IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

 
Reply to this topicStart new topic
> sistem kecemasan
sunflo0303
kiriman Nov 28 2019, 04:28 PM
Kiriman #1


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 79
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,465



Kan bagus kalau masa pesakit yg bawa guna ambulan contoh la dpd rumah pastu terus dah dpd alat2 dlm ambulan tu boleh transfer detail2 pesakit atau keadaan dia masa tu terus ke hospital yg dituju tu.. Tak de lah nanti kelam kabut kt hospital nak ambil details segala bagai.. Tapi alat2 tu kena guna internet yg agak laju, so boleh function dgn bagus
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Fatihah
kiriman Dec 2 2019, 05:41 PM
Kiriman #2


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 21
Sertai: 29-August 17
No. Ahli: 2,788



QUOTE (sunflo0303 @ Nov 28 2019, 04:28 PM) *
Kan bagus kalau masa pesakit yg bawa guna ambulan contoh la dpd rumah pastu terus dah dpd alat2 dlm ambulan tu boleh transfer detail2 pesakit atau keadaan dia masa tu terus ke hospital yg dituju tu.. Tak de lah nanti kelam kabut kt hospital nak ambil details segala bagai.. Tapi alat2 tu kena guna internet yg agak laju, so boleh function dgn bagus

betul2...alat kecemasan ni perlu diwujudkan utk send details patient kpd hospital dan juga pihak polis trafik...dgn ini mereka blh bertindak pantas utk selamatkan nyawa patient...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Azeerah
kiriman Dec 2 2019, 08:46 PM
Kiriman #3


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 22
Sertai: 29-August 17
No. Ahli: 2,790



QUOTE (sunflo0303 @ Nov 28 2019, 04:28 PM) *
Kan bagus kalau masa pesakit yg bawa guna ambulan contoh la dpd rumah pastu terus dah dpd alat2 dlm ambulan tu boleh transfer detail2 pesakit atau keadaan dia masa tu terus ke hospital yg dituju tu.. Tak de lah nanti kelam kabut kt hospital nak ambil details segala bagai.. Tapi alat2 tu kena guna internet yg agak laju, so boleh function dgn bagus

alat kecemasan ni amat penting, perlu disambung dgn wireless internet yg kuat, utk selamatkan nyawa pesakit dlm masa emas kecemasan.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
john77
kiriman Dec 2 2019, 09:04 PM
Kiriman #4


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 37
Sertai: 13-March 17
Daripada: shah alam
No. Ahli: 2,702



Tapi, kan kat ambulan macam mana nak buat, akan langga kan??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Suhada
kiriman Dec 3 2019, 01:34 PM
Kiriman #5


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 13
Sertai: 29-August 17
No. Ahli: 2,789



QUOTE (john77 @ Dec 2 2019, 09:04 PM) *
Tapi, kan kat ambulan macam mana nak buat, akan langga kan??

i guess sistem kecemasan ada feature gps juga, mereka blh tau distance ambulans dari hospital dan mana satu lalu lintas kurang sesak...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Fatihah
kiriman Dec 4 2019, 02:11 PM
Kiriman #6


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 21
Sertai: 29-August 17
No. Ahli: 2,788



QUOTE (Suhada @ Dec 3 2019, 01:34 PM) *
i guess sistem kecemasan ada feature gps juga, mereka blh tau distance ambulans dari hospital dan mana satu lalu lintas kurang sesak...

pandainya korang...sistem kecemasan mmg ada fungsi gps...tulah alasan ia perlu connect dgn internet utk berfungsi...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sunflo0303
kiriman Dec 4 2019, 03:34 PM
Kiriman #7


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 79
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,465



QUOTE (Fatihah @ Dec 2 2019, 05:41 PM) *
betul2...alat kecemasan ni perlu diwujudkan utk send details patient kpd hospital dan juga pihak polis trafik...dgn ini mereka blh bertindak pantas utk selamatkan nyawa patient...


Eh betul juga eh.. Tak terfikir pula utk polis trafik.. Sebab selalunya sementara tunggu ambulans, polis yg akan datang dulu.. Tapi nak buat pun kena ada teknolgi yg bagus, lepas tu internet yang tak lag, so boleh guna dgn lancar je
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sunflo0303
kiriman Dec 4 2019, 03:36 PM
Kiriman #8


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 79
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,465



QUOTE (Suhada @ Dec 3 2019, 01:34 PM) *
i guess sistem kecemasan ada feature gps juga, mereka blh tau distance ambulans dari hospital dan mana satu lalu lintas kurang sesak...


Betul2.. In addition boleh juga tambah gps juga yg mcm waze tu, tahu jalan shortcut utk cepat smpai ke hospital.. Sementara tu pun boleh la ambulans hantar maklumat mangsa ke hospital guna alat tu nanti, mudah dah kalua mcm tu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Fatihah
kiriman Dec 5 2019, 02:53 PM
Kiriman #9


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 21
Sertai: 29-August 17
No. Ahli: 2,788



QUOTE (sunflo0303 @ Dec 4 2019, 03:34 PM) *
Eh betul juga eh.. Tak terfikir pula utk polis trafik.. Sebab selalunya sementara tunggu ambulans, polis yg akan datang dulu.. Tapi nak buat pun kena ada teknolgi yg bagus, lepas tu internet yang tak lag, so boleh guna dgn lancar je

aq dengar kata skrg ni ada network 5G TM, aq rasa perkembangan network baru ni pasti akan byk membantu dlm penggunaan sistem kecemasan ni...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Azeerah
kiriman Dec 6 2019, 05:37 PM
Kiriman #10


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 22
Sertai: 29-August 17
No. Ahli: 2,790



QUOTE (Fatihah @ Dec 5 2019, 02:53 PM) *
aq dengar kata skrg ni ada network 5G TM, aq rasa perkembangan network baru ni pasti akan byk membantu dlm penggunaan sistem kecemasan ni...

network 5G TM ni lbh stabil dan cepat, i guess sistem kecemasan ambulans akan berfungsi dgn lbh efficient dgn connect ia...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
john77
kiriman Dec 7 2019, 11:58 AM
Kiriman #11


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 37
Sertai: 13-March 17
Daripada: shah alam
No. Ahli: 2,702



QUOTE (sunflo0303 @ Dec 4 2019, 03:34 PM) *
Eh betul juga eh.. Tak terfikir pula utk polis trafik.. Sebab selalunya sementara tunggu ambulans, polis yg akan datang dulu.. Tapi nak buat pun kena ada teknolgi yg bagus, lepas tu internet yang tak lag, so boleh guna dgn lancar je


Selain ni, Kat jalan raya kena buat alert kat kereta tu, seperti ada ambulan nak dtg, kita boleh memberi laluan
Go to the top of the page
 
+Quote Post
john77
kiriman Dec 7 2019, 11:59 AM
Kiriman #12


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 37
Sertai: 13-March 17
Daripada: shah alam
No. Ahli: 2,702



QUOTE (Fatihah @ Dec 4 2019, 02:11 PM) *
pandainya korang...sistem kecemasan mmg ada fungsi gps...tulah alasan ia perlu connect dgn internet utk berfungsi...


Skrg kat Singapore kan, byk kenderaan awam seperti bus, atau mrt (kereta Api), mempunyai Wifi kat kereta tu...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MissSheety
kiriman Dec 7 2019, 12:02 PM
Kiriman #13


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 18
Sertai: 27-March 17
No. Ahli: 2,705



QUOTE (john77 @ Dec 7 2019, 11:59 AM) *
Skrg kat Singapore kan, byk kenderaan awam seperti bus, atau mrt (kereta Api), mempunyai Wifi kat kereta tu...

Mmg, selalu aku pergi singapore, mereka ada wifi kat sana, saya selalu connect line mereka, dan dpt buat kerja aku
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MissSheety
kiriman Dec 7 2019, 12:03 PM
Kiriman #14


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 18
Sertai: 27-March 17
No. Ahli: 2,705



QUOTE (Fatihah @ Dec 5 2019, 02:53 PM) *
aq dengar kata skrg ni ada network 5G TM, aq rasa perkembangan network baru ni pasti akan byk membantu dlm penggunaan sistem kecemasan ni...


Selain buat kat kecemasan, kat hospital tu dpt lancar, tak payah tunggu dan terus masuk ICU bagi patient yang serious problem...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Shahmir
kiriman Kelmarin, 07:07 AM
Kiriman #15


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 30
Sertai: 3-August 17
No. Ahli: 2,779



QUOTE (Azeerah @ Dec 2 2019, 08:46 PM) *
alat kecemasan ni amat penting, perlu disambung dgn wireless internet yg kuat, utk selamatkan nyawa pesakit dlm masa emas kecemasan.


Mmg penting, sbb dlm keadaan kecemasan masa sesaat pun akan mengakibatkan pesakit tersebut dpt hidup ataupun meninggal, sbb tulah kerajaan kini sedang berusaha memasang alat perhubungan yg kuat seperti 5G.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Shahmir
kiriman Kelmarin, 07:08 AM
Kiriman #16


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 30
Sertai: 3-August 17
No. Ahli: 2,779



QUOTE (sunflo0303 @ Dec 4 2019, 03:36 PM) *
Betul2.. In addition boleh juga tambah gps juga yg mcm waze tu, tahu jalan shortcut utk cepat smpai ke hospital.. Sementara tu pun boleh la ambulans hantar maklumat mangsa ke hospital guna alat tu nanti, mudah dah kalua mcm tu


Dgn ini pihak hospital dpt berkomunikasi dgn pantas dgn pasukan medical kat ambulans tu, org awam juga akan tahu ambulans akan melalui jalan tersebut supaya dpt memberi laluan kpd mrk.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Shahmir
kiriman Kelmarin, 07:09 AM
Kiriman #17


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 30
Sertai: 3-August 17
No. Ahli: 2,779



QUOTE (MissSheety @ Dec 7 2019, 12:02 PM) *
Mmg, selalu aku pergi singapore, mereka ada wifi kat sana, saya selalu connect line mereka, dan dpt buat kerja aku


Kalau ada wifi yg kuat seperti 5G, kita dpt buat kerja kita kat mana2 saje tanpa perlu bergantung kpd data kita sendiri, mmg menyenangkan serta jimat x perlu bayar byk utk data setiap bulan hehe.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MrFantastic
kiriman Kelmarin, 07:16 AM
Kiriman #18


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 28
Sertai: 3-August 17
No. Ahli: 2,778



QUOTE (Fatihah @ Dec 5 2019, 02:53 PM) *
aq dengar kata skrg ni ada network 5G TM, aq rasa perkembangan network baru ni pasti akan byk membantu dlm penggunaan sistem kecemasan ni...


Kegunaan 5G tu mmg luas, boleh diguna dlm pelbagai sektor, jadi mmg la company yg dah established lama dalam bidang network ni betul2 nk focus kat 5G utk contribute kat masyarakat
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MrFantastic
kiriman Kelmarin, 07:18 AM
Kiriman #19


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 28
Sertai: 3-August 17
No. Ahli: 2,778



QUOTE (Shahmir @ Dec 9 2019, 07:09 AM) *
Kalau ada wifi yg kuat seperti 5G, kita dpt buat kerja kita kat mana2 saje tanpa perlu bergantung kpd data kita sendiri, mmg menyenangkan serta jimat x perlu bayar byk utk data setiap bulan hehe.


Mmg betul, kalau masa dulu TM sendiri yg pasang semua kemudahan utk internet tu, x hairanlah mrk boleh membuatkannya jadi lebih cepat dlm masa yg singkat saje, generasi 5G mmg x lama lagi akan menjadi kenyataan.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 pengguna membaca topik ini (1 Tetamu dan 0 Pengguna tidak dikenali)
0 Ahli:

 



Versi Ringkas Masa sekarang: 10th December 2019 - 06:34 AM