IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

 
Reply to this topicStart new topic
> Tunjuk MyKad untuk beli RON95, Kosmo! online
♦محمد أفيق♦
kiriman Aug 2 2010, 12:05 PM
Kiriman #1


Timbalan Pengurus
*****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 2,582
Sertai: 28-November 08
Daripada: FKEKK
No. Ahli: 373

KOTA KINABALU - Warganegara Malaysia yang mempunyai kereta bernombor pendaftaran negara asing perlu menunjukkan kad pengenalan untuk membeli petrol RON95 di stesen minyak, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob (gambar).

Beliau berkata, kelonggaran itu dibuat kerana terdapat ramai rakyat Malaysia terutama di Johor yang bekerja di Singapura memiliki kereta bernombor pendaftaran republik itu.

"Kita tahu ada ramai (rakyat) mendaftar kereta mereka di Singapura, dan berulang-alik di antara Johor Bahru dan Singapura.

"Mereka hanya perlu tunjukkan kad pengenalan atau MyKad di stesen minyak kerana tujuan kita adalah untuk menjual minyak RON95 hanya kepada rakyat Malaysia,'' katanya kepada pemberita selepas merasmikan Coop Fest Zon Sabah 2010 di sini semalam.

Bermula semalam, penjualan minyak petrol RON95 di semua stesen minyak di seluruh negara hanya dihadkan kepada rakyat tempatan bagi memastikan subsidi minyak dinikmati oleh rakyat Malaysia sahaja. Bagi pemandu kenderaan asing, mereka hanya dibenarkan membeli minyak petrol RON97.

Sementara itu, tinjauan Kosmo! di beberapa stesen minyak di sempadan mendapati banyak pemandu asing tidak tahu mengenai larangan tersebut.

Di Johor Bahru, pekerja stesen minyak terpaksa menghabiskan banyak masa memberi penjelasan kepada warga Singapura tentang larangan penjualan RON95 itu walaupun notis mengenainya sudah ditampal.

Kosmo
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 pengguna membaca topik ini (1 Tetamu dan 0 Pengguna tidak dikenali)
0 Ahli:

 Versi Ringkas Masa sekarang: 25th May 2018 - 09:01 AM