IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

> mmg buat semak..
bodoh jer aku ni...
kiriman Jul 15 2009, 12:58 PM
Kiriman #1


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 18
Sertai: 14-July 09
No. Ahli: 1,638



pergi cabut gearbox potong flywhell @ tebuk lubang.. jangan nak buat dua2 sekali nanti enjin tak stabil.. (nie untuk kereta manual) auto takde

nak ringan motor(cabut housing clutch potong gear yang belakang) jgn byk sgt nanti cepat tangkap housing tue..

nak dapat top.. tukar gearbox 3 4(untuk ex5 @ motor yang ade 4 gear jer) pastu potong gear yang dekat sebelah dekat spocket nye(kalau byk duit potong 2 2 sekali)

nak motor kriss bawa sedap(buat wiring baru) gune ex5 nye cdi...

nak thn lama lepas overhaul bagi kaki rembat nie.. suruh welding dekat crankshaft nye bearing tue..

Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
Start new topic
Susulan
bodoh jer aku ni...
kiriman Jul 16 2009, 11:06 AM
Kiriman #2


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 18
Sertai: 14-July 09
No. Ahli: 1,638



oo mcm tue ker.. ko duk mana.. kalau cap siam mmg mcm tue.. biasa ar tue.. kalau mende kecik2 mmg biasa lupe.. tp kadang2 bagus gak lupe sbb kite takkan abaikan enjin kite.. kalau tak duk hentam pakai ajer..

itu mmg valve... sbb yang bunyi nie selalu valve.. tapi kalau tgh bawa laju then mati kejap pastu idup balik motor tue.. terus jalan ok itu piston jem.. kire jem panas.. tapi boleh pakai lagi.. kalau yang bunyi knockin nie untuk valve & piston.. tapi try check valve dulu..

kalau valve tak longgar itu piston lar.. kalau timing chain tak bunyi knocking.. jarak valve..?? bergantung pada orang yang buat lar.. kalau mcm aku aku tak suke bunyi bising & sedap bawa.. mula2 setting valve ekzos dulu agak2 tak longgar & tak ketat sgt.. then tutup penutup die.. pastu buka penutup dekat valve intake baru adjust kat situ.. kalau minyak kurang buka sikit. kalau lebih kunci sikit.. kalau nak adjust pakai filler gauge(perlu ker untuk motor nie) hehe kalau nak race leh la kot..

Go to the top of the page
 
+Quote Post

Kirim dalam topik ini


Reply to this topicStart new topic
1 pengguna membaca topik ini (1 Tetamu dan 0 Pengguna tidak dikenali)
0 Ahli:

 



Versi Ringkas Masa sekarang: 19th September 2019 - 06:24 AM