Bantuan - Carian - Ahli-ahli - Kalendar
Versi Penuh: MPV Proton
CAKAP.Net > Cakap Santai > Cakap Dunia Automotif
mat.g™
Wah nampak smart seiras2 Toyota Wish or Mitsubishi Grandis drp depan.. drp blkg mcm Honda Stream pon ada.. drp sisi mcm apa yer?





wanmus
memang dibuat berdasarkan model Toyota Wish pun. pastu mestilah designer kasi tambah skit elemen2 MPV lain seperti stream. tapi aku nampak dari depan tu macam savvy kan?savvy yang ditinggikan..smartlah sebab depan tu diorg design kontot, x panjang sangat. Harap2 enjin 1.8 tu cukup powerlh. anjin ape diorang pakai? xkn campro kot?
taukey
model ini memang menarik dari segi design. hehehe. ada rupa kereta import. Macam ni la. tapi aku masih lagi was was dengan proton ni. tapi kita tunggu la keluaran ini. ada sesiapa tak join dia punya pertandingan menamakan kereta ini? tak ingat aku hadiah dia apa. tapi boleh jugak la terutama sekali orang orang yang banyak idea dan kreatif ni
wanmus
QUOTE (taukey @ Sep 14 2008, 04:28 PM) *
model ini memang menarik dari segi design. hehehe. ada rupa kereta import. Macam ni la. tapi aku masih lagi was was dengan proton ni. tapi kita tunggu la keluaran ini. ada sesiapa tak join dia punya pertandingan menamakan kereta ini? tak ingat aku hadiah dia apa. tapi boleh jugak la terutama sekali orang orang yang banyak idea dan kreatif ni



aku ada share yang pertandingan menamakan proton MPV baru nih..boleh baca kat sini http://www.cakap.net/index.php?showtopic=115..jomlah masuk..dahlah free, mane tau kot2 idea lawak atau x logik kita tu menang hadiah utama..fre2 jer dapat proton mpv ni, pastu siap nama kita cadangkan tu dijaja seluruh dunia..hehhe..jomlah try..aku dah hantar 2 nama..anda bile lagi?
mat.g™
Aku nak cadangkan nama spt,

Proton Familia <- family car concept
Proton IzzI <- konsep mudah dan bebas
Proton Cahaya <- ntah rasa seswai jerk.. hehe
exinco
design dah nampak bagus dan menarik, bahagian dalam tak tau lagi. dari segi sudut yang lain kena lihat juga performance kereta tu
wanmus
yup..sebut performance beberapa andaian sudah dibuat..bukan ape..katanya enjin yang akan dipasang dalam mpv kali ni ialah enjin campro 1.6..1.6 untuk kereta sebesar nih???kalau waja. gen2 atau persona bolehlah pkai sebab jenis kereta sedan..nih bukan sedan tapi bapak sedan..mungkin untuk mula2 x cukup bagus kot performance..mungkin pas banyak argue dari pelanggan baru diorang akan upgrade..so nantilah yang upgrade version..mungkin setahun lagi..hehhehe
taukey
aku rasa kemungkinan besar dia ni kuat makan minyak gak sebab berat dan saiznya. tapi kalau dia saiz ikut Avanza aku rasa ok la sikit. sebab ada DVVT. Entah apa maksud DVVT pun aku tak tau sangat dah. tapi masa avanza 1.3 dulu pun orang komplen kuat sgt makan minyak. bila dia kuar 1.5 dah kurang sikit orang minat dah. dah lmbt kot. harap proton bagi adjust dia punya power lagi mantap
wanmus
DVVT tu dynamic variable valve timing..maksudnya ianya berfungsi untuk mengawal bukaan valve atau injap dalam enjin kita secara variable dan bukannya secara tidak teratur. seperti kita tahu, dalam anjin 4 stroke ada 4 injap yang mengawal perjalanan enjin. kalau biasa, injap ni dikawal bukaannya secara berpasangan serentak..tapi dengan DVVT, 4 injap di kawal untuk masa bukaan yang berbeza untuk mengoptimumkan prestasi enjin..terutamanya apabila proses pembakaran berlaku sedikit, injap ekzos dah nak terbuka..ini menyebabkan beberapa peratus tenaga akibat pembakaran tadi telah terbebas.
hexagold
Sepupu aku keje kat proton, dia cakap, MPV ni tak pakai enjin CamPro, kalau tak silap aku MPV ni pakai enjin Mitsubishi kot.Tapi yang kompom bukan pakai enjin CamPro. Ape-ape hal kita tengok ajelah nanti, tahun depan agaknya keluar.
mat.g™


still waitin for incoming mac 2009..
mat.g™
mat.g™
padaiyappa©
padaiyappa©
Nie pun mpv proton gak ... jumpa kat batu pahat

>

>

>

>

>

>

>

>

>

padaiyappa©
acer_aspire
ko ni daripada kasi gambar mengarut,baik tk payah post... sleep.gif
padaiyappa©
QUOTE (acer_aspire @ Oct 23 2008, 07:38 AM) *
ko ni daripada kasi gambar mengarut,baik tk payah post... sleep.gif


Bro, mana ada mengarut ... tu gambar MPV proton gak ... nie dah tahap-tahap skema dah nie
mat.g™


mat.g™
lakaran berdasarkan model sebenar


Alexandra
Bentuk mcm lawa.... bole tahan
aina_sara


artist’s impression by maru
perantau2008
QUOTE (Padaiyappa @ Oct 22 2008, 11:56 AM) *

MPV KO NI MACAM SIREH........HEHE..
BudaK-MalaS
QUOTE (Padaiyappa @ Oct 22 2008, 11:58 AM) *
Nie pun mpv proton gak ... jumpa kat batu pahat

>

>

>

>

>

>

>

>

>


i like this MPV...
very cool...
kekalkan keunikan malaysia...
hface.gif hface.gif hface.gif
padaiyappa©
aku rasa tua empunya van nie memang minat jenama Proton ... bukan sesetengah daripada kita, kereta wira tapi logo mitsubihsi la, honda la
mat.g™
spyshot terbaru..








AMD_Sempot_Terlebih_Sempot
mcm keta bru kuar bengkel je...warna xsemart...ak suke ngan besar ngan panjang die tuh...huhu...
♦محمد أفيق♦
QUOTE (AMD_Sempot_Terlebih_Sempot @ Dec 13 2008, 02:14 PM) *
mcm keta bru kuar bengkel je...warna xsemart...ak suke ngan besar ngan panjang die tuh...huhu...


mmg la keluar bengkel..nanti dia cat..baru tauuuuuuu.....
mat.g™
QUOTE (AMD_Sempot_Terlebih_Sempot @ Dec 13 2008, 02:14 PM) *
mcm keta bru kuar bengkel je...warna xsemart...ak suke ngan besar ngan panjang die tuh...huhu...

tu pihak proton sengaja tampal pelekat2 hitam sbb model ni belum release/launch secara rasmi.. tujuan supaya identiti/rupa sebenar MPV tidak diketahui umum.. kalau dah tunjuk semua nanti tak surprise lah masa launcing bulan mac nanti kan ph34r.gif
mat.g™
alamak depa dah pospon launching ke bulan April atas sebab2 tertentu... wait.gif
mat.g™
sudah keluar dekat paper utusan dan berita TV hari ni...

ni gambar drp Paultan: Proton MPV 100% fully uncovered!







mat.g™




mat.g™
Petang smlm saya join program "Bicara MPV" yg anjurkan oleh Proton Holding, saya berpeluang tgk sendiri secara live masuk dalam gosok2 Proton MPV baru ni yg diberi nama Proton Exora sempena nama sejenis bunga tempatan.. dan tag line nya "Keriangan Sekeluarga"

Kereta ni menggunakan engine Campro CPS 1.6 Dohc yang mempunyai kuasa kuda 125hp.. body dia memang besar spt saiz Innova tapi kelebihan Exora ni ialah body lebih ringan jadi masih sesuai dgn enjin 1.6 CPS seperti kata presenter tula.. harap2 betul lah.

Akan dikeluarkan dalam 2 varian High Line dan Medium Line.. dgn transmisi automatik sahaja... dia punya set gear mmg smart, pakai gated gear interface.. mcm kete2 mahal je pakai.. Color putih tidak akan dikeluarkan sebab sudah bocor masuk paper hari tu.. ada staf dalaman proton sendiri yg bocorkan kpd utusan malasyia.. dan dia telah diambil tindakan.

High line pakai leather seat, dual air bag, rear disc brake, ABS, EBD, rear air cond, DVD player with LCD screen kat bumbung tengah... dia punya luas mcm Mitsubihsi Grandis... saya rasa model ni bakal meletup sebab harga High line OTR ialah RM74K sahaja..
B@zSh™
Hmm...cantik gak
Kalo tengok dari tepi ala2 Honda Stream pun ada
Hopefully memang betul2 meletop la
ganazz
ada yg kata enjin gen 2 tak balik modal, kasi masuk MPV ni....
B@zSh™
Hmm...kalo dia kuarkan enjin 2.0 aku rasa lg elok
Mcm x larat nak bawak body jer ngan 1.6 ni
Betul ke diaorang cakap 1.6 bole bawak body besar ni?
munger
asal dari tepi aku tgk cam WISH jek???
B@zSh™
Aku rasa MPV ni lebih kurang sama
Aku lak nampak cam Honda Stream
Tp...yang paling cantik bg aku buat masa skang adalah Toyota Caldina...fuh...meleleh
mat.g™
MPV pertama buatan Malaysia, Proton Exora akan dilancarkan secara rasmi pada 15hb April 2009..







mat.g™
OTR sekarang.. tahniah to Proton for the new baby.. thumbup.gif



♦محمد أفيق♦
sebelah kedai aku ade tunjuk kete ni..
tak henti2 org dtg tgk...
bukan enjin..bonet..macam2 perangai ade la....
habis exora 'dinodai'
B@zSh™
Ko ada test drive Exora x Muhammad Afiq? biggrin.gif
Hehe...kalo dah test drive nnt share2 la pengalaman k
♦محمد أفيق♦
xde la...amboi..kenapa sebut nama panjang...hehehe..
tak sempat nak test la..ramai sgt nak naik..
B@zSh™
Ahaks...
Saje je panggil nama penuh
Mcm dalam cite Dunia Baru
bizonedrop
aku rasa pun cam nak beli satu la...
tapi pas avanza 1.5E WRJ aku habis bayar dulu la...6 tahun lagik..huhuhu rolleye0012.gif
Ini ialah versi "lo-fi" kepada versi utama. Untuk paparkan versi penuh dengan lebih informasi, format dan imej, sila klik disini.
Cakap.Net © 2019