Bantuan - Carian - Ahli-ahli - Kalendar
Versi Penuh: Avanza or Exora
CAKAP.Net > Cakap Santai > Cakap Dunia Automotif
Clement



Saya sebenarnya mahu membeli MPV tapi masih tak tau mana satu. Peratusannya mungkin Avanza....tapi saya masih mahu bertanya kelebihan & kekurangan ke2-2 kenderaan ni. Klu ada sifu2 yg pakar dlm 2 kenderaan ini tolong lah ya... cv.gif

mat.g™
for stylish, size and comfort.. i vote for Exora.
B@zSh™
Yep...aku vote for Exora
Latest design...space & engine power pun memain peranan

P/S : Belilah produk BUATAN MALAYSIA (w/pun aku pakai kete Jepun) tongue.gif
ganazz
ada orang kata, mpv jepun, 99.99% tahap test, ekspot mari jual sini.... yg perfek test jual kat lain!
dawos
clement.. mungkin ini dapat membantu ko...

nanti kalau ade ape-ape yang ko nak tnye pas dah baca mende alah nie tanya la.. mybe sedikit sebanyak aku leh bantu ko..

kalau ade yang tak paham lar.. mungkin aku leh bantu sikit-sikit

SINI

nie contoh gamba

CODE
Clement
QUOTE (dawos @ Jul 1 2009, 06:19 PM) *
clement.. mungkin ini dapat membantu ko...

nanti kalau ade ape-ape yang ko nak tnye pas dah baca mende alah nie tanya la.. mybe sedikit sebanyak aku leh bantu ko..

kalau ade yang tak paham lar.. mungkin aku leh bantu sikit-sikit

SINI

nie contoh gamba

CODE



Thanks kawan-kawan semua cv.gif
Clement
[quote name='dawos' date='Jul 1 2009, 06:19 PM' post='15975']
clement.. mungkin ini dapat membantu ko...

nanti kalau ade ape-ape yang ko nak tnye pas dah baca mende alah nie tanya la.. mybe sedikit sebanyak aku leh bantu ko..

kalau ade yang tak paham lar.. mungkin aku leh bantu sikit-sikit

SINI

Saya tak berapa faham yg ini. Boleh huraikan sikit ttg exora&avanza?

sini
sini
dawos
Clement.. aku nie pun berdasarkan apa yang aku paham.. kalau yang tatau aku minta maaf yer..
Mungkin boleh tanye pada yang lebih mahir dalam bidang automotif nie
Gambar yang first tue.. perbandingan yang dibuat harga dan saiz kenderaan mpv tue..
Contoh..
1- avanza & ixora aku amik perbandingan 2 nie.. avanza bentuk die lebih kecil sedikit berbanding dengan ixora...
2- Ixora nye harga lebih murah berbanding dengan avanza
3- avanza , naza citra dan exora perbezaan harga kalau tengok tak jauh sgt yang bezanya yang membezakannya adalah saiz..
mksd di sini saiz nye lebih besar dari avanza dan naza citra. Harga die jauh lebih murah berbanding dengan toyota innova & naza ria tapi ko mendapat saiz
yang lebih berbanding dengan toyota innova tapi kecil sedikit dari naza ria..


Gambar yang ke 2 plak..

ko kene paham mksd BHP tue ape dan itu akan lebih memudahkan ko dalam memahami nye.. nie aku terangkan secara ringkas la... BHP = brake horse power
BHP nie adalah kuasa yang di pindahkan dari enjin ke roda kereta setelah di tolak dengan power loss(iaitu power stering,compressor aircond, gearbox, berat kereta, minyak full tank TAPI tidak termasuk pengguna)
= setelah di tolak di tambah sume dengan sume(mksd kereta lengkap tnpe pengguna) BHP yang dipindahkan kepada roda ialah 88bhp ini untuk ixora..
= yang toyota inova plak dah tolak berat kereta kire sume BHP so kuasa yang akan dipindahkan pada roda kenderaan 85bhp

= berat kereta yang lengkap tanpa penumpang dipanggil KERB WEIGHT iaitu 1442kg untuk ixora

kaitannye di sini.. enjin campro enjin yang berkuasa tinggi walaupun die cuma 1.6 ..so ko leh dapat lebih kurang bhp yang sama bagi enjin 2.0.. enjin campro nie dah di pertingkatkan sbb tue kuasa die lebih sbb die menggunakan cam yang baru CAMPRO CPS.. tapi bile dah ade penumpang BHP nie akan berkurangan sbb beban yang ade pada penumpang..

@ contoh lain kalau ko tak berapa paham ttg BHP nie - contoh ko pakai wira 1.3 dan ko dah tukar enjin 1.8 sistem brek ko tak tukar langsung tapi bile ko brek emergency kereta ko takkan dapat berhenti spt ko pakai enjin 1.3 sbb kuasa yang di tukarkan kepada tayar ko dah berlebihan. Kire BHP yang ditukarkan kepada roda sudah melebihi sistem brek yang ade. Kalau nak tukar enjin tukar sistem brek sekali barula ade keseimbangan macam tue la..

mungkin kalau ade yang tak paham aku cube terangkan cara yang lain..



dawos
Nie lagi 1 contoh perbezaan di antara exora dan avanza

Exora menggunakan enjin yang dibangunkan dengan timing belt..

Avana menggunkan enjin yang dibangunkan gune timing chain(tak silap aku lar)

Ko paham kan beza timing chain dengan timing belt nie.. timing chain nie senang cerita tahan lama.. timing belt nie setiap +++km bergantung kepada timing belt jangka hayat perlu ditukar.. Timing chain bunyi die bising sket berbanding dengan timing belt nie.
Tapi 2 2 sama ajer gune drive shaft. Maksud nye pacuan depan..
Kalau nak kate engine avanza gune VVTI .. yang exora plak menggunakan CAMPRO itu yang membezakan di antara engine yang paling senang di lihat dan paling senang di paham
B@zSh™
Daripada segi enjin dua2 pun ok
Teknologi yang agak sama VVTi & Campro CPS cuma cara yang sedikit berbeza
Untuk maklumat Campro CPS boleh lihat DI SINI
In term of fuel saving...bg aku lg bagus enjin Toyota
Tp kena lihat dari pelbagai aspek
Proton dari segi kualiti dah semakin baik sangat2 berbanding dulu
Banyak masalah & complain2 orang ramai yang dah diperbaiki
Jadi terpulang pada hang nak buat keputusan smile.gif
padaiyappa©
tak ada orang bincang toyota alphard ke ?
dawos
tak mampu nak beli..tapi bole buka thread baru untuk alpard nie.. mungkin ade yang nak beli tapi malu nak bgtau kongsi kat sini pun takpe kan..
B@zSh™
Haha....tak mampu nak beli biggrin.gif
Kalo ada orang nak kasi ok jer
padaiyappa©
boleh beli tu, joinlah biz saya
B@zSh™
En Padai dah beli Alphard ke? smile.gif
Wah...bagus la mcm tu...biz dah berjaya
ganazz
antara avanza/exora, paling lawak beli CITRA!!!! banyak tersadai lam semak!!! sampai tumbuh lalang!!! boleh pilih, sumer baru2, spare4? huhuhu... sakit!!!
B@zSh™
Erk...dalam semak
Kat mana tu? Aku nak pi amik laugh.gif
ganazz
ambik kena bayo muka dua ratus hface.gif

info keter

CODE
http://kereta.info/toyota-avanza-details-spec-modified-picture-bodykit-of-avanza/
dawos
kete lelong la nie... kalau kenal dengan orang dalam senang cari kete lelong nie & boleh dapat murah
B@zSh™
Aku survey2 dalam mudah.my...kete BMW 3 or 5 series 2nd hand
Untuk enjin 2.5L tu...agak2 sedut minyak terlalu banyak ke?
Kalo sape2 yang dah pernah guna maybe boleh kasi rate penggunaan minyak untuk city driving/long distance wink.gif
padaiyappa©
semua orang boleh pakai aphard, marilah join biz ....
acer_aspire
oops.gif offtopic.gif ......ni smbang pasl avanza ngan Exora ke alphard?? scenic.gif
B@zSh™
Pasal BMW smile.gif offtopic.gif
dawos
nie secara ringkas yang aku boleh terangkan dan yg aku paham lar.. kalau 2.5 minyak mmg byk.. sbb tue pada zaman minyak naik arga yang pakai skyline 3.0
sume tukar enjin lebih kecil.. senang cite nak saving minyak tak larat nak bayar.. kalau rate penggunaan minyak ntah lar.. tapi kalau standard takde problem(kalau setakat doc nye gaji boleh pakai lagi lar)

kalau nak kate city driving aku suggestkan bmw 3 series.. paling senang crite kereta lebih ringan so untuk memulakan perjalanan tak byk gune minyak
kalau nak long distance amik bmw 5 series jalan jauh mmg best sbb kereta berat..tekan ajer mmg tak rasa

kalau nak kire sport amik 3 series.. kalau nak pakai nmpk mewah amik 5 series..
kalau nak buat mainan amik 3 series yang lama yang lampu belakang petak tue..cari gearbox manual then main drift..ade gak drifter yang pakai bmw jenis nie tapi jarang jumpe kalau nak best cari enjin skyline 2.5 @ 3.0(tatau la mounting die muat ke tak) (gune cam racing,potong flywheel sumbat sumbat turbo g main drift)
p/s aku bukan kaki drifter just amik tau psl kete sikit2 ajer
p/s pastu kalau dah nak kawin berhenti la ingat sikit anak binie... tue jer pesanan aku
dawos
bmw nie jarang buat problem sbb die gune timing chain dan pacuan belakang mmg tak byk ragam..
kalau nak kate kaki laju dah ok sbb dilengkapi dengan sistem valve nose so dah ok.. die mcm vtec gak lebih kurang, kalau nak tmbh laju gune turbo yang besar(supercharge pun layan gak)

yang mslhnye klu gune sendiri then tau nak tukar minyak hitam sendiri..tapi kene gak pergi kedai untuk reset minyak hitam nye bar digital tue.. (merah,kuning,hijau)
kalau tak reset nanti tatau minyak hitam.. bape inggit ntah kene dah lupe lar aku..sbb diorang reset gune computer(connector yang nak disambungkan dari laptop ke kereta jer dah harga rm6K nie 4tahun lps nye harga..skang aku tatau lar, belum masuk program die lagi) tue yang jarang orang nak beli.. antar kedai reset ajer smile.gif

p/s personally kalau nak crita kalau ade duit byk pun aku akan angkat.. angkat yang mana berkenan di hati aku pergi kedai potong kete cari gearbox manual
then convert (tak minat pakai auto) nak cari yang manual nye bmw kalau cc besar nie mmg ade tapi kebykkan import nye so susah nak cari.. at least kalau aku utk minyk pun aku rasa berbaloi lagi smile.gif

p/s tak byk sgt aku tau...aku just kongsi ape yang aku tau.. kalau tnye pasal motor aku tau la gak sedikit sebyk tue pun motor kapcai ajer..(dari 70cc smpila 150cc)
tak mampu beli kereta so pakai motor ajer walau nak ke mana jua..
B@zSh™
Thanks dawos untuk penerangan yang agak panjang smile.gif
Clement
QUOTE (dawos @ Jul 3 2009, 01:45 AM) *
Clement.. aku nie pun berdasarkan apa yang aku paham.. kalau yang tatau aku minta maaf yer..
Mungkin boleh tanye pada yang lebih mahir dalam bidang automotif nie
Gambar yang first tue.. perbandingan yang dibuat harga dan saiz kenderaan mpv tue..
Contoh..
1- avanza & ixora aku amik perbandingan 2 nie.. avanza bentuk die lebih kecil sedikit berbanding dengan ixora...
2- Ixora nye harga lebih murah berbanding dengan avanza
3- avanza , naza citra dan exora perbezaan harga kalau tengok tak jauh sgt yang bezanya yang membezakannya adalah saiz..
mksd di sini saiz nye lebih besar dari avanza dan naza citra. Harga die jauh lebih murah berbanding dengan toyota innova & naza ria tapi ko mendapat saiz
yang lebih berbanding dengan toyota innova tapi kecil sedikit dari naza ria..


Gambar yang ke 2 plak..

ko kene paham mksd BHP tue ape dan itu akan lebih memudahkan ko dalam memahami nye.. nie aku terangkan secara ringkas la... BHP = brake horse power
BHP nie adalah kuasa yang di pindahkan dari enjin ke roda kereta setelah di tolak dengan power loss(iaitu power stering,compressor aircond, gearbox, berat kereta, minyak full tank TAPI tidak termasuk pengguna)
= setelah di tolak di tambah sume dengan sume(mksd kereta lengkap tnpe pengguna) BHP yang dipindahkan kepada roda ialah 88bhp ini untuk ixora..
= yang toyota inova plak dah tolak berat kereta kire sume BHP so kuasa yang akan dipindahkan pada roda kenderaan 85bhp

= berat kereta yang lengkap tanpa penumpang dipanggil KERB WEIGHT iaitu 1442kg untuk ixora

kaitannye di sini.. enjin campro enjin yang berkuasa tinggi walaupun die cuma 1.6 ..so ko leh dapat lebih kurang bhp yang sama bagi enjin 2.0.. enjin campro nie dah di pertingkatkan sbb tue kuasa die lebih sbb die menggunakan cam yang baru CAMPRO CPS.. tapi bile dah ade penumpang BHP nie akan berkurangan sbb beban yang ade pada penumpang..

@ contoh lain kalau ko tak berapa paham ttg BHP nie - contoh ko pakai wira 1.3 dan ko dah tukar enjin 1.8 sistem brek ko tak tukar langsung tapi bile ko brek emergency kereta ko takkan dapat berhenti spt ko pakai enjin 1.3 sbb kuasa yang di tukarkan kepada tayar ko dah berlebihan. Kire BHP yang ditukarkan kepada roda sudah melebihi sistem brek yang ade. Kalau nak tukar enjin tukar sistem brek sekali barula ade keseimbangan macam tue la..

mungkin kalau ade yang tak paham aku cube terangkan cara yang lain..


Wah! Mmg info & penjelasan yg sangat baik. Singkat & mudah difahami. Thanks bro.
Klu gitu, Exora lebih berbaloi klu dibeli? Betul tak... rclxm9.gif gedik.gif
Ini ialah versi "lo-fi" kepada versi utama. Untuk paparkan versi penuh dengan lebih informasi, format dan imej, sila klik disini.
Cakap.Net © 2019