Bantuan - Carian - Ahli-ahli - Kalendar
Versi Penuh: 2010 Proton Waja Baru
CAKAP.Net > Cakap Santai > Cakap Dunia Automotif
mat.g
Ini adalah berita terkini daripada Bahagian Komunikasi Korporat Proton sendiri memberitahu bahawa telah ada satu MOU terbaru antara Proton dan Mitsubishi. Perjanjian tersebut bagi mengeluarkan model baru replacement Waja sekarang dengan model Mitsubishi Lancer 2.0 secara konsep "produk berlesen".

Menurut sumber, Mitsubishi akan hentikan penjualan model Lancer di Malaysia mulai 2010 memandangkan kurang sambutan sebab persaingan drp model Honda Civic dan Toyota Altis yang lebih menjadi pilihan utama pembeli.

Model Lancer ini menggunakan enjin MIVEC 2.0 dan akan ditukar logo/rebadge sebagai Proton Waja 2.0 yang baru pada awal tahun 2010 nanti dengan harga atas jalan lingkungan RM80 ribu yang begitu berbaloi memandangkan harga Lancer sekarang hampir RM120 ribu.

Blog automotif Paultan.org turut memberi ulasan lanjut berkenaan model terbaru yang bakal dikeluarkan oleh Proton ini.



Saya sendiri menunggu kehadiran Waja 2.0 berwajah baru.. very nice car. 105.gif
mat.g
Tambahan.. sebenarnya ada perjanjian Win-Win antara Proton dan Mitsubishi, iaitu Lancer akan di-rebagde oleh Proton dan model Persona dan Proton MPV akan direbadge pula oleh Mitsubishi untuk world niche market nya spt di India dan lain2 negara berkaitan termasuk Jepun... bermakna Mitsubishi akan jual "produk berlesen" milik Proton.

syabas to Proton, mmg berbaloi MD nya Datuk Syed Zainal mendapat anugerah gelaran "Automotive Man" baru2 ni. clap.gif
padaiyappa
Alhamdulilah ,,, dapat la bonus banyak
munger
boleh jadi calon first car aku nih..huhu
mat.g
atau kemungkinan model lancer fortis ini yang dilaunch kat taiwan.. bakal menganti Waja?






♦محمد أفيق♦
QUOTE (mat.g @ Dec 15 2008, 05:34 PM) *



cantik jugak kete ni..bergaya.tapi..yang apit kete tu pon cantik... rolleye0012.gif
exinco
wah naampak peningkatan proton ni. saya sangat bangga dengan movement ini. harap2 masa tu ada RM nak juga sebiji smile.gif
mat.g
B@zSh
Yang mat.g post kat atas bukan ke BLM?
mat.g
QUOTE (B@zSh @ Mar 19 2009, 09:57 AM) *
Yang mat.g post kat atas bukan ke BLM?

ala B@zSh, yg tu just artist impression jer.. superimpose.. model sebenar Waja 2010 ialah based kpd current Mits Lancer 2.0
B@zSh
Ic2 smile.gif
Hehe....
mat.g


Adakah ini TO-BE Waja?
padaiyappa
elok jugak proton buat rebagde ,,, nanti IAFM kaput
ganazz
peroTONG AirBag tak ada bukti langsung! Yg berkepit merah menyala tu nampak cam lambang mitsubisi... ish! silap kepit!
mat.g
B@zSh
QUOTE
peroTONG AirBag tak ada bukti langsung! Yg berkepit merah menyala tu nampak cam lambang mitsubisi... ish! silap kepit!

Erk...aku x paham
X der bukti apa tu?
Bukti keberkesanan ke?
WebZone-_-Attack
QUOTE (mat.g @ Dec 10 2008, 10:10 AM) *
Ini adalah berita terkini daripada Bahagian Komunikasi Korporat Proton sendiri memberitahu bahawa telah ada satu MOU terbaru antara Proton dan Mitsubishi. Perjanjian tersebut bagi mengeluarkan model baru replacement Waja sekarang dengan model Mitsubishi Lancer 2.0 secara konsep "produk berlesen".

Menurut sumber, Mitsubishi akan hentikan penjualan model Lancer di Malaysia mulai 2010 memandangkan kurang sambutan sebab persaingan drp model Honda Civic dan Toyota Altis yang lebih menjadi pilihan utama pembeli.

Model Lancer ini menggunakan enjin MIVEC 2.0 dan akan ditukar logo/rebadge sebagai Proton Waja 2.0 yang baru pada awal tahun 2010 nanti dengan harga atas jalan lingkungan RM80 ribu yang begitu berbaloi memandangkan harga Lancer sekarang hampir RM120 ribu.

Blog automotif Paultan.org turut memberi ulasan lanjut berkenaan model terbaru yang bakal dikeluarkan oleh Proton ini.



Saya sendiri menunggu kehadiran Waja 2.0 berwajah baru.. very nice car. 105.gif



HUYO..

LAWA...... MCM EVO lah pulak ..
mat.g
Mitsubishi Malaysia dah kuar new facelift utk Lancer GT 2.0, camna lah agaknya rupa Lancer ni bila di rebadge jadi Proton Waja by next year..


pehh dah hampir sebijik mcm EVO X... harga 120K
mat.g
Proton dah keluarkan peraduan utk semua staf.. cari nama baru utk new waja replacement.. bakal dilancarkan hujung tahun ni.. bermakna tiada lagi la proton waja slps ini, menerima nasib mcm proton wira diganti dgn persona/gen2.

B@zSh
Aku harap harga dia nnt pun ala2 Waja la
Jangan ler banyak sangat ambil cukai dari rakyat sendiri
mat.g
B@zSh
Hehe...hang edit sendiri ke mat.g?
Afiq Haziq
perghh, sumpah aku beli beli kalau keluaq sat lagi
mat.g
mat.g


mat.g
grozze
QUOTE (B@zSh™ @ Feb 6 2010, 02:32 PM) *
Aku harap harga dia nnt pun ala2 Waja la
Jangan ler banyak sangat ambil cukai dari rakyat sendiri


proton akan mengeluarkan evo lancer,.. harga di jangka 70k keatas... skrng diorng sdg mmbuat proses pemasangan..
mat.g
bukan EVO tp depa akan rebadge Lancer GT tp body mmg kalau tukar bumper EVO X sebijik lar.. tunggu bulan november ni.

QUOTE (grozze @ Aug 6 2010, 12:21 AM) *
proton akan mengeluarkan evo lancer,.. harga di jangka 70k keatas... skrng diorng sdg mmbuat proses pemasangan..
grissom0925
Harap Waja 2010 (Mit Lancer) boleh keluar model 2.0L & 2.4L V6 engine, dengan harga lebih mudah, lingkungan 90K ~ 110K . A lot of saving compare to Toyota & Honda.
mat.g


mat.g
mat.g


mat.g




mat.g
esok launch 14.10.2010...

mat.g
mat.g
ganazz
aper pasai tunjuk gambo atas bukit tinggi2 jah? GaGOH KE? Chap proton ni kalo mau beli... kena uji pandu,

a. jalan bergerutu kasi speed sket pandu
b. buat lipat maut kiri kanan 24.gif
c. pulas rapat stereng try pres jalan gostan
d. TEMBOR dalam lopak air
e. Buka kat depan, tak guna tengok enjin, kena tengok chesis plet complete seal ke tidak dia punya join, terutama bahagian dekat engsel kanan bonet enjin tuh!!!!
Ini ialah versi "lo-fi" kepada versi utama. Untuk paparkan versi penuh dengan lebih informasi, format dan imej, sila klik disini.
Cakap.Net © 2019