servis center, bukan kat bengkel luar. Tapi servis center pun bagi je pilihan nak pakai minyak pelincir brand apa pun. So saya pakai Helix Ultra yang dibeli di station.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tennyliew
kiriman Dec 2 2018, 10:59 AM
Kiriman #14


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 38
Sertai: 3-June 13
No. Ahli: 2,461



QUOTE (chucheongfan @ Dec 1 2018, 12:16 PM) *
Kereta lama pun boleh jalan dengan jarak jauh, biasa kena ada jaga dan servis kereta dengan baik. Dan boleh guna minyak enjin helix mileage, minyak tu boleh guna kepada kereta yang pergi tempat jauh.


mileage tu bukan semi synthetic ke? kenapa tak pakai fully synthetic je kalau nak jarak jauh?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sunflo0303
kiriman Dec 2 2018, 11:11 AM
Kiriman #15


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 52
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,465



QUOTE (cyclebin10 @ Dec 1 2018, 12:19 PM) *
Biasa saya servis kat servis center, kat sana ada servis quality bagus, standard dia pun ok. Tidak akan macam bengkel luar cuma ikut mood tauke, kalau baik buat beik sikit, kalau mood teruk jadi buat benda simple lepas tu dah kira siap servis.


Kalau betul-betul buat kerja, servis kat bengkel pun boleh... Kalau kawan ada buat bengkel lagi senang, tapi kena kawan yang boleh percaya lah. Kawan pun nak tipu pula boleh terus putus hubungan sahaja, hahaha. Macam mana pun minyak enjiin beli sendiri lebih selamat.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chucheongfan
kiriman Dec 2 2018, 11:14 AM
Kiriman #16


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 41
Sertai: 20-April 13
No. Ahli: 2,443



QUOTE (tennyliew @ Dec 2 2018, 10:59 AM) *
mileage tu bukan semi synthetic ke? kenapa tak pakai fully synthetic je kalau nak jarak jauh?


Yala. Kalau pakai helix ultra fully synthetic pun okay jugak. Tapi kalau nak murah sikit pakai la semi synthetic. Asalkan bukan minyak tiruan yang beli kat online la. Jahanam kereta nanti.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 pengguna membaca topik ini (1 Tetamu dan 0 Pengguna tidak dikenali)
0 Ahli:

 



Versi Ringkas Masa sekarang: 16th December 2018 - 02:46 PM