IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

4 Mukasurat V  « < 2 3 4  
Reply to this topicStart new topic
> Kursus Asas Pelaburan Bursa Saham ( RM69 ! ), & Tips Saham Kaunter Terpilih KLCI
Moderator2
kiriman Nov 22 2017, 10:18 AM
Kiriman #61


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 716
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



Flying High : My Story From Air Asia To QPR (Tony Fernandes Bio) - RM87



SINOPSIS / DESCRIPTION:



The inspiring story of business hero and Apprentice Asia star Tony Fernandes

As a boy, Tony Fernandes wanted to be a pilot, a footballer or a racing driver. By 2011 he'd gone one better: founding his own airline and his own formula one team, and becoming Chairman of Queens Park Rangers, helping them reach the Premier League again after a 15-year absence from the top flight.

Flying High is the memoir of an exceptional business leader; the man who created Asia's first budget airline, democratizing air travel in Asia and building AirAsia into a multi-billion-dollar company in the process.







Berminat untuk beli ?


KLIK DISINI UNTUK BELI >> http://www.mudah2u.co.vu/2017/11/flying-hi...ir-asia-to.html








TERIMA KASIH


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Jan 10 2018, 10:01 AM
Kiriman #62


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 716
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



Jutawan Dari Rumah (Samad Kinto) - RM30


SINOPSIS / DESCRIPTION:



Siapa pun boleh jadi juatawan asalkan bersedia untuk melaksanakan semua syarat penting menjadi jutawan. Bukan mudah, tetapi tidak mustahil. Begitu juga, menjadi jutawandari rumah memerlukanilmu, cara dan kaedah khusus.
Melalui buku ini, kita boleh mempelajari rahsia penting untuk menjadi jutawan dari rumah yangtelah diamalkan oleh berjuta-juta manusia dari seluruh dunia. Hanya dari rumah sahaja, boleh menjadi jutawan, rahsianya boleh diketahui dari dalam buku ini.



Berminat untuk beli ?

KLIK DISINI UNTUK BELI >> http://www.mudah2u.co.vu/2018/01/jutawan-d...kinto-rm30.html







TERIMA KASIH


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Apr 4 2018, 10:26 AM
Kiriman #63


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 716
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



Buat Duit dengan SMS: Panduan Pemasaran dan Perniagaan - RM40



SINOPSIS / DESCRIPTION:


Buku ini mendedahkan cara untuk memulakan langkah pertama pemasaran SMS anda dengan menerangkan bagaimana SMS boleh meningkatkan teknik pemasaran anda dan jenis-jenis aplikasi yang digunakan untuk promosi. Selain itu, buku ini mendedahkan langkah-langkah terbaik untuk kempen pemasaran perniagaan.

*Terima order seluruh negara, penghantaran melalui pos.





Berminat untuk beli ?

KLIK DISINI UNTUK BELI >> http://www.mudah2u.co.vu/2018/03/buat-duit...-pemasaran.html









TERIMA KASIH

.


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Aug 1 2018, 09:13 AM
Kiriman #64


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 716
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



Cara nak Untung kaw kaw dari Unit Trust mengatasi ASB dan BitCoin !

Assalammualaikum & Salam Sejahtera Sahabat Pelabur...
Bilakah kali terakhir anda menyemak status dan penyata pelaburan unit amanah anda? Bilakah pula kali terakhir anda menghubungi agen pelaburan unit amanah anda dan bertanyakan kepadanya tentang pelaburan anda?
Jika ianya adalah 6 bulan yang lalu..... atau 1 tahun yang lalu.. maka, berkemungkinan besar, wang yang anda laburkan di dalam pelaburan unit amanah itu, tidak bekerja dengan keupayaannya yang maksimun. Sekaligus, memberikan anda kadar pulangan yang "biasa-biasa" sahaja...
Atau silap haribulan.. mungkin rugi pula!

Usah
Bergantung
Kepada
Agen!

Ramai pelabur yang menyerahkan bulat-bulat wang pelaburan mereka kepada agen. Apa dana yang mahu dibeli? Bila masa dana mahu dibeli? Semuanya diserahkan kepada agen.
Tahukah anda?... Kebanyakkan agen unit amanah, tidak begitu peduli tentang pelaburan anda. Satu-satunya perkara yang sangat mereka ambil "peduli".. ialah tentang komisyen mereka!
Tahukah anda?... Seringkali, agen akan menyajikan dana-dana yang tidak “perform” kepada bakal pelabur. Ini disebabkan, sebahagian daripada dana-dana tersebut memberikan komisen yang lebih tinggi berbanding dana-dana lain.
Tahukah anda?... Ramai agen yang hanya bergantung kepada brochure dan publikasi yang dibekalkan oleh syarikat unit trust mereka. Jadi segala keputusan dan pilihan yang diberikan oleh agen kepada anda kadangkala tidak tepat, maklumat yang sudah “expired”, “outdated” dan tidak memuaskan hati bakal pelanggan.
Jadi usah lagi bergantung harap 100% kepada agen anda lagi..

Maksimunkan
Keuntungan
Pelaburan
Unit
Trust
Anda!


Tahukah Anda? Potensi keuntungan melabur di dalam pelaburan unit trust sebenarnya, adalah sangat besar, malah ianya boleh memberikan pulangan keuntungan sehingga 3 KALI GANDA lebih banyak daripada pelaburan di ASB, EPF ataupaun FIXED DEPOSIT.
Perbandingan Pulangan Keuntungan Pelaburan
Nota : Purata pulangan setahun apabila melabur dalam tempoh 10 tahun dalam tiap-tiap jenis pelaburan. Purata pulangan adalah bergantung kepada keadaan pasaran, masa masuk dan keluar daripada pelaburan dan tahap risiko tiap-tiap pelaburan
Terdapat 2 syarat untuk memperolehi keuntungan yang tinggi di dalam pelaburan unit trust. Iaitu..

Melabur di dalam FUND YANG TERBAIK dari segi pulangan
MASA YANG TEPAT untuk membeli atau menjual.

Kaedah memaksimunkan keuntungan ini, saya berikan nama sebagai "Kaedah MTS". Ianya satu kaedah pelaburan yang sedikit unik tetapi terbukti berkesan.

Apa
Itu
Kaedah
MTS?


Kaedah MTS adalah satu kaedah untuk menentukan "FUND YANG TERBAIK" dan juga "MASA YANG TEPAT" untuk melabur di dalam unit trust. Jika anda mampu menguasai 2 syarat ini, insyallah, keuntungan pelaburan anda akan menjadi berlipat kali ganda.


Maklumat lanjut lawati >> http://klfx.blogspot.com/2018/07/cara-nak-...unit-trust.html




TERIMA KASIH


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Sep 26 2018, 10:32 AM
Kiriman #65


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 716
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



D&O broke above the line connecting its recent high at RM0.80 yesterday. With this upside breakout, the stock is likely to go into an upleg. The potential target is RM1.00. This breakout would be invalid if the share price were to brop back below RM0.80.


Chart: D&O's weekly chart as at September 25, 2018_12.30

Recent Quarterly Result

In QE30/6/2018, net profit rose 58% qoq or 119% yoy to RM8.1 million while revenue was unchanged qoq but rose 11% yoy to RM113 million. Pre-tax profit rose 19.5% to RM11.8 million, lifted by a RM2.2 million government grant, a RM3.2 million net gain from the settlement of a civil suit (refer the note below) and RM0.7 million foreign exchange gain (versus RM1.6 million loss in QE31/3/2018), which partially offset by higher inventory write offs and higher R&D expenses (which doubled to RM8.9 million from RM4.4 million).

Note: D&O lost a suit in the Melaka High Court in May 2018. The suit was brought by Geepar Enterprise Sdn Bhd where the judgement awarded was RM18,964,923.38. Subsequently, D&O accepted an offer of a full and final settlement amount of RM10,156,000, including cost, from Geepar Enterprise Sdn Bhd.

Table: D&O's last 8 quarterly results


Graph: D&O's last 14 quarterly results

Valuation

D&O (closed at RM0.84 in the morning session) is now trading at a trailing PER of 31 ttimes (based on last 4 quarters' EPS of 2.65 sen). At this PER, D&O is deemed fully valued.

Conclusion

Based on bullish technical breakout, D&O could be a good trading BUY.


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Dec 5 2018, 11:48 AM
Kiriman #66


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 716
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



Bursa Malaysia dibuka tinggi


KUALA LUMPUR: Bursa Malaysia dibuka tinggi pada Isnin pasca Sidang Kemuncak Kumpulan 20 (G20) dan selepas Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump dan Presiden China Xi Jinping bersetuju menangguhkan tarif baharu, yang telah merangsang pasaran kewangan dan pasaran saham, kata peniaga.

Pada jam 9.11 pagi, petunjuk pasaran FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) naik 10.40 mata kepada 1,690.26 berbanding paras penutup 1,679.86 pada Jumaat.

Indeks itu dibuka tinggi naik 5.88 mata kepada 1,685.74.

Di keseluruhan pasaran, kaunter untung mengatasi kaunter rugi sebanyak 258 berbanding 103, dengan 124 tidak berubah, 1,381 kaunter tidak diniagakan dan 21 yang lain digantung.

Jumlah dagangan berjumlah 233.14 juta unit bernilai RM157.51 juta.

RHB Research Institute berkata kedua-dua China dan AS bersetuju untuk tidak mengenakan tarif tambahan apabila kedua-dua ekonomi besar dunia itu membincangkan rundingan perdagangan baharu dengan sasaran memeterai perjanjian dalam masa 90 hari.

“Kejayaan itu dicapai selepas pertemuan antara Trump dan Xi pada Sidang Kemuncak G20 di Buenos Aires.

“Trump memutuskan untuk tidak mengenakan tarif seterusnya ke atas barangan China bernilai AS$200 bilion dari 10 kepada 25 peratus pada 1 Januari seperti yang diumumkan sebelum ini, manakala Beijing bersetuju untuk membeli sejumlah barangan pertanian, tenaga, perindustrian dan produk-produk lain-lain yang yang tidak ditentukan tetapi dalam jumlah yang sangat besar,” kata agensi penyelidikan itu yang memetik Rumah Putih.

Susulan ini, harga minyak global juga meningkat sebanyak 3.72 peratus kepada AS$61.67 setong.

Dalam kalangan saham wajaran tinggi di Bursa Malaysia , Maybank meningkat enam sen kepada RM9.45, Public Bank dan Tenaga tidak berubah masing-masing pada RM24.92 dan RM14.24, manakala Petronas Chemicals naik tiga sen kepada RM9.23.

Dalam kalangan kaunter cergas, PWorth meningkat setengah sen kepada 4.5 sen, Bumi Armada dan Genting Malaysia kedua-duanya naik satu sen masing-masing kepada 17 sen dan RM2.87, bagaimanapun Hubline tidak berubah pada empat sen.

Dalam kalangan kaunter untung, United Plantations naik 58 sen kepada RM26.68, Malaysian Pacific meningkat 52 sen kepada RM10.52, Hong Leong menambah 28 sen kepada RM20.66 dan KESM Industries menokok 25 sen kepada RM8.28.

Indeks FBM Emas Shariah meningkat 93.55 mata kepada 11,726.99, FBM 70 naik 118.94 mata kepada 13,660.85 dan Indeks FBM Ace menambah 32.23 mata kepada 4,796.66.

Indeks FBM Emas naik 83.21 mata kepada 11,687.55 manakala Indeks FBMT 100 meningkat 78.01 mata kepada 11,558.06.

Mengikut sektor, Indeks Perladangan meningkat 19.76 mata kepada 6,873.03, Indeks Produk dan Perkhidmatan Perindustrian turun 0.62 mata kepada 171.05 dan Indeks Perkhidmatan Kewangan menokok 100.89 mata kepada 17,470.11.

-- BERNAMA


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Jan 9 2019, 11:14 AM
Kiriman #67


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 716
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



Berita baik untuk rakyat Malaysia, kini kita ada satu lagi pilihan bagi perkhidmatan jalur lebar – City Broadband. Ianya ditawarkan oleh anak syarikat Tenaga Nasional Berhad (TNB), iaitu Setia Haruman Technology.

TNB yang sinonim dengan pembekalan tenaga elektrik di Malaysia, telah membeli syarikat Setia Haruman Technology pada tahun lepas dengan harga RM28 juta. Maka bermulalah perjalanan TNB dalam menyediakan perkhidmatan jalur lebar ini pula.
Memperkenalkan Pelan City Broadband

Sumber: City Broadband

Teramatlah murah pelan 50Mbps pada harga RM79 sebulan. Datang dengan data tanpa had pula tu.

Tapi ada caj RM300 pula untuk kontrak 12 bulan. Jika kita buat kira-kira ke atas caj ini, ini bermakna sebulan kita bayar lebih RM25 (RM300 bahagi 12 bulan). Maka jumlah sebenar yang perlu dibayar adalah RM104 sebulan untuk tahun pertama. Tahun kedua baru RM79 sebulan berjalan.
Saham TNB Akan Naik?

Sumber: Bursa Marketplace

Produk baru dan perkhidmatan baru bakal mendatangkan punca pendapatan yang baru. Ada pendapatan baru, ada pula keuntungan baru.

Adakah kita bakal menyaksikan kenaikan saham TNB lepas ni?
TM Sudah Jatuh Ditimpa Tangga?

Sebelum ini pun, kita sudah membincangkan perihal Telekom Malaysia ™ dalam artikel Bertabahlah Wahai Pemegang-Pemegang Saham Telekom Malaysia Berhad ™.

TM dan syarikat-syarikat lain yang menawarkan perkhihdmatan jalur lebar, diminta menurunkan harga masing-masing. Ini kerana pihak kerajaan melihat bahawa harga yang ditawarkan adalah tidak kompetitif jika dibandingkan dengan negara-negara serantau yang lain.

Disebabkan permintaan menurun akibat daripada persaingan hebat, kini keuntungan juga menurun kerana terpaksa menurunkan harga.

Kesannya? Harga saham pun jatuh teruk.

Sumber: Bursa Marketplace

Kalau setahun yang lalu, saham TM berharga RM6 seunit, kini hanya RM2 lebih sahaja. Jatuh sebanyak 60% dalam masa setahun.

Yang lagi kesian, disebabkan harga saham yang jatuh banyak, TM tidak lagi disenaraikan dalam senarai elit FBMKLCI. Mereka bukan lagi berada dalam Top 30 syarikat yang hebat dalam Malaysia.


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Apr 10 2019, 02:13 PM
Kiriman #68


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 716
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



IPO 2019 Nampaknya Meriah

Ada yang tak tahu apa maksud IPO ni? Ianya merupakan terbitan syer yang baru diwujudkan oleh sesebuah syarikat untuk dijual kepada pelabur awam pada harga tawaran yang dipersetujui. Maknanya sebelum saham sesuatu syarikat boleh dibeli di pasaran saham, kena melalui proses IPO terlebih dahulu.

Dan setakat tahun 2019 ni, dah dua IPO baru disenaraikan:

DPI Holdings Berhad
Gagasan Nadi Cergas

IPO yang bakal disenaraikan pada tahun 2019 adalah:

QSR Brands
Body Shop
MR DIY
Nasi Kandar Pelita

Kesemuanya merupakan nama-nama popular, yang kita memang kenal. Betul ke orang kata beli IPO ni konfem untung?

BACA SINI ->> http://www..KLFX.blogspot.com




.


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman May 1 2019, 11:11 AM
Kiriman #69


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 716
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



Minggu ini akan menjadi di antara yang paling sibuk kepada pelabur dan pedagang global memandangkan dua bank pusat utama akan mengumumkan dasar monetari terkini termasuk pengumuman data Non-Farm Payroll (NFP) pada hari Jumaat.

Bukan itu sahaja, rundingan perdagangan di antara Amerika Syarikat dan China juga akan berlangsung sekali lagi, walaupun ia telah berlanjutan sejak tahun lalu.

Federal Reserve (The Fed) dan Bank of England (BoE) dijangka akan mengekalkan kadar faedah walaupun momentum ekonomi semakin perlahan sejak awal tahun 2019. Di antara yang akan menjadi perhatian adalah perkembangan pasaran Jepun semasa berlangsungnya cuti umum selama 10 hari.

Berikut adalah lima tema utama yang bakal mewarnai pergerakan pasaran pada minggu ini.


1. Penetapan Dasar Monetari Federal Reserve


The Fed akan mengumumkan dasar monetari terkini selepas bermesyuarat pada hari Khamis (2 Mei 2019) pada pukul 2 pagi waktu Malaysia. Bank pusat ini beralih sepenuhnya kepada nada yang lebih dovish dalam panduan yang mereka berikan kepada pasaran pada mesyuarat bulan Mac yang lalu. Ia memberi isyarat untuk tidak akan menaikkan kadar faedah pada tahun ini. Mereka juga mengumumkan penamatan lebih awal program pengurangan penyata imbangan bank pusat pada bulan September.

Sejak mesyuarat yang lalu, ada di kalangan pemerhati pasaran yang melihat potensi penurunan kadar faedah Fed Fund Rate.

Tiada laporan ramalan ekonomi terkini dalam mesyuarat bank pusat kali ini dan tumpuan akan terarah kepada pendapat terkini ahli-ahli Fed tentang prestasi ekonomi semasa.

Data pertumbuhan ekonomi yang memberangsangkan oleh China, Amerika Syarikat dan juga penangguhan Brexit memberi sedikit kelegaan kepada pasaran global, tetapi Eropah pula sedang mencatatkan pertumbuhan yang semakin perlahan.


2. Perkembangan Rundingan Kerajaan dan Pembangkang UK


Pasaran UK masih berada di dalam ketidaktentuan khususnya mata wang Sterling walaupun Brexit telah ditangguhkan ke bulan Oktober. Tumpuan pada minggu ini akan terarah kepada retorik politik di UK dan perkembangan terbaru rundingan di antara kerajaan dan Parti Buruh pimpinan Jeremy Corbyn.

Berita terbaru yang diterima mengatakan Perdana Menteri Theresa May akan mengusulkan undian perjanjian Brexit seawal minggu ini. Namun, ia hanyalah spekulasi dan May dijangka tidak akan merisikokan undian itu di Parlimen dalam masa terdekat, memandangkan Oktober masih berbaki beberapa bulan.


3. Penetapan Dasar Monetari Bank of England


Bank of England (BoE) akan mengumumkan dasar monetari terkini pada hari Khamis (2 Mei 2019) pada jam 7 petang waktu Malaysia. Tumpuan kali ini akan diberikan kepada panduan yang diberikan oleh Gabenor Mark Carney selepas pengumuman dasar.

Bank pusat ini sepatutnya berada dalam fasa pengetatan kadar faedah jika bukan disebabkan isu Brexit. Persoalan sekarang, adakah penangguhan Brexit dari bulan April ke Oktober memberikan lebih kepastian dan meningkatkan peluang kenaikan kadar faedah?

Walaubagaimanapun, BoE dijangka akan terus mengekalkan kadar faedah pada paras 0.75%, tetapi isi kandungan minit mesyuarat dan laporan inflasi akan turut menjadi perhatian untuk mendapatkan pendirian sebenar bank pusat terhadap hala tuju dasar di masa hadapan.


4. Data Ekonomi Penting Amerika Syarikat, Non-Farm Payroll (NFP)


Wall Street akan memberikan perhatian kepada data NFP bulan ini, selepas laporan pekerjaan bulan Mac yang begitu memberangsangkan dan prestasi pertumbuhan ekonomi yang positif. Pakar ekonomi berpendapat pasaran ketika ini dijangka begitu sensitif kepada data ekonomi. Pasaran akan fokus kepada data kali ini sama ada momentum laporan bulan Mac berterusan ke bulan April.

Fokus utama pada minggu ini sudah tentu kepada data pekerjaan NFP, lebih-lebih lagi data sebelum ini mencatat bacaan yang jauh lebih besar berbanding bulan Februari. Amerika Syarikat mencatat tambahan sebanyak 196,000 pekerjaan pada bulan Mac berbanding 20,000 pada bulan sebelum itu.

Data ini akan dikeluarkan pada hari Jumaat (3 Mei 2019) pada pukul 8.30 malam. Di antara yang menjadi perhatian pasaran juga adalah beberapa data ekonomi lain seperti, data kadar pengangguran, purata pendapatan per jam dan juga indeks aktiviti ekonomi ISM Non-Manufacturing PMI yang mewakili sebahagian besar ekonomi Amerika Syarikat.


5. Cuti Panjang Pasaran Jepun


Jepun sudah memulakan cuti panjangnya selama 10 hari sejak Sabtu (27 April 2019), bagi menyambut peralihan takhta Maharaja Jepun kepada Putera Mahkota Naruhito pada Selasa (30 April 2019) dan Rabu (1 Mei 2019).

Ini bermaksud sektor perbankan dan pasaran kewangan Jepun terpaksa ditutup selama enam sesi dagangan berturut-turut menjadikan ia penutupan paling panjang sejak Perang Dunia Kedua.

Agensi Perkhidmatan kewangan Jepun telah menggesa pedagang matawang untuk menguruskan posisi mereka secara berhemah sebelum cuti bermula. Agensi tersebut juga telah mengambil langkah berjaga-jaga dan terus memerhatikan pergerakan pasaran bagi mengesan aktiviti ‘manipulasi pasaran’ sepanjang cuti umum berlangsung.










more... http://KLFX.blogspot.com













.




--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman May 22 2019, 09:31 AM
Kiriman #70


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 716
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



Tips Saham


Date Name Last$ Latest$ Target$ Diff$ Diff% Call News
05/21 GBGAQRS 1.34 1.24 1.72 +0.38 +28.36% Buy Gabungan Aqrs Berhad - Blip In Earnings


LAGI TIPS SAHAM >> https://klfx.blogspot.com



.


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Jul 3 2019, 11:25 AM
Kiriman #71


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 716
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



BUY IJM (2.46) target (2.96)

News: Construction - Contract Awards for 2Q19


Dapatkan Tips Saham disini ->> www.KLFX.blogspot.com


.


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Jul 24 2019, 03:02 PM
Kiriman #72


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 716
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



Apa Itu Pecahan Saham Atau Share Split? Ketahui Juga Dua Kelebihannya


Pernah tak anda mengalami situasi di mana saham yang dibeli berubah harga menjadi lebih rendah tetapi jumlah saham anda bertambah? Ini adalah disebabkan tindakan korporat yang dilaksanakan oleh syarikat tersebut, oleh itu jangan panik. Ianya dikenali sebagai pecahan saham atau share split.

Secara ringkasnya, pecahan saham seumpama anda mempunyai sekeping RM100. Kemudian, syarikat ingin menukarkan duit itu menjadi 2 keping RM50. Nilainya tetap sama iaitu RM100.

Pecahan saham merupakan satu tindakan korporat yang akan menambahkan jumlah unit saham, seterusnya menurunkan harga saham tersebut. Jadi, modal pasaran syarikat itu tetap tidak berubah. Untuk pecahan saham setiap 1-unit menjadi 2-unit, pelabur akan mendapat 1-unit tambahan untuk setiap 1-unit saham yang kita pegang, tetapi harga saham tersebut akan kurang separuh.

Untuk mendapatkan gambaran yang lebih jelas, kita kaji tindakan korporat yang dilaksanakan oleh JHM Consolidation Berhad. Pada asalnya, saham ini didagangkan pada harga RM3.00 dan mempunyai 250 juta saham keseluruhan di mana jumlah modal pasarannya bersamaan RM750 juta.

JHM telah melaksanakan pecahan saham di mana setiap 1-unit menjadi 2-unit. Sekiranya pelabur memiliki 10,000-unit saham, beliau akan menerima 10,000-unit lagi saham tambahan (20,000-unit keseluruhan), tetapi harga diturunkan 50% daripada RM3.00 menjadi RM1.50. Anda akan lihat modal pasaran tidak berubah tetapi jumlah unit saham keseluruhan akan meningkat kepada 500 juta saham dan harga saham turun 50% menjadi RM1.50.

Cara paling mudah untuk mengira harga baru saham selepas pecahan saham adalah dengan membahagikan harga saham sebelumnya dengan nisbah pecahan saham tersebut. Dalam scenario JHM ianya bersamaan RM3.00 / (2/1) = RM1.50.

Jadi apa kelebihan melakukan pecahan saham jika tidak mengubah nilai modal pasaran syarikat? Dua kelebihan mengapa syarikat melaksanakan pecahan saham:
1. Psikologi

Apabila harga saham kian meningkat tinggi, pelabur mula merasakan harga terlalu tinggi untuk dibeli dan pelabur kecil-kecilan mungkin tidak mampu membeli. Dengan tindakan korporat ini, ia akan menurunkan harga ke paras yang lebih menarik.

Walaupun nilainya tidak berubah, tetapi harga saham yang rendah akan menarik perhatian pelabur. Ia juga membuat pelabur merasakan mereka memiliki lebih banyak saham untuk didagangkan.
2. Liquidity

Apabila jumlah saham bertambah dan harga berkurang, ini akan meningkatkan volume pembeli dan penjual serta menurunkan bidaan minimum saham tersebut. Sebagai contoh, saham NESTLE di mana harga mencecah ratusan ringgit, volume pembeli dan penjual amat kecil dan bidaan minimumnya adalah 10 sen berbanding saham bawah RM1.00 di mana bidaan minimumnya adalah 0.5 sen dan volume pembeli dan penjual juga lebih banyak.

Ada yang mengatakan bahawa tindakan korporat ini merupakan satu petunjuk yang baik. Ini kerana harga saham syarikat tersebut meningkat tinggi dan berada dalam prestasi yang baik. Tapi kena ingat, ianya tidak mengubah nilai sebenar saham tersebut.


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Aug 21 2019, 11:24 AM
Kiriman #73


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 716
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



Apa Itu i-Invest?

1. Ia adalah salah satu aplikasi untuk memudahkan para pencarum KWSP untuk melabur sebahagian lebihan akaun 1 ke dalam unit saham amanah (unit trust) secara Do-It-Yourself (DIY)

2. Sebanyak 30% lebihan simpanan asas (basic saving) akaun 1 dalam satu masa

3. Jumlah simpanan asas berbeza ikut umur. Boleh google dan muat turun jadual simpanan asas

4. Pencarum boleh melabur secara langsung tanpa pengantara Unit Trust Consultant (UTC)

5. Caj yang dikenakan maksima 0.5% berbanding 3.0% sekiranya menggunakan khidmat pengantara
Siapa Yang Sesuai Guna i-Invest?

1. Pencarum KWSP yang mempunyai lebihan di dalam akaun 1

2. Pencarum yang mempunyai pengetahuan dan kemahiran dalam memilih dana-dana unit amanah

3. Pencarum yang tahu menganalisis prestasi-prestasi dana unit amanah

Ini sesuatu yang sangat bagus. Pencarum yang mahir boleh mengurangkan kos pelaburan dengan buat secara DIY. Yelah, kalau dah sendiri mahir buat apa guna khidmat orang tengah pula kan?
Tapi Bagaimana Dengan Mereka Yang Kurang Kemahiran?

1. Sebaiknya menggunakan khidmat UTC atau pun Licensed Financial Planner

2. Memang kos menggunakan khidmat mereka lebih mahal (3.0%) tetapi ia lebih murah berbanding kos tersilap memilih dana

3. Malah sekiranya menggunakan khidmat Licensed Financial Planner, pencarum boleh melabur juga ke dalam instrument pelaburan yang lain (tak terhad) kepada unit amanah saja


Kelas Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69 shj? >> http://www.KLFX.blogspot.com
Kursus FCPO & Pelaburan EMAS (GOLD Trasing)- RM69 Sahaja ? >> http://www.KLFX.blogspot.My



.


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Sep 11 2019, 01:38 PM
Kiriman #74


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 716
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



Apa itu warrant? Ada beza tak warrant WA , WB , WC dan CA ?


Warrant adalah antara istilah dalam saham yang pelabur-pelabur akan selalu jumpa. Lebih-lebih lagi untuk yang masih baru, istilah ini pastinya menimbulkan banyak tanda tanya dan jika maklumat dicari di enjin carian seperti Google, kadang-kadang lebih menambah kekeliruan.

Kalau kita buka platform, pasti akan terjumpa kaunter-kaunter yang belakang nama kaunter tersebut itu ada huruf seperti berikut :
📈WA 📊WB 📉WC📊WD📈WE
📉CA 📈CB 📊CE 📉CD
📊WR 📈HB


Definisi Warrant

Ia adalah sijil kebenaran yang membenarkan seseorang itu untuk membeli saham sesebuah syarikat pada harga diskaun dalam tempoh yang ditetapkan. Namun begitu pemilik warrant bukan pemegang saham kerana saham sebenar belum dimiliki lagi.

Dalam erti kata lain pemegang warrant tidak layak terima sebarang DIVIDEN, BONUS yang syarikat akan berikan dan yang paling penting tidak layak mengundi bagi sesi mesyuarat agung tahunan syarikat tersebut.

Jika belum belajar berkaitan saham sebenar atau saham induk, tuan-tuan dan puan-puan boleh baca apa itu saham di link ini.
Jenis-jenis warrant

➡️WA, WB, WC, WD, WE⬅️
Ia dipanggil WARRANT. Warrant ini dikeluarkan oleh syarikat tersebut dan minima memegang warrant ini adalah 5 tahun malahan ia boleh ditukar ke MOTHER SHARE dan pergerakan turun naik harga berdasarkan MOTHER SHARE.
.
➡️CA, CB, CE, CD⬅️
Ia dipanggil CALL WARRANT. Dikeluarkan oleh BANK atau PIHAK KETIGA bukannya syarikat tersebut. Berstatus TIDAK SYARIAH

Antara contoh BANK atau PIHAK KETIGA tersebut adalah Macquarie.

Minima perlu pegang warrant ini adalah 6 bulan dan maksima 1 tahun selain itu ia tidak boleh tukar kepada MOTHER SHARE. Pergerakan turun naik harga berdasarkan indicator sahaja tidak mempengaruhi pergerakan MOTHER SHARE.
.
➡️WR⬅️
Borang untuk dapatkan warrant.
.
➡️H⬅️
Ia dikenali sebagai Hedging dan ia adalah Put Warrant yang dikeluarkan oleh Third-party bukannya BANK atau SYARIKAT dengan bertujuan mengimbangi kerugian dan pergerakannya berlawanan dengan MOTHER SHARE. Berstatus TIDAK SYARIAH
Kesimpulan

Ringkasnya, warrant adalah sejenis instrumen dalam saham yang juga dibenarkan untuk diniagakan atau dijual beli. Mempelajari selok belok berkaitannya adalah penting untuk memaksimakan keuntungan kita dalam pasaran saham Bursa Malaysia.

Untuk topik selanjutnya kita akan kupas kelebihan beli warrant dan kenapa syarikat/bank serta third party ingin mengeluarkan warrant.
Kita juga akan mengajar cara-cara hendak mengira premium, apa itu exercise price, gearing ratio yang ramai lagi masih tak faham.
Bacaan lanjut

Dalam siri warrant kita sudah hasilkan beberapa artikel lain dalam usaha untuk menjelaskan kekeliruan ramai orang dalam pengiraan ataupun risiko yang terlibat dalam jual beli warrant.



...KURSUS SAHAM & WARRANT >> http://www.KLFX.blogspot.com




.


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post

4 Mukasurat V  « < 2 3 4
Reply to this topicStart new topic
1 pengguna membaca topik ini (1 Tetamu dan 0 Pengguna tidak dikenali)
0 Ahli:

 



Versi Ringkas Masa sekarang: 16th September 2019 - 06:44 PM