Bantuan - Carian - Ahli-ahli - Kalendar
Versi Penuh: tips untuk perjalanan jauh
CAKAP.Net > Cakap Santai > Cakap Dunia Automotif
kakaroct
PETUA KESELAMATAN JALAN RAYA

Sempena hari raya yg bakal menjelang tiba,disertakan tips2 untuk perjalanan jauh sebagai panduan kita untuk balik ke kampung masing2.

1. Rancang perjalanan anda terlebih dahulu. Jika anda letih, mengantuk, mabuk atau tidak fokus, tangguhkan perjalanan anda.
2. Sentiasa ikut had laju yang ditentukan.
3. Berikan isyarat dan patuhi semua peraturan keselamatan semasa menukar lorong. Periksa cermin sisi dan cermin
pandangan belakang sebelum melakukan pertukaran lorong.
4. Sentiasa patuhi peraturan jalan raya di simpang dengan berhenti apabila lampu isyarat merah atau kuning dan beri keutamaan kepada pejalan kaki.
5. Elakkan daripada mengekori kenderaan lain pada sepanjang masa kerana ini sering menjadi punca kemalangan yang serius.
6. Patuhi garis panduan keselamatan semasa memotong. Jangan memotong jika teragak-agak.
7. Jangan memotong barisan atau menyalahgunakan lorong kecemasan. Ia bukan sahaja biadap tetapi membahayakan semua pengguna.
8. Elakkan mencelah di antara kenderaan kerana ini membahayakan keselamatan anda dan orang lain.
9. Pastikan kenderaan anda berada dalam keadaan yg baik untuk mengelakkan keadaan luar jangka (breakdown)

Jadikannya sebagi panduan...biar lambat asal selamat...
wings
tip yang berguna,..sesuai untuk aku yang jln jauh ni..hehe.

sesape dk area utara ni kalau nak konvoi blk raya kelantan boleh la join aku..,bdk2 aku ramai nak konvoi hjg minggu ni.
hexagold
QUOTE (wings @ Sep 23 2008, 02:52 AM) *
tip yang berguna,..sesuai untuk aku yang jln jauh ni..hehe.

sesape dk area utara ni kalau nak konvoi blk raya kelantan boleh la join aku..,bdk2 aku ramai nak konvoi hjg minggu ni.


Kalu berkonvoi ni, mesti main bakar-bakar ni:). Aku plak, kalau berkonvoi mesti aku suruh orang jalan dulu, aku follow belakang aje. Tapi kalau berkonvoi, berhati-hati di jalanraya, ingat orang tersayang.Dijangkakan lebih sejuta kenderan meninggalkan KL pada musim raya ni.
taukey
aku rasakonvoi ni memang bagus. terutama sekali kalau ada seorang dua dalam kereta. mengantok pun dapat hilang sebab berbual sesama rakan-rakan atau saudara mara. lagi satu yang best berkonvoi ni kita boleh tolong menolong diantara satu sama lain sekiranya ada masalah kat tgh jalan.
Ini ialah versi "lo-fi" kepada versi utama. Untuk paparkan versi penuh dengan lebih informasi, format dan imej, sila klik disini.
Cakap.Net © 2019