Bantuan - Carian - Ahli-ahli - Kalendar
Versi Penuh: Sarawak - Bumi Kenyalang
CAKAP.Net > Cakap Santai > Cakap Pelancongan & Percutian
taukey
Ada sesiapa di sini pernah melancong ke Sarawak. Sebenarnya kalau setakat nak melancong ke sarawak dengan pergi ke bandar bandar memang tak best. saya nasihatkan adan pergi ke kawasan ulu-ulu sikit. baru adventourous sikit. hehehe. jangan takut. selamat sebenanya. saya balik kampung pun guna perahu bot 100 kuasa kuda rasanya. Dalam 3 jam duduk atas perahu. sakit juga pinggang tapi seronok. dapat tgk bumi yang hijau hijau sambil tengok rumah panjang yang lain-lain serta berkenalan dengan etnik lain gak. best. rugi tak pergi.
kakaroct
balik mana?balik Kapit?Sarawak memang best...
wie84
Saya pernah tdo kat umah panjang di Bau, Kch.. Seronok gak, sbb tyme tu sambut Hari Gawai.. smile.gif
wanmus
Sepanjang hidup saya dalam Malaysia ni belum pernah pergi Langkawi, Sarawak, Perlis dan Kedah..negeri lain sudah walaupun sekejap..apa best Sarawak ni? cube crite skit org sarawak..kalau sabah semua nak pergi gunung kinablu n pasar filipina nak beli mutiara murah dan ikan terubok masin..tapi apa plk kelebihan sarawak sebab jarang sekali bermain di mulut orang semenanjung..
taukey
jarang ke? hehehe. byk jugak sebenarnya. ramai yang sebut sabah sebab mgkn sabah lebih menarik dari segi pantai pantai nya.kat sarawak pun tak kurang jugak. kat sarawak pun ada ikan terubok. ingin aku katakan tak jauh beza dgn sabah juga. hehehe. kat Kuching sarawak ada zoo buaya dipanggil jong ccrocodile farm. hehehe.

dari segi mengenali kaum blh saja pergi ke Kampung Budaya kalau tidak mempunyai masa serta bajet yang cukup. melihat pelbagai jenis rumah etnik termasuk orang orang asli.


lagi satu ada satu yang menarik kebayakan orang semenanjung malaysia pergi ke kuching ni adalah serikin. Pasar yang penjualnya adalah orang indonesia. pelbagai jenis barangan murah yang dijual. biggrin.gif

kalau nak tahu lanjut nanti blh tanya terus tak pun nanti aku post post lagi kat sini ttg menariknya sarawak
wanmus
laa ye ke..tapi sarawak besar sangat untuk jelajah keseluruhannya kot..so kat serikin tu kat bahgian mana taukey? pasar serikin ke namanya? mesti dekat ngan kalimantan kn? best jugak ni..sebab Sarawak banyak diiklankan hutannya dari pusat2 pelancongan lain..tu yang ramai masih blur n xtau kot tentang sarawak ni sangat..thanks for sharing taukey
taukey
pasar serikin ni memang dekat dengan kalimantan dah. tu memang pusat perkumpulan antara penduduk indonesia utk menjual barangan mereka pada hari sabtu dan ahad. byk yang murah murah benda kat situ. kekadang terfikir la pulak nak beli kat situ dan jual kat ebay. hahaha. tapi perjalanan boleh dikatakan dalam sejam jer. dan semua jalan dah tar. jadi sebenarnya tiada masalah pun.









kat atas tu semua gambar gambar kat serikin. biggrin.gif bro wanmus aku guna free image hosting jutawan. hehehe. boleh tahan. best gak guna
bakteria
haha aku nk join citer pasal sarawak ni...3bln tepat aku dok menetap di sarawak...ni aku stori:

naik MAS dari KLIA ke Bintulu...dari Bintulu naik 4x4 (Toyota Land Cruiser Limited Edition 4000cc) ke Mukah...bertolak dari Bintulu kol 9malam...jalan yg agak menyeramkan bagi aku yg 1st time ke sana...lapar gila waktu tu...

then singgah di Selangau (kat cni la tempat persinggahan...mcm R&R la...heheh...kat cni ada simpang 3....ke [Mukah]-[Sibu,Kuching]-[Bintulu,Miri]....so lepak la makan kat cni...

ha ni la jalan yg paling truk dalam Malaysia penah aku jmpa...Selangau ke Balingian(ni dalam kawasan Mukah ni)...kiri kanan kelapa sawit...pstu tepi jalan selamber ada lombong arang batu...mmg btl2 tepi jalan utama...jalan tu besar tu biasa je...2 lorong kiri kanan...tapi dia punya lubang tu...ishhh...kalau naik kancil mmg tiap2 bln kena tkr absorber...bayangkan kalau naik wira...tkleh bwk lebih 60kmh...tu plg laju tu...ada la sejam lebih nak lepasi jalan ni...

dah sampai Mukah ok la cket...tapi pantai kat Mukah tkleh mandi...dia kotor dengan kulit kayu (maybe kayu balak kot)...dan tkde tmpat menarik kat Mukah...sbb dia agak pedalaman cket so brg mkn pn mahal...bayangkan masa hrga minyak RM1.92 lagi dulu tu...(ni citer thn 2007)...air milo ais rm1.80 - rm2 segelas...tabah la aku...hahaha....tapi kat Mukah ni org ckp bnyk sepit biru(udang galah)..selamber r ptg2 aku g mancing udang...tkyah g jauh2..g Tellian ada jeti kecik tu...selamber aku lepak mcncing tepi jeti tu je...blh la 4 5 ekor tiap ptg...umpan guna udang kecik je...

dari Mukah aku g try makan kat kedai makan tepi pantai kat Oya...not bad...ok la jgk...Oya ni dalam kawasan Mukah lagi...
pastu aku g jejalan di KingWood Hotel...cni hotel tepi laut...opsss lupa lak ni citer...ombak laut di Mukah ni agak besar dan agak tinggi...rasa tkt lak aku tgk...

then aku jejalan g Sibu...ok la jgk tgk Dataran Sibu...3 ari je aku kat Sibu nih...ok kwsan yg membangun...tapi ramai Cina la...tkt gak aku...

nak blk Semenanjung aku g lepak Kuching 3 ari...dok hotel murah je kat area Water Front Kuching tu...cni mmg best..mcm2 ada...leh naik kapal jejalan pusing sungai...aku tk sure la sungai apa tu...Sungai Sarawak kot...mmm....pstu seberang sungai naik perahu...bayar 50sen...pstu makan kat ctu...banyak masakan melayu...ha aku ada g Pasar Satok(ye kot nama cmni)...bli ikan terubok...murah gila ctu...aku bli tu 3 ekor yg agak besar (lbh kurg pjg 30cm) rm15 je...murah beb...pstu ckp kat penjual tu nak bwk blk semenanjung ikan tu...tgk la cmne dia bungkuskan...cantik,menarik,kreatif,cepat, kagum aku tgk...siap leh bwk naik atas kapal terbang lg...tk berbau...

g la jalan2 g Sarawak...tapi Miri aku tk sampi lagi...huhuhuh

ni la kisah aku...penat menaip...
Mama
Sarawak? Ya MAMA pernah ke sana. Sarikin memang best dan murah-murah. Rasanya kalau dapat ke sana lagi, MAMA nak borong baju-baju tu.
Lady
bole la ko owg lepak2 ngan Lady bila ko owg g Swk....Lady duk kat bintulu.....
Ini ialah versi "lo-fi" kepada versi utama. Untuk paparkan versi penuh dengan lebih informasi, format dan imej, sila klik disini.
Cakap.Net © 2019