IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

 
Reply to this topicStart new topic
> Kuurangkan radang kulit
sunflo0303
kiriman Feb 9 2021, 10:11 PM
Kiriman #1


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 120
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,465



Hi all, macam ni, aku ni ade masa kulit aku akan gatal - gatal dan mengelupas. Jumpa doktor bila kulit teruk je dia akan bagi ubat. Tapi doktor ada sarankan untuk jaga makan, jaga hygeine badan dan kurangkan tempat berhabuk. Setakat ni oka lah, tak selalu sangat kena. Tapi nak tanya korang ade sesapa yang kena masalah ni? Macam mana korang hadap ye?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nasu21
kiriman Feb 10 2021, 09:49 PM
Kiriman #2


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 15
Sertai: 9-May 16
No. Ahli: 2,604



QUOTE (sunflo0303 @ Feb 9 2021, 10:11 PM) *
Hi all, macam ni, aku ni ade masa kulit aku akan gatal - gatal dan mengelupas. Jumpa doktor bila kulit teruk je dia akan bagi ubat. Tapi doktor ada sarankan untuk jaga makan, jaga hygeine badan dan kurangkan tempat berhabuk. Setakat ni oka lah, tak selalu sangat kena. Tapi nak tanya korang ade sesapa yang kena masalah ni? Macam mana korang hadap ye?

Pernah je kena yg pertama, ko kena check almari baju ko tu tkut ada ulat agas yg buat sarang telur sebab tu la bdn ko gtal2 aku buang baju lama aku semua sekali dgn pnggil pest control bunuh ulat2 tu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
H.Y
kiriman Feb 10 2021, 10:48 PM
Kiriman #3


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 10
Sertai: 8-September 16
Daripada: Di rumah
No. Ahli: 2,644



QUOTE (nasu21 @ Feb 10 2021, 09:49 PM) *
Pernah je kena yg pertama, ko kena check almari baju ko tu tkut ada ulat agas yg buat sarang telur sebab tu la bdn ko gtal2 aku buang baju lama aku semua sekali dgn pnggil pest control bunuh ulat2 tu.

Hishhhh knp nak kena buang semua baju? Sayang kottt basuh je lah guna air panas tapi guna mesin basuh.. kalau x pun, pegi basuh kat dobi hot water bunuh lah ulat2 tu..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
titipoh
kiriman Feb 13 2021, 08:57 AM
Kiriman #4


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 12
Sertai: 26-March 13
No. Ahli: 2,440



Sabun yg basuh baju tu pun kena pilih yg okay dgn kulit sebab kadang2 kulit sensitive dgn sabun jgk. Bahan kimia dlm sabun basuh tu kuat sngt sampai boleh buat kulit jadi kering. Mesin basuh tu pun putar x kuat sngt jadi tompok2 sabun kat baju
Go to the top of the page
 
+Quote Post
belle123
kiriman Feb 13 2021, 02:44 PM
Kiriman #5


Percubaan


Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 5
Sertai: 14-September 16
No. Ahli: 2,649



QUOTE (H.Y @ Feb 10 2021, 10:48 PM) *
Hishhhh knp nak kena buang semua baju? Sayang kottt basuh je lah guna air panas tapi guna mesin basuh.. kalau x pun, pegi basuh kat dobi hot water bunuh lah ulat2 tu..

Kannnn! Syg sgt2 dah lah penat beli baju, kena buang pulak, kalau i buang almari je hahaha.
Baju boleh guna mesin basuh yg boleh bunuh bakteria or agas macam mesin basuh samsung 2 in 1. Baju wangi walaupun pakai sabun sikitttt je.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
belle123
kiriman Feb 13 2021, 02:54 PM
Kiriman #6


Percubaan


Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 5
Sertai: 14-September 16
No. Ahli: 2,649



QUOTE (sunflo0303 @ Feb 9 2021, 10:11 PM) *
Hi all, macam ni, aku ni ade masa kulit aku akan gatal - gatal dan mengelupas. Jumpa doktor bila kulit teruk je dia akan bagi ubat. Tapi doktor ada sarankan untuk jaga makan, jaga hygeine badan dan kurangkan tempat berhabuk. Setakat ni oka lah, tak selalu sangat kena. Tapi nak tanya korang ade sesapa yang kena masalah ni? Macam mana korang hadap ye?

Sapu je ubat utk eczema tapi kalau gatal jugak try cari alternatif lain. Takut u mandi tk bersih hahaha tak pon baju u basuh tak bersih
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dreschan
kiriman Feb 15 2021, 07:05 AM
Kiriman #7


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 10
Sertai: 16-March 13
No. Ahli: 2,435



QUOTE (belle123 @ Feb 13 2021, 02:54 PM) *
Sapu je ubat utk eczema tapi kalau gatal jugak try cari alternatif lain. Takut u mandi tk bersih hahaha tak pon baju u basuh tak bersih


Betul jugak tu. Baju yg basuh guna mesin basuh ni memang x bersih kalau baju tu kotor sngt kena lumpur ke apa habis kena baju-baju lain. Kena asingkan baju yg kotor tu rendam dulu baru boleh basuh sekali ye
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AlangHipstar
kiriman Feb 15 2021, 07:44 AM
Kiriman #8


Percubaan


Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 6
Sertai: 28-September 16
No. Ahli: 2,655



QUOTE (belle123 @ Feb 13 2021, 02:44 PM) *
Kannnn! Syg sgt2 dah lah penat beli baju, kena buang pulak, kalau i buang almari je hahaha.
Baju boleh guna mesin basuh yg boleh bunuh bakteria or agas macam mesin basuh samsung 2 in 1. Baju wangi walaupun pakai sabun sikitttt je.


Tilam or selimut tu pun kena basuh tiap2 minggu jugak sebab bnyk bacteria tu kalau x basuh. Pepijat & hama tu yg boleh jadi gatal2 tu sebab tu kena selalu basuh
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chucheongfan
kiriman Feb 15 2021, 07:50 AM
Kiriman #9


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 95
Sertai: 20-April 13
No. Ahli: 2,443



QUOTE (AlangHipstar @ Feb 15 2021, 07:44 AM) *
Tilam or selimut tu pun kena basuh tiap2 minggu jugak sebab bnyk bacteria tu kalau x basuh. Pepijat & hama tu yg boleh jadi gatal2 tu sebab tu kena selalu basuh


Rendam dulu air sabun bnyk2 bagi mati kuman bacteria tu sebab kalau basuh campur dgn baju lain habis la. Kena beli mesin basuh yg canggih ni baru senang nak basuh yg jenis bnyk kuman mcm ni
Go to the top of the page
 
+Quote Post
titipoh
kiriman Feb 15 2021, 08:20 PM
Kiriman #10


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 12
Sertai: 26-March 13
No. Ahli: 2,440



QUOTE (chucheongfan @ Feb 15 2021, 07:50 AM) *
Rendam dulu air sabun bnyk2 bagi mati kuman bacteria tu sebab kalau basuh campur dgn baju lain habis la. Kena beli mesin basuh yg canggih ni baru senang nak basuh yg jenis bnyk kuman mcm ni


Kalau nak beli yg canggih better beli yg panasonic front load tu. Siap ada technology blue ag+ yg boleh hilangkan kuman. Xyah susah-susah nak rendam air panas dah
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dreschan
kiriman Feb 15 2021, 08:23 PM
Kiriman #11


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 10
Sertai: 16-March 13
No. Ahli: 2,435



QUOTE (titipoh @ Feb 15 2021, 08:20 PM) *
Kalau nak beli yg canggih better beli yg panasonic front load tu. Siap ada technology blue ag+ yg boleh hilangkan kuman. Xyah susah-susah nak rendam air panas dah


Dah lama duk cari nak beli mesin basuh yg mcm ni haa. Tak perlu nak fikir bnyk masuk baju dlm mesin basuh je tup2 baju bersih siap mati kuman semua dah.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nasu21
kiriman Feb 15 2021, 08:45 PM
Kiriman #12


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 15
Sertai: 9-May 16
No. Ahli: 2,604



QUOTE (dreschan @ Feb 15 2021, 07:05 AM) *
Betul jugak tu. Baju yg basuh guna mesin basuh ni memang x bersih kalau baju tu kotor sngt kena lumpur ke apa habis kena baju-baju lain. Kena asingkan baju yg kotor tu rendam dulu baru boleh basuh sekali ye

Rendam baju nanti boleh terlupa dan u mesti biarkan lama... nanti bertahi lalat rosak baju better dont !
kalau i tak pernah rendam baju kalau kena lumpur tu basuh dan bilas pakai tgn je lepas tu masuk je dalam mesin basuh tapi still tak dapat hilang jugak hhahahaha
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nasu21
kiriman Feb 15 2021, 08:48 PM
Kiriman #13


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 15
Sertai: 9-May 16
No. Ahli: 2,604



QUOTE (titipoh @ Feb 15 2021, 08:20 PM) *
Kalau nak beli yg canggih better beli yg panasonic front load tu. Siap ada technology blue ag+ yg boleh hilangkan kuman. Xyah susah-susah nak rendam air panas dah

ye ke?? kawan saya ada cakap jugak tapi macam mahal je tak mampu nak beli kalau ada kedai yg boleh bayar ansur2 pun pikir nak hutang ke tak hahahaha
tapi panasonic memang best brand dia selalu guna rice cooker dia nasi cepat masak lambat basi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AlangHipstar
kiriman Feb 15 2021, 09:21 PM
Kiriman #14


Percubaan


Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 6
Sertai: 28-September 16
No. Ahli: 2,655



QUOTE (nasu21 @ Feb 15 2021, 08:48 PM) *
ye ke?? kawan saya ada cakap jugak tapi macam mahal je tak mampu nak beli kalau ada kedai yg boleh bayar ansur2 pun pikir nak hutang ke tak hahahaha
tapi panasonic memang best brand dia selalu guna rice cooker dia nasi cepat masak lambat basi


Brand panasonic mmg tahan lama. Simpan je sikit2 duit lama-lama cukup je. Tak mahal sngt harga nak dekat 4k tapi berbaloi bnyk function siap dgn smart wash
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chucheongfan
kiriman Feb 15 2021, 09:26 PM
Kiriman #15


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 95
Sertai: 20-April 13
No. Ahli: 2,443



QUOTE (chucheongfan @ Feb 15 2021, 07:50 AM) *
Rendam dulu air sabun bnyk2 bagi mati kuman bacteria tu sebab kalau basuh campur dgn baju lain habis la. Kena beli mesin basuh yg canggih ni baru senang nak basuh yg jenis bnyk kuman mcm ni


Lagi senang la basuh baju kalau guna mesin basuh ni especially musim covid ni semua paranoid dgn kuman. Lepas balik kedai or beli brg masuk mesin basuh je terus bersih dari kuman. X perlu beli sabun mahal2
Go to the top of the page
 
+Quote Post
titipoh
kiriman Feb 15 2021, 11:57 PM
Kiriman #16


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 12
Sertai: 26-March 13
No. Ahli: 2,440



QUOTE (chucheongfan @ Feb 15 2021, 09:26 PM) *
Lagi senang la basuh baju kalau guna mesin basuh ni especially musim covid ni semua paranoid dgn kuman. Lepas balik kedai or beli brg masuk mesin basuh je terus bersih dari kuman. X perlu beli sabun mahal2


Kdg2 duk beli la sabun mahal ingtkn baju lgi bersih rupanya mesin basuh tu kena tukar baru lagi bersih baju selimut cadar semua. Jarang ada mesin basuh yg ada fungsi hilangkn kuman bacteria mcm brand ni
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dreschan
kiriman Feb 16 2021, 12:01 AM
Kiriman #17


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 10
Sertai: 16-March 13
No. Ahli: 2,435



QUOTE (chucheongfan @ Feb 15 2021, 09:26 PM) *
Lagi senang la basuh baju kalau guna mesin basuh ni especially musim covid ni semua paranoid dgn kuman. Lepas balik kedai or beli brg masuk mesin basuh je terus bersih dari kuman. X perlu beli sabun mahal2


Ye betul takut jugak kalau x basuh baju elok2 kalau keluar kang bawak bacteria kt anak2 pulak. Tak risau sngt la kalau basuh baju terus hilangkan kuman. Brand ni pun ada auto tub care guna uv light utk elak ada kotoran dlm tub
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 pengguna membaca topik ini (1 Tetamu dan 0 Pengguna tidak dikenali)
0 Ahli:

 



Versi Ringkas Masa sekarang: 3rd December 2021 - 10:06 PM