IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

 
Reply to this topicStart new topic
> Jangan Ketuk Bila Nak Keluar!, bahaya
♦محمد أفيق♦
kiriman Feb 11 2009, 09:50 PM
Kiriman #1


Timbalan Pengurus
*****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 2,582
Sertai: 28-November 08
Daripada: FKEKK
No. Ahli: 373



Kalau kita ke stesen minyak, selalunya ada tanda arahan yang mengingatkan kita agar jangan menggunakan handphone, matikan enjin kereta dan jangan merokok kerana benda-benda ini amat bahaya... .

Ada satu lagi perkara yang tidak diberikan amaran / larangan langsung sedangkan ianya tidak kurang mendatangkan bahaya. Selalunya apabila kita memasukkan nozel ke dalam muncung tangki kereta, kita akan menunggu sehingga habis minyak yang kita beli. Kebiasaannya juga apabila nozel hendak dikeluarkan, kita mengetuknya pada muncung tangki supaya titisan-titisan terakhir petrol masuk ke dalam tangki dan tidak tertumpah.

Tapi awas . Ambil perhatian bahawa nozel tersebut adalah besi, muncung tangki juga diperbuat dari besi. Sekiranya terdapat karat pada nozel dan muncung tangki pula bergerigi, kemungkinan bila kita mengetuknya api akan menyala ('spark').

Janganlah disebabkan tidak mahu rugi setitik dua petrol, kebakaran pula yang terjadi .

Dinasihatkan: Jangan ketuk , tapi biarkan nozel tu lama sedikit untuk memastikan minyak telah berhenti mengalir

from email
Go to the top of the page
 
+Quote Post
B@zSh™
kiriman Mar 19 2009, 05:46 PM
Kiriman #2


Eksekutif Senior
****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 1,830
Sertai: 19-September 08
Daripada: New Castle
No. Ahli: 54



Huhu....aku pun selalu jugak ketuk2 ni
Bahaya ni...lain kali dah x buat dah


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
♦محمد أفيق♦
kiriman Mar 19 2009, 06:00 PM
Kiriman #3


Timbalan Pengurus
*****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 2,582
Sertai: 28-November 08
Daripada: FKEKK
No. Ahli: 373



QUOTE (B@zSh @ Mar 19 2009, 05:46 PM) *
Huhu....aku pun selalu jugak ketuk2 ni
Bahaya ni...lain kali dah x buat dah

mmg selalu buat pon..walaupon dah baca artikel ni..tgn ni mesti nak ketuk..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
eskep
kiriman Mar 20 2009, 10:20 AM
Kiriman #4


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 439
Sertai: 18-November 08
Daripada: Petaling Jaya, Selangor
No. Ahli: 269



utk mengelakkan saki baki minyak yg ada dalam nozel tu tertitik ke keta/moto, condongkan/sengetkan nozel supaya saki baki minyak tu mengalir masuk semula. pastu bolehlah letak nozel tu sambil tersenyum. biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
B@zSh™
kiriman Mar 21 2009, 09:25 AM
Kiriman #5


Eksekutif Senior
****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 1,830
Sertai: 19-September 08
Daripada: New Castle
No. Ahli: 54



Walaupun hanya beberapa titik
Tp terasa sayang giles tongue.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
uncang hitam mod...
kiriman Mar 24 2009, 05:14 PM
Kiriman #6


Percubaan


Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 5
Sertai: 16-March 09
No. Ahli: 784



akue xsuke ketuk2... takot meletop... tapi aku buat cengini...
saluran yg menghubungkan nozel ngn kiosk tu selalunya terjuntai melengkung kebawah...
try korang angkat tinggi sikit, kompom ada saki baki yg mengalir masuk...
aku perasan ada sorang uncle chainese wat cm tu, aku pon folo la... kiki

p/s : cubalah kalau xsegan silu... akikiki
Go to the top of the page
 
+Quote Post
♦محمد أفيق♦
kiriman Mar 24 2009, 06:49 PM
Kiriman #7


Timbalan Pengurus
*****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 2,582
Sertai: 28-November 08
Daripada: FKEKK
No. Ahli: 373



QUOTE (uncang hitam modern @ Mar 24 2009, 05:14 PM) *
akue xsuke ketuk2... takot meletop... tapi aku buat cengini...
saluran yg menghubungkan nozel ngn kiosk tu selalunya terjuntai melengkung kebawah...
try korang angkat tinggi sikit, kompom ada saki baki yg mengalir masuk...
aku perasan ada sorang uncle chainese wat cm tu, aku pon folo la... kiki

p/s : cubalah kalau xsegan silu... akikiki

ok jugak tu..aku plak..kalau tank belah kiri..aku amik pam belah kanan..biar tegang sikit...
walaupon setitik..ttp berharga...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
B@zSh™
kiriman Mar 24 2009, 11:25 PM
Kiriman #8


Eksekutif Senior
****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 1,830
Sertai: 19-September 08
Daripada: New Castle
No. Ahli: 54



Ditengah2 kegawatan ekonomi ni
Memang benda yang kecik ni pun bernilai smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
eskep
kiriman Mar 25 2009, 10:25 AM
Kiriman #9


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 439
Sertai: 18-November 08
Daripada: Petaling Jaya, Selangor
No. Ahli: 269



QUOTE (cisqo87 @ Mar 24 2009, 06:49 PM) *
ok jugak tu..aku plak..kalau tank belah kiri..aku amik pam belah kanan..biar tegang sikit...
walaupon setitik..ttp berharga...

wow, tips bagus ni. thumbup.gif
nak praktikkan jugak la. biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rizputra7
kiriman Mar 25 2009, 12:15 PM
Kiriman #10


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 316
Sertai: 22-September 08
Daripada: PERAK
No. Ahli: 80



fuh...nasib baik kereta ngan motor aku tak meletup.... cv.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aEiN
kiriman Apr 16 2009, 12:25 PM
Kiriman #11


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 166
Sertai: 27-March 09
Daripada: aRau PerLis,,,
No. Ahli: 816



nasib baik xde mto ngn kete,,,

pkai basikal jer,,

xmeletop kan,,,

rolleye0012.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iwan
kiriman Sep 23 2009, 07:25 PM
Kiriman #12


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 39
Sertai: 25-August 09
No. Ahli: 1,817



em....x terfikir plak aku sblm ni pasal ni...
kalo d fikirkan la,memang la kan,mane tau silap hari bulan kite ketuk2 keluar api,leh mmpus...
bgos info ko..aku pun same je mcm manusia lain,selalu ketuk untuk bagi mnyak tu keluar hbis wlaupun setitik...
satu lagi yg pasal tank sbelah kiri dan amik pam sbelah knan tu pun ok gk...sbb untuk bagi kan kiosk tu tegang darpd terjuntai kan...
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 pengguna membaca topik ini (1 Tetamu dan 0 Pengguna tidak dikenali)
0 Ahli:

 



Versi Ringkas Masa sekarang: 20th August 2019 - 06:27 PM