Bantuan - Carian - Ahli-ahli - Kalendar
Versi Penuh: Tips pakai kereta baru
CAKAP.Net > Cakap Santai > Cakap Dunia Automotif
wanmus
Sebelum terlupa..saya nak kongsi tips dari engineer Proton sendiri

Ini untuk kereta Proton tapi rasanya setiap kilang menggunakan prosedur yang sama kot..Biasanya kita dengar, orang2 kata kalau kete baru mestilah bawak slow2 dan rileks kan? tapi pendedahan dari engineer Proton sendiri, bahaw kete anda sebelum sampai ke tangan anda telah pun diuji samada di trek ataupun di bahagian testing performance..kalau nak tahu, masa testing ni, kete tu diuji pada kelajuan lebih kurang 120 km/j..so apa fungsi kita bawak slow kalau kat kilang dah di bawak 120km/j? nasihatnya lagi, mula2 amik tu memanglah kene bawak steady sebab sayang. tapi kalau nak gunakan kete sebaiknya, masa masih baru ni lah kita nak guna pickup dan kemampuan enjin yang sebaiknya..Kalau dah 2-3 tahun pakai baru nak speed-up, memang tak berbaloi ar..
taukey
QUOTE (wanmus @ Sep 14 2008, 06:25 AM) *
Sebelum terlupa..saya nak kongsi tips dari engineer Proton sendiri

Ini untuk kereta Proton tapi rasanya setiap kilang menggunakan prosedur yang sama kot..Biasanya kita dengar, orang2 kata kalau kete baru mestilah bawak slow2 dan rileks kan? tapi pendedahan dari engineer Proton sendiri, bahaw kete anda sebelum sampai ke tangan anda telah pun diuji samada di trek ataupun di bahagian testing performance..kalau nak tahu, masa testing ni, kete tu diuji pada kelajuan lebih kurang 120 km/j..so apa fungsi kita bawak slow kalau kat kilang dah di bawak 120km/j? nasihatnya lagi, mula2 amik tu memanglah kene bawak steady sebab sayang. tapi kalau nak gunakan kete sebaiknya, masa masih baru ni lah kita nak guna pickup dan kemampuan enjin yang sebaiknya..Kalau dah 2-3 tahun pakai baru nak speed-up, memang tak berbaloi ar..



Yeker? Tapi bukan ke orang selalu cakap kalau kereta baru kita kena bawa running dulu. Sekurang-kurangnya dalam 5000 km baru blh bawa pecut sana sini. Aku pun buat gitu jugak la. sebab ramai yang kata. lagipun kawan-kawan byk kaki moto ni selalu kata macam tu. tak pernah pula dengar suruh bawa laju lepas beli. tapi mmg dah lumrah manusia pun benda baru selalu guna cermat. biggrin.gif
rajakamil
QUOTE (taukey @ Sep 15 2008, 02:05 PM) *
Yeker? Tapi bukan ke orang selalu cakap kalau kereta baru kita kena bawa running dulu. Sekurang-kurangnya dalam 5000 km baru blh bawa pecut sana sini. Aku pun buat gitu jugak la. sebab ramai yang kata. lagipun kawan-kawan byk kaki moto ni selalu kata macam tu. tak pernah pula dengar suruh bawa laju lepas beli. tapi mmg dah lumrah manusia pun benda baru selalu guna cermat. biggrin.gif

Bukan tak boleh bawak laju, tapi memang semua kereta baru kena test dulu sebelum keluar untuk dijual. Tapi itu semu teori dan yang penting kalau kereta baru atau lama ke, kalau nak rosak dia akan rosak
laugh.gif
taukey
QUOTE (rajakamil @ Sep 17 2008, 12:24 AM) *
Bukan tak boleh bawak laju, tapi memang semua kereta baru kena test dulu sebelum keluar untuk dijual. Tapi itu semu teori dan yang penting kalau kereta baru atau lama ke, kalau nak rosak dia akan rosak
laugh.gif



hahahaha. itu memang betul hehehehe. saja nak tanya. sebab tatau sgt ttg kereta dan motosikal. jaga ikut buku jer. manual tu kata tempoh ni servis aku hantar jer g servis. kalau rosak enjin tu mmg aku tak pandai sgt. yang mudah mudah tu blh jugak la aku repair kalau rosak.
wanmus
ni ape kata engineer Proton..aku tolong critekan jer..tapi betul jugak dan apa dia ckp tuh ada point.masa baru2 beli ni lah pick-up best dan enjin tip-top. so, mase nilah nak gunakan kelebihan ni..hehe..sbab kalau dah paki 2-3 tahun baru nak test pick-up, memanglah kurang..tapi janganlah pulak sampai menghancurkan kereta.maksudnya janganlah kete baru bawk 30km/j..konfirm kene sumpah seranah ngan driver belakang..bawk ikut had kelajuanlah..
taukey
biggrin.gif tu memang la kena sumpah seranah. hahaha. aku selalu bawa dalam 60km/j jer. paling laju 80km/j. tu pun tak lama. sekejap kejap jer. hehe. lagipun jalan raya yang sesak susah jugak nak laju. kalau jalan pergi jauh-jauh tu memang aku bwa laju sikit. sebab lambat nanti susah jugak takut tak sampai sampai
wanmus
QUOTE (taukey @ Sep 18 2008, 09:53 AM) *
biggrin.gif tu memang la kena sumpah seranah. hahaha. aku selalu bawa dalam 60km/j jer. paling laju 80km/j. tu pun tak lama. sekejap kejap jer. hehe. lagipun jalan raya yang sesak susah jugak nak laju. kalau jalan pergi jauh-jauh tu memang aku bwa laju sikit. sebab lambat nanti susah jugak takut tak sampai sampai


kalau 80km/j tu boleh consider sebagai oklah kot jalan kat malaysia ni..tapi yang geram kalau 60km/j..kalau kat kampung atau kat kawasan sekolah memanglah tu had kelajuan standard..tapi ni tengah3 highway korang bawak laju tu, mau kene horn ngan lori2 tu..aku kalau tengok kete laju2, baik aku bagi laluan kat dia, kan nanti tak pasal2 kete aku lak kene sondol. lagi2 kalau lori yang bawak laju, tak pasal2 aku masuk dalam statistik polid lak nanti..nauzubillah..mintak jauhlah eksiden cmni.
Ini ialah versi "lo-fi" kepada versi utama. Untuk paparkan versi penuh dengan lebih informasi, format dan imej, sila klik disini.
Cakap.Net © 2019