Bantuan - Carian - Ahli-ahli - Kalendar
Versi Penuh: Jangan Ketuk Bila Nak Keluar!
CAKAP.Net > Cakap Santai > Cakap Dunia Automotif
♦محمد أفيق♦
Kalau kita ke stesen minyak, selalunya ada tanda arahan yang mengingatkan kita agar jangan menggunakan handphone, matikan enjin kereta dan jangan merokok kerana benda-benda ini amat bahaya... .

Ada satu lagi perkara yang tidak diberikan amaran / larangan langsung sedangkan ianya tidak kurang mendatangkan bahaya. Selalunya apabila kita memasukkan nozel ke dalam muncung tangki kereta, kita akan menunggu sehingga habis minyak yang kita beli. Kebiasaannya juga apabila nozel hendak dikeluarkan, kita mengetuknya pada muncung tangki supaya titisan-titisan terakhir petrol masuk ke dalam tangki dan tidak tertumpah.

Tapi awas . Ambil perhatian bahawa nozel tersebut adalah besi, muncung tangki juga diperbuat dari besi. Sekiranya terdapat karat pada nozel dan muncung tangki pula bergerigi, kemungkinan bila kita mengetuknya api akan menyala ('spark').

Janganlah disebabkan tidak mahu rugi setitik dua petrol, kebakaran pula yang terjadi .

Dinasihatkan: Jangan ketuk , tapi biarkan nozel tu lama sedikit untuk memastikan minyak telah berhenti mengalir

from email
B@zSh™
Huhu....aku pun selalu jugak ketuk2 ni
Bahaya ni...lain kali dah x buat dah
♦محمد أفيق♦
QUOTE (B@zSh @ Mar 19 2009, 05:46 PM) *
Huhu....aku pun selalu jugak ketuk2 ni
Bahaya ni...lain kali dah x buat dah

mmg selalu buat pon..walaupon dah baca artikel ni..tgn ni mesti nak ketuk..
eskep
utk mengelakkan saki baki minyak yg ada dalam nozel tu tertitik ke keta/moto, condongkan/sengetkan nozel supaya saki baki minyak tu mengalir masuk semula. pastu bolehlah letak nozel tu sambil tersenyum. biggrin.gif
B@zSh™
Walaupun hanya beberapa titik
Tp terasa sayang giles tongue.gif
uncang hitam modern
akue xsuke ketuk2... takot meletop... tapi aku buat cengini...
saluran yg menghubungkan nozel ngn kiosk tu selalunya terjuntai melengkung kebawah...
try korang angkat tinggi sikit, kompom ada saki baki yg mengalir masuk...
aku perasan ada sorang uncle chainese wat cm tu, aku pon folo la... kiki

p/s : cubalah kalau xsegan silu... akikiki
♦محمد أفيق♦
QUOTE (uncang hitam modern @ Mar 24 2009, 05:14 PM) *
akue xsuke ketuk2... takot meletop... tapi aku buat cengini...
saluran yg menghubungkan nozel ngn kiosk tu selalunya terjuntai melengkung kebawah...
try korang angkat tinggi sikit, kompom ada saki baki yg mengalir masuk...
aku perasan ada sorang uncle chainese wat cm tu, aku pon folo la... kiki

p/s : cubalah kalau xsegan silu... akikiki

ok jugak tu..aku plak..kalau tank belah kiri..aku amik pam belah kanan..biar tegang sikit...
walaupon setitik..ttp berharga...
B@zSh™
Ditengah2 kegawatan ekonomi ni
Memang benda yang kecik ni pun bernilai smile.gif
eskep
QUOTE (cisqo87 @ Mar 24 2009, 06:49 PM) *
ok jugak tu..aku plak..kalau tank belah kiri..aku amik pam belah kanan..biar tegang sikit...
walaupon setitik..ttp berharga...

wow, tips bagus ni. thumbup.gif
nak praktikkan jugak la. biggrin.gif
rizputra7
fuh...nasib baik kereta ngan motor aku tak meletup.... cv.gif
aEiN
nasib baik xde mto ngn kete,,,

pkai basikal jer,,

xmeletop kan,,,

rolleye0012.gif
iwan
em....x terfikir plak aku sblm ni pasal ni...
kalo d fikirkan la,memang la kan,mane tau silap hari bulan kite ketuk2 keluar api,leh mmpus...
bgos info ko..aku pun same je mcm manusia lain,selalu ketuk untuk bagi mnyak tu keluar hbis wlaupun setitik...
satu lagi yg pasal tank sbelah kiri dan amik pam sbelah knan tu pun ok gk...sbb untuk bagi kan kiosk tu tegang darpd terjuntai kan...
Ini ialah versi "lo-fi" kepada versi utama. Untuk paparkan versi penuh dengan lebih informasi, format dan imej, sila klik disini.
Cakap.Net © 2019