IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

 
Reply to this topicStart new topic
> belajar perubatan atau komputer?, mana satu eh?
semak
kiriman Jul 1 2009, 04:25 PM
Kiriman #1


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 301
Sertai: 11-January 09
Daripada: Perigilama
No. Ahli: 562



aku tengah plan nak belajar mana satu ni
dua-dua aku minat tapi aku tak tahu mana satu nak pilih


--------------------
hai leh ngorat?
x leh?
nak juga nak juga
Go to the top of the page
 
+Quote Post
♦محمد أفيق♦
kiriman Jul 1 2009, 04:59 PM
Kiriman #2


Timbalan Pengurus
*****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 2,582
Sertai: 28-November 08
Daripada: FKEKK
No. Ahli: 373



komputer tu kos ape???sains komputer??kejuruteraan komputer???
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ganazz
kiriman Jul 1 2009, 05:25 PM
Kiriman #3


Pengurus Junior
******

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 4,156
Sertai: 12-November 08
Daripada: aku worang K.L (kg limbong daa)
No. Ahli: 223



QUOTE (semak @ Jul 1 2009, 04:25 PM) *
aku tengah plan nak belajar mana satu ni
dua-dua aku minat tapi aku tak tahu mana satu nak pilih

betul ke dox mu nie....


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dawos
kiriman Jul 1 2009, 06:45 PM
Kiriman #4


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 180
Sertai: 18-November 08
No. Ahli: 281



kalau just fikir logik.. 2 2 pun penting untuk masa hadapan.. 1 orang akan makin ramai so tak salah kalau amik coz perubatan..

kalau amik computer plak zaman akan makin maju so penggunaan teknologi tue akan maju gak..

tapi tgk yang mana 1 yang ko boleh stick.. jangan just main pilih mcm tue ajer... nanti menyesal..

Go to the top of the page
 
+Quote Post
semak
kiriman Jul 1 2009, 08:32 PM
Kiriman #5


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 301
Sertai: 11-January 09
Daripada: Perigilama
No. Ahli: 562



tu aku tanya pendapat kamu semua....komputer aku amik pembinaan perisian...perubatan aku amik pergigian


--------------------
hai leh ngorat?
x leh?
nak juga nak juga
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mat.g
kiriman Jul 1 2009, 09:07 PM
Kiriman #6


Eksekutif
***

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 742
Sertai: 2-June 08
Daripada: Saujana Putra
No. Ahli: 4



ambil lah medic jika berpeluang... bukan senang nak dpt peluang masuk course kedoktoran ni... cgpa nak kena dekat2 cecah 4 flat baru leh masuk..

leh tanya opinion doc. B@zSh kita..


--------------------
matg.net
My Focal 2.0
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dawos
kiriman Jul 2 2009, 02:20 AM
Kiriman #7


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 180
Sertai: 18-November 08
No. Ahli: 281



betul gak kata mat.g nie.. sbb pembinaan perisian ko leh blaja sambil-sambil bile malam ker ujung minggu ker... medic mmg susah nak dapat.. bagi aku lar.. apa-apa kite try tnye yang pakar
Go to the top of the page
 
+Quote Post
melor
kiriman Jul 2 2009, 10:06 AM
Kiriman #8


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 12
Sertai: 24-June 09
No. Ahli: 1,485



amik medic ler..

sekarang bidang pergigian memamng memerlukan orang ..ok

keje terjamin...tup..tap dh boleh masuk keje..kalo ko amik bidang IT..hurmmm ikut nasib larr...sebab bidang nie dh ramai orang amik bidang it...jadi peluang keje tue amat lah tipis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mat.g
kiriman Jul 2 2009, 08:33 PM
Kiriman #9


Eksekutif
***

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 742
Sertai: 2-June 08
Daripada: Saujana Putra
No. Ahli: 4



QUOTE (melor @ Jul 2 2009, 10:06 AM) *
amik medic ler..

sekarang bidang pergigian memamng memerlukan orang ..ok

keje terjamin...tup..tap dh boleh masuk keje..kalo ko amik bidang IT..hurmmm ikut nasib larr...sebab bidang nie dh ramai orang amik bidang it...jadi peluang keje tue amat lah tipis

bidang IT pun senang gak dpt keje.. cuma kalau profession sbg doktor ni lagi masyukk.. tambah lagi sbg pakar.. gaji 20K sebulan senang2 leh dapat.

kalau IT tu biasa saja gaji.. kecualilah buat bidang SAP consultant.


--------------------
matg.net
My Focal 2.0
Go to the top of the page
 
+Quote Post
B@zSh
kiriman Jul 3 2009, 11:24 AM
Kiriman #10


Eksekutif Senior
****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 1,830
Sertai: 19-September 08
Daripada: New Castle
No. Ahli: 54



Pendapat aku la...
Ambik la Dentistry since dah dapat tawaran...bukan senang nak dapat
Dentist kat government memang kurang
Selain kerjaya dah terjamin pada masa yang sama boleh berkhidmat untuk masyarakat
Tp kena betul2 minat baru boleh belajar dengan selesa dan kurang tertekan
Kalo berhenti separuh jalan...sangat rugi kuota untuk bumiputra
Dari segi jawatan bg pergigian aku x berapa pasti
Tp untuk bidang perubatan kerajaan menyediakan skim gaji yang agak kompetitif
Ni untuk meningkatkan jumlah doc di hospital2 kerajaan
Bilangan pegawai yang mendapat status Jawatan Utama Sektor Awam (JUSA & maybe TURUS later on) meningkat dengan mendadak
Walaupun begitu bilangan still x cukup...sebab tu kalau boleh bil yang berkhidmat di sektor awam sangat2 diperlukan
Kalo bilangan cukup...baru la boleh atasi masalah kesesakan di hospital2 kerajaan yang orang ramai selalu complain

Untuk bidang komputer...kalau minat sangat2 boleh dipertimbangkan
Tp hang kena berusaha untuk dapat result yang bagus baru la boleh dapat tawaran yang masyuk
Neway...keputusan terpulang pada hang
Dan jangan lupa buat solat istikharah untuk minta petunjuk dari Allah smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
semak
kiriman Jul 30 2009, 10:59 PM
Kiriman #11


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 301
Sertai: 11-January 09
Daripada: Perigilama
No. Ahli: 562



alhamdulilah bazh aku amik komputer aje bash sebab aku kurang sikit bi ni


--------------------
hai leh ngorat?
x leh?
nak juga nak juga
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mat.g
kiriman Jul 30 2009, 11:16 PM
Kiriman #12


Eksekutif
***

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 742
Sertai: 2-June 08
Daripada: Saujana Putra
No. Ahli: 4



QUOTE (semak @ Jul 30 2009, 10:59 PM) *
alhamdulilah bazh aku amik komputer aje bash sebab aku kurang sikit bi ni


bini? komputer pon pakai BI gak bro... tp apa2 pon minat tu penentu sebenarnya..

kalau jadi Doktor Pakar dpt salary 5 angka dlm tangan, kalau bidang komputer/IT ni hang kena jadi SAP Consultant baru leh nak celen gaji doktor.. kalau just setakat IT executive biasa tu dapatlah dlm 2 - 4K monthly.


--------------------
matg.net
My Focal 2.0
Go to the top of the page
 
+Quote Post
♦محمد أفيق♦
kiriman Jul 31 2009, 01:13 AM
Kiriman #13


Timbalan Pengurus
*****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 2,582
Sertai: 28-November 08
Daripada: FKEKK
No. Ahli: 373



aku nak belajau dr..xdpt...xpe...gud luck buat semak
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ganazz
kiriman Jul 31 2009, 10:36 PM
Kiriman #14


Pengurus Junior
******

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 4,156
Sertai: 12-November 08
Daripada: aku worang K.L (kg limbong daa)
No. Ahli: 223



silap la mu semak amik line komputer.... bidang ni nampak gah, tapi akan senyap sepi bila kering pembaharuan, Kalo ko ambik dokto gigi, ko boleh bisnes.... buat gigi palsu untuk orang kampung je dah cukup seronok!.... kalo wat klinik gigi bergerak, uwaa... masuk kampung pendalaman..... "makcik nak cabut gigi pakej mana? Yg murah skali 3 hinggit, pakai playar..... hface.gif " da ler harapan ko nak kena kejo masuk SEMAK!!!!!


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 pengguna membaca topik ini (1 Tetamu dan 0 Pengguna tidak dikenali)
0 Ahli:

 



Versi Ringkas Masa sekarang: 18th September 2019 - 11:25 AM