Bantuan - Carian - Ahli-ahli - Kalendar
Versi Penuh: Nama anak pertama aku
CAKAP.Net > Cakap Umum > Cakap Keluarga & Rumahtangga
bluzz
Aku nak minta pendapat rakan-rakan mengenai nama anak pertama aku yang mana due date kelahirannya 12/10/2008 kalau boleh aku nak tolong pendapat korang nama anak pertama aku nie.

Bagilah nama anak perempuan anak lelaki sekali tongue.gif

Tidak sabar aku nak tunggu kelahiran anak aku rolleyes.gif
ijamidayu
Mulakan lelaki dengan nama Muhammad

Untuk Perempuan mulakan nama dengan Nur..

Itu pendapat aku.. Bro leh cari yg nama belakang bincang ngan wife.. Bru la siok.. smile.gif
kakaroct
My first baby nanti InsyaAllah bulan Mac...hehehe...gerak hati nih mcm lelaki laa....

Rasa2nya memang Muhammad laa awalnya ni...
ijamidayu
Tak lama dah.. Beli brg persiapan baby kat mana? Aku cadangkan beli sedikit dahulu. Beli bj yg lelaki n perempuan leh pakai.

Jgn ovies sgt dalam membeli tue.. Beli yg penting2 dahulu. Then baru beli yg lain ikut 'keperluan' bukan 'kehendak'
wanmus
hehhe..dah jadi topik pembelian barang bakal anak ni..hehhe..xper, kami yang muda ni nak dengar jugak perkongsian hal2 rumah tangga ni..ilmu jangan ditolak dan bala jangan di cari.. Tapi kalau nak pilih nama anak tu kalau boleh yang belakang pun ada maksud lah..lagi bagus kalau singkatan nama atau nama panggilan dia nanti pun ada maksud.sebab rasanya kalau letak muhammad, jarang sangat orang panggil mana penuh, last2 panggil mat jugak..
misspolkadot
ni bagi pendapat je yeh.
tang name terserah
tapi tang barang kerperluan.
first beli alar kadar.
baju x yah nak grand2 .
coz menbazir.budak ni cepat memanjang n membesar.
aku dah terkena anak pertama.
then anak kedua aku bt cam ape yg aku cakap td.
x bazir n berguna.
CekDet
Saya cadangkan:

Anak lelaki : Muhammad Hakim (yang terpuji lagi bijaksana)
Anak perempuan : Nurul Syifa' (Cahaya Penawar)

smile.gif

Nama yang simple tapi indah dan penuh bermakna...Semoga anak tersebut menjadi seindah makna pada namanya..
smile.gif


QUOTE (bluzz @ Sep 9 2008, 10:58 AM) *
Aku nak minta pendapat rakan-rakan mengenai nama anak pertama aku yang mana due date kelahirannya 12/10/2008 kalau boleh aku nak tolong pendapat korang nama anak pertama aku nie.

Bagilah nama anak perempuan anak lelaki sekali tongue.gif

Tidak sabar aku nak tunggu kelahiran anak aku rolleyes.gif

WebZone-_-Attack
Bagi nama yg simple je bro,tapi mempunyai makna yg jelas. Aku tak tau la mak bapak sekarang. Kasi nama anak gempak siot. Contoh mcm anak lelaki diorang kasi daniel, perempuan darnia melissa, dan mcm2 lagi la. Seram aku dengar. Maksud pun ntah apa ntah, tak pandan dengan wajah. contoh la,kalau diorang besar nanti,dan wajah diorang pulak tak secantik namanya,mesti kena ejek punyea. Aku ada kawan nama daniel. Mmmg takleh ckp la. Kesian.

Aku cadangkan lelaki kasi nama : HANIF ( YG JUJUR )
HALIM (BIJAKSANA )

Perempuan = AISYAH ( Maksud lupa ) sedapnya nama ni tongue.gif
CekDet
Sebaik2nya biarlah nama yang mempunyai makna2 yang baik dalam Islam...
Mintak la pandangan orang yang lebih berilmu dalam memberikan nama anak...
1 lagi, tak perlu nama anak canggih sampai berbelit lidah nak sebut tapi takda makne..
MeRaH
sekadar pandangan...

kalo boleh bagi nama anak yg 2 patah perkataan..contoh FARHAN.

dan ibu bapa kena la panggil nama penuh. bukan singkatan.
sebab panggilan nama tu adalah doa. kalo panggil yang short2 ni
mana ada maksud...huhu
B@zSh™
QUOTE
sekadar pandangan...

kalo boleh bagi nama anak yg 2 patah perkataan..contoh FARHAN.

dan ibu bapa kena la panggil nama penuh. bukan singkatan.
sebab panggilan nama tu adalah doa. kalo panggil yang short2 ni
mana ada maksud...huhu

Yupss...ni memang betul
Letak nama panjang2 tp last2 panggilan nyer pendek jer
Pendek kalo ada makna xper...ni xder makna langsung
Adoyai...
CyberBot
org kater name hebat-hebat ade budak takleh bawak.... Contoh Ibnu Batuta..... biggrin.gif ataupun Muhammad sahaja.....
♦محمد أفيق♦
QUOTE (Mr. Cyber @ Dec 25 2008, 01:16 PM) *
org kater name hebat-hebat ade budak takleh bawak.... Contoh Ibnu Batuta..... biggrin.gif ataupun Muhammad sahaja.....

tak boleh bawak cam mane tu?
B@zSh™
Tak boleh bawak mcmn?
Tak faham...boleh tolong jelaskan?
Ini ialah versi "lo-fi" kepada versi utama. Untuk paparkan versi penuh dengan lebih informasi, format dan imej, sila klik disini.
Cakap.Net © 2019