IPOH - Pendakwah dan penyanyi Akhil Hayy, 40, dan isterinya, Maizawati Zainal, 33, memohon Mahkamah Rendah Syariah menetapkan satu tarikh baru bagi membolehkan proses sulh (penyelesaian secara baik) di antara mereka berhubung segala tuntutan berkaitan selepas penceraian diselesaikan.

Hakim Syarie, Mohd. Ridhuan Yusof bersetuju dengan permohonan tersebut dan menetapkan 15 Julai sebagai tarikh sebutan semula.

Maizawati atau mesra dipanggil Maiza diwakili peguam syarie, Zulkifli Che Yong dan Azmi Rais manakala Akhil tidak diwakili peguam.

Terdahulu, mahkamah terpaksa menangguhkan prosiding kes berkenaan selama hampir dua jam selepas Akhil tidak menghadirkan diri.

Akhil yang tiba di kompleks mahkamah pada pukul 10.35 pagi terus mengadakan perbincangan bersama dua peguam Maiza di sebuah bilik khas selama satu jam.

Lima daripada enam anak hasil perkongsian hidup Akhil dan Maiza turut hadir semalam.

Akhil yang ditemui selepas prosiding itu berkata, beliau sedaya upaya akan menyelesaikan kes yang difailkan isterinya itu dengan cara paling makruf, penuh kedamaian dan memuaskan hati semua pihak.

"Kredibiliti dan imej saya sebagai pendakwah sudah terjejas dan mungkin kawan mahupun lawan akan berpuas hati dengan penyelesaian yang akan saya buat nanti," katanya.