Bantuan - Carian - Ahli-ahli - Kalendar
Versi Penuh: Antara challet, hotel, homestay dan dot dot dot
CAKAP.Net > Cakap Santai > Cakap Pelancongan & Percutian
rajakamil
Hampir setiap daripada kita pernah melancong bukan?
Antara perkara yang sering kali bermain kat kepala kita masa nak bercuti ialah, TEMPAT TIDUR.
Tak kira lah pergi mana pun. Dalam negara hatta luar negara.

Antara challet, hotel, homestay dan lain-lain, pada pendapat saya, hotel lebih mudah dicari berbanding yang lain.
Walapun namanya hotel, kadang-kadang, dalam dia tu, kalah reban Wak Suradi kampng aku.

Kalau sesiapa pernah ke Perth, antara kelainan yang ada di sana ialah, TEMPAT TIDUR bagi pelancong. Mereka menawarkan rumah (kat sana panggil apartment walaupun sebenarnya 2 tingkat je). BIasanya, untuk percutian seminggu ke atas.
richzuan
hehe..ya , memang tepat tu raja kamil..tempat tidur merupakan aspek paling penting bagi aku..
tak tahu lah kalau ade yang sanggup tidur kat dalam kereta , dalm bas , atau dekat dalam khemah buatan sendiri sekali pun..
ramai di antara kita memilih keselesaan tempat tidur mereka nanti..
bukan apa,bercuti kenalah mimpi-mimpi yang indah-indah belaka..
haha..itu hakikat yang sebenar..aku tak pernah lagi bercuti dan menyewa rumah apartment sebagai tempat tidur..
mahal sangat la kawan..
wanmus
Setahu akulah, kalau kat Malaysia ni pun satu apartment yang disediakan resort berharga dalam RM1,000 satu malam..tapi mewah tu memanglah siap macam betul2 rumah..ada 2-3 bilik. nih kalau melancong ramai2 atau family berbaloilah kot.tapi kalau nak honeymoon atau melancong berdua jer, hotel pun dah cukup.tapi kene jaga jugak, janganlah amik hotel murah atau rumah tumpangan..sebab sekarang nih macam2 aku dengar..ader tu kawan aku siap di kacau oleh pelacur2 waktu malam..siap ketuk2 pintu lagi..sebab kalau betul kita nak benda tu, boleh je gi ari, tp ni dah melampau siap di tawarkan bilik ke bilik lagi..ade tu yang dipasang kamera dalam bilik..so, pandai2lah pilih n buat keputusan..
taukey
cukuplah kalau sekadar nak cari hotel dalam Rm200 ke bawah dan paling mahal pun Rm300. ini aku letak harga tinggi jer la. hehe. hotel hotel yang cikai tu ada bahaya jugak. terutama sekali hotel yang aku lebih rela panggil hotel apek. yang pasti ketukan bilik tu mmg ada. dah macam jadi lumrah. dan aku rasa mereka takkan ketuk bilik perempuan. so rasanya mgkn ada orang dalam yang bantu gak la
B@zSh™
Aku seram gak tengok hotel2 kat Chow Kit Road (hotel apek la)
Banyaknya macam cendawan tumbuh selepas hujan
Ada sape2 pernah ada pengalaman kat hotel2 ni?
wanmus
huhu..aku pernah sekali duk hotel apek ni..mase lawatan sekolah dulu masa form 3 pas exam PMR kalau x silap aku..tapi bukan betul2 kat Chow kit tapi hampir2 Chow Kit lah kot..bilik tu xyah nak cakaplah, tapi oklah ckuplah nak tidor 1 malam. kalu x silap masa tu RM 40 bagi satu malam untuk satu bilik kipas. seram..sebab sunyi jer..pastu macam takutlah tgk kedudukan bilik pun..sebab masa tu budak lagi kot..heheheh
B@zSh™
Seram tu satu hal...
Satu lg memang x selamat kalo nak bawa family...coz ada sesetengah hotel2 apek ni guna CCTV
Dirakamnya gambo kita tgh ber'ehem'...x ke naya
wanmus
QUOTE (B@zSh @ Sep 26 2008, 05:55 AM) *
Seram tu satu hal...
Satu lg memang x selamat kalo nak bawa family...coz ada sesetengah hotel2 apek ni guna CCTV
Dirakamnya gambo kita tgh ber'ehem'...x ke naya


tu lah yang aku maksudkan...ni dah amik curi pastu siap jual pulak tu..tu yang berleluasa gambar2 lucah..sekarang kat hp budak2 skolah pun ada..kalau nak berehem2 tu, baik wat kat hotel yang berbintang skit paling kurang 3 bintang supaya anda selamat dan maruah anda pun selamat..tapi pastikan anda dah kahwin tau..sebab hotel yang ada bintang ni, ada rules yang terpaksa diorang ikut utk dapat pengiktirafan ni..kalau tak dapat, susah lah nak cari pelanggan oversea. antara rules tu tentang security dan privacy customer
taukey
aku rasa yang letak CCTV tu bukan empunya hotel. kekadang kakitangan hotel tu. susah mana kan dia buat. boleh sepakat dengan technician yang kerja kat hotel tu. susah nak tahu hotel mana yang takder benda tu. semua mmg tersembunyi dengan sepenuhnya. apa apa pun kita kena hati hati. padam lampu guna selimut bila ehem ehem. hahahaha
CekDet
yups...dah tentula saya akan cari hotel...
biasa bajet dalam rm 200 - rm 300...
tu dah kira murah la tu...
lagi seronok kalau dapat gi ngan kawan2..
CekDet
pesan saya, kalau nak cari hotel pun kena pilih2la...
jangan terlampau nak bajet...memang hotel apek ni memang tak secure langsung...
bukan setakat pelacur berkeliaran je...tapi pernah gak ada kes kat penang ada orang ceroboh masuk ke bilik penumpang...dan orang ti disyaki salah seorang juga daripada pekerja hotel tu..
tak ke naya!

QUOTE (wanmus @ Sep 20 2008, 04:19 AM) *
huhu..aku pernah sekali duk hotel apek ni..mase lawatan sekolah dulu masa form 3 pas exam PMR kalau x silap aku..tapi bukan betul2 kat Chow kit tapi hampir2 Chow Kit lah kot..bilik tu xyah nak cakaplah, tapi oklah ckuplah nak tidor 1 malam. kalu x silap masa tu RM 40 bagi satu malam untuk satu bilik kipas. seram..sebab sunyi jer..pastu macam takutlah tgk kedudukan bilik pun..sebab masa tu budak lagi kot..heheheh

wanmus
hmm..maknanya bahayalah duk hotel bajet nih..risau pun ade..nih semua sebab tokei cina nak cepat kayalah ni, biarkan keselamatan pengguna terabai..kekadang diorang tengok jer macam tak tau.so kalau sesiapa nak gi melancong atau beristirehat bersama keluarga, carilah hotel atau tempat tumpangan yang dipercayai selamat dan bersih. sebab kekadang hotel murah ni tak fikir sangat bersihnya..lagi2 kalau bawak ahli keluarga yang perempuan..baik berhabis duit sikit untuk family anda selamat dari perkara yang tak diingini..
aina_sara
Skang kan ada Tune Hotel yg murah tp selesa... lawati www.tunehotels.com hehe tulun promot sikit.. tp betul ker mcm slogannya "5 star hotel with 1 star price".. flex.gif
B@zSh™
Tune ni 5 star hotel ke?
Ini ialah versi "lo-fi" kepada versi utama. Untuk paparkan versi penuh dengan lebih informasi, format dan imej, sila klik disini.
Cakap.Net © 2019