Bantuan - Carian - Ahli-ahli - Kalendar
Versi Penuh: Antara Isteri, Anak dan Kerja
CAKAP.Net > Cakap Umum > Cakap Keluarga & Rumahtangga
rajakamil
Salam.

Izinkan saya membuka topik ini. Ada beberapa persoalan yang ingin saya kemukakan.
Untuk lebih mudah, kita buat satu situasi.

Ahmad (bukan nama sebenar) dan Aisyah (bukan nama sebenar) telah berkahwin dan dikurniakan seorang cahaya mata, Ibrahim (bukan nama sebenar).

Peristiwa ini berlaku 8 tahun selepas introdution watak di atas.
Ahmad kena menghadiri meeting mingguan yang membincangkan tentang, "Bagaimana Menutup Pintu Pejabat".
Aisyah pula, meminta Ahmad untuk menemaninya ke klinik untuk memeriksa tekanan darah (Aisyah wajib datang, kalau tak keahlian percuma kelab tuppoware murah akan dibatalkan).
Sehari sebelum itu, Ibrahim, anak Ahmad, telah memberitahunya untuk hadir ke sekolah kerana ada sesi guru bersama ibu bapa.

Dalam situasi di atas, manakah yang Patut Ahmad utamakan.
A. Kerja
B. Isteri
C. Anak
D. Tiada satu pun
mat.g
QUOTE (rajakamil @ Sep 9 2008, 09:03 AM) *
Salam.

Izinkan saya membuka topik ini. Ada beberapa persoalan yang ingin saya kemukakan.
Untuk lebih mudah, kita buat satu situasi.

Ahmad (bukan nama sebenar) dan Aisyah (bukan nama sebenar) telah berkahwin dan dikurniakan seorang cahaya mata, Ibrahim (bukan nama sebenar).

Peristiwa ini berlaku 8 tahun selepas introdution watak di atas.
Ahmad kena menghadiri meeting mingguan yang membincangkan tentang, "Bagaimana Menutup Pintu Pejabat".
Aisyah pula, meminta Ahmad untuk menemaninya ke klinik untuk memeriksa tekanan darah (Aisyah wajib datang, kalau tak keahlian percuma kelab tuppoware murah akan dibatalkan).
Sehari sebelum itu, Ibrahim, anak Ahmad, telah memberitahunya untuk hadir ke sekolah kerana ada sesi guru bersama ibu bapa.

Dalam situasi di atas, manakah yang Patut Ahmad utamakan.
A. Kerja
B. Isteri
C. Anak
D. Tiada satu pun


C lah sbb nampak lebih penting dan lagipon si Ibrahim anaknya tu dah kasitau awal2 lagi sehari sebelum. tongue.gif
bluzz
Jawapan aku C:

sebabnya ialah: Isteri cuma inginkan ahmad MENEMANINYA dan tidak dinyatakan wajib/harus ahmad datang.
bagi saya anak lebih penting sebab sekiranya anak tidak ditemani maka takut anak akan merasa kecil hati dan tidak selesa disebabkan seluruh kawannya membawa ibu bapa dan hanya dia keseorangan di sekolah tanpa ibu bapa menemaninya
wanmus
betul..jawapan dari hati aku yang bujang ni pun C jugak.yerlah, sah-sah perjumpaan ibu bapa tu dua2 ke ikut skali ahmad dan aisyah. Apa-apa pun penting keluarga dari segalanya. kerja boleh cari, tapi keluarga hanya sekali. Kalau dah rosak, susah nak kembalikan. Kalau kerja boleh je cari kat lain lagi.. x gitu?
ijamidayu
smile.gif Pasti ramai memilih jawpan C.. Pada aku lak bila situasi nie dialami sendiri..

Pasti yg terlepas pandang jawapan C.. Bagi yg prihatin Alhamdullillah.. smile.gif

Anak adalah permata negara... Anak adalah amanah dari ALLAH.. Bukan senang wo nak dpt anak..

Jadi jawapan dari aku jugak... C
titaniumhijau
Kene tanye Bos Ahmad dulu la. Kalau Bos tak bagi macam mana??
misspolkadot
hhaha.ko nye situasi ke ni?
tersepit .
ha.
ko x bagitau kul brapa meeting.ok2
aku yg wat andaian.
first.aku g opis.
ala kadar then minta diri.balik amek anak pg skolah dalam masa yg sama aku bawak isteri.
pas da settle anak apa lagi g clinic lah . check tekanan darah.sme pueh hati.
tapi kalu time yg same.
still bole adjust ag.
mtk tolong isteri temn anak.da settle meeting then g pick up dorg trus ke clinic.pastu nak sejuk kan hati family aku blanje makan.
ops.
aku ni pompuan.
beria2 abis.

abdfatah
yang terpentingnya adalah C. utamakan yang lebih utama lebih penting kalo dah ada anak. dah tentunya anak akan kecewa tanpa kehadiran ibu bapa mereka, lebih lebih lagi tatkala mereka buat janji dengan anak. kalo takder kelibat mak ayah derang dah tentunya kecewa yang amat sangat.... cuba letakkan situasi tersebut kepada diri kita tatkala zezaman anak2 dulu... dah tentunya seronok sakan kalo ibubapa boleh hadir sama menjenguk anak kesayangan mereka... janji tau mak dan ayah akan datang...? namun kemudiannya takleh datang pulak... anda sendiri tentu kecewa... cuba buat lakonan semula zezaman kekanak dedulu camner jadinya tercari2 ibu bapa kita yang tak datang datang.... kecewa kan kan kan kan....
wanmus
betul jugak kata misspolkadot tu..nape kita selalu fikirkan nak setelkan satu masalah jer jika ada beberapa option lain? kenapa kita tak cuba selesaikan semua masalah tuh, dan bukan hanya fikirkan nak setelkan satu masalah jer sebab mungkin bagi kita satu tu je yang penitng..tapi kita tak tahu dari pandangan empunya diri jugak..hmmm..maksudnya kene tengok keadaanlah..kalau boleh cuba selesaikan semua masalah sebaiknya..
taukey
hehehehe. ni masalah kalau suruh pilih satu jer. aku kena tahu tujuan isteri aku check darah. kalau sesaja nak medical check up. boleh tunggu. kalau sebab ada penyakit aku hantar dia dulu. anak dan sekolah tu boleh buat appointment hari lain.

pasal kerja pula topik mesyuarat tu tak hype sangat. jadi rasanya takder masalah kalau aku takder. tapi kalau aku bos aku kena gak turun. so semua macam yang dikatakan oleh mispolkadot tu. masa setiap aktiviti tu kena tahu. senang sket nak bahagikan masa

oh ya apa kaitan pergi klinik dengan tupperware tu yer? tak faham sangat la aku nih
Ini ialah versi "lo-fi" kepada versi utama. Untuk paparkan versi penuh dengan lebih informasi, format dan imej, sila klik disini.
Cakap.Net © 2019