IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

2 Mukasurat V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Tips Untuk Menjimatkan petrol Anda
hexagold
kiriman Sep 20 2008, 12:28 AM
Kiriman #1


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 48
Sertai: 20-September 08
No. Ahli: 65



Assalammualaikum,

Hari ini saya akan berkongsi dengan anda bagaimana untuk menjimatkan petrol anda selain dari membeli device atau bahan adetif.

1) Yang paling penting sekali adalah servis kereta anda mengikut jadual. Saya pernah terlupa nak servis, kereta anda 'makan minyak' macam minum air, sekejap aje dah nak kena isi.

2) Pastikan tekanan tayar anda sesuai dengan bebanan, kalau lebih muatan, isi angin lebih sikit.

3) Keluarkan barang-barang yang tak perlu dari bonet kereta anda.

4)Memandu secara sistematik dan teratur. anda patut tahu bila untuk membrek, bila untuk membelok dan sebagainya.

5) Isi minyak di waktu malam atau awal pagi.

6) Beli minyak pada stesyen minyak yang ramai orang.

Itu sahaja tip untuk menjimatkan petrol buat kali ini. Jika ada yang nak tambah tu, dipersilakan.


--------------------
Blog Rasmi saya-klik sini[/size]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exinco
kiriman Sep 20 2008, 04:07 AM
Kiriman #2


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 44
Sertai: 8-September 08
No. Ahli: 11



hi,
aku baru je lihat produk edimyium, ada jual penjimat minyak, main lekat2 je.

tips ke 6 tu apa kaitan?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hexagold
kiriman Sep 20 2008, 11:37 AM
Kiriman #3


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 48
Sertai: 20-September 08
No. Ahli: 65



QUOTE (exinco @ Sep 20 2008, 04:07 AM) *
hi,
aku baru je lihat produk edimyium, ada jual penjimat minyak, main lekat2 je.

tips ke 6 tu apa kaitan?


Ok, Kalau kita beli minyak yang kurang orang, minyak tu tersimpan lama di dalam tangki, semakin lama minyak tu tersimpan, semakin rendah kualitinya.Jika kita membeli petrol di tempat yang ramai orang, minyak tu sering berganti dan tidak tersimpan lama di dalam tangki. Dari segi teorinyanya , saya kurang arif la, tapi saya pernah baca artikel mengenainya. Tapi kat KL ni stesyen minyak sentiasa penuh ya tak? cuma di kampung-kampung aje la yang ada stesyen minyak yang tak ramai orang.

produk edimyium tu ok ke? member aku cakap Microcompressor lagi ok. Dia dah pakai, dari Kl ke kelantan pakai waja full tank pegi balik.


--------------------
Blog Rasmi saya-klik sini[/size]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Geekspro
kiriman Sep 20 2008, 12:52 PM
Kiriman #4


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 55
Sertai: 20-September 08
Daripada: Bangi
No. Ahli: 67



Aku ada terbaca yg salah satu cara nka jimatkan petrol ialah dengan memasukkan ubat gegat ke dalam tangki minyak selepas mengisi minyak full tank...aku tak berani lagi nak test...kena cari moto buruk dulu baru berani skit nak buat..


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
wanmus
kiriman Sep 20 2008, 03:44 PM
Kiriman #5


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 394
Sertai: 8-September 08
Daripada: Johor dan terengganu
No. Ahli: 16



QUOTE (Geekspro @ Sep 20 2008, 12:52 PM) *
Aku ada terbaca yg salah satu cara nka jimatkan petrol ialah dengan memasukkan ubat gegat ke dalam tangki minyak selepas mengisi minyak full tank...aku tak berani lagi nak test...kena cari moto buruk dulu baru berani skit nak buat..


aku pun pernah dengar..tapi x pernah tengok lagi n x pernah cuba lgi..heheh.subalah kot2 kita boleh kongsi kat sini..tapi member aku cakap pakai magnet MagSaver pun dia boleh jimat lebih kurang 30% minyak dari penggunaan biasa..tapi memang imatlah dia kata dari biasa..nak pasang pun mudah just letakkan magnet khas tu kat wayar minyak sebelum masuk ke enjin..


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abdfatah
kiriman Sep 20 2008, 03:52 PM
Kiriman #6


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 67
Sertai: 20-September 08
No. Ahli: 70



tips keenam tu nampak menarik jugak tu. kenapa nak pergi ke stesen minyak yang ramai orang berkunjung...? ada jualan murah minyak petrol ke? mesti ada jualan minyak petrol dengan harga diskaun yang menarik ataupun ada peraduan dari stesen minyak tersebut. kalo dah ramai orang pergi tentunya dapat petrol secara percuma jugak.... agaknya laaa kalo dapat petrol percuma best jugak....setahun sekali mungkin stesen minyak boleh buat cabutan bertuah minyak petrol percuma....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hexagold
kiriman Sep 20 2008, 04:58 PM
Kiriman #7


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 48
Sertai: 20-September 08
No. Ahli: 65



QUOTE (abdfatah @ Sep 20 2008, 03:52 PM) *
tips keenam tu nampak menarik jugak tu. kenapa nak pergi ke stesen minyak yang ramai orang berkunjung...? ada jualan murah minyak petrol ke? mesti ada jualan minyak petrol dengan harga diskaun yang menarik ataupun ada peraduan dari stesen minyak tersebut. kalo dah ramai orang pergi tentunya dapat petrol secara percuma jugak.... agaknya laaa kalo dapat petrol percuma best jugak....setahun sekali mungkin stesen minyak boleh buat cabutan bertuah minyak petrol percuma....


Bukan sebab ada jualan murah, tetapi untuk mendapatkan minyak yang segar. Kalau ramai orang, mesti minyak pun sering berganti, tak ada lama sangat dalam tangki.So, minyak yang baru lebih berkualiti berbanding minyak yang lama tersimpan di dalam tangki simpanan. Dan lagi satu nak jimat minyak ialah, tak payah pakai kereta...kih..kih..kih, gurau aje:)


--------------------
Blog Rasmi saya-klik sini[/size]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
wanmus
kiriman Sep 21 2008, 12:12 PM
Kiriman #8


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 394
Sertai: 8-September 08
Daripada: Johor dan terengganu
No. Ahli: 16



QUOTE (hexagold @ Sep 20 2008, 04:58 PM) *
Bukan sebab ada jualan murah, tetapi untuk mendapatkan minyak yang segar. Kalau ramai orang, mesti minyak pun sering berganti, tak ada lama sangat dalam tangki.So, minyak yang baru lebih berkualiti berbanding minyak yang lama tersimpan di dalam tangki simpanan. Dan lagi satu nak jimat minyak ialah, tak payah pakai kereta...kih..kih..kih, gurau aje:)


betul..kalau cmtuh, kene cari stesen minyak yang topup minyak dia paling kurang dua hari sekali..tapi kat kampung aku pun masa keje part time arituh, diorang topup dalam 4-5 hari sekali..tu kira segar tak segar ek?hehehe..tapi aku rasa kalau minyak topup 4-5 hari sekali tu dah kira cepat lah tu ek? yerlah ramailah yang isi minyak situh..satu lagi tangki simpan minyak kat bawah tanah tu dua tiga blok je kot.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
taukey
kiriman Sep 21 2008, 04:27 PM
Kiriman #9


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 194
Sertai: 14-September 08
No. Ahli: 38



ubat gegat la pulak. hahaha. nanti tak pasal pasal kena repair kereta kan lebih parah. aku ada guna minyak green oil. aku nak berkesan sampai betul betul jimat tak jugak la. tapi kesan dia ada gak sedikit. temperature kereta mmg tak naik sebab kereta aku lama jadi temperature dia kadang-kadang mengada ngada jadi aku cuba ok. dari segi minyak tu ada jimat sikit. kalau nak tanya kadar peratusan jimat mmg aku tak blh nak bagi tau la.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yazifa
kiriman Oct 27 2008, 10:06 AM
Kiriman #10


Percubaan


Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 3
Sertai: 27-October 08
No. Ahli: 144



QUOTE (taukey @ Sep 21 2008, 04:27 PM) *
ubat gegat la pulak. hahaha. nanti tak pasal pasal kena repair kereta kan lebih parah. aku ada guna minyak green oil. aku nak berkesan sampai betul betul jimat tak jugak la. tapi kesan dia ada gak sedikit. temperature kereta mmg tak naik sebab kereta aku lama jadi temperature dia kadang-kadang mengada ngada jadi aku cuba ok. dari segi minyak tu ada jimat sikit. kalau nak tanya kadar peratusan jimat mmg aku tak blh nak bagi tau la.


satu lagi CUCUK jer hface.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
padaiyappa©
kiriman Oct 28 2008, 08:30 AM
Kiriman #11


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 392
Sertai: 8-October 08
Daripada: India
No. Ahli: 103



aku pernah dengar pasal ubat gegat tu, tapi tak pernah try/cuba ... ada sesiapa yang pernah try/cuba ubat gegat tu ?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mat.g™
kiriman Oct 28 2008, 09:37 AM
Kiriman #12


Eksekutif
***

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 738
Sertai: 2-June 08
Daripada: Saujana Putra
No. Ahli: 4



Ada org dah cuba dan katanya ada kesan positif, ni salah seorg portfolio drp LubukPetuaWarisan berkata;

begini ceritanya :-
ubat gegat tu bertindak sebagai mempercepatkan lagi pembakaran dlm sistem bahanapi. sebagai contoh,…kita ambil secawan petrol tanpa ubat gegat…dan secawan petrol lagi dgn ubat gegat. cuba nyalakan lighter dari jarak sekaki…secawan petrol tanpa ubat gegat tx kan menyambar api yg dinyalakan oleh pemetik api itu….cuba nyalakan pula kepada secawan petrol yg dah bercampur dgn ubat gegat dlm jarak yg sama…sekaki. pastinya api menyambar terhadap petrol yg bercampur dgn ubat gegat itu.

so,…kesimpulannya disini ialah ubat gegat ni bila bercampur dgn petrol akan mengeluarkan gas yg boleh menyambar percikan api.(api drp plug).
secara logiknya,…petrol akan dapat dijimatkan kerana berlaku pembakaran yg cepat dan tiada lebihan petrol yg tinggal dlm sistem pembakaran.(bakar habis) power dan pickup pastinya bertambah jika semua ini berlaku.

aku rasa penerangan ini boleh membuatkan korang paham bagaimana ubat gegat itu berfungsi.

boleh refer kat sini utk details: http://petua.shopbegins.com/?p=72


--------------------
www.matg.org
Just About Something 1.0
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lady
kiriman Jan 13 2009, 03:35 PM
Kiriman #13


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 110
Sertai: 9-December 08
Daripada: Sailor of Dream
No. Ahli: 435



QUOTE (Geekspro @ Sep 20 2008, 12:52 PM) *
Aku ada terbaca yg salah satu cara nka jimatkan petrol ialah dengan memasukkan ubat gegat ke dalam tangki minyak selepas mengisi minyak full tank...aku tak berani lagi nak test...kena cari moto buruk dulu baru berani skit nak buat..


aku pon penah dengar gak...
1 biji ubat gegat tuk 3 liter minyak...

p x berani try la, rosak kang keta nangis plak aku xde keta lagi...


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
B@zSh™
kiriman Jan 14 2009, 04:06 PM
Kiriman #14


Eksekutif Senior
****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 1,830
Sertai: 19-September 08
Daripada: New Castle
No. Ahli: 54



Huhu...menarik..guna ubat gegat
Tp kalo xder bukti secara saintifik aku x berani nak jahanamkan kereta
Satu lagi tips...aku x sure betul ke tak
Masa kita isi minyak...jangan biarkan minyak terisi secara automatik (means kita lock alat tu supaya minyak masuk sendiri)
Yang paling baik...kita isi sendiri dengan tekan picu tu sikit jer...so minyak masuk ke dalam tangki x laju
Kalo laju...ada orang cakap bubble yang terhasil akan menyebabkan isipadu minyak yang kita isi lebih sedikit dr yang sepatutnya wink.gif
Disadvantage nyer...lama sikit la nak tunggu masa isi minyak & 2nd korang x leh la nak rehat masa isi minyak


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
♦محمد أفيق♦
kiriman Jan 14 2009, 04:08 PM
Kiriman #15


Timbalan Pengurus
*****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 2,582
Sertai: 28-November 08
Daripada: FKEKK
No. Ahli: 373



QUOTE (B@zSh @ Jan 14 2009, 04:06 PM) *
Masa kita isi minyak...jangan biarkan minyak terisi secara automatik (means kita lock alat tu supaya minyak masuk sendiri)
Yang paling baik...kita isi sendiri dengan tekan picu tu sikit jer...so minyak masuk ke dalam tangki x laju
Kalo laju...ada orang cakap bubble yang terhasil akan menyebabkan isipadu minyak yang kita isi lebih sedikit dr yang sepatutnya wink.gif

yang ni pon member aku ade ckp..
dia kata teori bendalir..
kalau isi sikit...boleh tunggu,
kalau nak isi cam tangki lori tu..
pergghh...basah jugak ketiak mase nak isi..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
B@zSh™
kiriman Jan 14 2009, 04:21 PM
Kiriman #16


Eksekutif Senior
****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 1,830
Sertai: 19-September 08
Daripada: New Castle
No. Ahli: 54



Ye la...berapa ramai kat sini yang pakai lori
Haha....tp aku rasa still praktikal tongue.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
♦محمد أفيق♦
kiriman Jan 16 2009, 11:44 AM
Kiriman #17


Timbalan Pengurus
*****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 2,582
Sertai: 28-November 08
Daripada: FKEKK
No. Ahli: 373



QUOTE (B@zSh @ Jan 14 2009, 04:21 PM) *
Ye la...berapa ramai kat sini yang pakai lori
Haha....tp aku rasa still praktikal tongue.gif

aku dah cuba cara tu..aku isi 10...
mula2 tekan sikit aje...minyak keluar...tapi meter kat pam tu tak jalan...
dlm 4 saat tekan..baru meter RM gerak..
bila dah nak sampai jumlah isian..aku tekan paling lembut sekali..cam tauhu..
hahaha...nak isi 10 meter tapi tu tak berhenti sampai 13.69...
dah 2 kali dpt cam tu..
stesen tu ade promosi agaknya... laugh.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dawos
kiriman Jan 22 2009, 11:37 AM
Kiriman #18


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 180
Sertai: 18-November 08
No. Ahli: 281



QUOTE (Cisqo @ Jan 16 2009, 11:44 AM) *
aku dah cuba cara tu..aku isi 10...
mula2 tekan sikit aje...minyak keluar...tapi meter kat pam tu tak jalan...
dlm 4 saat tekan..baru meter RM gerak..
bila dah nak sampai jumlah isian..aku tekan paling lembut sekali..cam tauhu..
hahaha...nak isi 10 meter tapi tu tak berhenti sampai 13.69...
dah 2 kali dpt cam tu..
stesen tu ade promosi agaknya... laugh.gif



tak juga
sebenarnye pam yang digunakan kat stesen minyak tue pam jenis yang lama... kalau pam jenis baru dah tak boleh dah...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dawos
kiriman Jan 22 2009, 11:45 AM
Kiriman #19


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 180
Sertai: 18-November 08
No. Ahli: 281



QUOTE (wanmus @ Sep 20 2008, 03:44 PM) *
aku pun pernah dengar..tapi x pernah tengok lagi n x pernah cuba lgi..heheh.subalah kot2 kita boleh kongsi kat sini..tapi member aku cakap pakai magnet MagSaver pun dia boleh jimat lebih kurang 30% minyak dari penggunaan biasa..tapi memang imatlah dia kata dari biasa..nak pasang pun mudah just letakkan magnet khas tu kat wayar minyak sebelum masuk ke enjin..



yups mende nie pun btol gak..aku tak nafi kan ye..sebab die menstabilkan molukel2 minyak..

tapi harus diingt pengunaanya...kalau bawa kereta enjin tak stabil @ kereta mati tibe2 tgh jalan...cabut ajer menatang tue...mesti elok kembali kereta anda..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
♦محمد أفيق♦
kiriman Jan 22 2009, 01:33 PM
Kiriman #20


Timbalan Pengurus
*****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 2,582
Sertai: 28-November 08
Daripada: FKEKK
No. Ahli: 373



QUOTE (dawos @ Jan 22 2009, 11:37 AM) *
tak juga
sebenarnye pam yang digunakan kat stesen minyak tue pam jenis yang lama... kalau pam jenis baru dah tak boleh dah...

tips terbaru. pergi isi minyak di stesen minyak lame..
jgn pergi yg baru..
yg lame lebih berkualiti
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Mukasurat V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 pengguna membaca topik ini (1 Tetamu dan 0 Pengguna tidak dikenali)
0 Ahli:

 



Versi Ringkas Masa sekarang: 18th April 2014 - 01:40 PM