IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

 
Reply to this topicStart new topic
> Program utk tukar file kepada zero byte., Ada sesiapa tahu?
eskep
kiriman Feb 1 2010, 01:53 PM
Kiriman #1


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 439
Sertai: 18-November 08
Daripada: Petaling Jaya, Selangor
No. Ahli: 269



Kat tempat kerja, aku menggunakan satu program yang kena update selalu utk dapatkan latest figures. Masalahnya, semakin lama, semakin kecil ruang free space dalam hardisk aku ni. Aku dapati, aku boleh delete fail2 lama, sebab tak guna lagi, hanya guna fail2 baru yang baru didownload. Aku telah delete fail2 lama ni, tapi kemudiannya system akan download balik fail yang aku delete tadi. Isk isk....

Aku nampak satu jalan penyelesaian, aku boleh tinggalkan fail yang bernama sama, bersaiz kosong (zero-byte) utk fail2 lama yang tidak diperlukan tadi. Aku dapati program Hex Editor Neo mempunyai fungsi utk edit fail, dan jadikkannya bersaiz zero-byte, tapi masalahnya, ia hanya boleh buat satu fail pada satu-satu masa. Banyak juga fail2 yang hendak di'zero-byte'kan tu...

Aku perlukan satu program atau apa jer utk jadikan semua fail dalam satu folder bersaiz zero-byte. Jadi, ada sapa2 tahu jalan lain, atau program lain, atau apa2 sahaja. Minta tolong, TQ.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
acik987
kiriman Feb 2 2010, 01:01 PM
Kiriman #2


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 28
Sertai: 11-December 09
No. Ahli: 1,904



QUOTE (eskep @ Feb 1 2010, 01:53 PM) *
Kat tempat kerja, aku menggunakan satu program yang kena update selalu utk dapatkan latest figures. Masalahnya, semakin lama, semakin kecil ruang free space dalam hardisk aku ni. Aku dapati, aku boleh delete fail2 lama, sebab tak guna lagi, hanya guna fail2 baru yang baru didownload. Aku telah delete fail2 lama ni, tapi kemudiannya system akan download balik fail yang aku delete tadi. Isk isk....

Aku nampak satu jalan penyelesaian, aku boleh tinggalkan fail yang bernama sama, bersaiz kosong (zero-byte) utk fail2 lama yang tidak diperlukan tadi. Aku dapati program Hex Editor Neo mempunyai fungsi utk edit fail, dan jadikkannya bersaiz zero-byte, tapi masalahnya, ia hanya boleh buat satu fail pada satu-satu masa. Banyak juga fail2 yang hendak di'zero-byte'kan tu...

Aku perlukan satu program atau apa jer utk jadikan semua fail dalam satu folder bersaiz zero-byte. Jadi, ada sapa2 tahu jalan lain, atau program lain, atau apa2 sahaja. Minta tolong, TQ.



ko backup lu dATA ke dalam local partition yg laen,pahtu ko format semule ...format manual pon xpe.....hdd ko tu kene serang oleh virus boot...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
eskep
kiriman Feb 2 2010, 01:53 PM
Kiriman #3


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 439
Sertai: 18-November 08
Daripada: Petaling Jaya, Selangor
No. Ahli: 269



Gulp, bukan camtu, hardisk aku tu ok, takde apa masalah pun. Cuma mungkin acik987 jer yang tersilap paham ni. smile.gif

Bukan nak buat apa2 yang memerlukan aku format hardisk, tapi nak jadikan fail2 yang sedia ada tu kepada zero-byte. Maknanya, biarkan fail2 itu di tempatnya, cuma tukarkan saiznya sahaja kepada zero-byte (kosong, tiada data langsung).

Mintak bantuan, sapa2...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ganazz
kiriman Feb 2 2010, 03:46 PM
Kiriman #4


Pengurus Junior
******

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 4,373
Sertai: 12-November 08
Daripada: aku worang K.L (kg limbong daa)
No. Ahli: 223



CODE
http://forums.techguy.org/dos-pda-other/560011-solved-zero-byte-file-question.html


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
B@zSh™
kiriman Feb 2 2010, 04:36 PM
Kiriman #5


Eksekutif Senior
****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 1,830
Sertai: 19-September 08
Daripada: New Castle
No. Ahli: 54



Program apa yang bro maksudkan tu yer?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
eskep
kiriman Feb 2 2010, 06:41 PM
Kiriman #6


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 439
Sertai: 18-November 08
Daripada: Petaling Jaya, Selangor
No. Ahli: 269



QUOTE (ganazz @ Feb 2 2010, 03:46 PM) *
CODE
http://forums.techguy.org/dos-pda-other/560011-solved-zero-byte-file-question.html

Thanks ganazz. Sebenarnya aku dah jumpa link ni sebelum ni masa aku cari prog apa yang sesuai utk teruskan niat aku tu.

CODE
COPY NUL C:\TEST.TXT


Arahan ni akan create satu fail bernama test.txt dalam direktori C:\ yang bersaiz zero-byte. Memang boleh, tapi aku cuba dapatkan cara utk jadikan kesemua fail didalam satu folder bersaiz zero-bye. Ada seribu fail yang aku nak jadikan zero-byte tu dalam folder tu, letih jugak kalau kena buat satu-satu. eheheheheh...


B@zsh, program apa pun aku tak kisah. Janji boleh jadikan kesemua fail didalam satu folder bersaiz zero-bye. Ada idea tak?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ganazz
kiriman Feb 2 2010, 08:26 PM
Kiriman #7


Pengurus Junior
******

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 4,373
Sertai: 12-November 08
Daripada: aku worang K.L (kg limbong daa)
No. Ahli: 223



ke cerita cam gini? aku rasa ko dah jumpa link ni jugak nye!

CODE
http://www.computing.net/answers/dos/trying-to-create-numbered-0byte-files/10041.html


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
eskep
kiriman Feb 10 2010, 11:21 AM
Kiriman #8


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 439
Sertai: 18-November 08
Daripada: Petaling Jaya, Selangor
No. Ahli: 269



Okey, aku dah jumpa jalan penyelesaian. Perlu buat batch file dengan kod bawah ni:

CODE
@echo off &setlocal
set "folder=D:\My folder\test"

pushd "%folder%"||goto :eof
for %%a in (*) do (
  type nul>"%%a"
)
popd


Semua fail yang berada dalam folder D:\My folder\test akan bersaiz zero-byte bila batch file ni dijalankan. smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 pengguna membaca topik ini (1 Tetamu dan 0 Pengguna tidak dikenali)
0 Ahli:

 



Versi Ringkas Masa sekarang: 25th May 2020 - 12:12 PM