IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

2 Mukasurat V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Lingerie cares
melindaapang
kiriman Jul 23 2022, 12:38 PM
Kiriman #1


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 68
Sertai: 7-May 13
No. Ahli: 2,455



Hi korang, macam mana ek korang basuh lingeries korang? guna tangan ke washung machine utk maintain kan shape dan lembut? ada tips ke ape2 x? thanks!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
belle123
kiriman Jul 25 2022, 10:35 AM
Kiriman #2


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 14
Sertai: 14-September 16
No. Ahli: 2,649



QUOTE (melindaapang @ Jul 23 2022, 12:38 PM) *
Hi korang, macam mana ek korang basuh lingeries korang? guna tangan ke washung machine utk maintain kan shape dan lembut? ada tips ke ape2 x? thanks!

salah satu tips hand wash yg i selalu guna to maintain the shape & softness is jgn perah atau pulas our lingeries untk keluarkn air tu..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chucheongfan
kiriman Jul 25 2022, 11:12 AM
Kiriman #3


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 101
Sertai: 20-April 13
No. Ahli: 2,443



.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chucheongfan
kiriman Jul 25 2022, 12:26 PM
Kiriman #4


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 101
Sertai: 20-April 13
No. Ahli: 2,443



.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chucheongfan
kiriman Jul 25 2022, 12:57 PM
Kiriman #5


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 101
Sertai: 20-April 13
No. Ahli: 2,443



QUOTE (melindaapang @ Jul 23 2022, 12:38 PM) *
Hi korang, macam mana ek korang basuh lingeries korang? guna tangan ke washung machine utk maintain kan shape dan lembut? ada tips ke ape2 x? thanks!

my mom slalu ingatkan if nak bsuh lingerie guna washing machine kita kena asingkan dgn pakaian yg keras or berat mcm jeans sbb risau tekstur lingerie rosak..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zizi_zack
kiriman Jul 25 2022, 12:58 PM
Kiriman #6


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 99
Sertai: 29-March 17
No. Ahli: 2,709



QUOTE (melindaapang @ Jul 23 2022, 12:38 PM) *
Hi korang, macam mana ek korang basuh lingeries korang? guna tangan ke washung machine utk maintain kan shape dan lembut? ada tips ke ape2 x? thanks!


ak depends je, klau ak free, handwash je klau x smpt washing machine. Senang kerja I x ya tiap2 hri bersihkan.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MissSheety
kiriman Jul 25 2022, 01:09 PM
Kiriman #7


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 44
Sertai: 27-March 17
No. Ahli: 2,705



QUOTE (chucheongfan @ Jul 25 2022, 12:57 PM) *
my mom slalu ingatkan if nak bsuh lingerie guna washing machine kita kena asingkan dgn pakaian yg keras or berat mcm jeans sbb risau tekstur lingerie rosak..


Ni pun my family's laundry practice. Anything split je kan lg senang, lebih bersih..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Terlajakpulak
kiriman Jul 25 2022, 01:10 PM
Kiriman #8


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 20
Sertai: 8-September 16
No. Ahli: 2,645



QUOTE (melindaapang @ Jul 23 2022, 12:38 PM) *
Hi korang, macam mana ek korang basuh lingeries korang? guna tangan ke washung machine utk maintain kan shape dan lembut? ada tips ke ape2 x? thanks!

klu nk senang bsuh guna washing machine je.. but make sure pkai mesh laundy bag la.. spaya dpt protect lingerie dri cpt rsak..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MissSheety
kiriman Jul 25 2022, 01:12 PM
Kiriman #9


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 44
Sertai: 27-March 17
No. Ahli: 2,705



QUOTE (zizi_zack @ Jul 25 2022, 12:58 PM) *
ak depends je, klau ak free, handwash je klau x smpt washing machine. Senang kerja I x ya tiap2 hri bersihkan.


washing machine sbr x cepat rsk pun unless gn speed yg lajut atp fungsi yg salah...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chucheongfan
kiriman Jul 26 2022, 10:49 AM
Kiriman #10


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 101
Sertai: 20-April 13
No. Ahli: 2,443



salah satu simple tips yg i slalu buat is to asingkan lingeries by material & color... lgi senang & bersih pn sma lepas tu mesin basuh pun mainkan peranan jugak
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cyclebin10
kiriman Jul 26 2022, 11:00 AM
Kiriman #11


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 132
Sertai: 7-June 13
No. Ahli: 2,468



pkai washing machine je senang, lgi mudah & cepat.. time nk keringkan tu gntungkn je jgn gna dryer.. haba dryer tu yg blh buat fabrik cpt rsakk...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
belle123
kiriman Jul 26 2022, 11:12 AM
Kiriman #12


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 14
Sertai: 14-September 16
No. Ahli: 2,649



QUOTE (melindaapang @ Jul 23 2022, 12:38 PM) *
hi ladies, how do you wash your lingeries? hand wash or washing machine to maintain its shape and softness? any tips or suggestions? thanks!

i mmg bsuh pki washer je nk cpt & mudah.. but bsuh lingeries dlm jumlah yg sesuai la.. jgn byk sgt jgn skit sgt..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zizi_zack
kiriman Jul 26 2022, 12:49 PM
Kiriman #13


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 99
Sertai: 29-March 17
No. Ahli: 2,709



QUOTE (belle123 @ Jul 26 2022, 11:12 AM) *
i mmg bsuh pki washer je nk cpt & mudah.. but bsuh lingeries dlm jumlah yg sesuai la.. jgn byk sgt jgn skit sgt..


Adka jumlah atpun kuantiti affect? I x tau pasal ni pun...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zizi_zack
kiriman Jul 26 2022, 12:51 PM
Kiriman #14


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 99
Sertai: 29-March 17
No. Ahli: 2,709



QUOTE (Terlajakpulak @ Jul 25 2022, 01:10 PM) *
klu nk senang bsuh guna washing machine je.. but make sure pkai mesh laundy bag la.. spaya dpt protect lingerie dri cpt rsak..


Laundry bag tu kn ambil tau kuantiti jg kan?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MissSheety
kiriman Jul 26 2022, 12:55 PM
Kiriman #15


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 44
Sertai: 27-March 17
No. Ahli: 2,705



QUOTE (cyclebin10 @ Jul 26 2022, 11:00 AM) *
pkai washing machine je senang, lgi mudah & cepat.. time nk keringkan tu gntungkn je jgn gna dryer.. haba dryer tu yg blh buat fabrik cpt rsakk...


I think x smua washing mesin comes wif dryer kan, nasib baik split. Last time I py washing mesin ade je dgn dryer.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cyclebin10
kiriman Jul 27 2022, 10:06 AM
Kiriman #16


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 132
Sertai: 7-June 13
No. Ahli: 2,468



QUOTE (MissSheety @ Jul 26 2022, 12:55 PM) *
I think x smua washing mesin comes wif dryer kan, nasib baik split. Last time I py washing mesin ade je dgn dryer.

yes betul, tk semua washing machine comes w dryer.. mcm panasonic pnya top load & front load washer tkde dryer, just gantung je if nk keringkan takdela cpt rsak kena haba dyer tu..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
belle123
kiriman Jul 27 2022, 10:26 AM
Kiriman #17


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 14
Sertai: 14-September 16
No. Ahli: 2,649



QUOTE (zizi_zack @ Jul 26 2022, 12:49 PM) *
Adka jumlah atpun kuantiti affect? I x tau pasal ni pun...

i prnah terdengar my mom sembang dgn adik dia katanya if you overload baju/lingeries dlm satu masa yg sama nnti jdi cpt rosak sbb akn tertarik2 dgn yg lain plus bleh rosakkn washer jugak..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Terlajakpulak
kiriman Jul 27 2022, 10:34 AM
Kiriman #18


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 20
Sertai: 8-September 16
No. Ahli: 2,645



QUOTE (zizi_zack @ Jul 26 2022, 12:51 PM) *
Laundry bag tu kn ambil tau kuantiti jg kan?

as far as i know if nk guna mesh bag tu mmg kena ikut kuantiti. depends on what size la.. if you pnya mesh bag besar then can fit about four bras in it..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zizi_zack
kiriman Jul 27 2022, 10:57 AM
Kiriman #19


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 99
Sertai: 29-March 17
No. Ahli: 2,709



QUOTE (belle123 @ Jul 27 2022, 10:26 AM) *
i prnah terdengar my mom sembang dgn adik dia katanya if you overload baju/lingeries dlm satu masa yg sama nnti jdi cpt rosak sbb akn tertarik2 dgn yg lain plus bleh rosakkn washer jugak..


iya betul, konsep mcm bj putih harus split ngan bj wrn lain, tp lingeries ni mmg kn split nnti bj koyak.. ade x cdg washing mesin yg best?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zizi_zack
kiriman Jul 27 2022, 10:59 AM
Kiriman #20


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 99
Sertai: 29-March 17
No. Ahli: 2,709



QUOTE (Terlajakpulak @ Jul 27 2022, 10:34 AM) *
as far as i know if nk guna mesh bag tu mmg kena ikut kuantiti. depends on what size la.. if you pnya mesh bag besar then can fit about four bras in it..


lg best kan klau washing mesin yg besar blh je fit >4, kadang2 mls nk bersihkan..
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Mukasurat V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 pengguna membaca topik ini (1 Tetamu dan 0 Pengguna tidak dikenali)
0 Ahli:

 



Versi Ringkas Masa sekarang: 6th October 2022 - 01:22 PM