IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

3 Mukasurat V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Masalah Kereta Kuat Makan Minyak Tak Dapat Cari Punca Masalah Tolong!!!
Fatihah
kiriman Aug 27 2018, 02:08 PM
Kiriman #1


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 15
Sertai: 29-August 17
No. Ahli: 2,788



Salam semua. Kereta Vios aku ada masalah kuat makan minyak...Dah 3 kali hantar workshop, belanja lebih seribu tapi masalah tetap sama...
apakah sebab ia jika enjin makan minyak kuat sgt? atau ada apa-2 cadangan utk menjimatkan minyak?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Azeerah
kiriman Aug 27 2018, 02:23 PM
Kiriman #2


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 17
Sertai: 29-August 17
No. Ahli: 2,790



QUOTE (Fatihah @ Aug 27 2018, 02:08 PM) *
Salam semua. Kereta Vios aku ada masalah kuat makan minyak...Dah 3 kali hantar workshop, belanja lebih seribu tapi masalah tetap sama...
apakah sebab ia jika enjin makan minyak kuat sgt? atau ada apa-2 cadangan utk menjimatkan minyak?

Rasanya elok buat servis dan bersihkan injector.. maybe injector kereta kamu sudah tersumbat dan berkeladak kotor...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Suhada
kiriman Aug 27 2018, 02:29 PM
Kiriman #3


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 11
Sertai: 29-August 17
No. Ahli: 2,789



QUOTE (Azeerah @ Aug 27 2018, 02:23 PM) *
Rasanya elok buat servis dan bersihkan injector.. maybe injector kereta kamu sudah tersumbat dan berkeladak kotor...

Mungkin jugak carburetor kereta kotor dan berkeladak...Pernah servis tak?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Suhada
kiriman Aug 27 2018, 02:39 PM
Kiriman #4


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 11
Sertai: 29-August 17
No. Ahli: 2,789



QUOTE (Fatihah @ Aug 27 2018, 02:08 PM) *
Salam semua. Kereta Vios aku ada masalah kuat makan minyak...Dah 3 kali hantar workshop, belanja lebih seribu tapi masalah tetap sama...
apakah sebab ia jika enjin makan minyak kuat sgt? atau ada apa-2 cadangan utk menjimatkan minyak?

boleh tak aku tau petrol mana yg kau pakai? Mungkin minyak petrol yg kau pakai x sesuai dgn enjin...boleh cuba pakai minyak petrol lain...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
weiyaow
kiriman Aug 29 2018, 03:37 PM
Kiriman #5


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 60
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,463



QUOTE (Suhada @ Aug 27 2018, 02:39 PM) *
boleh tak aku tau petrol mana yg kau pakai? Mungkin minyak petrol yg kau pakai x sesuai dgn enjin...boleh cuba pakai minyak petrol lain...

Kak, kau boleh cuba pakai petrol primax...ia byk membantu dlm penjimatan petrol...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Suhada
kiriman Aug 29 2018, 03:43 PM
Kiriman #6


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 11
Sertai: 29-August 17
No. Ahli: 2,789



QUOTE (weiyaow @ Aug 29 2018, 03:37 PM) *
Kak, kau boleh cuba pakai petrol primax...ia byk membantu dlm penjimatan petrol...

x pernah pkai petrol primax...berapa banyak korang boleh jimat kalo pkai primax?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
weiyaow
kiriman Aug 29 2018, 03:53 PM
Kiriman #7


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 60
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,463



QUOTE (Suhada @ Aug 29 2018, 03:43 PM) *
x pernah pkai petrol primax...berapa banyak korang boleh jimat kalo pkai primax?

hmmm...sekurang-2 dpt jimat RM10 sehingga RM15...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
weiyaow
kiriman Aug 29 2018, 03:58 PM
Kiriman #8


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 60
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,463



Kau tak pernah dengar pasal Pasukan Hamilton ke?
Pasukan Hamilton jugak pakai petronas primax dlm F1 race sebab ia dpt boost more power with 30% less fuel consumption...
Kalau tak percaya, pergi try jer...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Azeerah
kiriman Aug 29 2018, 04:11 PM
Kiriman #9


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 17
Sertai: 29-August 17
No. Ahli: 2,790



QUOTE (Suhada @ Aug 27 2018, 02:39 PM) *
boleh tak aku tau petrol mana yg kau pakai? Mungkin minyak petrol yg kau pakai x sesuai dgn enjin...boleh cuba pakai minyak petrol lain...

betul ke?
Aku pertama kali dengar pasal ni...
Aku ingat masalah kereta kuat makan minyak hanya b'punca drpd komponen-2 enjin kotor dan tersumbat, jejaskan proses pembakaran minyak petrol dan menyebabkan minyak petrol cepat habisss...
Sekarang baru tau penggunaan minyak petrol yg x sesuai pun boleh jejaskan penggunaan minyak...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tennyliew
kiriman Aug 29 2018, 04:15 PM
Kiriman #10


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 47
Sertai: 3-June 13
No. Ahli: 2,461



QUOTE (Azeerah @ Aug 29 2018, 04:11 PM) *
betul ke?
Aku pertama kali dengar pasal ni...
Aku ingat masalah kereta kuat makan minyak hanya b'punca drpd komponen-2 enjin kotor dan tersumbat, jejaskan proses pembakaran minyak petrol dan menyebabkan minyak petrol cepat habisss...
Sekarang baru tau penggunaan minyak petrol yg x sesuai pun boleh jejaskan penggunaan minyak...

komponen-2 enjin kotor dan tersumbat hanya salah satu faktornya. Masalah kotor dan tersumbat ni jugak boleh diatasi kalo kau pakai petrol primax sebab petrol primax boleh kurangkan takungan kat carburetor dan injector...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Azeerah
kiriman Aug 29 2018, 04:25 PM
Kiriman #11


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 17
Sertai: 29-August 17
No. Ahli: 2,790



QUOTE (tennyliew @ Aug 29 2018, 04:15 PM) *
komponen-2 enjin kotor dan tersumbat hanya salah satu faktornya. Masalah kotor dan tersumbat ni jugak boleh diatasi kalo kau pakai petrol primax sebab petrol primax boleh kurangkan takungan kat carburetor dan injector...

Hanya minyak petrol primax ada fungsi ni? Minyak petrol brand lain tak ada ke?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MrFantastic
kiriman Aug 29 2018, 04:51 PM
Kiriman #12


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 24
Sertai: 3-August 17
No. Ahli: 2,778



Kadangkala mungkin juga sbb indicator minyak kau yg rosak, mungkin masih ada byk petorl kat dlm tank tapi indicator tu lihat mcm sudah mau habis. Kawan ku pernah ada masalah mcm ni, tgk tank sudah habis minyak, tapi masih dpt jalan pulak lol.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MrFantastic
kiriman Aug 29 2018, 04:53 PM
Kiriman #13


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 24
Sertai: 3-August 17
No. Ahli: 2,778



QUOTE (weiyaow @ Aug 29 2018, 03:53 PM) *
hmmm...sekurang-2 dpt jimat RM10 sehingga RM15...


Pasti ke yg jimat RM10 ~ Rm15 ni sbb tukar petrol yg lain jenama? Mungkin ia juga sbb dr cara kau pandu kereta tu, mungkin kau lebih kurang tekan minyak kuat2 jadi pun lebih jimat lah petrol kau...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MrFantastic
kiriman Aug 29 2018, 04:56 PM
Kiriman #14


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 24
Sertai: 3-August 17
No. Ahli: 2,778



QUOTE (weiyaow @ Aug 29 2018, 03:58 PM) *
Kau tak pernah dengar pasal Pasukan Hamilton ke?
Pasukan Hamilton jugak pakai petronas primax dlm F1 race sebab ia dpt boost more power with 30% less fuel consumption...
Kalau tak percaya, pergi try jer...


Pasukan F1 tu mana boleh disamakan dgn kita org biasa yg pandu kat jalan atau highway ni, tentulah guna petrol yg berbeza punya tapi guna nama yg sama je utk promote.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Shahmir
kiriman Aug 29 2018, 05:06 PM
Kiriman #15


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 24
Sertai: 3-August 17
No. Ahli: 2,779



QUOTE (Azeerah @ Aug 29 2018, 04:25 PM) *
Hanya minyak petrol primax ada fungsi ni? Minyak petrol brand lain tak ada ke?


Minyak yg lain ada ke x ku pastilah, mungkin iklan2 mrk tu cakap ada tapi mungkin lepas guna tu x ada fungsi mcm ni. Tapi yg Petronas Primax ni mmg benar boleh bersihkan fuel injector kereta kau dan kurangkan gesaran enjin kau supaya dpt tahan dgn lebih lama.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Shahmir
kiriman Aug 29 2018, 05:08 PM
Kiriman #16


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 24
Sertai: 3-August 17
No. Ahli: 2,779



QUOTE (MrFantastic @ Aug 29 2018, 04:56 PM) *
Pasukan F1 tu mana boleh disamakan dgn kita org biasa yg pandu kat jalan atau highway ni, tentulah guna petrol yg berbeza punya tapi guna nama yg sama je utk promote.


Formula yg diguna utk pertandingan F1 tu mmg lah sama dgn Petronas Primax yg dijual kat stesen2 minyak di negara kita, hanya ada sikit perubahan je supaya ia dpt disesuaikan dgn enjin kereta kita, jadi semua kebaikan Petronas Primax mmg dpt kita dapati.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bidayah
kiriman Aug 30 2018, 03:49 PM
Kiriman #17


Percubaan


Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 8
Sertai: 5-April 18
No. Ahli: 2,839



QUOTE (weiyaow @ Aug 29 2018, 03:37 PM) *
Kak, kau boleh cuba pakai petrol primax...ia byk membantu dlm penjimatan petrol...

Betul ke?sbb aku dah pakai petrol primax selama 3-4 thn, x rasa ape2 perbezaan
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Daud Awang
kiriman Aug 30 2018, 03:51 PM
Kiriman #18


Percubaan


Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 5
Sertai: 3-April 18
No. Ahli: 2,833



QUOTE (Suhada @ Aug 27 2018, 02:39 PM) *
boleh tak aku tau petrol mana yg kau pakai? Mungkin minyak petrol yg kau pakai x sesuai dgn enjin...boleh cuba pakai minyak petrol lain...

Macam mana tahu petrol tu sesuai ke tidak?
Aku ingat semua petrol tu sama saja...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Salmah Liyana
kiriman Aug 30 2018, 04:00 PM
Kiriman #19


Percubaan


Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 6
Sertai: 2-April 18
No. Ahli: 2,825



QUOTE (Suhada @ Aug 27 2018, 02:39 PM) *
boleh tak aku tau petrol mana yg kau pakai? Mungkin minyak petrol yg kau pakai x sesuai dgn enjin...boleh cuba pakai minyak petrol lain...

ada kaitan dgn petrol? bukan sbb enjin tu ada problem ke?
I rasa enjin tu dah ada problem, mungkin bocor atau apa (x pasti, I x profesional)
Awak perlu hantar kereta ke service centre dgn secepat mungkin
Go to the top of the page
 
+Quote Post
arifmangkuk
kiriman Aug 30 2018, 04:04 PM
Kiriman #20


Percubaan


Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 8
Sertai: 6-April 18
No. Ahli: 2,841



QUOTE (Shahmir @ Aug 29 2018, 05:06 PM) *
Minyak yg lain ada ke x ku pastilah, mungkin iklan2 mrk tu cakap ada tapi mungkin lepas guna tu x ada fungsi mcm ni. Tapi yg Petronas Primax ni mmg benar boleh bersihkan fuel injector kereta kau dan kurangkan gesaran enjin kau supaya dpt tahan dgn lebih lama.

agree! Aku byk suka petrol petronas!!! Byk jimat lagipun kereta blh lebih powerful semasa speed up gedik.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Mukasurat V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 pengguna membaca topik ini (1 Tetamu dan 0 Pengguna tidak dikenali)
0 Ahli:

 



Versi Ringkas Masa sekarang: 18th October 2019 - 12:26 AM