IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

 
Reply to this topicStart new topic
> mmg buat semak..
bodoh jer aku ni...
kiriman Jul 15 2009, 12:58 PM
Kiriman #1


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 18
Sertai: 14-July 09
No. Ahli: 1,638



pergi cabut gearbox potong flywhell @ tebuk lubang.. jangan nak buat dua2 sekali nanti enjin tak stabil.. (nie untuk kereta manual) auto takde

nak ringan motor(cabut housing clutch potong gear yang belakang) jgn byk sgt nanti cepat tangkap housing tue..

nak dapat top.. tukar gearbox 3 4(untuk ex5 @ motor yang ade 4 gear jer) pastu potong gear yang dekat sebelah dekat spocket nye(kalau byk duit potong 2 2 sekali)

nak motor kriss bawa sedap(buat wiring baru) gune ex5 nye cdi...

nak thn lama lepas overhaul bagi kaki rembat nie.. suruh welding dekat crankshaft nye bearing tue..

Go to the top of the page
 
+Quote Post
ganazz
kiriman Jul 15 2009, 03:51 PM
Kiriman #2


Pengurus Junior
******

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 4,142
Sertai: 12-November 08
Daripada: aku worang K.L (kg limbong daa)
No. Ahli: 223



aha... ko terer pakai enjin rupanya....

crankshaft moto keris cepat jahanan per sal ek? lagi satu kalo minyak selinder naik ikut valve, hang punya cadangan repair camner?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
eskep
kiriman Jul 15 2009, 09:17 PM
Kiriman #3


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 439
Sertai: 18-November 08
Daripada: Petaling Jaya, Selangor
No. Ahli: 269



Wah, banyak pengalaman ko tentang moto ye. Keje mekanik ke?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bodoh jer aku ni...
kiriman Jul 15 2009, 09:36 PM
Kiriman #4


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 18
Sertai: 14-July 09
No. Ahli: 1,638



takla.. tak pandai pun.. aku nie bodoh jer.. yang pandai buku dengan mechanic yang pro2 jer.. aku ikut jer...
nak bawa sedap jer moto.. so terpaksa ikut yang mana baik..

cepat jahanam..?? main willy ker bang..bkan crankshaft la.. rod la.. masa pasang crankshaft tak center mmg cepat jahanam rod.. kalau piston ring longgar mmg cepat jahanam rod.. setahu aku kriss nye rod mmg tahan.. kalau gearbox neutral die cepat longgar tue mmg biasa ar tue bukan luar biasa..pastikan masa pasang jangan ketuk rod tue..nanti bengkok la.. kalau crankshaft dah tak balance pun cepat jahanam rod.. beli la yang mahal sikit dalam 70lebih nye harga rod.. mmg tahan.. kalau yang 40lebih tue mmg problem..pasal tak jaga minyak hitam pun jahanam gak.. pastu kalau boleh masa overhaul dengan rebow blok.. rebow bg ketat sikit

kalau minyak hitam naik kat valve buka head.. tukar valve seal.. masa pasang valve seal tue ubuh minyak.. kire top overhaul jer.. tue la cadangan aku ..saving duit lagipun...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ganazz
kiriman Jul 15 2009, 10:46 PM
Kiriman #5


Pengurus Junior
******

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 4,142
Sertai: 12-November 08
Daripada: aku worang K.L (kg limbong daa)
No. Ahli: 223



spare pat kat tempat aku ni masalah sket, banyak chap siam. Yg molek pun takat taiwan je...real ori kedai malas nak jual, lambat masuk $$$. Ko cakap pasal valve seal, baru teringat. Kenapa la buduhnya aku tak tukar skali bende cam gini..... doh.gif

lagi mau tanya, kalo tiba2 pikap power tiba2 je drop kemudian ada bunyi knockin yg agak jelas, aper yang nak rosak? Jarak valve yg paling o.k untuk diset agaknya cam mana?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bodoh jer aku ni...
kiriman Jul 16 2009, 11:06 AM
Kiriman #6


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 18
Sertai: 14-July 09
No. Ahli: 1,638



oo mcm tue ker.. ko duk mana.. kalau cap siam mmg mcm tue.. biasa ar tue.. kalau mende kecik2 mmg biasa lupe.. tp kadang2 bagus gak lupe sbb kite takkan abaikan enjin kite.. kalau tak duk hentam pakai ajer..

itu mmg valve... sbb yang bunyi nie selalu valve.. tapi kalau tgh bawa laju then mati kejap pastu idup balik motor tue.. terus jalan ok itu piston jem.. kire jem panas.. tapi boleh pakai lagi.. kalau yang bunyi knockin nie untuk valve & piston.. tapi try check valve dulu..

kalau valve tak longgar itu piston lar.. kalau timing chain tak bunyi knocking.. jarak valve..?? bergantung pada orang yang buat lar.. kalau mcm aku aku tak suke bunyi bising & sedap bawa.. mula2 setting valve ekzos dulu agak2 tak longgar & tak ketat sgt.. then tutup penutup die.. pastu buka penutup dekat valve intake baru adjust kat situ.. kalau minyak kurang buka sikit. kalau lebih kunci sikit.. kalau nak adjust pakai filler gauge(perlu ker untuk motor nie) hehe kalau nak race leh la kot..

Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 pengguna membaca topik ini (1 Tetamu dan 0 Pengguna tidak dikenali)
0 Ahli:

 



Versi Ringkas Masa sekarang: 20th August 2019 - 06:09 PM