IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

 
Reply to this topicStart new topic
> Mintak pandangan korang tukar kerjaya.
john77
kiriman Apr 28 2021, 04:21 PM
Kiriman #1


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 60
Sertai: 13-March 17
Daripada: shah alam
No. Ahli: 2,702



Hi korang nak mintak pendapat korang lah, aku ni sekarang bekerja bidang machine operator kat company aku ni, ade la setahun kerja tapi aku rasa aku tak minat lagi nak kerja dalam bidang ni. Sekarang ni kat tempat kerja aku ade beberapa opening yang diorang bukak untuk pekerja diorang. Aku berminat nak try masuk dalam business development since ade opening untuk level junior. Tapi aku tak sure sama ade aku layak atau tak untuk jawatan tu. Aku pernah ambik kursus dalam bidang ni masa degree dulu, tapi degree aku dalam automotif. Sape - sape yang dalam bidang ni boleh bagi pendapat tak?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chucheongfan
kiriman Apr 29 2021, 02:03 PM
Kiriman #2


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 93
Sertai: 20-April 13
No. Ahli: 2,443



Bagi i masih okay lagi kalau nak tukar career path sebab awal - awal u dah tau yang u tak minat dalam bidang tu. Cuba je apply dulu position tu. For me kalau position junior ni dia tak berkira sangat nak bagi sesapa pun.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zizi_zack
kiriman Apr 29 2021, 02:07 PM
Kiriman #3


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 78
Sertai: 29-March 17
No. Ahli: 2,709



Setahun tu tak awal sangat ke nak tau ko minat ke tak? Plus bidang yang berkaitan admin n bisnes ni macam pening, kalau dah selesa tu stay je.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cyclebin10
kiriman Apr 29 2021, 06:12 PM
Kiriman #4


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 123
Sertai: 7-June 13
No. Ahli: 2,468



Boleh je bro, nak tukar career.. ikut pengalaman aku kalau company bukak untuk masuk department lainatau jawatan lain senang sangat nak tukar. Cume concern ku bukan nak apply, tapi ko ade ke pengetahuan nak buat bisnes development tu?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sunflo0303
kiriman Apr 29 2021, 11:37 PM
Kiriman #5


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 120
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,465



Nak masuk line business ni kena hati - hati sebab bukan kerja senang. Macam aku kerja bahagian sales je pun dulu banyak benda nak kena buat. Busines dev ni lagi susah sebab kita bertanggungjawab for your company income. Banyak strategi yang u kena pikir macam company presence, how to find better ways, diagnosis why your company in certain situation, right messaging & message.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
john77
kiriman Apr 29 2021, 11:49 PM
Kiriman #6


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 60
Sertai: 13-March 17
Daripada: shah alam
No. Ahli: 2,702



QUOTE (sunflo0303 @ Apr 29 2021, 11:37 PM) *
Nak masuk line business ni kena hati - hati sebab bukan kerja senang. Macam aku kerja bahagian sales je pun dulu banyak benda nak kena buat. Busines dev ni lagi susah sebab kita bertanggungjawab for your company income. Banyak strategi yang u kena pikir macam company presence, how to find better ways, diagnosis why your company in certain situation, right messaging & message.

Tak tau la pasal benda ni, sebab belum ade experience lagi. Tapi aku ade la belajar benda - benda macam ni daripada ebooks dan video tutorial. Harap boleh pakai lah knowledge aku.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sunflo0303
kiriman Apr 30 2021, 12:24 AM
Kiriman #7


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 120
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,465



QUOTE (john77 @ Apr 29 2021, 11:49 PM) *
Tak tau la pasal benda ni, sebab belum ade experience lagi. Tapi aku ade la belajar benda - benda macam ni daripada ebooks dan video tutorial. Harap boleh pakai lah knowledge aku.

Belajar daripada macam - macam source tu dah okay lah. Tapi nak lagi better pergi kelas, macam aku pergi satu kelas roar point ni macam - macam aku belajar... aku pun mula- mula tak berapa yakin sangat, tapi lepas pergi mmg macam - macam aku belajar. Yelah pergi pun company yang hantar. Tapi memang banyak benda baru rupanya, sebab sekarang pun media dah macam - macam , tak boleh satu boleh ade cara lain.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cyclebin10
kiriman Apr 30 2021, 12:39 AM
Kiriman #8


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 123
Sertai: 7-June 13
No. Ahli: 2,468



QUOTE (sunflo0303 @ Apr 30 2021, 12:24 AM) *
Belajar daripada macam - macam source tu dah okay lah. Tapi nak lagi better pergi kelas, macam aku pergi satu kelas roar point ni macam - macam aku belajar... aku pun mula- mula tak berapa yakin sangat, tapi lepas pergi mmg macam - macam aku belajar. Yelah pergi pun company yang hantar. Tapi memang banyak benda baru rupanya, sebab sekarang pun media dah macam - macam , tak boleh satu boleh ade cara lain.

Aku setuju dengan pendapat ni. Aku dah try belajar daripada internet lah, blog lah tapi paling efektif kalau amik kursus sebab yang dekat blog dan internet ni kadang - kadang dah outdated dan tak apply untuk market malaysia.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
john77
kiriman Apr 30 2021, 12:48 AM
Kiriman #9


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 60
Sertai: 13-March 17
Daripada: shah alam
No. Ahli: 2,702



QUOTE (cyclebin10 @ Apr 30 2021, 12:39 AM) *
Aku setuju dengan pendapat ni. Aku dah try belajar daripada internet lah, blog lah tapi paling efektif kalau amik kursus sebab yang dekat blog dan internet ni kadang - kadang dah outdated dan tak apply untuk market malaysia.

Betul ke? Aku tak pernah pulak nak cari kelas - kelas ni sebab aku takut mahal je. Lepas tu aku tengok banyak sangat kelas marketing sekarang ni, kadang tengok diorang punya promise tu macam tak real je.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sunflo0303
kiriman Apr 30 2021, 12:54 AM
Kiriman #10


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 120
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,465



QUOTE (john77 @ Apr 30 2021, 12:48 AM) *
Betul ke? Aku tak pernah pulak nak cari kelas - kelas ni sebab aku takut mahal je. Lepas tu aku tengok banyak sangat kelas marketing sekarang ni, kadang tengok diorang punya promise tu macam tak real je.

Kena research la pasal owner yang anjur kan kelas ni. Macam yang aku pergi ni memang master marketing n branding, Mr. Long Yun Siang. Ko boleh search mmg dia banyak work dengan brand - brand ternama. Lagi satu kalau nak citer harga, masterclass dia mmg antara paling murah yang aku jumpa. Boleh tengok website diorang https://roar-point.com/marketing-branding-masterclass/
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 pengguna membaca topik ini (1 Tetamu dan 0 Pengguna tidak dikenali)
0 Ahli:

 



Versi Ringkas Masa sekarang: 24th September 2021 - 04:40 AM