Bantuan - Carian - Ahli-ahli - Kalendar
Versi Penuh: Akademi Fantasia ke-7 (AF7) kini bermula
CAKAP.Net > Cakap Santai > Cakap Dunia Hiburan
Mukasurat: 1, 2, 3, 4
eskep


Demam AF7 sudah bermula. Aku percaya, ramai yang akan tercongok kat depan TV, pukul 9 malam setiap hari Sabtu untuk tengok konsert AF7 ni, bermula minggu nih. Nampaknya musim ini, kebanyakan pelajar adalah muda mudi lagi. Tiada lagi yang agak 'berusia' seperti musim sebelumnya.

Lagu pertama sudah diterima , kelas pembelajaran seni persembahan, nyanyian dan sebagainya sudah bermula. Jom kita sok sek sok sek kat topik ni. hface.gif




Senarai 7 pelajar lelaki AF7:

1. AKIM (Afiq Hakim bin Ahmad, 18, Johor Bahru, Johor)
2. OBRI (Ahmad Sobri bin Hasmuni, 24, Johor Bahru, Johor)
3. ARIL (Khairil Azam bin Pilus, 24, Kuala Lumpur)
4. HAFIZ (Mohd. Hafiz bin Mohd Suip, 19, Kuching, Sarawak)
5. QHAUD (Mohd Qhauhd bin Abdul Rashid, 25, Selangor)
6. SIDI (Mohd. Rashidi bin Mohamad Isa, 27, Ipoh, Perak)
7. YAZID (Mohd. Yazid bin Ibrahim, 22, Johor Bahru, Johor).


Senarai 7 pelajar perempuan AF7:

1. CLAUDIA (Claudia Fay Geres, 24, Kuching, Sarawak)
2. ISMA (Ismaliza binti Ismail, 30, Kuala Lumpur)
3. ADILA (Nas Adila binti Mohd Dan, 23, Johor Bahru, Johor)
4. ZIZI (Nur Fazelah @ Zizie binti Mohd Tahil, Sabah )
5. RUBISA (Rubisa binti Tiasin; 23, Kota Marudu, Sabah)
6. AISHAH (Siti Aishah binti Bujang, 18, Kuching, Sarawak)
7. RINI (Zuzafrini binti Zulkifli, 26, Kajang, Selangor)

.
mat.g™
woww.. tp byk2 AF yg paling hebat demam ialah masa AF3 yg Mawi dulu.. yg lain2 tu mcm biasa jer... yg musim ke-7 ni pon starting tak berapa hangat lagi...
eskep
Aku pulak suka pelajar2 AF2, ramai yg berbakat berbanding musim2 yg lain. aku rasa AF7 ni best, tengok dari gaya masing2, banyak bakat lain selain dari nyanyi, tengok masa tirai AF7 hari tu... ehehhh.. biggrin.gif
♦محمد أفيق♦
QUOTE (eskep @ Mar 11 2009, 10:16 AM) *
Aku pulak suka pelajar2 AF2, ramai yg berbakat berbanding musim2 yg lain. aku rasa AF7 ni best, tengok dari gaya masing2, banyak bakat lain selain dari nyanyi, tengok masa tirai AF7 hari tu... ehehhh.. biggrin.gif

program ni..bakat no 2..rupa penting..awek2 dalm akedemi fantasia semester ni semua cun la..ade rupa...hahai...

ps:eskep.letak gambau...boleh den pilih yang mano berkonan dihati.. 105.gif
eskep
Wokeh, gambau den dah lotak. biggrin.gif

Nampaknya ni lagu yg diorang dapat minggu pertama ni:

Aril - Rahasia Perempuan (Ari Lasso)
Yazid - Penghujung Rindu (Jamal Abdillah)
Qhaud - Phoenix Bangkit Dari Abu (M. Nasir)
Sidi - Terima Kasih Cinta - Afgan
Hafiz - Lagu Kita (Aizat)
Obri - Jeritan Batinku (P. Ramlee)
Akim - Hati Ku Kau Luka (Alleycats)

Adila - Di Bawah Pohon Asmara (Jaclyn Victor)
Isma - Sepi (Yuni Shara) <-- akak tomok
Rini - Elegi Sepi (Azharina)
Claudia - Sempurna (Andra and the Backbone)
Zizi - Molek (Elyana)
Aishah - Dan Sebenarnya (Yuna)
Rubisa - Matahariku (Agnes Monica)
♦محمد أفيق♦
ha..dah...dpt kenal semua...tapi aku bukan tgk sgt pon af ni..
bukan nak belajar nyanyi dlm akademi..nak cari pasangan..nanti mesti ade cite panas..
antara dia dan si dia..ha..biasa la..dah lame2 dok bawah bumbung yang same..cam2 leh cite..

harap semester ni ade perubahan seperti mana tiara ckpkan..

ps:akak tomok tu leh nyanyi ke???
B@zSh™
Apa2 pun aku akan tengok ari Sabtu ni
Sekadar untuk suka2 tongue.gif
Dan kita akan tengok setakat mana kemampuan pelajar AF7 yang digembar gemburkan ni
WaKenaBeb
satu program tv yg melalaikan umat melayu. skrg ni mcm2 program hiburan x macam zaman aku masa bawah 21. mgkn masa tu xde sms nak dibandingkan skrg. jd penganjur x kuasa nk anjur la.. yg paling bnyk buat duit dr sms ni tentulah astro. bersambung2dia punya rancangan realiti. org melayu terutama remaja leka dgn hiburan yg mmg x mendatangkan faedah. yg dapat faedah tauke astro (bkn melayu tu..) kita cuma dapat seronok aje.

aku kekadang layan gak, nak2 rajalawak. tp x penah undi pun. laugh.gif
♦محمد أفيق♦
QUOTE (WaKenaBeb @ Mar 11 2009, 09:37 PM) *
satu program tv yg melalaikan umat melayu. skrg ni mcm2 program hiburan x macam zaman aku masa bawah 21. mgkn masa tu xde sms nak dibandingkan skrg. jd penganjur x kuasa nk anjur la.. yg paling bnyk buat duit dr sms ni tentulah astro. bersambung2dia punya rancangan realiti. org melayu terutama remaja leka dgn hiburan yg mmg x mendatangkan faedah. yg dapat faedah tauke astro (bkn melayu tu..) kita cuma dapat seronok aje.

aku kekadang layan gak, nak2 rajalawak. tp x penah undi pun. laugh.gif

layan aje...undi tak..hahai..same la...
sabtu ni tgk jgn tak tgk..sape la pengkritik ttp AF7 ni..
mat.g™
QUOTE (WaKenaBeb @ Mar 11 2009, 09:37 PM) *
aku kekadang layan gak, nak2 rajalawak. tp x penah undi pun. laugh.gif

budak2 sekolah mmg rajin buat AFUNDI.. depa ni sanggup budget duit poket sekolah, utk beli topup prepaid semata2 nak undi budak2 AF ni... tp kadang2 dgn mak bapak depa pon join sama.. tp yg aku nampak budak2 melayu jer yg layan program2 hiburan cengini.
♦محمد أفيق♦
QUOTE (mat.g @ Mar 12 2009, 09:05 AM) *
budak2 sekolah mmg rajin buat AFUNDI.. depa ni sanggup budget duit poket sekolah, utk beli topup prepaid semata2 nak undi budak2 AF ni... tp kadang2 dgn mak bapak depa pon join sama.. tp yg aku nampak budak2 melayu jer yg layan program2 hiburan cengini.

yang masuk ni..org kg dia jugak sokong..nanti kalau dah menang..ramai2 boleh masuk tv kan..segmen dokumentari..
eskep
takpelah, malam minggu lepak depan tv, dengan keluarga ke, handai taulan ke... ada gak faedah boleh dapat sedikit sebanyak, daripada lepak kosong kat tepi jalan atau pi merempit tak tentu hala. rolleyes.gif

aku pon sama cam korang, aper jer program realiti sekarang yg ada, aku nengok jer. nak undi itu ini jauh sekali. biggrin.gif
♦محمد أفيق♦
salah seorang peserta AF ni..isteri kepada seorang artis..ha..zaman..dlm cite anak betung tu..ezany


B@zSh™
Ye ke ni bini Ezany?
Mcm berisi giler
Suara ok ke? Hmm...x per esok konsert pertama...so aku akan tgk wink.gif
♦محمد أفيق♦
QUOTE (B@zSh @ Mar 13 2009, 02:36 PM) *
Ye ke ni bini Ezany?
Mcm berisi giler
Suara ok ke? Hmm...x per esok konsert pertama...so aku akan tgk wink.gif

esok..suara semua biasa2 aje...maklum lah..minggu pertama...
kritik pon nanti nak taknak..
agak2 esok ade penyingkiran tak
B@zSh™
Biasanya minggu pertama jarang ada penyingkiran
Tp x tau la maybe Astro nak buat kelainan...terus ada penyingkiran hehe
♦محمد أفيق♦
QUOTE (B@zSh @ Mar 13 2009, 03:45 PM) *
Biasanya minggu pertama jarang ada penyingkiran
Tp x tau la maybe Astro nak buat kelainan...terus ada penyingkiran hehe

AF7 ni mnjanjikan kelainan..1 tranformasi...jgn esok singkar 3 org..ha..nak kelainan punya pasal..
guru tari dan tukar org...nak tgk jugak koreografi diaorg
B@zSh™
Hmm...malam ni adalah malam pertama
So hopefully jangan indah khabar dari rupa happy.gif
♦محمد أفيق♦
QUOTE (B@zSh @ Mar 14 2009, 04:42 PM) *
Hmm...malam ni adalah malam pertama
So hopefully jangan indah khabar dari rupa happy.gif

mari kita tgk same2...
sepanjang diari..asyik ade yang menangis aje..adoi..
cam rancangan sedih tu...
aina_sara
aku tak dpt tengok konsert pertama diorang.. sbb time tu kebetulan lak ada bola man u V livpol.. adoi.. jenuh la dok bergaduh ngan adik2.. saborrrrr je lahhh..!!

err.. yg aril tu adik izwan pilus ke?? patut la femiliar bebeno muka nya...
eskep
a'ahhh.. aril tu adik Izwan Pilus. ada iras2 kan?

rasenye konsert pertama ni tak besh sangat la, kebanyakan lagu tangkap lentok bikin orang ngantuk jer.

yang isteri Ezani tu terpilih dalam top 14 tu ke, tak dapat nak cam.
aina_sara
iras ke diorang tu? x perasan la plak. hehe..
♦محمد أفيق♦
QUOTE (aina_sara @ Mar 16 2009, 12:04 PM) *
iras ke diorang tu? x perasan la plak. hehe..

cam mane ngan konsert pertama...anda2 semua berpuas hati..
kenapa ade org berdiri kat pentas tu..nampak cam lain aje...melompat2...entah ape2
aina_sara
ye la.. itu monyet jelmaan manusia..
aku x tgk lg konsert pertama itu hari. tgh tunggu astro wat tayang semula. tp bila?? sape tau?
eskep
Konsert musim 7 ni mmg lain, cam tak best pun ada gak rasanya ni. Pentas dah lain, tak seluas dulu.... tempat duduk para pelajat pun dah berubah, kat belakang pelajar yg perform.

Yang tak best nya penonton melompat2 kat depan tu, campur laki2 pompuan2.... eeee...
mat.g™
QUOTE (eskep @ Mar 16 2009, 04:57 PM) *
Konsert musim 7 ni mmg lain, cam tak best pun ada gak rasanya ni. Pentas dah lain, tak seluas dulu.... tempat duduk para pelajat pun dah berubah, kat belakang pelajar yg perform.

Yang tak best nya penonton melompat2 kat depan tu, campur laki2 pompuan2.... eeee...

adakah ini je yg diwar2 kan sebagai TRANSFORMASI oleh principal baru Datin Seri Tiara tu?
♦محمد أفيق♦
QUOTE (mat.g @ Mar 16 2009, 05:01 PM) *
adakah ini je yg diwar2 kan sebagai TRANSFORMASI oleh principal baru Datin Seri Tiara tu?

iye la kot..pelajar dok belakang..tgk bahagian belakang peserta buat persembahan..ape la..
pastu pentas bentuk x...erm...entah la..cam tak menarik aje...
pengacara pon dah kurang berckp..
eskep
aku suka masa dulu2 masa Aznil jd pengacara, best cara dia mengelolakan acara. yelah, pengalaman dia mmg banyak kan.

masa AC sekarang ni, tak nampak lagi tang mana yg best tu... sad.gif
♦محمد أفيق♦
QUOTE (eskep @ Mar 17 2009, 12:11 PM) *
aku suka masa dulu2 masa Aznil jd pengacara, best cara dia mengelolakan acara. yelah, pengalaman dia mmg banyak kan.

masa AC sekarang ni, tak nampak lagi tang mana yg best tu... sad.gif

Aznil mmg bagus...tapi...astro nak bagi peluang kat AC kot..
dia ckp..dia gelak blk..raso tak suko plak..
lopeh tu ckp negori plok...hahai...
org kg den...
B@zSh™
Haha....AC ni kadang2 wat lawak spastik
Neway...aku rasa agak ok jugak la suara2 diaorang ni
Isteri si Ezany tu x silap aku x lepas tongue.gif
♦محمد أفيق♦
QUOTE (B@zSh @ Mar 17 2009, 12:32 PM) *
Haha....AC ni kadang2 wat lawak spastik
Neway...aku rasa agak ok jugak la suara2 diaorang ni
Isteri si Ezany tu x silap aku x lepas tongue.gif

yang asyik menangis ingat anak tu sape??
isma ke...
asyik nangis aje..adoi......tak berapa sedap la tgk..
eskep
tu la, dia asyik nangis jer... kalo tau rindu berjauhan, takyah la nak masuk AF, tapi nak jugak.

Lagu Tugasan Minggu Kedua AF7

Kali ni pelajar-pelajar Akademi Fantasia musim ketujuh dapat 2 lagu tugasan.
Berikut adalah senarai lagu tugasan mereka minggu ini:

Yazid - Lelaki Ini (Anuar Zain) & Fikirlah (Aizat)
Aril - Benar-Benar (Adam) & Robot (Adam)
Qhaud - Bila Nak Saksi (Spider) & Lagu Untukmu (Meet Uncle Hussain)
Sidi - Selamat Ulang Tahun (Imran Ajmain) & Kukoo (Ferhad)
Obri - Akan Tiba (Aliff) & Ada Untukmu (Nubhan)
Hafiz - Cinta Ini Membunuhku (D'Masiv) & Toyol (Aznil Nawawi)
Akim - Satu (Dewa 19) & Buronan Cinta (D Lima)
Rubisa - Dingin (Ziana Zain) & Gagap (Stacy)
Claudia - Ku Mahu (Siti Nurhaiza) & Wanita (Siti Nurhaliza)
Adila - Merawat Luka Terpendam (Liza Hanim) & Asyik (Amelina)
Aishah - Coba (Faizal Tahir) & Gila (Mila)
Zizi - Sembilu (Ella) & Wonder Woman (Mulan Jameela)
Rini - Aku Sindarela (Amylea) & Kiblatku (Hazami)
Isma - Jat Da Da Da (Dia Fadilla) & Hello (Farah Asyikin)
♦محمد أفيق♦
npe dpt 2 lagu..pelajar kena pilih antara 2 atau kena nyanyi semua..
wah..mmg 1 kelainan...ade pelajar dpt lagi artis wanita ngan lelaki...
B@zSh™
Menangis tu nak tarik undi sebenarnya
Tambah2...adik dia kan si Tonyok tu tongue.gif hehe
eskep
yelah, aku pun tak tau knape diorang dapat dua lagu. 14 orang nak perform lak tu... cukup ke masa nanti? ntahlah..
B@zSh™
Maybe dia kasi 2 lagu...and boleh pilih salah satu
Kalau kena nyanyi 2 lagu sampai pukul 1 pagi la jawabnya
♦محمد أفيق♦
QUOTE (B@zSh @ Mar 17 2009, 12:58 PM) *
Maybe dia kasi 2 lagu...and boleh pilih salah satu
Kalau kena nyanyi 2 lagu sampai pukul 1 pagi la jawabnya

mungkin amik bahagian korus aje kot.xkan la nak buat lame2...
penonton xna kblk ke..tdo situ
eskep
takpun nyanyi part2 tertentu jer utk 2 lagu tu, jimat masa.... kena tengok lah ni nanti... sabtu ni.
B@zSh™
A'ah....kot2 dia combinekan 2 lagu tp nyanyi sikit2 jer
♦محمد أفيق♦
QUOTE (B@zSh @ Mar 17 2009, 02:50 PM) *
A'ah....kot2 dia combinekan 2 lagu tp nyanyi sikit2 jer

aku tgk diari...alahai...asyik2 menangis..

benda yang akan jadi bile masuk akademi fantasia ni.
-menangis di minggu pertama sebab konon nya takut+gementar tok konsert pertama
-kalau dah kawin..nangis ingat anak..alahai..bawak anak tu sekali.. cry.gif
-nangis lagi..sebab tak leh bawak lagu yang diberi..
-nangis kembali...sebab kena marah ngan cikgu vokal..
-mula la sakit2 dtg..sakit itu la..sakit ini la..paling popular..sakit tekak.. da.gif
-gosip liar..antara pelajar lelaki dan pompuan..tak leh tgk rapat sikit.. friends.gif

nanti tambah lagi..
eskep
suke pulak aku nengok mamat yg berambut panjang tu, Yazid. okey gak dia nih... lawak. biggrin.gif
♦محمد أفيق♦
QUOTE (eskep @ Mar 18 2009, 12:16 PM) *
suke pulak aku nengok mamat yg berambut panjang tu, Yazid. okey gak dia nih... lawak. biggrin.gif

lawak..masuk raja lawak...diaorg ni asyik2 kena marah ngan cikgu ct..ha..garang tu..
eskep
cikgu CT Hajar okey lagik, kalo nak dibandingkan dengan Shafi... muka pun serius semacam...
♦محمد أفيق♦
QUOTE (eskep @ Mar 18 2009, 12:38 PM) *
cikgu CT Hajar okey lagik, kalo nak dibandingkan dengan Shafi... muka pun serius semacam...

yang tu belum tgk lagi.antara Shafi ngan CT hajar..aku lagi suke CT hajar..ade isi dlm pembelajaran..
..ida nerina pon belum tgk..
B@zSh™
Cikgu CT Hajar tu aku kenal la
Shafi tu guru vokal pompuan yang free hair tu ke?
AF memang dari dulu mcm tu kan...mesti ada kisah2 orang mengangis da.gif
♦محمد أفيق♦
QUOTE (B@zSh @ Mar 18 2009, 12:46 PM) *
Cikgu CT Hajar tu aku kenal la
Shafi tu guru vokal pompuan yang free hair tu ke?
AF memang dari dulu mcm tu kan...mesti ada kisah2 orang mengangis da.gif

mane Doc kenal..semua kenal...1 sekolah ke??dia mmg grang kan...
AF=nangis...tak leh nak pisahkan...
aina_sara
yg rambut cam meggi tu sape nama? serabai betullah tgk.. rasa cam nak p sikat je rambtu dia tu.
aina_sara
yg rambut cam meggi tu sape nama? serabai betullah tgk.. rasa cam nak p sikat je rambtu dia tu.
eskep
QUOTE (B@zSh @ Mar 18 2009, 12:46 PM) *
Shafi tu guru vokal pompuan yang free hair tu ke?

Yup, tu la cikgu Shafi.

Cikgu CT okey, dia ngajar pun best tengok gayanye. Pelajar2 pun seronok jer nampaknya...
♦محمد أفيق♦
QUOTE (eskep @ Mar 18 2009, 12:56 PM) *
Yup, tu la cikgu Shafi.

Cikgu CT okey, dia ngajar pun best tengok gayanye. Pelajar2 pun seronok jer nampaknya...

minggu kedua..ade pelajar terkeluar...nas adila..
erm..dia tu bukan penyanyi ke..dah ade album??
Ini ialah versi "lo-fi" kepada versi utama. Untuk paparkan versi penuh dengan lebih informasi, format dan imej, sila klik disini.
Cakap.Net © 2019