IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

Profil
Foto Personal
Bintang
 
Pilihan
Pilihan
Pernyataan Personal
eskep buat masa ini tidak mempunyai sebarang pernyataan personal.
Maklumat Personal
eskep
Eksekutif Junior
Umur tidak diketahui
Lelaki
Petaling Jaya, Selangor
Tarikh lahir tidak diketahui
Minat
Movies, Games, MP3s...
Statistik
Sertai: 18-November 08
Profil Dilihat: 5,790*
Kemunculan Terakhir: 1st January 2014 - 01:51 PM
Masa: Jul 26 2017, 02:40 AM
439 kiriman (0 per hari)
Maklumat Perhubungan
AIM Tiada Info
Yahoo Tiada Info
ICQ Tiada Info
MSN Tiada Info
Contact Sulit
* Paparan profil terkemaskini setiap jam

eskep

Member Rasmi

**


Topik
Kiriman
Komen
Kawan
setakat ini..
4 May 2010
(Aku tak pasti, sama ada topik ni sesuai diletakkan kat CDN ni atau sebaliknya. Kalau tidak, minta maaf dan bolehlah buat yang sepatutnya, terima kasih.)

Cuba korang tengok kat topik bawah ni, kat satu forum yang aku baru jumpa tadi. Ntah apa hapa ntah diorang ni gila babeng menyutuk bangsa melayu, awek melayu... Post2 dari mereka2 yang tak sedar diri, merapu tak tentu hala.

CODE
http://www.topix.com/forum/world/malaysia/TSIHBLA044IUPAL87


Astaghfirullahalazim.
24 Apr 2010
Aku telah ditipu oleh kontraktor penipu ni, harap korang berwaspada jika mencari orang untuk membuat kabinet atau apa sahaja pengubahsuaian rumah.


Begini ceritanya, awal bulan Februari 2010, aku dan bini aku diperkenalkan oleh seorang kawan kepada si penipu ini (masa tu tak tau lagi sikap sebenar dia). Pada awal pertemuan segalanya nampak ok, kata2nya kedengaran meyakinkan. Perjanjian dipersetujui bersama untuk membuat kabinet dapur berharga RM3350 dan wardrobe dalam bilik RM900. Setelah dijumlahkan kesemuanya, dicampur dengan lain-lain, jumlah kos dalam perjanjian ialah RM4910. Dia memberitahu tempoh 22 hari diperlukan untuk menyiapkan semuanya, maknanya 27/28 Feb, semuanya sepatutnya siap. Aku telah membuat pembayaran beberapa kali, dan jumlah yang telah diberikan kepadanya adalah RM2030.

Beberapa hari sebelum 27 Feb, dia meminta tempoh seminggu lagi, kami tak kisah sangat pasal seminggu je lewat tapi kemudian segalanya semakin lewat, dari seminggu ke seminggu, bermacam alasan diberikan. Ada antara alasannya ialah pemandu lori terpaksa membawa semua barang yang telah siap ke Perak kerana ada ahli keluarga pemandu lori meninggal dunia. Waktu ini kami bersabar lagi, ingatkan alasan itu betul, tapi nampaknya kini itu hanyalah alasan. Kalau betul dah siap, mesti dah siap pasang pun sekarang. Satu lagi alasan yang aku ingat ialah ketika dia membawa contoh papan kabinet yang dan siap dicat ke rumah, tapi tak sempurna kerana catnya tidak rata. Masa ini aku marah betul, dia macam mencari alasan untuk melengahkan masa. Dia meminta panjangkan tempoh lagi, aku cuba bersabar lagi dan terpaksa jugak berikan dia masa.

Setelah beberapa kali berjanji, dan dia sendiri mungkiri janjinya, dia berjanji lagi untuk pasang semuanya pada 20 Mac. 19 Mac, aku telefon untuk tahu perkembangan, tapi dia tak angkat2, hantar SMS pun tak jawab. 20hb Mac, aku ke bengkel dia dengan rakan untuk meninjau sejauh mana kebenaran katanya (tanpa beritahu dia), sebab sebelumnya dia kata tak banyak lagi yang tak siap. Rupa-rupanya memang banyak lagi yang tak siap, cuma beberapa bahagian sahaja yang ada. Di bengkelnya, aku berjaya dapatkan perjanjian bertulis, yang dia persetujui, yang mana aku boleh ambil tindakan jika dia tidak menyiapkan kesemuanya pada 25hb Mac, jam 7.00 petang.

Petang 25 Mac, masa balik dari kerja aku dapati dia memang tidak menyiapkan seperti yang dia janjikan (dia dah balik masa ni). Malamnya aku telefon dia dan setelah bertegang urat, dia tercakap yang dia boleh kembalikan duit aku kalau aku nak (perkataan inilah yang aku tunggu2), dan aku terus bersetuju. Kami kemudiannya bersetuju yang dia perlu kembalikan semua duit aku sebanyak RM2030 dan kemudian dia boleh ambil semula segala barang dia kat rumah aku. Dia berjanji untuk memasukkan jumlah tersebut pada hari Isnin, 29hb Mac secara tunai. Nak keluarkan duit ASB katanya... (piiirahhh !! macam banyak duit, tapi lakonan semata).

29 Mac, dia beritahu yang dia tunggu gaji isterinya, ok aku sabar lagi. 30 Mac, dia minta akaun bank pula untuk dia masukkan duit tersebut, aku bagi no akaun Maybank aku. 31 Mac, dia minta tangguhkan lagi, atas bermacam alasan dan aku masih dapat bersabar, aku bersetuju untuk panjangkan tempoh sehingga Isnin, 5 April. 6 April, aku semak baki akaun dan dapati tiada apa2 dimasukkan, aku telefon dia dan bertanyakan duit yang sepatutnya dia masukkan ke akaun aku, dan kami bertengkar lama masa ni (lebih 10 minit). Aku cuba mendapatkan duit aku, aku desak dia, dan dalam pertengkaran itu bermacam kata kesat dia gunakan (antaranya dia kata aku "tutt!"... "bangsat", sebab mungkin tertekan dengan desakan aku), tapi aku masih boleh kawal kata-kata aku (tak macam dia) sebab aku masih cuba dapatkan duit aku yang masih berbaki RM930 dari dia. Kalau aku kata melampau kang, mungkin aku langsung tak berpeluang nak dapatkan balik duit tu.

Sehingga kini, hanya RM1100 dia masukkan ke akaun aku (setelah banyak kali aku desak, itupun sedikit-sedikit dia masukkan), dan aku masih lagi menanti RM930 tu. Banyak dah SMS aku hantar untuk minta baki tu (sebab aku tak nak dah jumpa dia atau dengar suara dia lagi, dah benci sangat aku dengan dia yang berciri-ciri orang munafik ni). Kabinet tak siap yang masih ada kat rumah aku ni dahlah tak ikut plan asal, tak cantik pulak tu (korang boleh tengok sendiri gambar2 kat bawah). Aku dan bini aku sebenarnya boleh terima kalau dia jelaskan masalah dia terus terang, kami boleh terima dan bagi dia masa, tapi bukan pelbagai alasan dan penipuan sebagai penyedap cerita.

Tujuan aku ceritakan pengalaman aku ni ialah untuk memberitahu orang lain supaya tidak tertipu (atau terpedaya dengan kata-kata manis) dengan si penipu ni, macam aku sekeluarga. Dah banyak dah masa, tenaga, wang ringgit aku terbuang dalam menanti kabinet dan wardrobe yang tak siap2 ni. Sampaikan aku demam seminggu hari tu, samalah jugak dengan bini aku (tak tahulah pasal hal ni atau pun kebetulan). Tertekan memang tertekan, tengok dapur bersepah dengan kabinet yang tak siap. Isk isk, harap korang dapat ambil pengajaran/ikhtibar dari kisah aku ni.


Maklumat diri si penipu:

Nama: Aidil Azri Bin Azlar
No KP: 800831-10-5301
Nama syarikat: Selasih Furniture Renovation.
Alamat: Batu 8, Kampung Sijangkang, Telok Panglima Garang, Selangor.


* Sila klik utk paparan lebih besar.



Gambar Lain1
Gambar Lain2
Gambar Lain3
Gambar Lain4
Gambar Lain5
Gambar Lain6


* Laporan polis telah dibuat.
* Ini kisah benar, bukan rekaan.
22 Feb 2010
Salam semua, harap maaf kalau topik camni dah ada, dah cuba cari tadi tapi tak jumpa. rolleyes.gif

Kebelakangan ni aku suka download stuffs dari Megaupload (MU), tapi ada juga yang terpaksa aku download dari Rapidshare (RS), contohnya macam local movies yang mana ramai suka letak kat hosting RS. Memandangkan aku memang takde akaun RS, aku download guna free user jer lah. Masalahnya sejak akhir2 ni, asyik takde free slot jer. Sepanjang malam aku tunggu 2-3 hari ni, tak jugak dapat2 download. Aku guna download manager jDownloader, asyik reconnect jer tak habis2. Isk isk....

Ada ke sapa2 yang hadapi masalah yang sama cam aku? Ada penyelesaian (selain beli akaun RS)? Minta komen dan kongsi tips. TQ. 105.gif
10 Feb 2010
Kebelakangan ni, aku perasan banyak perkataan 'baharu' digunakan kat TV. Contohnya kat iklan macam DIGI broadband tak silap aku. Adakah diorang tersilap buat, nak taip 'baru' tapi tertaip 'baharu'. Atau aku sendiri yang perasan, tak tahu tentang ni, atau... blink.gif

Apa komen korang?
1 Feb 2010
Kat tempat kerja, aku menggunakan satu program yang kena update selalu utk dapatkan latest figures. Masalahnya, semakin lama, semakin kecil ruang free space dalam hardisk aku ni. Aku dapati, aku boleh delete fail2 lama, sebab tak guna lagi, hanya guna fail2 baru yang baru didownload. Aku telah delete fail2 lama ni, tapi kemudiannya system akan download balik fail yang aku delete tadi. Isk isk....

Aku nampak satu jalan penyelesaian, aku boleh tinggalkan fail yang bernama sama, bersaiz kosong (zero-byte) utk fail2 lama yang tidak diperlukan tadi. Aku dapati program Hex Editor Neo mempunyai fungsi utk edit fail, dan jadikkannya bersaiz zero-byte, tapi masalahnya, ia hanya boleh buat satu fail pada satu-satu masa. Banyak juga fail2 yang hendak di'zero-byte'kan tu...

Aku perlukan satu program atau apa jer utk jadikan semua fail dalam satu folder bersaiz zero-byte. Jadi, ada sapa2 tahu jalan lain, atau program lain, atau apa2 sahaja. Minta tolong, TQ.
Pelawat terakhir


16 Jul 2009 - 6:44


3 Apr 2009 - 12:00


27 Mar 2009 - 21:41


15 Feb 2009 - 3:47


18 Dec 2008 - 12:35

Komen
Ahli lain tidak buat sebarang komen untuk eskep.

Kawan
Tiada kawan untuk dipaparkan.
Versi Ringkas Masa sekarang: 26th July 2017 - 02:40 AM