IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

2 Mukasurat V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Melayu dan Hutang
sunflo0303
kiriman Aug 2 2019, 11:17 AM
Kiriman #1


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 61
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,465



Hari ni saya nak cerita sesuatu . Mungkin ada yang akan gelak bila baca ni . Takpe , gelak lah . Tak marah pun . Saya sendiri dah puas gelak pasal ni . Dalam gelak - gelak tu , ada rasa sedih jugak . Sedih banyak .

Tahu kan bahawasanya saya ni sedang menganggur sekarang ? Saya bosan duk rumah tak buat apa - apa . Saya nak kerja jugak , macam orang lain . Tak kisah la kerja apa , asalkan saya tak duk saja - saja . So one day tu saya keluar pergi cari kerja sementara kat kawasan berdekatan . Tak kisah la jadi promoter ke , cashier ke . As long as kerja , sementara dapat kerja dalam bidang saya . So tetiba saya ternampak satu iklan jawatan kerani . Why not kan ? Kerja kerani duk dalam air - cond je . Tak payah berdiri bagai macam promoter . So saya call . Lepas isi borang , interview sikit - sikit , saya diterima . Gaji sikit je , but it's okey la . Tak kisah pun . Tapi yang buat fikiran saya terganggu adalah tempat saya kerja tu adalah PINJAMAN WANG BERLESEN . Kat iklan dia tak mention pun nama company . Saya mula rasa tak sedap hati . Tapi nak jugak sedapkan hati , saya cakap la yang peminjam wang berlesen ni takpe kot . Nama pun berlesen , bukan ceti or along la . . kan ? So saya kerja .

Dua hari lepas genap seminggu saya kerja . Dan itu adalah hari terakhir saya kerja ? Why ? Saya yang berhenti kerja . Kenapa ? Sebab saya rasa bersalah kerja kat situ . Yess , namanya pinjaman wang berlesen . Berlesen okeyyy . Bagi orang yang tak tahu apa - apa macam saya , saya tak fikir pelik pun . Saya tak fikir yang bukan - bukan pun . First impression saya adalah itu tempat orang pinjam wang , dan ianya adalah berlesen . Tapi hari kedua saya dah mula faham . Memang la berlesen . Tapi cara pelaksanaan bisnes tu tak ubah macam along / ceti . Orang pinjam , interest gila tinggi . Sangat cekik darah . Tak sanggup tengok . Kesian . Sebab hampir kesemua peminjam adalah orang Melayu kita ni . Sampai 26% interestnya . Tinggi sangat . Mula - mula saya tak faham pengiraannya . Bila dah faham , saya sendiri rasa tak sanggup . Kesian . Betapa terdesaknya orang Melayu kita ni sampai sanggup pinjam wang kat situ walhal kadar bunganya tinggi gila . Makin tambah masalah kewangan dorang . Tak perlu la saya cerita secara detail tentang pelaksanaan bisnes pinjam wang tu . Yang pasti , pelaksanaannya adalah sangat salah . Sangat kejam bagi saya . Tak ubah macam ceti . Kad bank si peminjam akan dipegang oleh tokey pinjaman hingga la si peminjam setelkan semua hutang termasuk bunga .

Source: http://www.emilinda.com/2014/03/melayu-dan-hutang.html
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zizi_zack
kiriman Aug 5 2019, 06:59 PM
Kiriman #2


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 27
Sertai: 29-March 17
No. Ahli: 2,709



QUOTE (sunflo0303 @ Aug 2 2019, 11:17 AM) *
Hari ni saya nak cerita sesuatu . Mungkin ada yang akan gelak bila baca ni . Takpe , gelak lah . Tak marah pun . Saya sendiri dah puas gelak pasal ni . Dalam gelak - gelak tu , ada rasa sedih jugak . Sedih banyak .

Tahu kan bahawasanya saya ni sedang menganggur sekarang ? Saya bosan duk rumah tak buat apa - apa . Saya nak kerja jugak , macam orang lain . Tak kisah la kerja apa , asalkan saya tak duk saja - saja . So one day tu saya keluar pergi cari kerja sementara kat kawasan berdekatan . Tak kisah la jadi promoter ke , cashier ke . As long as kerja , sementara dapat kerja dalam bidang saya . So tetiba saya ternampak satu iklan jawatan kerani . Why not kan ? Kerja kerani duk dalam air - cond je . Tak payah berdiri bagai macam promoter . So saya call . Lepas isi borang , interview sikit - sikit , saya diterima . Gaji sikit je , but it's okey la . Tak kisah pun . Tapi yang buat fikiran saya terganggu adalah tempat saya kerja tu adalah PINJAMAN WANG BERLESEN . Kat iklan dia tak mention pun nama company . Saya mula rasa tak sedap hati . Tapi nak jugak sedapkan hati , saya cakap la yang peminjam wang berlesen ni takpe kot . Nama pun berlesen , bukan ceti or along la . . kan ? So saya kerja .

Dua hari lepas genap seminggu saya kerja . Dan itu adalah hari terakhir saya kerja ? Why ? Saya yang berhenti kerja . Kenapa ? Sebab saya rasa bersalah kerja kat situ . Yess , namanya pinjaman wang berlesen . Berlesen okeyyy . Bagi orang yang tak tahu apa - apa macam saya , saya tak fikir pelik pun . Saya tak fikir yang bukan - bukan pun . First impression saya adalah itu tempat orang pinjam wang , dan ianya adalah berlesen . Tapi hari kedua saya dah mula faham . Memang la berlesen . Tapi cara pelaksanaan bisnes tu tak ubah macam along / ceti . Orang pinjam , interest gila tinggi . Sangat cekik darah . Tak sanggup tengok . Kesian . Sebab hampir kesemua peminjam adalah orang Melayu kita ni . Sampai 26% interestnya . Tinggi sangat . Mula - mula saya tak faham pengiraannya . Bila dah faham , saya sendiri rasa tak sanggup . Kesian . Betapa terdesaknya orang Melayu kita ni sampai sanggup pinjam wang kat situ walhal kadar bunganya tinggi gila . Makin tambah masalah kewangan dorang . Tak perlu la saya cerita secara detail tentang pelaksanaan bisnes pinjam wang tu . Yang pasti , pelaksanaannya adalah sangat salah . Sangat kejam bagi saya . Tak ubah macam ceti . Kad bank si peminjam akan dipegang oleh tokey pinjaman hingga la si peminjam setelkan semua hutang termasuk bunga .

Source: http://www.emilinda.com/2014/03/melayu-dan-hutang.html


.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cyclebin10
kiriman Aug 5 2019, 10:20 PM
Kiriman #3


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 67
Sertai: 7-June 13
No. Ahli: 2,468



QUOTE (sunflo0303 @ Aug 2 2019, 11:17 AM) *
Hari ni saya nak cerita sesuatu . Mungkin ada yang akan gelak bila baca ni . Takpe , gelak lah . Tak marah pun . Saya sendiri dah puas gelak pasal ni . Dalam gelak - gelak tu , ada rasa sedih jugak . Sedih banyak .

Tahu kan bahawasanya saya ni sedang menganggur sekarang ? Saya bosan duk rumah tak buat apa - apa . Saya nak kerja jugak , macam orang lain . Tak kisah la kerja apa , asalkan saya tak duk saja - saja . So one day tu saya keluar pergi cari kerja sementara kat kawasan berdekatan . Tak kisah la jadi promoter ke , cashier ke . As long as kerja , sementara dapat kerja dalam bidang saya . So tetiba saya ternampak satu iklan jawatan kerani . Why not kan ? Kerja kerani duk dalam air - cond je . Tak payah berdiri bagai macam promoter . So saya call . Lepas isi borang , interview sikit - sikit , saya diterima . Gaji sikit je , but it's okey la . Tak kisah pun . Tapi yang buat fikiran saya terganggu adalah tempat saya kerja tu adalah PINJAMAN WANG BERLESEN . Kat iklan dia tak mention pun nama company . Saya mula rasa tak sedap hati . Tapi nak jugak sedapkan hati , saya cakap la yang peminjam wang berlesen ni takpe kot . Nama pun berlesen , bukan ceti or along la . . kan ? So saya kerja .

Dua hari lepas genap seminggu saya kerja . Dan itu adalah hari terakhir saya kerja ? Why ? Saya yang berhenti kerja . Kenapa ? Sebab saya rasa bersalah kerja kat situ . Yess , namanya pinjaman wang berlesen . Berlesen okeyyy . Bagi orang yang tak tahu apa - apa macam saya , saya tak fikir pelik pun . Saya tak fikir yang bukan - bukan pun . First impression saya adalah itu tempat orang pinjam wang , dan ianya adalah berlesen . Tapi hari kedua saya dah mula faham . Memang la berlesen . Tapi cara pelaksanaan bisnes tu tak ubah macam along / ceti . Orang pinjam , interest gila tinggi . Sangat cekik darah . Tak sanggup tengok . Kesian . Sebab hampir kesemua peminjam adalah orang Melayu kita ni . Sampai 26% interestnya . Tinggi sangat . Mula - mula saya tak faham pengiraannya . Bila dah faham , saya sendiri rasa tak sanggup . Kesian . Betapa terdesaknya orang Melayu kita ni sampai sanggup pinjam wang kat situ walhal kadar bunganya tinggi gila . Makin tambah masalah kewangan dorang . Tak perlu la saya cerita secara detail tentang pelaksanaan bisnes pinjam wang tu . Yang pasti , pelaksanaannya adalah sangat salah . Sangat kejam bagi saya . Tak ubah macam ceti . Kad bank si peminjam akan dipegang oleh tokey pinjaman hingga la si peminjam setelkan semua hutang termasuk bunga .

Source: http://www.emilinda.com/2014/03/melayu-dan-hutang.html

Sedih la skrg mcm ni. Kalau nak buat pinjaman wang tu, buatlah baik2. Jgnlah iklan letak interest sekian2, lepastu bila lepas deal jadi lain.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
FattahAmin
kiriman Aug 6 2019, 11:27 PM
Kiriman #4


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 27
Sertai: 15-March 17
Daripada: Shah Alam
No. Ahli: 2,703



QUOTE (sunflo0303 @ Aug 2 2019, 11:17 AM) *
Hari ni saya nak cerita sesuatu . Mungkin ada yang akan gelak bila baca ni . Takpe , gelak lah . Tak marah pun . Saya sendiri dah puas gelak pasal ni . Dalam gelak - gelak tu , ada rasa sedih jugak . Sedih banyak .

Tahu kan bahawasanya saya ni sedang menganggur sekarang ? Saya bosan duk rumah tak buat apa - apa . Saya nak kerja jugak , macam orang lain . Tak kisah la kerja apa , asalkan saya tak duk saja - saja . So one day tu saya keluar pergi cari kerja sementara kat kawasan berdekatan . Tak kisah la jadi promoter ke , cashier ke . As long as kerja , sementara dapat kerja dalam bidang saya . So tetiba saya ternampak satu iklan jawatan kerani . Why not kan ? Kerja kerani duk dalam air - cond je . Tak payah berdiri bagai macam promoter . So saya call . Lepas isi borang , interview sikit - sikit , saya diterima . Gaji sikit je , but it's okey la . Tak kisah pun . Tapi yang buat fikiran saya terganggu adalah tempat saya kerja tu adalah PINJAMAN WANG BERLESEN . Kat iklan dia tak mention pun nama company . Saya mula rasa tak sedap hati . Tapi nak jugak sedapkan hati , saya cakap la yang peminjam wang berlesen ni takpe kot . Nama pun berlesen , bukan ceti or along la . . kan ? So saya kerja .

Dua hari lepas genap seminggu saya kerja . Dan itu adalah hari terakhir saya kerja ? Why ? Saya yang berhenti kerja . Kenapa ? Sebab saya rasa bersalah kerja kat situ . Yess , namanya pinjaman wang berlesen . Berlesen okeyyy . Bagi orang yang tak tahu apa - apa macam saya , saya tak fikir pelik pun . Saya tak fikir yang bukan - bukan pun . First impression saya adalah itu tempat orang pinjam wang , dan ianya adalah berlesen . Tapi hari kedua saya dah mula faham . Memang la berlesen . Tapi cara pelaksanaan bisnes tu tak ubah macam along / ceti . Orang pinjam , interest gila tinggi . Sangat cekik darah . Tak sanggup tengok . Kesian . Sebab hampir kesemua peminjam adalah orang Melayu kita ni . Sampai 26% interestnya . Tinggi sangat . Mula - mula saya tak faham pengiraannya . Bila dah faham , saya sendiri rasa tak sanggup . Kesian . Betapa terdesaknya orang Melayu kita ni sampai sanggup pinjam wang kat situ walhal kadar bunganya tinggi gila . Makin tambah masalah kewangan dorang . Tak perlu la saya cerita secara detail tentang pelaksanaan bisnes pinjam wang tu . Yang pasti , pelaksanaannya adalah sangat salah . Sangat kejam bagi saya . Tak ubah macam ceti . Kad bank si peminjam akan dipegang oleh tokey pinjaman hingga la si peminjam setelkan semua hutang termasuk bunga .

Source: http://www.emilinda.com/2014/03/melayu-dan-hutang.html

pinjaman berlesen pun tk semestinya selamat. interest tinggi gila.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
FattahAmin
kiriman Aug 6 2019, 11:28 PM
Kiriman #5


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 27
Sertai: 15-March 17
Daripada: Shah Alam
No. Ahli: 2,703



QUOTE (cyclebin10 @ Aug 5 2019, 10:20 PM) *
Sedih la skrg mcm ni. Kalau nak buat pinjaman wang tu, buatlah baik2. Jgnlah iklan letak interest sekian2, lepastu bila lepas deal jadi lain.

ramai yg ingt bila berlesen semua selamat padahal sama ja mcm ahlong.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
john77
kiriman Aug 6 2019, 11:58 PM
Kiriman #6


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 31
Sertai: 13-March 17
Daripada: shah alam
No. Ahli: 2,702



kesiannya siapa yg tak tahu pasal personal loan ni bnyk ahlong
Go to the top of the page
 
+Quote Post
john77
kiriman Aug 6 2019, 11:59 PM
Kiriman #7


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 31
Sertai: 13-March 17
Daripada: shah alam
No. Ahli: 2,702



QUOTE (FattahAmin @ Aug 6 2019, 11:28 PM) *
ramai yg ingt bila berlesen semua selamat padahal sama ja mcm ahlong.

sebab dorang termakan dgn dengan perkataan berlesen tu kesiannya
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zizi_zack
kiriman Aug 7 2019, 10:37 AM
Kiriman #8


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 27
Sertai: 29-March 17
No. Ahli: 2,709



Tiggi betul interest dia sampai 26% adoi mcm mana boleh berlesen gitu. Saya pun pernah buat pinjaman peribadi, tapi takde lah interest nya tggi mcm tu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zizi_zack
kiriman Aug 7 2019, 10:39 AM
Kiriman #9


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 27
Sertai: 29-March 17
No. Ahli: 2,709



QUOTE (FattahAmin @ Aug 6 2019, 11:28 PM) *
ramai yg ingt bila berlesen semua selamat padahal sama ja mcm ahlong.


Kan, jgn lah sebab dia kata berlesen kita pun ingat benda tu legit. Kena semak betul - betul. Jangan main hentam je, nnti menyesal.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
FattahAmin
kiriman Aug 7 2019, 11:55 PM
Kiriman #10


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 27
Sertai: 15-March 17
Daripada: Shah Alam
No. Ahli: 2,703



QUOTE (zizi_zack @ Aug 7 2019, 10:37 AM) *
Tiggi betul interest dia sampai 26% adoi mcm mana boleh berlesen gitu. Saya pun pernah buat pinjaman peribadi, tapi takde lah interest nya tggi mcm tu.

tingginya woi sampai 26% tu sanggupnya nak bayar, dah mcm ahlong
Go to the top of the page
 
+Quote Post
FattahAmin
kiriman Aug 7 2019, 11:55 PM
Kiriman #11


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 27
Sertai: 15-March 17
Daripada: Shah Alam
No. Ahli: 2,703



QUOTE (zizi_zack @ Aug 7 2019, 10:39 AM) *
Kan, jgn lah sebab dia kata berlesen kita pun ingat benda tu legit. Kena semak betul - betul. Jangan main hentam je, nnti menyesal.

sebab dorang takde kesedaran ni. tahu pinjam je
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cyclebin10
kiriman Aug 8 2019, 04:28 PM
Kiriman #12


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 67
Sertai: 7-June 13
No. Ahli: 2,468



QUOTE (zizi_zack @ Aug 7 2019, 10:37 AM) *
Tiggi betul interest dia sampai 26% adoi mcm mana boleh berlesen gitu. Saya pun pernah buat pinjaman peribadi, tapi takde lah interest nya tggi mcm tu.


Pinjaman dari mana tu? Boleh share? Saya tak pernah buat pinjaman . Sebab tak pandai. Banyak tak benda nak kena uruskan?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zizi_zack
kiriman Aug 8 2019, 04:31 PM
Kiriman #13


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 27
Sertai: 29-March 17
No. Ahli: 2,709



QUOTE (cyclebin10 @ Aug 8 2019, 04:28 PM) *
Pinjaman dari mana tu? Boleh share? Saya tak pernah buat pinjaman . Sebab tak pandai. Banyak tak benda nak kena uruskan?


saya pakai pinjaman yayasan ihsan. Kalau tak perlu, buat apa nak pinjam kan? Loan yang saya mohon tu mudah je, tak payah macam kebanyakan tempat.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zizi_zack
kiriman Aug 8 2019, 04:33 PM
Kiriman #14


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 27
Sertai: 29-March 17
No. Ahli: 2,709



QUOTE (FattahAmin @ Aug 7 2019, 11:55 PM) *
sebab dorang takde kesedaran ni. tahu pinjam je


Tu lah masalah orang kita, nampak duit tu banyak je terus ambik. Dia tak baca betul - betul syarat- syarat nye.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
john77
kiriman Aug 8 2019, 11:39 PM
Kiriman #15


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 31
Sertai: 13-March 17
Daripada: shah alam
No. Ahli: 2,702



QUOTE (zizi_zack @ Aug 8 2019, 04:33 PM) *
Tu lah masalah orang kita, nampak duit tu banyak je terus ambik. Dia tak baca betul - betul syarat- syarat nye.

dorang nk cepat sampai syarat2 tu pun malas nk semak dah pastu interest tinggi susah dorang jugak
Go to the top of the page
 
+Quote Post
john77
kiriman Aug 8 2019, 11:45 PM
Kiriman #16


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 31
Sertai: 13-March 17
Daripada: shah alam
No. Ahli: 2,702



QUOTE (zizi_zack @ Aug 8 2019, 04:31 PM) *
saya pakai pinjaman yayasan ihsan. Kalau tak perlu, buat apa nak pinjam kan? Loan yang saya mohon tu mudah je, tak payah macam kebanyakan tempat.

serius lah bukan yayasan ihsan tu interest tinggi ke
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zizi_zack
kiriman Aug 9 2019, 12:15 PM
Kiriman #17


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 27
Sertai: 29-March 17
No. Ahli: 2,709



QUOTE (john77 @ Aug 8 2019, 11:45 PM) *
serius lah bukan yayasan ihsan tu interest tinggi ke


Average saja rate dia dalam 6.5 - 6.99 %. Kalau nak diikutkan loaner lain lagi tinggi interest. Itu pun lulus walaupun saya ada rekod ccris. Kira okay lah yir nak bagi pinjam sebab urgent nak pakai.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zizi_zack
kiriman Aug 9 2019, 12:16 PM
Kiriman #18


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 27
Sertai: 29-March 17
No. Ahli: 2,709



QUOTE (john77 @ Aug 8 2019, 11:39 PM) *
dorang nk cepat sampai syarat2 tu pun malas nk semak dah pastu interest tinggi susah dorang jugak


Actually kita yg dah setuju dengan pinjaman sebab tu lah kita sign agreement tu kan. Tapi nak risau apa kalau konsisten bayar bulan-bulan mesti tak jadi masalah.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
FattahAmin
kiriman Aug 9 2019, 11:28 PM
Kiriman #19


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 27
Sertai: 15-March 17
Daripada: Shah Alam
No. Ahli: 2,703



QUOTE (zizi_zack @ Aug 9 2019, 12:16 PM) *
Actually kita yg dah setuju dengan pinjaman sebab tu lah kita sign agreement tu kan. Tapi nak risau apa kalau konsisten bayar bulan-bulan mesti tak jadi masalah.

ada yg ambil kesempatan kalau dengan personal loan ni.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
FattahAmin
kiriman Aug 9 2019, 11:29 PM
Kiriman #20


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 27
Sertai: 15-March 17
Daripada: Shah Alam
No. Ahli: 2,703



QUOTE (zizi_zack @ Aug 9 2019, 12:15 PM) *
Average saja rate dia dalam 6.5 - 6.99 %. Kalau nak diikutkan loaner lain lagi tinggi interest. Itu pun lulus walaupun saya ada rekod ccris. Kira okay lah yir nak bagi pinjam sebab urgent nak pakai.

ada orang kata dorang ni pun mcm ahlong
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Mukasurat V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 pengguna membaca topik ini (1 Tetamu dan 0 Pengguna tidak dikenali)
0 Ahli:

 



Versi Ringkas Masa sekarang: 25th August 2019 - 02:18 AM