IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

 
Reply to this topicStart new topic
> sistem sampah yg bagus
zizi_zack
kiriman Nov 28 2019, 04:19 PM
Kiriman #1


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 36
Sertai: 29-March 17
No. Ahli: 2,709



aku tak tahu kenapa taman rumah aku sekarang diorang akan angkut sampah pukul 1 atau 2 pagi. kdg2 tak terangkat langsung, walaupun sampah dah bertimbun kt tong sampah depan rumah tu. ni teknologi makin maju ni, tolong lah invent satu system yg terurus sikit untuk settle masalah2 mcm ni. kepala kita pun serabut sampai tak tahu dah nak buang kt mana, dan dengan dia angkut sampah pukul 1 2 pagi, kuat pula tu bunyi lorinya hahaha
Go to the top of the page
 
+Quote Post
FattahAmin
kiriman Dec 2 2019, 10:35 PM
Kiriman #2


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 34
Sertai: 15-March 17
Daripada: Shah Alam
No. Ahli: 2,703



QUOTE (zizi_zack @ Nov 28 2019, 04:19 PM) *
aku tak tahu kenapa taman rumah aku sekarang diorang akan angkut sampah pukul 1 atau 2 pagi. kdg2 tak terangkat langsung, walaupun sampah dah bertimbun kt tong sampah depan rumah tu. ni teknologi makin maju ni, tolong lah invent satu system yg terurus sikit untuk settle masalah2 mcm ni. kepala kita pun serabut sampai tak tahu dah nak buang kt mana, dan dengan dia angkut sampah pukul 1 2 pagi, kuat pula tu bunyi lorinya hahaha


area rumah aku pun sama je mslhnya. nak2 depan rumah aku setinggan org aceh. perghhh bersepah2 smpah tepi jalan. hangin aku cmtu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bazaoyu
kiriman Dec 3 2019, 05:53 PM
Kiriman #3


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 103
Sertai: 17-March 13
No. Ahli: 2,436



QUOTE (zizi_zack @ Nov 28 2019, 04:19 PM) *
aku tak tahu kenapa taman rumah aku sekarang diorang akan angkut sampah pukul 1 atau 2 pagi. kdg2 tak terangkat langsung, walaupun sampah dah bertimbun kt tong sampah depan rumah tu. ni teknologi makin maju ni, tolong lah invent satu system yg terurus sikit untuk settle masalah2 mcm ni. kepala kita pun serabut sampai tak tahu dah nak buang kt mana, dan dengan dia angkut sampah pukul 1 2 pagi, kuat pula tu bunyi lorinya hahaha


tu la,. semua tempat alami mslh yg sama kot. Sampah yg manusia hasilkan ag bnyak berbanding pekerja yg kena kutip tiap hari. Tempat pelupusan sampah x muat da oi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bazaoyu
kiriman Dec 3 2019, 08:54 PM
Kiriman #4


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 103
Sertai: 17-March 13
No. Ahli: 2,436



QUOTE (zizi_zack @ Nov 28 2019, 04:19 PM) *
aku tak tahu kenapa taman rumah aku sekarang diorang akan angkut sampah pukul 1 atau 2 pagi. kdg2 tak terangkat langsung, walaupun sampah dah bertimbun kt tong sampah depan rumah tu. ni teknologi makin maju ni, tolong lah invent satu system yg terurus sikit untuk settle masalah2 mcm ni. kepala kita pun serabut sampai tak tahu dah nak buang kt mana, dan dengan dia angkut sampah pukul 1 2 pagi, kuat pula tu bunyi lorinya hahaha


ntahlaah aku pasal sampah ni dh banyak sgt dh kat tempat pelupusan tu kan. masalah org kita juga, banyak je bnda boleh recycle sbnrnya. kalau nak invent pn rasa ada dh teknologi skrg kan
Go to the top of the page
 
+Quote Post
melindaapang
kiriman Dec 3 2019, 09:24 PM
Kiriman #5


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 54
Sertai: 7-May 13
No. Ahli: 2,455



QUOTE (zizi_zack @ Nov 28 2019, 04:19 PM) *
aku tak tahu kenapa taman rumah aku sekarang diorang akan angkut sampah pukul 1 atau 2 pagi. kdg2 tak terangkat langsung, walaupun sampah dah bertimbun kt tong sampah depan rumah tu. ni teknologi makin maju ni, tolong lah invent satu system yg terurus sikit untuk settle masalah2 mcm ni. kepala kita pun serabut sampai tak tahu dah nak buang kt mana, dan dengan dia angkut sampah pukul 1 2 pagi, kuat pula tu bunyi lorinya hahaha


mgkin inovasi kitar semula dgn adanya teknologi 5g boleh terus asingkan smpah maybe
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sunflo0303
kiriman Dec 4 2019, 05:14 PM
Kiriman #6


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 79
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,465



QUOTE (zizi_zack @ Nov 28 2019, 04:19 PM) *
aku tak tahu kenapa taman rumah aku sekarang diorang akan angkut sampah pukul 1 atau 2 pagi. kdg2 tak terangkat langsung, walaupun sampah dah bertimbun kt tong sampah depan rumah tu. ni teknologi makin maju ni, tolong lah invent satu system yg terurus sikit untuk settle masalah2 mcm ni. kepala kita pun serabut sampai tak tahu dah nak buang kt mana, dan dengan dia angkut sampah pukul 1 2 pagi, kuat pula tu bunyi lorinya hahaha

sama lah kita.. lepas tu nak menentu pula dia nak datang pukul berapa walaupun dah ada jadual angkat sampah semua.. penuh sampah kt rumah, kadang2 ada sampai seminggu tak angkat, kita yg pergi buang sendiri kt tong besar tu.. alahai..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sunflo0303
kiriman Dec 4 2019, 05:16 PM
Kiriman #7


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 79
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,465



QUOTE (melindaapang @ Dec 3 2019, 09:24 PM) *
mgkin inovasi kitar semula dgn adanya teknologi 5g boleh terus asingkan smpah maybe


uih mcm mana nak buat tu? kira dgn 5g boleh invent mesin asing sampah ikut jenis dia? bagus juga tu, dpd kdg2 ada org yg jenis kutip tin atau botol, dia main koyak je plastic sampah yg dah ada sampah sebab nak check ada tin atau botol yg dia nak tu tak.. terus sepah dah atas jalan haihh
Go to the top of the page
 
+Quote Post
FattahAmin
kiriman Dec 5 2019, 07:37 PM
Kiriman #8


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 34
Sertai: 15-March 17
Daripada: Shah Alam
No. Ahli: 2,703



QUOTE (bazaoyu @ Dec 3 2019, 08:54 PM) *
ntahlaah aku pasal sampah ni dh banyak sgt dh kat tempat pelupusan tu kan. masalah org kita juga, banyak je bnda boleh recycle sbnrnya. kalau nak invent pn rasa ada dh teknologi skrg kan

Sistem pengurusan sampah ni kena adjust balik ni. Dah kate 5G nk ada kat Mlysia kan. Try la buat satu sistem induk yg hubungkan tempat2 pengumpulan sampah. Kat situ kalau smpah da penuh, boleh roger2 n setel cepat.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
FattahAmin
kiriman Dec 5 2019, 07:43 PM
Kiriman #9


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 34
Sertai: 15-March 17
Daripada: Shah Alam
No. Ahli: 2,703



QUOTE (sunflo0303 @ Dec 4 2019, 05:14 PM) *
sama lah kita.. lepas tu nak menentu pula dia nak datang pukul berapa walaupun dah ada jadual angkat sampah semua.. penuh sampah kt rumah, kadang2 ada sampai seminggu tak angkat, kita yg pergi buang sendiri kt tong besar tu.. alahai..

Aku dpt tahu dorg punya sistem tak teratur. Kurang tenaga kerja pun ye juga tuh. Dekat luar, mereka pasang 5G bg memudahkan signal dan interaksi antara pusat pelupusan sampah dan pekerja mereka. Jadi tiada isu mereka tak angkut sampah sebab pusat pelupusan penuh.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
melindaapang
kiriman Dec 6 2019, 12:23 PM
Kiriman #10


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 54
Sertai: 7-May 13
No. Ahli: 2,455



QUOTE (sunflo0303 @ Dec 4 2019, 05:16 PM) *
uih mcm mana nak buat tu? kira dgn 5g boleh invent mesin asing sampah ikut jenis dia? bagus juga tu, dpd kdg2 ada org yg jenis kutip tin atau botol, dia main koyak je plastic sampah yg dah ada sampah sebab nak check ada tin atau botol yg dia nak tu tak.. terus sepah dah atas jalan haihh


nak buat tu biarlah si engineer pikir, hahah. tapi kadang terfikir camtu sebab kalau tgok negara maju pun kan dia mmg akan asingkan sampah dan recycle. ni kita takde pun kesedaran camtu. hermm. tak taulah nak guna 5g ke apa,tapi harap sgt benda tu biar semua boleh guna. tak kira bandar ke kampung.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
john77
kiriman Dec 8 2019, 04:47 PM
Kiriman #11


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 37
Sertai: 13-March 17
Daripada: shah alam
No. Ahli: 2,702



QUOTE (melindaapang @ Dec 6 2019, 12:23 PM) *
nak buat tu biarlah si engineer pikir, hahah. tapi kadang terfikir camtu sebab kalau tgok negara maju pun kan dia mmg akan asingkan sampah dan recycle. ni kita takde pun kesedaran camtu. hermm. tak taulah nak guna 5g ke apa,tapi harap sgt benda tu biar semua boleh guna. tak kira bandar ke kampung.


Harap engineer tu boleh pikir sesuatu yg lagi advanced mnggunakan 5G ni. Tolonglah setelkan masalah sampah ni sb kesedaran ramai tu kurang. Malu la juga org luar dtg malaysia tgok isu sampah pun tak mampu setel.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cyclebin10
kiriman Dec 8 2019, 11:33 PM
Kiriman #12


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 79
Sertai: 7-June 13
No. Ahli: 2,468



boleh kot juga cipta satu tong sampah yg guna peranti Iot. Kat situ, kita asingkan sampah sesiap then yg bleh lupus, kita kawal kat phone utk set timer ke, setting ke bg smpah dlm tong lupus.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bazaoyu
kiriman Kelmarin, 12:42 PM
Kiriman #13


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 103
Sertai: 17-March 13
No. Ahli: 2,436



A'ah kena ada konsep hubung menghubung antara tmpt pelupusan smpah. Takde la berlonggok terbiar jer nanti. TM da pulun nak instal 5G, takkan kita perati je taknak guna buat setel masalah sampah ni plak
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bazaoyu
kiriman Kelmarin, 12:44 PM
Kiriman #14


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 103
Sertai: 17-March 13
No. Ahli: 2,436



QUOTE (cyclebin10 @ Dec 8 2019, 11:33 PM) *
boleh kot juga cipta satu tong sampah yg guna peranti Iot. Kat situ, kita asingkan sampah sesiap then yg bleh lupus, kita kawal kat phone utk set timer ke, setting ke bg smpah dlm tong lupus.


Nice sgt ni. Kena usulkan kat pemaju perumahan so dorg boleh cari contractor yg boleh bina tong sampah power cmni. Haaa kan nk bina bandar digital 5G kan. boleh la tu dari semua aspek kita mudahkan jd bnde digital boleh control guna fon je nnt
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 pengguna membaca topik ini (1 Tetamu dan 0 Pengguna tidak dikenali)
0 Ahli:

 



Versi Ringkas Masa sekarang: 10th December 2019 - 06:37 AM