IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

2 Mukasurat V  < 1 2  
Reply to this topicStart new topic
> Khidmat Terjemahan BM - Eng / Proofread / Transcribe (Tukar Audio & Video > Teks) / Subtitle
Moderator2
kiriman Feb 16 2021, 09:54 AM
Kiriman #21


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 800
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



Apa tujuan anda buat Master / Doctorate?

Samada anda buat master, PhD atau DBA, EdD dll.. dua tujuan asasnya adalah..


1. Menjadi independent researcher yang professional
2. Menghasilkan kajian novel yang dapatannya menyumbang kepada pengetahuan dalam bidang yang dikaji.


Dua ini sahaja matlamat asas yang perlu dipegang. Memaksa PG membuat kajian kuantitatif atas dasar generalisasi yang bukan dua tujuan utama di atas satu yang keterlaluan.


Tajuk kajian mestilah tajuk yang diminati dan ada keperluan utk dilakukan oleh PG sendiri. Tugas SV utk memastikan kajian tersebut sesuai dan researchable. Itu sahaja. Tiada paksaan utk buat kuanti atau kuali jika ia bersesuaian dgn nature kajian yang dicadangkan oleh PG.


Bukalah Proquest. Banyak tesis kajian social science di universiti ternama, katakan di US dan UK yang berkaitan dgn situasi di China, Vietnam, Brazil, Nigeria dll negara, kerana ada keperluan PG dari negara2 tersebut lakukan kajian berkenaan dan sering kali ia berbentuk KUALITATIF.


Menjadikan generalisasi sebagai syarat wajib atas tiket kuantitatif untuk menerima tajuk kajian adalah menyalahi hak PG yang menjadi klien dan pembayar yuran pengajian.


>> Khidmat Proofread Thesis, Jurnal, sekali dgn Sijil Penterjemah & Surat Pengesahan >> >> Maklumat Lanjut disini >> http://www.MyCambridge.blogspot.com

atau emel My_Cambridge@yahoo.com


.


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Mar 9 2021, 11:17 AM
Kiriman #22


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 800
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



<h3 class="post-title entry-title"> Tajuk 697 - Cari / publish / cite jurnal scopus ? Kenali SCImago </h3> Jurnal indexed by scopus menjadi satu keperluan, bualan dalam dunia akademia. Jadi anda perlu pastikan jurnal yang anda hantar adalah scopus, jurnal yang dirujuk juga scopus. Jika tidak.... jurnal / rujukan anda akan diperlekeh dan kelihatan usaha anda selekeh. Maybe ada yang akan ketawa terkekeh kekeh .... adalah pulak yang kene sekeh !!
Bagi newbies.... sila ke web SCImago, search engine yang menggunakan data base ELSEVIER berindex scopus.
Contoh - Pic 1

Saya ingin mencari jurnal berkaitan "science education" maka ada 41 jurnal dan sumber artikel bertaraf scopus dipaparkan



Contoh - Pic 2

Saya menyemak jurnal PERTANIKA UPM... ternyata ianya scopus...cayalah UPM !


2. Khidmat Proofread & Translate BM - Eng (Abstrak, Thesis, Jurnal, Sijil)

3. Service Transkripsi Tukar Audio/Video -> Text (Subtitle, Survey, Minit)

4. Upah buat Thesis/Jurnal cepat & murah (kaedah Rewrite/Paraphrase)

5. Khidmat Menukar Thesis yang Anda susah payah buat kepada Buku untuk
Diterbitkan oleh Universiti (buat Duit!)

6. Khidmat buat Resume / CV (English / BM)




>> Maklumat Lanjut disini >> http://www.MyCambridge.blogspot.com

atau emel My_Cambridge@yahoo.com


.





--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Apr 20 2021, 10:20 AM
Kiriman #23


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 800
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



Tajuk 1814 - PhD akan lebih mudah jika ...

1. Passion dan minat dalam research.
Buat PhD sebab anda ada minat mendalam dalam research. Apa sahaja yang ada kaitan dgn research, anda tidak berlengah untuk kuasai. Tak tahu Rasch analysis, anda terus belajar, mencari siapa yang boleh mengajar. Anda seronok dengannya, kerana dapatan kajian anda akan menyumbang sesuatu dalam mengembangkan pengetahuan anda sendiri terlebih dahulu.

2. Suka scholar environment.
Anda suka bersama mereka yang juga scholar. Menghormati dan berkolaborasi. Anda tahu, dengan cara ini penyelidikan anda akan lebih berkembang dan akan menjadikan anda semakin menguasai bidang anda sehingga menjadi expert setelah menimba banyak pengetahuan.

3. Belajar kemahiran baru
Anda mula menguasai terma-terma dalam research. Anda tahu mendapatkan sumber rujukan. Anda kuasai keperluan penulisan. Anda tahu menganalisis data. Anda tahu membuat publication.
Kalau kurang yang diatas... merengus lah sepanjang masa


Upah buat Thesis/Jurnal Cepat
& Servis Transkripsi Tukar Audio > Text / Subtitle
>> http://www.MyCambridge.blogspot.com



.


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Jun 15 2021, 09:21 AM
Kiriman #24


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 800
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



Not ALL research is about “MEASUREMENT” !
Aku ni “quantitative person”. I play with numbers. Kajian master / PhD aku juga quantitative. Aku juga penulis buku quantitative - SPSS. Namun, aku “getik” bila ada yang meremehkan kajian qualitative hanya kerana “tiada nombor yang berceranggah” dalam kajian qualitative.
Not ALL research is about “measurement” !

Meh baca ni baik-baik….

Quantitative:
Jika objektif kajian anda untuk mendapatkan data bagi sesuatu isu / masalah spt tahap pengetahuan, factor utama sesuatu amalan, skor pencapaian maka kajian kuantitatif adalah yang TERBAIK..
TUJUAN KAJIAN DISINI ADALAH “MEASUREMENT” menggunakan alat ukur / instrument utk mendapatkan data bagi mengetahui hubungan / mbandingkan variables then btujuan membuat generalisasi.

Qualitative:
Jika objektif kajian anda adalah utk membuat perbincangan yang mendalam terhadap sesuatu isu / masalah spt budaya, amalan kejayaan, pengalaman pemulihan dadah dll maka kajian kualitatif adalah yang TERBAIK.

TUJUAN KAJIAN DISINI “ISN’T MEASUREMENT” tetapi perbincangan yang detail dan mendalam utk MEMAHAMI fenomena yang dikaji, lalu generalisation is not the main concern !


...Khidmat Proofread & Translate BM - Eng (Abstrak, Thesis, Jurnal, Sijil) -> http://www.MyCambridge.blogspot.com





.


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Aug 25 2021, 08:02 AM
Kiriman #25


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 800
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



“Tesis siap cepat kurang matang”

"Kalau setakat abis 3 tahun tu belum cukup matang"
Selalu jer aku dengar pernyataan di atas. PG cam biasalah... mengangguk je. Kata apapun yess saja.
1. Pertama: Lambat atau cepat?

Ini logic yang kurang tepat dan sgt memalukan sapa yang menutur dan mempercayainya. Kualiti thesis lebih logic dikaitkan dengan (i) isu yang dipilih yang ada urgency, significant dan novel (ii) LR yang kritis (iii) ketepatan / kesesuaian pemilihan research design, termasuk analisis data (iv) perbincangan yang menyeluruh… bukan cepat atau lambat.
Maka, tentulah kurang sihat, kalau ada calon PhD yang pilih “lambat” berbanding “cepat”...yang relex jer macam xder apa2 berlaku... sbb itu wujudnya gesaan utk GOT - got it ? Ini bukan mcm makan sahur.... lagi lambah lg byk pahala.
2. Kedua: Matang?
Apa yang matang dan tak matang? Umur atau isi thesis? Kalau umur tentulah dah terlajak matang, maka tentulah yang matang tahu menyediakan isi yang juga matang. Apa pulak isi yang matang tu. Tentulah berbalik kepada yang pertama di atas.
3. Ketiga: Had masa
Kenapa PhD ada had masa – dulu 4 tahun, sekarang 3 tahun. Ini kerana keperluan asas menyediakan thesis yang matang adalah artikel dan buku2 yang berkualiti, yang jauh lebih mudah diperolehi sekarang... bukan main google jer cam budak2 sekolah.
Kalau dulu, 30 artikel perlukan 3 bulan, sekarang maybe 30 minit dah ada dalam tangan. Kalau ada budget, boleh beli lagi.. Yang tak dapat, boleh pula minta library carikan atau minta dari sumber lain termasuk kawan2 di obersi. Dulu mana ada Mendeley… now semua dah online.
Jadi bacalah artikel dan bahan berkualiti... sehingga memahami dan mampu memberikan argument yang baik.... bukan mesti baca sampai ribu2... takut makin kelabu...
4. Keempat:
Kalau bermula lewat, mana nak sempat matang. Sebab itu, aku suruh mulakan bacaan, penulisan wpun belum mendaftar lagi. Dulu mana kelas SPSS, AMOS, PLS, Atlas.ti di IPTA mahupun diluar IPTA utk analisis data, so joinlah mana2 yang patut seawal semester 1.
Ingat bro.... anda mungkin abiskn 3 bulan tak faham2 sesuatu yg boleh anda kuasai dlm sehari dgn hadiri bengkel ! Kalau tunggu, bilanya nak matang…
Yang dah daftar, boleh saja bermula esok harinya. Kenapa tunggu abis 1 semester baru nak mula…. Lambat bermula bukan bermakna matang...
5. Kelima:
Segala2 bermula dgn proposal yang baik... jadi belajarlah camner nak buat proposal... apply dulu ROT dan rujuk juga thesis lepas dalam bidang yang sama. Baca dan familiarize dan dapatkan idea, format dll utk menyediakan proposal. Jgn citation buat manual... kelam kabut... gunalah MENDELEY.
Thesis boleh pinjam di pusat sumber jabatan / library masing-masing. Kalau tak mula menulis, bila nak matang? Kalau main trial-n-error… tanpa panduan… ini bukan menjamin kualiti… ini menjamin anda memanjang jer tak reti !
6. Keenam:
MS Word tu word processor… berdesup boleh tulis thesis. Abis kalau dah guna Word pun macam typewriter electric… nak guna navigation xtahu…. split xtahu… cross-references xtahu… break page xreti… style xtahu…. Insert caption tak reti… nak customize TOC xtahu…. Grouped object xtahu…. yang tahu adalah menaip macam ayam patuk beras
7. Ketujuh:
Kalau nak edit pulak…. berpusing2 macam gasing… sampai pening sedang yang nak edit tu simple jer tapi jadi bersimpul-simpul ! Ini bukan matang… ini dinamakan ……. (maaf idea xdatang)
8. Kelapan:
Kalau dah 5, 6, 7 tahun tak siap2…. Itu aku fikir bukan matang…. itu trang tang tang…
Ini xtermasuk yg lambat siap kerana ditimpa musibah.. instrument meletup... sakit..... SV pindah uni.... yg kes cenggini.. kita simpati... isolated cases kita tolak tepi.
9. Kesembilan:
PhD hanya permulaan utk matang. Teruskan buat research... sampai tahap Prof... dan expert.... tapi percayalah ... tiada noktah pd istilah matang dlm dunia research kerana sifat knowledge yg terus bkembang... asal jgn jadi otai tapi buat research jd pembonceng kapcai !


...Upah buat Thesis/Jurnal Cepat & Servis Transkripsi Tukar Audio > Text / Subtitle -> http://www.MyCambridge.blogspot.com



.


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Oct 21 2021, 10:59 AM
Kiriman #26


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 800
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



PhD akan lebih mudah jika ...

1. Passion dan minat dalam research.
Buat PhD sebab anda ada minat mendalam dalam research. Apa sahaja yang ada kaitan dgn research, anda tidak berlengah untuk kuasai. Tak tahu Rasch analysis, anda terus belajar, mencari siapa yang boleh mengajar. Anda seronok dengannya, kerana dapatan kajian anda akan menyumbang sesuatu dalam mengembangkan pengetahuan anda sendiri terlebih dahulu.
2. Suka scholar environment.
Anda suka bersama mereka yang juga scholar. Menghormati dan berkolaborasi. Anda tahu, dengan cara ini penyelidikan anda akan lebih berkembang dan akan menjadikan anda semakin menguasai bidang anda sehingga menjadi expert setelah menimba banyak pengetahuan.
3. Belajar kemahiran baru
Anda mula menguasai terma-terma dalam research. Anda tahu mendapatkan sumber rujukan. Anda kuasai keperluan penulisan. Anda tahu menganalisis data. Anda tahu membuat publication.
Kalau kurang yang diatas... merengus lah sepanjang masa


1. Kelas Bahasa Inggeris (Dewasa/utk Kerja) & Tuisyen MUeT/iELTs EXPRESS 1 Bulan

2. Khidmat Proofread & Translate BM - Eng (Abstrak, Thesis, Jurnal, Sijil)

3. Service Transkripsi Tukar Audio/Video -> Text (Subtitle, Survey, Minit)

4. Upah buat Thesis/Jurnal cepat & murah (kaedah Rewrite/Paraphrase)

5. Khidmat buat Resume / CV (English / BM)




>> Maklumat Lanjut disini >> http://www.MyCambridge.blogspot.com


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Nov 17 2021, 11:46 AM
Kiriman #27


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 800
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



Knp kelas Research Methodology dikatakan tidak bkesan ?
Ini cadangan simple2 utk kelas RM..

1. Kelas RM bukan kelas teori dgn lecturer guna PPoint presentation sepanjang masa.
2. PG mesti dah ada dummy / working title kajian.. dibincangkn 2 minggu pertama kelas RM.
3. PG diminta siapkn a brief proposal dgn cadangan Approach, Design dan Procedure (ADP) utk kajian masing2
4. Dari ini PG buat presentation utk rasionalised pemilihan diikuti class discussion
5. Group quali dan group kemudian berbincang lebih mdlm
6. Perbaiki bahagian methodology proposal setelah mdpt komen.. ptanyaan dan pembacaan lebih mdlm.
7. Jika ramai dlm kelas RM.... hanya PG quali dan quanti terpilih perlu present RM masing2.
8. Di akhir 14 minggu kelas RM.. masing2 PG patut dah ada ADP dan memahami sepintas lalu methodology PG lain dari presentation mereka.
9. Perbincangan juga melibatkn sumber rujukan yg penting utk mmantapkn ADP.
10. RM dlm proposal mestilah sedetail yg mungkin... termasuk sampling teknik dan instrumentation disiapkan dlm 14 minggu kelas RM
11. PG perlu fokus kpd ADP mereka sahaja.. termasuk analysis data. Klu sendiri punya ADP yg satu pun tak clear.. buat penat je masuk kelas RM...


>> Khidmat Proofread & Translate BM - Eng (Abstrak, Thesis, Jurnal, Sijil) >> http://www.MyCambridge.blogspot.com




.


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Jan 27 2022, 11:33 AM
Kiriman #28


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 800
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



Mana satu STRATEGY, APPROACH, METHOD dan TECHNIQUE ?
Perhatikan perkataan huruf besar yang terdapat dalam thesis pelajar, mana satu yang betul?

1. This study uses a quantitative STRATEGY for ….
2. This study uses a quantitative APPROACH which....
3. A quantitative METHOD used in this study….
4. Alternatively, this study will use a quantitative TECHNIQUE …

Meh aku explain skit supaya anda tidak menggunakan keempat2 istilah diatas main ikut suka hati jer…

STRATEGI adalah sesuatu gagasan umum sahaja. Bagi mencapai gagasan tersebut, anda boleh memilih APPROACH (pendekatan) kualitatif ataupun kuantitatif ataupun kedua2nya (mixed).
Kemudian anda memperincikan lagi dengan memilih METHOD (kaedah / reka bentuk / design) samada eksperimen, survey, ethnography, grounded dll.

Katakan anda memilih METHOD grounded theory…. anda perlu memperincikan TECHNIQUE (juga disebut prosidur / steps ) kajian yang anda gunakan.

Contoh 1 (Qualitative): Isu menangai gejala social Mat Rempit
1. Research Strategy
Kerajaan mempunyai strategi bagi memahami gejala sosial seperti Mat Rempit

2. Research Approach
Maka qualitative approach paling sesuai utk memahami budaya Mat Rempit secara mendalam

3. Research Method (design)
Oleh itu ethnography method / design dipilih kerana bersesuaian dgn kajian budaya sesuatu kelompok spt Mat Rempit.

4. Research Technique (procedures / steps)
Kajian akan menggunakan teknik observation, field notes, interview (yg dibincangkan perlaksanaannya secara detail) bagi menjawab semua persoalan kajian.

Contoh 2 (Quantitative): Isu keberkesanan animasi dalam pendidikan sains
1. Research Strategy
Salah satu strategi meningkatkan pemahaman sains di Malaysia adalah dengan mengkaji keberkesanan animasi

2. Research Approach
Quantitative approach bagi menganalisis data dari pre-post test

3. Research Method (design)
Pre and post test experimental design (method) untuk mengukur keberkesanan animasi

4. Research Technique (procedures / steps)
Teknik ekperimental ini melibatkan pemilihan sampel rawak, divided into control and experimental groups, laksanakan pre-test… treatment.... post test, then..compare gained scores...... bla..bla.

Jadi gunakanlah kesemua istilah tersebut betul pada tempatnya…


....Upah buat Thesis/Jurnal & Servis Tukar Audio > Text / Subtitle >> http://www.MyCambridge.blogspot.com



.


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman May 19 2022, 09:53 AM
Kiriman #29


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 800
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



1. Service Transkripsi Tukar Audio/Video -> Text (Subtitle, Survey, Minit)

>> Emel ke -> My_Cambridge@ yahoo.com / My_Cambridge@yahoo.com

2. Khidmat Proofread & Translate BM - Eng (Abstrak, Thesis, Jurnal, Sijil)

3. Upah buat Thesis/Jurnal cepat & murah (kaedah Rewrite/Paraphrase)

>> Maklumat Lanjut disini >> http://www.MyCambridge.blogspot.MY / https://carousell.app.link/pm9LOXm08pb



////////////Tips abis thesis awal - 6

Setelah menulis isi yang anda baca dgn teknik write while u read, siapkan semua chapter serentak, bukan chapter by chapter dan susun mengikut chronology dan sintesis apa yang anda tulis. Ingat, expectation pembaca adalah tinggi kerana anda adalah pelajar PhD. Apa yang ingin disintesis?


Chapter 1 - sintesis bagi menggambarkan latar belakang secara ringkas semua keywords supaya readers mengetahui apa yang sedang berlaku dan mengapa anda perlu menjalankan kajian ini.


Chapter 2 - sintesis perkembangan pengetahuan tentang fokus kajian anda, perkembangan teori, conceptual framework yang menjadi nadi kajian anda serta IV dan DV.


Chapter 3 - sintesis kajian lepas yang strengten kajian anda


Tulis dengan satu ingatan - tidak ada satu ayatpun yang anda tulis tanpa anda sedari maksudnya terhadap kajian anda



///////////////////


upah thesis harga upah thesis 2021 upah thesis malaysia upah thesis 2021 harga upah thesis 2020 upah thesis 2020 upah buat thesis degree upah tulis thesis upah buat thesis degree 2019 upah buat thesis upah buat thesis 2020 transkripsi audio transkripsi audio adalah transkripsi audio amplifier transkripsi audio book transkripsi audio books transkripsi audio bookshelf transkripsi audio bookstore transkripsi audio converter transkripsi audio


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Jul 7 2022, 01:47 PM
Kiriman #30


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 800
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



Apakah Perkhidmatan Transkripsi?

Perkhidmatan transkripsi merujuk kepada penukaran pertuturan kepada teks. Ringkasnya, transkrip ialah bentuk teks perkataan dalam bunyi atau fail video yang dirakam. Anda boleh menggunakan perisian yang boleh dipercayai untuk menyalin fail yang anda perlukan ke dalam bentuk teks yang ditulis dengan baik. Sebilangan institusi dan individu menggunakan perkhidmatan ini untuk pelbagai tujuan
Apakah Yang Dilakukan Perkhidmatan Transkripsi?

Perkhidmatan ini mentranskripsikan banyak perkara dalam semua lapisan masyarakat seperti tetapi tidak terhad kepada:
Minit mesyuarat
Laporan perubatan atau kesihatan
Ucapan yang dirakamkan
Temu bual media
Sari kata pada TV atau filem
Kertas mahkamah
Kerja akademik atau penyelidikan
Jenis Perkhidmatan Transkripsi
Apakah Jenis Perkhidmatan Transkripsi

Perkhidmatan transkripsi boleh dibahagikan kepada dua kumpulan. Perkhidmatan transkripsi manual dan automatik. Transkripsi manual ialah tempat orang sebenar melakukan transkripsi. Transkripsi automatik ialah transkripsi yang dilakukan oleh telefon pintar dan komputer.

Berikut ialah kategori perkhidmatan transkripsi yang lebih khusus.


1. Kelas English Dewasa/Kerja & Tuition MUET/iELTs - RM69 shj!

2. Servis Proofread, Translate B.M - English & Transkripsi Audio/Video > Text/Subtitle

3. Khidmat tukar Hardcopy (scanned) > Word / Upah Tesis / Rephrase Artikel

>> http://www.MyCambridge.blogspot.my @ https://carousell.app.link/qzU4s5kEsrb




Perkhidmatan Transkripsi Audio

Transkripsi pertuturan audio kepada teks tersedia yang digunakan terutamanya untuk menyalin seseorang yang bercakap. Dalam kes ini, pelbagai situasi audio sahaja wujud. Kegunaan biasa termasuk pengambilan nota akademik, mesyuarat maya yang penting dan imlak. Apatah lagi, rakaman audio lebih mencabar daripada yang difikirkan oleh kebanyakan orang. Memandangkan kualiti rakaman, bunyi latar belakang, aksen atau penggunaan lain perkataan yang tidak dikenali boleh menjejaskan ketepatan.



Perkhidmatan Transkripsi Video

Transkripsi video mengikut proses yang sama seperti transkripsi audio tetapi ia digunakan untuk video, TV dan filem. Ini kebanyakannya digunakan untuk tujuan pada skrin seperti kapsyen atau untuk penerbitan transkrip secara berasingan daripada video. Anda boleh menyalin video dengan mudah ke dalam format teks.

Mari kita lihat pecahan dua kategori utama ini kepada banyak yang boleh memberi manfaat terutamanya untuk domain tertentu.




Perkhidmatan Transkripsi Undang-undang

Perkhidmatan transkripsi ini digunakan oleh pegawai negeri, perbandaran, pihak berkuasa persekutuan, profesional undang-undang, mediator dan profesional mahkamah. Penggunaan transkripsi yang paling biasa dalam pihak berkuasa undang-undang ialah menyalin pemendapan, kenyataan banduan, soal siasat dan surat-menyurat am.


Perkhidmatan Transkripsi Perubatan

Jika anda mempunyai sebarang jenis nota kemajuan atau sejarah klinikal dalam bentuk yang direkodkan maka perkhidmatan ini adalah untuk anda. Ia juga termasuk apa-apa jenis fail rakaman rawatan, ubat-ubatan, mesyuarat penting dan banyak lagi. Di sini anda mesti berhati-hati semasa memilih mana-mana perkhidmatan transkripsi kerana istilah perubatan adalah kompleks, dan memerlukan teks yang sangat tepat.




Perkhidmatan Transkripsi Akademik

Perkhidmatan ini cukup jelas, tetapi ia memerlukan kerja dari mana-mana jenis sekolah, terutamanya universiti. Banyak institusi menggunakan perkhidmatan ini untuk mendapatkan skrip fizikal persidangan, pembentangan, perbincangan kumpulan, mesyuarat, ujian lisan dan banyak lagi. Sesetengah pelajar dengan beban kelas yang berat bahkan merakam kuliah bilik darjah mereka dan menyalin rakaman itu untuk mempunyai nota bertulis. Ini boleh berguna untuk kajian kemudian dan membuat nota sorotan. Pelajar kedoktoran menggunakan perkhidmatan transkripsi untuk menyiapkan disertasi mereka yang biasanya melibatkan sebahagian besar temu duga.

Transkripsi syarahan/pembentangan digunakan pada pembentangan yang mungkin hanya ada seorang penceramah. Kadang-kadang, akan ada juruhebah untuk memperkenalkan penceramah utama.



Perkhidmatan Transkripsi dalam Perniagaan

Transkripsi jenis ini digunakan terutamanya untuk keperluan pejabat perniagaan . Ia boleh digunakan untuk tujuan pemasaran. Contohnya, banyak strategi pemasaran termasuk seminar, webinar, blog video dan podcasting. Ini semua berasaskan audio dan video yang diletakkan oleh perniagaan di tapak web mereka dan digunakan secara peribadi juga untuk tujuan pemasaran. Untuk memaksimumkan output, syarikat juga menghasilkan transkrip yang mereka tunjukkan kepada pengikut mereka dengan meletakkannya di web, menjadikannya tersedia untuk enjin carian.




Perkhidmatan Transkripsi dalam Penyelidikan Pasaran

Merujuk kepada namanya, profesional penyelidikan pasaran menggunakan perkhidmatan ini. Selalunya, penyelidikan pasaran adalah berdasarkan keputusan kumpulan yang melibatkan kumpulan pengundian atau individu. Kumpulan ini ditemu bual untuk mengetahui pendapat mereka. Seterusnya, sesi yang direkodkan ini kemudiannya digunakan untuk transkripsi untuk kemasukan mudah dalam kajian kes atau untuk melombong data.




Perkhidmatan Transkripsi Podcast

Seperti namanya, perkhidmatan transkripsi ini adalah untuk menyalin podcast. Sesetengah pelanggan ingin menyiarkan podcast mereka secara langsung serta meletakkan transkrip podcast di tapak web mereka.




Perkhidmatan Transkripsi Khutbah

Seperti yang anda boleh meneka dengan namanya, ia berguna untuk menyalin khutbah. Banyak gereja suka menyediakan salinan cetak khutbah mereka kepada orang cacat. Mereka juga boleh meletakkan transkrip ini dalam talian untuk dibaca oleh semua orang.
Perkhidmatan Transkripsi Asing

Jenis ini juga jelas dan ia digunakan oleh orang dalam bidang yang berbeza. Ia terpakai kepada semua orang sama ada masalah perniagaan, undang-undang, akademik, profesional atau peribadi, terdapat keperluan untuk transkripsi Sepanyol, Perancis dan Portugis. Sehingga 2010, hampir 37 juta orang di Amerika Syarikat menggunakan bahasa Sepanyol sebagai bahasa utama mereka. Bagi mereka yang tidak boleh bercakap atau memahami bahasa Inggeris, transkripsi asing memastikan tiada halangan bahasa wujud. Sila ambil perhatian bahawa ini terpakai kepada mana-mana bahasa bukan bahasa Inggeris.




Perkhidmatan Transkripsi Temuduga

Juga cukup jelas, jenis transkripsi ini merupakan salah satu perkhidmatan transkripsi yang paling biasa digunakan. Ia terutamanya berkaitan dengan apa-apa jenis komunikasi antara dua orang atau lebih. Apatah lagi, perkhidmatan ini termasuk di bawah mana-mana kategori lain.

Proses transkripsi adalah hampir sama untuk setiap industri dan semua bidang ini memerlukan pengendalian data yang teliti dan menyalin bahan.

Mengetahui jenis transkripsi yang terbaik untuk anda boleh membantu anda memilih perkhidmatan transkripsi yang sesuai. Penggunaan perkhidmatan ini telah menjadi lebih biasa pada hari ini. Untuk satu atau sebab lain, perkhidmatan ini telah menyediakan jenis kemudahan yang tidak diperolehi oleh orang pada masa lalu. Kini perkhidmatan transkripsi mudah menggunakan perisian yang boleh dipercayai, berkesan dan pemulihan tinggi menyediakan transkripsi kepada orang ramai dalam masa yang singkat tanpa sebarang kerumitan. Berikut ialah cara memilih transkripsi terbaik boleh membantu anda meringankan beban kerja anda.
Perkhidmatan Transkripsi Boleh Membantu Anda Meringankan Beban Kerja Anda

Hampir setiap perniagaan memerlukan sejumlah besar tugas untuk ditangani setiap hari. Sesetengah bergantung pada platform digital untuk memusatkan kerja mereka manakala yang lain menggunakan pendekatan yang lebih konvensional. Walau apa pun kategori yang anda pilih, impak internet dan media maya pada landskap perniagaan tidak dapat dikalahkan dan tidak dapat dinafikan. Selain daripada memenuhi keperluan bakal calon, kebanyakan tugas pengurusan dalaman memerlukan penggunaan perisian. Begitu juga dengan penggunaan perisian transkripsi yang popular. Sejak pengenalan perisian yang cekap ini, kehidupan orang dari pelbagai bidang menjadi sangat mudah dari segi mengurus masa, dan menyelesaikan tugas dengan cepat.


Perkhidmatan Transkripsi Mengambil Nota Automatik Semasa Mesyuarat untuk Orang Dalam Perniagaan




Pengekodan

Memandangkan cara orang bekerja dari jauh hari ini, persidangan video telah menjadi kebiasaan untuk perniagaan. Anda boleh berkomunikasi dengan pekerja dan rakan sekutu anda melalui panggilan sedemikian. Walau bagaimanapun, anda mungkin berasa bosan untuk menonton semula rakaman itu sekali lagi sekiranya anda ingin mengingati sesuatu yang penting atau anda terlepas beberapa bahagian mesyuarat. Membuat nota tulisan tangan boleh menyebabkan kehilangan tumpuan anda semasa mesyuarat. Jadi, itulah titik di mana perisian transkripsi membantu anda dengan sangat baik. Anda boleh menggunakannya dengan mudah untuk tujuan mencatat nota, terutamanya apabila anda mempunyai rakaman mesyuarat yang tersedia.

Bercakap tentang kelebihan perkhidmatan transkripsi, anda boleh menggunakan alat pertuturan ke teks ini untuk menjejaki topik yang anda bincangkan semasa panggilan video persidangan. Dengan cara ini, mudah untuk menentukan sorotan rakaman. Anda juga boleh memfokuskan semula usaha anda untuk bercakap tentang aspek perniagaan seperti jualan, pembangunan produk dan keperluan pemasaran yang lain. Sebagai kesimpulan, anda tidak perlu risau tentang membuat nota tulisan tangan semasa perbincangan kerana perkhidmatan transkripsi boleh melakukannya untuk anda dengan cara yang lebih baik.



Bagaimana Perkhidmatan Transkripsi Memberi Manfaat kepada Pelajar

Jika anda seorang pelajar yang banyak terlibat dalam menjalankan temu duga, membuat penyelidikan, dan membincangkannya dengan rakan sebaya, maka perkhidmatan transkripsi ini sama-sama bermanfaat untuk anda. Transkripsi automatik ini boleh membantu anda dalam perjuangan sebenar anda berbilang tugas. Apabila anda terperangkap dalam situasi sedemikian di mana multitasking terlibat maka melupakan maklumat tentang interaksi adalah sangat mudah. Jadi, apa yang boleh anda lakukan ialah merekodkan interaksi anda dengan profesor, pakar dan profesional lain. Mempunyai rakaman dengan anda memberi anda peluang untuk memanfaatkan sepenuhnya perbualan yang berguna. Anda boleh dengan mudah menyalin audio yang dirakam semasa interaksi dan dengan cara itu anda sebenarnya menjimatkan ruang dalam otak anda. Selain itu, anda boleh menjimatkan masa anda juga hanya dengan mendengar keseluruhan rakaman. Pendek kata, anda mendapat lebih banyak peluang untuk membuat susulan terhadap kajian dan penyelidikan anda.
Perkhidmatan Transkripsi Menyediakan Bantuan Tambahan dalam Belajar

Jika anda bergelut untuk memahami mana-mana konsep atau topik tertentu dan anda tidak berada dalam mod untuk menghabiskan masa menulis segala-galanya semasa sesi tunjuk ajar, maka perkhidmatan transkripsi automatik adalah untuk anda. Anda tidak perlu mencoret nota dan cuba mengingati setiap pertuturan dalam sesi itu, apa yang anda perlu lakukan ialah merekodkan sesi dan menyalinnya untuk mencipta transkrip bersih semua yang anda pelajari dengan tutor anda. Anda sebenarnya boleh menumpukan pada pembelajaran daripada memainkan peranan serba boleh yang cuba melakukan tiga perkara sekaligus.


Perkhidmatan Transkripsi Membantu Pelajar Menjadi Cekap

Dengan memilih perkhidmatan transkripsi terbaik anda untuk tujuan kajian anda, anda sebenarnya boleh mempunyai masa maksimum yang tersedia untuk kajian anda. Pada penghujung hari, anda tidak akan mendapati diri anda kesuntukan masa untuk bersedia menghadapi ujian, kuiz dan peperiksaan. Ringkasnya, anda mendapat masa yang mencukupi untuk bersedia menghadapi peperiksaan penggal pertengahan dan akhir anda dan ini boleh menjadi bagus untuk anda.
Perkhidmatan Transkripsi Membantu Anda Menjalankan Penyelidikan Pasaran Berkualiti

Semasa fasa penyelidikan, profesional penyelidikan pasaran melakukan berpuluh-puluh rakaman video dan temu bual. Untuk membawa mesej berguna sebenar daripada temu bual dan video yang dirakam ini, anda perlu mempunyai perkhidmatan transkripsi yang baik. Mempunyai mesej penting dalam format yang boleh dibaca sangat diperlukan untuk dikongsi dan digunakan kemudian. Jika anda menggunakan perkhidmatan transkripsi manual, maka ia mungkin mengambil masa berbulan-bulan untuk melakukan semua transkripsi. Jadi, dalam senario sedemikian, perisian transkripsi yang boleh dipercayai adalah pilihan yang lebih baik untuk digunakan.

Untuk pemasar, perkhidmatan transkripsi auto adalah bantuan yang hebat. Ramai profesional penyelidikan mendapat manfaat daripada perkhidmatan transkripsi audio ini dengan cara utama untuk menyalin audio kepada teks. Ia membantu mereka menyusun semula kempen media mereka dan mencipta kandungan, surat berita atau siaran media sosial yang lebih baik.
Serat



Perkhidmatan Transkripsi Membantu Anda Mendapat Manfaat sepenuhnya daripada Acara Langsung/Webinar

Jika anda bergelut untuk memberi tumpuan kepada acara langsung atau webinar, maka anda tidak bersendirian dalam perkara ini. Sudah menjadi fitrah manusia bahawa seseorang tidak boleh mengekalkan fokus untuk tempoh masa yang lama. Walau bagaimanapun, anda boleh merakam acara itu dan menyalinnya supaya segala-galanya ditulis dalam bentuk di tangan anda.

Sebaliknya, jika anda menjalankan webinar atau acara langsung, maka transkripsi sesi ini boleh menjadi pengubah permainan untuk anda. Ia akan membantu anda menonjol daripada jenis pertandingan yang serupa dengan acara yang berlaku di seluruh dunia. Dengan memberikan prosiding kepada pelanggan anda, anda boleh membuat mereka merujuk kembali kepada anda lagi dan lagi. Selain itu, transkripsi sebegitu juga membantu mengekalkan maklumat dan idea yang dikongsi pada acara itu dalam bentuk asalnya untuk tempoh masa yang panjang.


Selepas mengetahui setiap butiran kecil tentang jenis perkhidmatan transkripsi dan cara perkhidmatan ini boleh membantu anda, tiba masanya untuk mencuba perisian terbaik anda. Transkriptor ialah perisian transkripsi dalam talian yang boleh melakukan kerja suara-ke-teks dengan mudah. Ia boleh menyalin fail anda dalam beberapa saat dengan arahan yang sangat mudah untuk digunakan. Selain itu, anda boleh menggunakan perisian ini untuk menyalin sebarang jumlah data. Bukan ini sahaja, tetapi anda juga boleh mengedit teks setelah transkripsi selesai untuk memperhalusinya mengikut idea utama dan konteks yang anda mahukan. Apa yang tiada tandingan dalam perisian ini ialah ketepatan transkrip. Teks yang ditranskripsi berkaitan dengan video atau detik audio yang tepat. Dengan cara ini anda boleh menyemak bahan sumber dengan mudah sekiranya anda menemui sebarang kekeliruan dalam teks yang ditranskripsi.


Sebarang perkhidmatan transkripsi yang anda pilih mestilah cukup baik untuk memberikan anda transkrip berkualiti yang anda cari. Mentranskripsi fail dari satu medium ke medium lain boleh menjadi kerumitan kerana sesetengah perkhidmatan transkripsi mahal. Walau bagaimanapun, jika anda mendapat transkrip yang sangat tepat dan boleh digunakan maka ia melebihi wang yang dibelanjakan untuk menyalinnya. Selain itu, ketepatan ialah kebimbangan yang paling penting dan apabila anda memilih jenis perkhidmatan transkripsi yang salah, ia mungkin meninggalkan anda dengan jumlah pengeditan yang banyak. Kemudian datanglah harga perkhidmatan yang berbeza-beza mengikut rancangan yang telah anda putuskan untuk digunakan. Dalam perkara ini, perisian Transkriptor boleh sesuai dengan anda. Ia boleh didapati pada harga yang sangat kompetitif dan anda boleh mengharapkan hasil berkualiti tinggi daripadanya tanpa sakit kepala sama sekali.




tukar audio ke teks cara tukar audio ke teks tukar audio ke teks arab tukar audio ke teks android tukar audio ke teks audio tukar audio ke teks apa tukar audio ke teks aplikasi tukar audio ke teks aplikasi konversi tukar audio ke teks aplikasi dari tukar audio ke teks apk tukar audio ke teks aplikasi transkrip tukar audio ke teks aplikasi mengubah tukar audio ke teks bm tukar audio ke teks biasa tukar audio ke teks bahasa melayu tukar audio ke teks besar tukar audio ke teks di whatsapp tukar audio ke teks di google tukar audio ke teks di laptop tukar audio ke teks digital tukar audio ke teks dari tukar audio ke teks di pc tukar audio ke teks excel tukar audio ke teks english tukar audio ke teks eksplanasi tukar audio ke teks eksposisi tukar audio ke teks free tukar audio ke teks foto tukar audio ke teks free download tukar audio ke teks file tukar audio ke teks google tukar audio ke teks gratis tukar audio ke teks google chrome tukar audio ke teks gambar tukar audio ke teks hp tukar audio ke teks hp android tukar audio ke teks hpv tukar audio ke teks hp vivo tukar audio ke teks hp ke laptop tukar audio ke teks iphone tukar audio ke teks image tukar audio ke teks internet tukar audio ke teks i citra tukar audio ke teks indonesia tukar audio ke teks jpg tukar audio ke teks jawapan tukar audio ke teks jadi suara tukar audio ke teks jawi tukar audio ke teks jepun tukar audio ke teks kecil tukar audio ke teks komputer tukar audio ke teks kosong tukar audio ke teks kb tukar audio ke teks kita tukar audio ke teks kepada tukar audio ke teks konversi tukar audio ke teks lain tukar audio ke teks lagu tukar audio ke teks laptop tukar audio ke teks mp3 tukar audio ke teks melayu tukar audio ke teks mp4 tukar audio ke teks menjadi suara tukar audio ke teks mengubah tukar audio ke teks mod apk tukar audio ke teks merubah tukar audio ke teks menyalin tukar audio ke teks mengubah file tukar audio ke teks novel tukar audio ke teks negatif tukar audio ke teks nama tukar audio ke teks negara tukar audio ke teks naratif tukar audio ke teks negosiasi tukar audio ke teks online tukar audio ke teks online free tukar audio ke teks online gratis tukar audio ke teks pdf tukar audio ke teks prosedur tukar audio ke teks pada laptop tukar audio ke teks pc tukar audio ke teks photoshop tukar audio ke teks penerjemah tukar audio ke teks quality tukar audio ke teks quran tukar audio ke teks qomarun tukar audio ke teks rumi tukar audio ke teks rumi ke jawi tukar audio ke teks rumput tukar audio ke teks rotate tukar audio ke teks rujuk tukar audio ke teks suara tukar audio ke teks spm tukar audio ke teks samsung tukar audio ke teks secara online tukar audio ke teks tanpa aplikasi tukar audio ke teks terbaik tukar audio ke teks tingkatan 1 tukar audio ke teks transkrip tukar audio ke teks terjemahan tukar audio ke teks translate tukar audio ke teks ucapan tukar audio ke teks upload tukar audio ke teks untuk tukar audio ke teks untuk whatsapp tukar audio ke teks utama tukar audio ke teks ulasan tukar audio ke teks ubah tukar audio ke teks ubah file tukar audio ke teks voice tukar audio ke teks vivo tukar audio ke teks visual tukar audio ke teks vokal tukar audio ke teks whatsapp tukar audio ke teks word tukar audio ke teks wav tukar audio ke teks xiaomi tukar audio ke teks youtube


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Jul 13 2022, 04:39 PM
Kiriman #31


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 800
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



KUALA LUMPUR: Institusi pengajian tinggi (IPT) kini perlu menterjemah setiap penulisan akademik yang dihasilkan dalam Bahasa Inggeris ke dalam Bahasa Melayu dalam usaha memulihara dan memperkasa bahasa kebangsaan.

Menteri Pengajian Tinggi,berkata, kementerian telah bersetuju untuk melaksanakannya agar penterjemahan itu dilakukan kepada buku-buku dan jurnal yang dihasilkan institusi pengajian tinggi.

Katanya, perkara itu tidak akan menjejaskan sama sekali usaha universiti untuk memperbaiki kedudukan mereka di peringkat antarabangsa.

"Kita di kementerian sudah nyatakan usaha memartabatkan Bahasa Melayu di IPT perlu diteruskan dan salah satunya adalah supaya tenaga akademik perlu banyak menulis dalam Bahasa Melayu. Kita rasa ia tidak menghalang universiti terlibat untuk dinilai dalam ranking kerana kita mahukan mereka beri perhatian kepada soal menterjemah buku-buku yang ditulis," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis berbuka puasa bersama media anjuran kementeriannya di sini, Selasa.


1. Kelas English Dewasa/Kerja & Tuition MUET/iELTs - RM69 shj!

2. Servis Proofread, Translate B.M - English & Transkripsi Audio/Video > Text/Subtitle

3. Khidmat tukar Hardcopy (scanned) > Word / Upah Tesis / Rephrase Artikel

>> http://www.MyCambridge.blogspot.my @ https://carousell.app.link/zP9HIknMCrb


Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas isu IPT yang banyak memberi tumpuan kepada penggunaan Bahasa Inggeris dalam penghasilan bahan akademik terutama dalam usaha mereka mengejar kedudukan dalam ranking antarbangsa.

Mohamed Khaled berkata, IPT bukan mahu mengutamakan Bahasa Inggeris tetapi penulisan akademik memang perlu dihasilkan dalam bahasa tersebut untuk diterbitkan bagi kegunaan di peringkat antarabangsa.

Beliau juga berkata, penilaian universiti untuk dimasukkan dalam ranking antarabangsa bukan semata-mata bergantung kepada jumlah pelajar cemerlang tetapi penilaian pekerja, penilaian rakan setara, jumlah tenaga akademik dan kehadiran pelajar antarabangsa.

Mengulas mengenai kehadiran pelajar asing dari sesetengah negara yang banyak memberi kesan negatif kepada IPT, Khaled berkata langkah menghentikan pengambilan mereka bukanlah sesuatu yang wajar.

"Itu kita lari dari masalah. Kita perlu ambil itu sebagai satu cabaran. Mereka bawa banyak kebaikan kepada negara kita dari segi sumbangan kepada pertumbuhan ekonomi sebab mereka berbelanja dalam negara kita, dan lebih penting bagaimana kita dapat pindahkan nilai Malaysia kepada dunia," katanya.

Menurut beliau, pihak kementerian sentiasa mengkaji polisi pengambilan pelajar asing serta telah memaklumkan sesetengah universiti agar tidak mengambil pelajar dari sesebuah negara dengan jumlah yang banyak kerana ia boleh memberi banyak kesan pada masa depan. - BERNAMA







terjemahan jurnal aplikasi terjemahan jurnal internasional web terjemahan jurnal cara mencari terjemahan jurnal internasional cara terjemahan jurnal internasional website terjemahan jurnal google terjemahan jurnal terjemahan jurnal internasional terjemahan jurnal artikel jurnal terjemahan alam dan tamadun melayu jurnal terjemahan alam & tamadun melayu aplikasi terjemahan jurnal bahasa inggris jurnal terjemahan adalah aplikasi terjemahan jurnal artikel jurnal terjemahan analisis jurnal terjemahan terjemahan jurnal cepat cara mencari terjemahan jurnal cara mendapatkan terjemahan jurnal internasional terjemahan dari jurnal download terjemahan jurnal internasional terjemahan dokumen jurnal jurnal internasional dan terjemahan terjemahan jurnal english terjemahan jurnal english to malay terjemahan file jurnal terjemahan jurnal harian terjemahan jurnal harian guru terjemahan jurnal hidroponik jurnal ilmiah tentang terjemahan terjemahan jurnal kedokteran link terjemahan jurnal terjemahan jurnal mata terjemahan my journal jurnal mengenai terjemahan metode terjemahan jurnal mencari terjemahan jurnal terjemahan jurnal nasional terjemahan jurnal novel terjemahan jurnal online terjemahan jurnal online pdf terjemahan jurnal pdf terjemahan jurnal penelitian terjemahan jurnal pdf online terjemahan jurnal quran terjemahan jurnal ringkas terjemahan jurnal rasmi terjemahan jurnal ringkasan terjemahan jurnal referensi referensi jurnal terjemahan jurnal tentang terjemahan tarif terjemahan jurnal translate terjemahan jurnal jurnal internasional tentang terjemahan terjemahan untuk jurnal terjemahan jurnal visual terjemahan jurnal video terjemahan jurnal visual basic terjemahan jurnal vokasional terjemahan jurnal xps terjemahan jurnal yang betul terjemahan jurnal yang benar terjemahan jurnal yang menarik terjemahan jurnal zakat terjemahan jurnal zahir terjemahan jurnal 01 terjemahan jurnal 03 terjemahan 1 jurnal terjemahan jurnal 2022 terjemahan jurnal 2021 terjemahan jurnal 2019 terjemahan jurnal 2020 terjemahan jurnal 2018 terjemahan jurnal 365 terjemahan jurnal 4.0 terjemahan jurnal 5 tahun terjemahan jurnal 6 tahun terjemahan jurnal 7 ringgit terjemahan jurnal 80an terjemahan jurnal 90an


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Mukasurat V  < 1 2
Reply to this topicStart new topic
1 pengguna membaca topik ini (1 Tetamu dan 0 Pengguna tidak dikenali)
0 Ahli:

 



Versi Ringkas Masa sekarang: 29th November 2022 - 11:49 PM