Bantuan - Carian - Ahli-ahli - Kalendar
Versi Penuh: Beza anak melayu dan cina
CAKAP.Net > Cakap Umum > Cakap Keluarga & Rumahtangga
wanmus
Perbezaan anak melayu dan anak cina..kita sama2 berfikir

Dalam kelas
Anak melayu: nik, ko boring tak ape cikgu ajar kat depan tu? aku dah ngantuk ni..alaa boleh je kita belajar nanti benda ni
Anak cina: Heng, you salin dulu ape cikgu tulis dan i dengar ape cikgu terang, nanti kita compare ye..

Balik sekolah
Anak Melayu: Man, kita nak main ape kat taman arini?
Anak cina: Mei ling, kita buat kelija sekolah sama-sama kat lumah saya boleh ka?

Di perpustakaan awam
Anak melayu: wei, tengok awek kat meja depan tu..cantik tu..kita bet sape boleh ngorat dulu
Anak cina: lastly, lapat juga pinjam buku how to a be a billionaire..

Semasa study group
Anak melayu: mat, ko ada masalah ngan fizah ke? aku tengok macam dah lain je ko ngan dia sekarang
Anak cina: mat, lu ada masalah ka ngan matematik tu? mai sini saya ajarkan

Meeting nak kembangkan syarikat
Anak melayu: Nampaknya kita kena fikirkan cara untuk jatuhkan syarikat pesaing kita tu..kalau x, memang tak majulah kita
Anak cina: Nampaknya kita kena fikirkan pelaburan balu (baru) yang lebih untung untuk kita lebih maju

misspolkadot
funny ah ko wan.
ader kebenaran n ader salahnye.
terbalaikkan keadaan.
tu lah situasi aku nampak akhir2 ni.
wanmus
QUOTE (misspolkadot @ Sep 19 2008, 03:21 AM) *
funny ah ko wan.
ader kebenaran n ader salahnye.
terbalaikkan keadaan.
tu lah situasi aku nampak akhir2 ni.


semoga kita same2 berfikir..sebab melayu atau kaum lain ape2 pun yang majoriti, kalau tidak di ganggu skit keistimewaannya, mereka xkn sedar. nah sekarang kan dah terbukti besar2 kaum lain cube mempertikaikan bahawa kaum melayu sebagai kaum majoriti dan perlu diberikan keistimewaan..dan naahhh..macam2lah persatuan yang ntah dari mana bagi pendapat dan pandangan..aku rasa bagus jgk, sebab kita akan lebih bersatu dan sedar siapakah diri kita sebenarnya..ayuh bangun kawan2.. smile.gif
CekDet
funny memang funny...tapi ada kritikan membina kepada anak melayu..
tak boleh nak nafikan kita dah ketinggalan dari bangsa2 lain...
mereka yang dulu bukan penduduk asal di sini maju setingkat lagi ke depan
CekDet
Tula...bila orang pertikaikan hak yang kita ada, mula la kita nak melenting..
tapi bila ada peluang, kita jarnag ambil..
yang dah depan mata pun masih malas nak amik, nak harapkan bernda tersuap ke mulut..


QUOTE (wanmus @ Sep 19 2008, 05:24 AM) *
semoga kita same2 berfikir..sebab melayu atau kaum lain ape2 pun yang majoriti, kalau tidak di ganggu skit keistimewaannya, mereka xkn sedar. nah sekarang kan dah terbukti besar2 kaum lain cube mempertikaikan bahawa kaum melayu sebagai kaum majoriti dan perlu diberikan keistimewaan..dan naahhh..macam2lah persatuan yang ntah dari mana bagi pendapat dan pandangan..aku rasa bagus jgk, sebab kita akan lebih bersatu dan sedar siapakah diri kita sebenarnya..ayuh bangun kawan2.. smile.gif

misspolkadot
opss ader yg ter sentap ke?
aku bukan ape?
naik tuli telinga aku dgr kritikan tok bdk2 melayu.
aku hidup di sekeliling masyarakat majmuk.
banyak yg mengutuk n mengkritik melayu.
jd kita sbagai org melayu.membina.jangan guna padanan.
tu jelah .
entah lah.tp kerja aku yg sentiasa bt aku pk melayu jgn di kritik.
tapi di pupuk semangatnya.
WebZone-_-Attack
Beza anak melayu dengan cina. CINA <-------- Makan dengan chopstik

maner wujudnye melayu ?cina ?for sure lah cina dtg dari negara cina,diorang dtg sini masa zaman kesultanan
melayu melaka sebagai buruh dan pelombong bijih timah. mane dtg melayu? dari
tanah melayu lah.Lalalala.diorang CHINA dok kat sini maybe sebab nenek moyang dorg yang dari cina dan
datang kat tanah melayu utk cari rezeki. Kalau semua anak2 melayu jadi melayu muda lupa,payahla nak ubah.for sure akan ketinggalan dalam banyak bidang. yang jelas sekali
dalam bidang ekonomi. rasa rasa la ape akan jadi ngan orang melayu lepas tue???
hidup merempat dan melarat di bumi sendiri. rasa-rasa la nak ke kalo mcm tue???



Beza melayu dengan india bro tak nak buka thread ke ? laugh.gif
TemanX


Anak melayu = Dok minta keje kerajaan
Anak cina= Tak keje kerajaan pun takpe, leh niaga jadi boss sendir. Anak melayu keje plak ngan dia. biggrin.gif
wanmus
QUOTE (TemanX @ Sep 20 2008, 10:32 AM) *
Anak melayu = Dok minta keje kerajaan
Anak cina= Tak keje kerajaan pun takpe, leh niaga jadi boss sendir. Anak melayu keje plak ngan dia. biggrin.gif


kalau kita kajilah, kenapa kerajaan duk war2kan mintak kaum selain bumiputera join jawatan dalam kerajaan? kenapa nak paksa2 orang yang tak sudi? sebab diorang lebih bijak..tahu keje kerajaan ni gaji skit walaupun terjamin tapi masih tak cukup hidup kat dunia ni..tapi kalau pandai2 bajet cukup jer..maklumlah kaum lain ni fikir hidup diorang kat dunia ni jer..kita ni kene fikir dunia dan dunia selepas dunia sekarang..rasa2nya cina kalau keje kerajaan diorang akan amik rasuah jugak tak? huhu..persoalan yang susah nak dijawab tu
taukey
ada jugak kaum lain bekerja dengan kerajaan tapi peratusan dia memang kurang. antara sebabnya adalah kebanyakan jadi tokey sendiri. mereka mungkin dari zaman dahulu kala dilahirkan dalam suasana begitu jadi sampai sekarang masih lagi ada sikap tu. kira macam turun temurun gak la. Lagipun disebabkan ramai yang dah kaya raya dari dahulu lagi untuk membuka bisnes sekarang tak susah terutama sekali mereka sudah mempunyai network yang kuat antara satu sama lain terutama sekali persatuan mereka
CekDet
Ada kebenarannya...bayangkan dorang memang dah ada support daripada persatuan / keluarga kalau dorang nak mulakan bisnes sendiri..
tak macam kita...
tambah pulak,mentaliti orang melayu ynag taknak berniaga sebab takut rugi...
smile.gif


QUOTE (wanmus @ Sep 23 2008, 08:15 PM) *
kalau kita kajilah, kenapa kerajaan duk war2kan mintak kaum selain bumiputera join jawatan dalam kerajaan? kenapa nak paksa2 orang yang tak sudi? sebab diorang lebih bijak..tahu keje kerajaan ni gaji skit walaupun terjamin tapi masih tak cukup hidup kat dunia ni..tapi kalau pandai2 bajet cukup jer..maklumlah kaum lain ni fikir hidup diorang kat dunia ni jer..kita ni kene fikir dunia dan dunia selepas dunia sekarang..rasa2nya cina kalau keje kerajaan diorang akan amik rasuah jugak tak? huhu..persoalan yang susah nak dijawab tu

WaKenaBeb
beza anak melayu ngan cina. melayu kulit mcm2 warna, cina plak putih. melayu org islam, cina org kafir. melayu makan lembu, cina makan babi. melayu berak basuh, cina berak selet. hehehe...
sHäm
24.gif tak ber'tapis' langsung kau WaKenaBeb , betullah tu
Ini ialah versi "lo-fi" kepada versi utama. Untuk paparkan versi penuh dengan lebih informasi, format dan imej, sila klik disini.
Cakap.Net © 2019