Bantuan - Carian - Ahli-ahli - Kalendar
Versi Penuh: Blog nak belajar Forex...
CAKAP.Net > Cakap IT, Komputer & Tutorial > Cakap Laman Web Terpilih
Mukasurat: 1, 2
Moderator2
KLFX menawarkan Kelas Trading Forex & Cara mengurangkan Risiko Kerugian disamping mendapat Keuntungan Konsisten :

Kandungan Kelas:

· Cara step by step untuk bermula dalam dunia Forex mengunakan SmartPhone shj

· Cara menggunakan Analisis Double Zero & Pair Screening bagi mengurangkan risiko kerugian DAN mendapat keuntungan yang lebih Konsisten

· Cara Scalping FOREX mengunakan Momentum Exhaustion Pullback Strategy

· Belajar News Analisis dan impaknya terhadap FOREX


Contoh Profit Forex:


Kelebihan Forex


  • Boleh buat di mana-mana yang anda suka, janji ada internet. Sekarang trade di handphone pun boleh.
  • Tiada bos yang arah itu ini. Anda sendiri bos, anda sendiri kuli.
  • Nak buat full time atau part time ikut suka masing-masing.
  • Tiada orang tengah. Tak perlu cable-cable, bodek sana-sini.
  • Modal kecil dan kos transaksi murah.
  • Keuntungan tanpa batas.
  • Boleh buat bila-bila anda suka, pasaran buka 24 jam sehari.
  • Tiada persaingan seperti perniagaan konvensional. Maksudnya tak perlu nak berebut-rebut pelanggan.
  • Tiada siapa boleh monopoli market. Ingat senang ke nak pusing market $5 trilion tu?
  • Ada leverage. Modal minima, tapi boleh trade macam ada modal besar.
  • Risiko terhad. Anda hanya boleh rugi modal yang dilaburkan sahaja.

Kursus boleh diambil secara Online / WhatsApp Video Call ATAU Kelas Bersemuka Seluruh Malaysia


Maklumat lanjut >> https://KLFX.blogspot.My
free money forex free money forex no deposit free money forex broker free money forex trading free money forex promotion free money trade forex free real money forex free real money forex account free forex money no deposit 2016 free real money forex no deposit free start money forex free money forex account free real money forex brokers forex free money no deposit needed money management forex excel free free money for forex free cash for forex trading forex+free money for trade free money for forex trading get free forex money get free money for forex trading free money in forex free money to invest in forex forex money management software free free money on forex forex free money real free real money forex trading free forex start money free forex start up money free money to start trading forex free cash forex trading forex brokers with free money to trade forex with free money indicator forex indicator forex terbaik indicator forex percuma free indicator forex best indicator forex adx indicator forex indicator forex download cci indicator forex trend indicator forex best indicator forex trading free download indicator forex alligator indicator forex stochastic indicator forex momentum indicator forex rsi indicator forex volume indicator forex macd indicator forex best trend indicator forex fractal indicator forex signal indicator forex leading indicator forex atr indicator forex zigzag indicator forex the best indicator forex volatility indicator forex zig zag indicator forex fractals indicator forex awesome indicator forex price action indicator forex fisher indicator forex teknikal indicator forex indicator forex terbaik indicator forex percuma free indicator forex best indicator forex adx indicator forex indicator forex download cci indicator forex trend indicator forex best indicator forex trading free download indicator forex alligator indicator forex stochastic indicator forex momentum indicator forex rsi indicator forex volume indicator forex macd indicator forex best trend indicator forex fractal indicator forex signal indicator forex leading indicator forex atr indicator forex zigzag indicator forex the best indicator forex volatility indicator forex zig zag indicator forex fractals indicator forex awesome indicator forex price action indicator forex fisher indicator forex teknikal indicator forex indicator forex terbaik indicator forex percuma free indicator forex best indicator forex adx indicator forex indicator forex download cci indicator forex trend indicator forex best indicator forex trading free download indicator forex alligator indicator forex stochastic indicator forex momentum indicator forex rsi indicator forex volume indicator forex macd indicator forex best trend indicator forex fractal indicator forex signal indicator forex leading indicator forex atr indicator forex zigzag indicator forex the best indicator forex volatility indicator forex zig zag indicator forex fractals indicator forex awesome indicator forex price action indicator forex fisher indicator forex teknikal
Moderator2
Susah nak untung dalam Forex?

Pening kepala nak pilih kaunter Saham yang akan untung ?

Tak pasti entry untuk FCPO ?

Dengan langganan PAKEJ Signal dan Tips KLFX terus emel anda, anda tidak perlu lagi berhempas pulas membuat analisis setiap hari.

Trade dengan mudah dan simple berpandukan signal / tips yang kami hantar terus ke emel anda !



TIPS BURSA SAHAM : Anda akan dimaklumkan 2 ~ 3 kaunter terpilih beberapa kali seminggu.
Click Here To Zoom



SIGNAL FOREX : Anda akan dimaklumkan Pair untuk trade, beserta target profit dan stop loss setiap pagi beberapa kali seminggu.
Click Here To Zoom


SIGNAL FCPO : Anda akan dimaklumkan Waktu dan Harga FCPO yang sesuai untuk trade beberapa kali seminggu.



....Semua ini hanya untuk RM15 sebulan !


Dengan hanya RM15 sebulan anda akan menerima :

- Tips Bursa Saham,
- Signal Forex
- Signal FCPO terus ke emel anda,

dan anda boleh membacanya di emel anda samada di PC atau Handphone.


*RM15 adalah harga promosi bulan ini (harga asal untuk setiap signal ialah RM180 sebulan !)

**Signal akan dihantar apabila terdapat SETUP yang optimum untuk masuk trading. Setup tidak akan berlaku setiap hari oleh itu signal akan dihantar 2 atau 3 kali seminggu.



UNTUK MELANGGAN SIGNAL SILA KE WEBSITE INI >> http://klfx.blogspot.com/p/klfx-free-forex-signal.html





.
Moderator2
FREE ROBOT AUTOSIGNAL !

Software ini mampu scan kesemua pair untuk mencari pair yang ada Entry Signal , Masa untuk masuk dan Jumlah Profit (PIPS) yang boleh diraih dan Signal tersebut dihantar terus ke email anda !




100 PIPS / DAY Robot Signal
Sample Software Screen:



Untuk mendapatkan Robot ini, sila ikut langkah dibawah:



LANGKAH 1.

Anda perlu membuka akaun trading dengan Instaforex melalui link ini >> https://www.instaforex.com/open_live_account?x=UOM

*Anda perlu membuka akaun baru walaupun anda telahpun mempunyai akaun dengan InstaForex



LANGKAH 2.

Anda perlu mempunyai sekurang-kurangnya DEPOSIT USD 500 dalam akaun Instaforex yang baru ini:
*Ikut langkah dibawah jika anda tidak tahu cara deposit

Enter Account Number as Username: eg 7321698

Enter merchants Password as Password : ex WZA9AsusR

kemudian lihat di panel kiri dan klik Financial operation > Deposit Money







LANGKAH 3.


Anda perlu Instal Mt4 dari sini > https://fx.instaforex.com/i/downloads/itc4setup.exe
dan tukar Size Lot kepada " 10 " untuk Software ini berfungsi dengan baik

ATAU

Login ke MT4 anda yang sedia ada mengunakan AKAUN BARU yang telah dibuat

Caranya: Buka MT4 anda, Click Tool > Option > Tab Trade > TUKAR " SIZE BY DEFAULT " ke " 10 " > Click "OK"




LANGKAH 4.

Hantarkah emel dengan tajuk " NEED AUTOCHARTING TO MT4 " ke support@instaforex.com
- Nyatakan No. Akaun baru anda
- Nyatakan bahawa anda telah membuat deposit USD 500 dan telah menukar default size ke " 10 "

Maklumat lanjut tentang software akan dibalas melalui emel.
Moderator2
Panggilan Terakhir/Last Call! - Kelas FOREX @ Langkawi pada 26 Oktober 2014 (Ahad).

Dimaklumkan ini adalah Panggilan Terakhir untuk Kelas FOREX @ Langkawi iaitu pada 26 Oktober 2014 (Ahad) , pendaftaran boleh dibuat sekarang di www.oiim.co.nr @ http://KLFX.Blogspot.com

*Tinggal beberapa hari shj lagi untuk mendaftar







.
Moderator2
USD / CAD
15 minit yang lalu
Dari 16:40 GMT+08:00
Sampai 20:40 GMT+08:00 Menjual
Menjual pada 1.1372
Mengambil keuntungan * di 1.1332
Mengelak kerugian di 1.1432




.
Moderator2
USD / CHF
58 minit yang lalu
Dari 15:32 GMT+08:00
Hingga 19:32 GMT+08:00 Beli
Beli di 0.9681
Mengambil keuntungan * di 0.9718
Mengelak kerugian di 0.9648





.
Moderator2
EUR / JPY
21 minit yang lalu
Dari 18:15 GMT+08:00
Hingga 22:15 GMT+08:00 Jual
Jual di 147.69
Mengambil keuntungan * di 147.22
Mengelak kerugian di 148.32









.
Moderator2

18 minutes ago
From 15:57 GMT+08:00
Till 19:57 GMT+08:00Sell
Sell at 148.96
Take profit* at 148.52
Stop loss at 149.52



.
Moderator2
USD/CHF
16 minit yang lalu
Dari 15:59 GMT+08:00
Hingga 19:59 GMT+08:00 Jual
Jual di 0.9649
Mengambil keuntungan * di 0.9612
Mengelak kerugian di 0.9692



.
Moderator2
Jual USD / CAD
33 minit yang lalu
Dari 16:15 GMT+08:00
Hingga 20:15 GMT+08:00 Jual
Jual di 1.1586
Mengambil keuntungan * di 1.1552
Mengelak kerugian di 1.1622




.
Moderator2
USD / CAD
16 minit yang lalu
Dari 16:32 GMT+08:00
Hingga 20:32 GMT+08:00 Beli
Beli di 1.1619
Mengambil keuntungan * di 1.1648
Mengelak kerugian di 1.1578



.
Moderator2
GBP / USD
17 minit yang lalu
Dari 15:46 GMT+08:00
Hingga 19:46 GMT+08:00 Beli
Beli di 1.5282
Mengambil keuntungan * di 1.5358
Mengelak kerugian di 1.5178




.
Moderator2
USD / JPY
35 minit yang lalu
Dari 15:37 GMT+08:00
Hingga 19:37 GMT+08:00 Jual
Jual di 117.12
Mengambil keuntungan * di 116.62
Mengelak kerugian di 117.72




.
Moderator2
USD / CAD
16 minit yang lalu
Dari 16:00 GMT+08:00
Hingga 20:00 GMT+08:00 Jual
Jual di 1.2445
Mengambil keuntungan * di 1.2412
Mengelak kerugian di 1.2492




.
Moderator2
GBP / USD
15 minit yang lalu
Dari 15:57 GMT+08:00
Hingga 19:57 GMT+08:00 Jual
Jual di 1.5267
Mengambil keuntungan * di 1.5222
Mengelak kerugian di 1.5332




.
Moderator2
EUR / JPY
32 minit yang lalu
Dari 15:25 GMT+08:00
Hingga 19:25 GMT+08:00 Beli
Beli di 135.15
Mengambil keuntungan * di 135.88
Mengelak kerugian di 134.18\




.
Moderator2
NZD / USD
15 minit yang lalu
Dari 16:06 GMT+08:00
Hingga 20:06 GMT+08:00 Jual
Jual di 0.7527
Mengambil keuntungan * di 0.7492
Mengelak kerugian di 0.7562



.
Moderator2
EUR / USD
32 minit yang lalu
Dari 15:21 GMT+08:00
Hingga 19:21 GMT+08:00 Beli
Beli di 1.0849
Mengambil keuntungan * di 1.0898
Mengelak kerugian di 1.0788



.
Moderator2
EUR / JPY
16 minit yang lalu
Dari 16:06 GMT+08:00
Hingga 20:06 GMT+08:00 Jual
Jual di 127.8
Mengambil keuntungan * di 127.22
Mengelak kerugian di 128.62




.
Moderator2
Saya tak pernah menyesal belajar ilmu dan mendalami forex. Di sebabkan forex lah, kehidupan saya semakin baik.

Duit di bank cukup, duit di poket pun cukup.

Isteri saya tak pernah merungut sebab keperluan rumah dijaga.

Jika ada apa-apa masalah kesihatan, saya terus je ke hospital swasta untuk berjumpa doktor pakar. Tak perlu lagi beratur kat hospital kerajaan dan dirawat oleh doktor pelatih.

Life is good :-)

Baru-baru ni, saya beli kereta baru. Kereta lama, Proton Saga, saya bagi percuma je kat adik saya di kampung. Kereta baru yang dibeli lebih besar..Jenama Isuzu DMax Vcross 3.0.

Masa buat pinjaman untuk kereta baru, pegawai bank yang meluluskan pinjaman terkejut dengan pendapatan bulanan saya. Dengan suara perlahan, dia memberitahu saya pendapatan bulanan saya cukup untuk bayar gaji beliau selama setahun

Masa bekerja saya bukan seperti kebanyakan orang.

Saya cuma bekerja 1 jam sehari jeOk, kadang-kadang, kalau rajin sedikit, saya akan bekerja 2 jam sehari.

Ya, memang best hidup sebagai forex trader full-time.



..........dari seorang peserta KLFX
Moderator2
Berapa Modal Permulaan Trade Forex?


Apabila korang mula berminat dengan Forex, tentu dalam kepala korang apa yang difikirkan sebenarnya adalah modal untuk trade forex. Ramai yang tersalah faham, apabila korang ingin memulakan apa-apa jenis pelaburan, tak kira la, Main Saham ke atau Main Forex ke, semuanya memerlukan modal permulaan yang sememangnya diperlukan dan jumlah amaunnya adalah berbeza, tetapi perlu ada nilai minimumnya bagi memastikan korang boleh menentukan peratus keuntungan yang korang ingin dapat. Adakah korang nak dapat keuntungan setiap minggu ataupun mungkin setiap bulan?



Trade Forex Dengan Betul

Trader Forex yang baik sentiasa memikirkan keuntungan untuk jangka masa panjang. Mereka yang nak kaya cepat ni biasanya tak fikir semua tu, apa yang difikirkan adalah dapat profit dalam masa yang singkat. Umpama berjudi plak rasanya kan? Kalau trader forex yang bagus biasanya sentiasa menganalisis data teknikal pada graf trading. Ini bagi memastikan kita tak tersilap Buy atau Sell pada masa yang salah kerana akibatnya memang sungguh besar. Bagi mereka yang lama dalam trade forex, analisis teknikal merupakan satu keperluan supaya mereka boleh menetapkan berapakah jumlah keuntungan yang ingin mereka dapat. Akibat tak boleh nak kawal nafsu trading, biasanya akan memakan diri sendiri juga.

Jadi Berapa Modal Permulaan Untuk Trade Forex?

Modal-Main-Forex

Mengikut sesetengah blogger yang sudah lama trading forex, modal permulaan yang baik adalah USD1,000 lebih kurang RM3,500.00.

Modal USD1000 tu mungkin terlalu besar bagi sesetengah pihak, tetapi ianya bagi memastikan korang lebih berhati-hati. Cara yang paling baik adalah mulakan dengan Akaun Demo. Setiap pemain forex biasanya akan mulakan dengan Akaun Demo terlebih dahulu sebagai latihan sebelum mereka masuk ke dunia trading forex. Trade forex seakan-akan korang mendapat jumlah duit yang sebenar, jadi korang akan lebih berhati-hati dan menggunakan data-data analisa teknikal yang korang dah belajar sebelum ini di mana-mana Panduan Forex ataupun mana-mana kelas forex yang ada.



Main Saham Dan Forex Sungguh Berbeza

Nampak sama, tapi sebenarnya sangat berbeza. Dalam melabur saham, korang takde akaun demo untuk mencuba, kerana semua urusniaga adalah dalam bentuk real life. Pelaburan Saham melibatkan urusniaga sebenar melibatkan syarikat-syarikat yang ada di Malaysia manakala Forex lebih kepada bentuk pelaburan mata wang yang melibatkan mata wang mata wang tertentu sahaja seperti USD,Yen,Euro,NZL dan banyak lagi.

Tetapi cara menganalisis data teknikal lebih kurang sama dengan Forex.Cuma mungkin Forex lebih mencabar kerana melibatkan masa yang tidak terbatas. Tetapi walaupun masa tiada had, tidak semua peringkat masa pemain forex ni akan melakukan urus niaga. Mereka bijak untuk meletakkan dimana nak Stop dan dimana nak Buy atau Sell supaya keuntungan yang mereka nak capai tu mencapai matlamat.
Moderator2
USD / JPY
31 minit yang lalu
Dari 15:31 GMT+08:00
Hingga 19:31 GMT+08:00 Beli
Beli di 118.97
Mengambil keuntungan * di 119.28
Mengelak kerugian di 118.58



.
Moderator2

31 minit yang lalu
Dari 15:37 GMT+08:00
Hingga 19:37 GMT+08:00 Jual
Jual di 1.4342
Mengambil keuntungan * di 1.4302
Mengelak kerugian di 1.4402




.
Moderator2
NZD/USD
28 minit yang lalu
Dari 15:45 GMT+08:00
Hingga 19:45 GMT+08:00 Beli
Beli di 0.771
Mengambil keuntungan * di 0.7748
Mengelak kerugian di 0.7668



.
Moderator2
USD/JPY

Buy @ 119.66


Take profit* at 119.98

Stop loss at 119.28
Moderator2
USD/JPY

From GMT+08:00 15:36
Till GMT+08:00 19:36
Sell
44 minutes ago
Sell at 123.09
Take profit* at 122.72
Stop loss at 123.62
Moderator2
Sell NZD/USD

From GMT+08:00 15:32

Till GMT+08:00 19:32

Sell at 0.7106

Take profit* at 0.7072
Stop loss at 0.7142


.
Moderator2
NZD/USD
From GMT+08:00 16:21
Till GMT+08:00 20:21
Buy

Buy at 0.7048
Take profit* at 0.7078
Stop loss at 0.7008



.
Moderator2
EUR/JPY
From GMT+08:00 15:48

Till GMT+08:00 19:48

Sell 26 minutes ago
Sell at 139.77
Take profit* at 139.32
Stop loss at 140.32



.
Moderator2
GBP/USD
From GMT+08:00 15:46
Till GMT+08:00 19:46
Buy
41 minutes ago
Buy at 1.5698
Take profit* at 1.5748
Stop loss at 1.5628



.
Moderator2
USD/JPY
From GMT+08:00 14:55
Till GMT+08:00 18:55
Sell
30 minutes ago
Sell at 122.68
Take profit* at 122.32
Stop loss at 123.22


.
Moderator2
AUD/USD
From GMT+08:00 15:44
Till GMT+08:00 19:44

Buy

25 minutes ago

Buy at 0.7278
Take profit* at 0.7308
Stop loss at 0.7238



.
Moderator2
USD/CAD
From GMT+08:00 15:59
Till GMT+08:00 19:59
Sell
26 minutes ago
Sell at 1.3147
Take profit* at 1.3102
Stop loss at 1.3212



.
Moderator2


USD/JPY
From GMT+08:00 17:34
Till GMT+08:00 21:34
Buy
25 minutes ago
Buy at 120.58
Take profit* at 121.28
Stop loss at 119.68
Moderator2
GBP/USD

From GMT+08:00 15:36
Till GMT+08:00 19:36

Sell
32 minutes ago

Sell at 1.5463
Take profit* at 1.5432
Stop loss at 1.5502
Moderator2


Sell EUR/JPY
34 minutes ago

From GMT+08:00 15:30
Till GMT+08:00 19:30
Sell at 135.91
Take profit* at 135.52
Stop loss at 136.52
Moderator2


AUD/USD
From GMT+08:00 15:36
Till GMT+08:00 19:36
Sell
26 minutes ago
Sell at 0.7036
Take profit* at 0.7002
Stop loss at 0.7072
Moderator2


EUR/USD
From GMT+08:00 16:09
Till GMT+08:00 20:09
Buy
33 minutes ago
Buy at 1.1282
Take profit* at 1.1318
Stop loss at 1.1238
Moderator2


GBP/USD
From GMT+08:00 15:15
Till GMT+08:00 19:15
Buy
28 minutes ago

Buy at 1.5486
Take profit* at 1.5548
Stop loss at 1.5408
Moderator2


USD/JPY
From GMT+08:00 14:47
Till GMT+08:00 18:47

Sell
17 minutes ago

Sell at 122.95
Take profit* at 122.62
Stop loss at 123.32
Moderator2


GBP/USD

From GMT+08:00 15:07
Till GMT+08:00 19:07

Buy
51 minutes ago

Buy at 1.5113
Take profit* at 1.5158
Stop loss at 1.5058
Moderator2


USD/JPY
From GMT+08:00 15:35
Till GMT+08:00 19:35


Sell
29 minutes ago


Sell at 123.48
Take profit* at 123.12
Stop loss at 123.82
Moderator2



USD/CHF signal

15 minutes ago

From GMT+08:00 10:48
Till GMT+08:00 14:48

Buy at 1.0046
Take profit* at 1.0068
Stop loss at 1.0018



.
Moderator2


NZD/USD signal

18 minutes ago

From GMT+08:00 12:32
Till GMT+08:00 16:32

Sell at 0.6564
Take profit* at 0.6531
Stop loss at 0.6601
Moderator2


GBP/USD signal
58 minutes ago
From
GMT+08:00 13:41
Till
GMT+08:00 17:41

Buy at
1.4349
Take profit* at
1.4398
Stop loss at
1.4288
Moderator2


AUD/USD signal
20 minutes ago
From
GMT+08:00 13:32
Till
GMT+08:00 17:32

Buy at
0.7356
Take profit* at
0.7388
Stop loss at
0.7318
Moderator2


EUR/JPY signal
27 minutes ago
From
GMT+08:00 13:52
Till
GMT+08:00 17:52

Sell at
122.31
Take profit* at
121.82
Stop loss at
122.92
Moderator2
Saya kenal ramai forex trader yang bergelar jutawan. Mereka low profile, tak suka menunjuk-nunjuk dan sangat-sangat kaya.

Mereka membina kekayaan mereka melalui kemahiran trade forex.

Forex?

Anda mungkin bertanya

Bukan kah forex tu skim cepat kaya?

Di Malaysia, forex telah dimasukkan ke dalam golongan skim-skim cepat kaya, sama dengan MLM, pelaburan emas, mirza, dll.

Nama forex telah disalahgunakan oleh scammer-scammer yang berniat jahat untuk menipu rakyat Malaysia yang kurang berilmu dalam bidang ini.

Masalah yang sering berlaku apabila scammer berleluasa: pihak berkuasa akan buat crackdown untuk menangkap scammer dan malangnya, forex trader yang benar akan turut terkena tempias.

Ini lah sebab kenapa forex trader yang berjaya kat Malaysia sangat low-profile dan misteri.

Teknik Forex yang mereka guna untuk menjana pendapatan 7-angka setahun tak di ketahui sangat.

Malah, jiran-jiran mereka sering tertanya-tanya apakah sebenarnya pekerjaan si forex trader ni

Rumah dah lah besar dan mewah. Tinggal kat gated-community dengan securiti guard.

Kereta pula, 3 hingga 4 biji pun ada..

Jika anda bertanya apa pekerjaan si forex trader, beliau akan menjawab samada buat bisnes restoran atau beliau mempunyai salon rambut.

Pekerjaan sebenar (forex trading), disembunyikan.

Dan bisnes mereka tak semestinya maju sangat. Ada yang running at a loss.

Tetapi si forex trader ni tak kisah sangat sebab punca duit beliau, lubuk untuk mendapat beribu-ribu dollar setiap hari tak datang dari bisnes fizikal yang dijalankan.

Pendapatan utama si forex trader datang dari => Forex.

Bisnes restoran atau salon yang dijalankan berfungsi sebagai diversion atau dalam Bahasa Melayu, penyamaran untuk mengaburi mata masyarakat sekeliling tentang punca pendapatan sebenar trader.

Bukan nak bertindak sombong atau berlagak pintar tetapi agak susah nak terangkan kat jiran sebelah yang anda baru gak buat setengah juta dollar semalam hasil trade forex.

Bagi mereka, perkara ni sangat-sangat mustahil.

Oleh itu, lebih baik si forex trader menyembunyikan pekerjaan mereka yang sebenarnya.
Bagaimana Dengan Anda?

Adakah anda dah berpuas hati dengan gaji anda sekarang?

Adakah anda dah mencapai segala impian anda, samada melancong ke Eropah, membeli rumah semi-d, membeli kereta sport, atau menunaikan Haji?

Adakah pekerjaan anda menghalang anda daripada meluangkan lebih banyak masa dengan suami, isteri dan anak-anak?

Sekarang

Cuba bayangkan hidup yang lebih baik.

Cuba bayangkan situasi di mana anda mempunyai pendapatan pasif dan wang yang cukup di bank sehingga anda tak perlu bergantung pada pekerjaan anda sekarang.

Cuba bayangkan KEBEBASAN dari stress, kekangan masa, trafik jam, bos yang jahat
Jika anda nak kehidupan yang lebih baik.

Berhenti berdalih dan mula bertindak!

Imperfect Action Is Better Than Perfect Inaction

Ambil tindakan segera untuk belajar ilmu dan kemahiran FOREX yang akan menjana duit masuk ke poket anda di masa hadapan
Moderator2
Untuk memahami forex dengan lebih mendalam, sila teruskan membaca artikel mengenai penjelasan asas dan informasi mengenai pasaran Forex yang khusus.

PASANGAN MATAWANG

Pada mulanya membaca mengenai pertukaran wang asing ini agak memeningkan, namun ia sebenarnya agak mudah jika anda mengingati dua perkara: 1) Matawang pertama disenaraikan adalah asas matawang dan 2) nilai matawang adalah sentiasa 1.

Matawang US Dollar adalah boleh dikatakan asas sebagai pembahagi untuk matawang lain. Untuk matawang utama termasuk USD/JPY, USD/CHF dan USD/CAD. Untuk matawang ini dan kebanyakan matawang yang lain, nilai unit dia adalah dalam $1 USD per matawang dengan matawang kedua itu. Sebagai contoh, USD/JPY 120.01 bermaksud 1 USD Dollar sama dengan 120.01 Yen Jepun.

Bila US Dollar sebagai unit asas dan matawang meningkat naik, ini bermaksud nilai Dollar telah melemahkan matawang yang lain. Jika USD/JPY sebelumnya telah meningkat kepada 123.01, nilai Dollar menjadi kukuh kerana sekarang ia boleh membeli lebih banyak Yen dari sebelumnya.

Terdapat tiga pengecualian dari peraturan untuk British pound (GBP), Australian dollar (AUD) dan Euro (EUR). Dalam kes ini, anda akan melihat sebagai contoh GBP/USD 1.4366, bermaksud satu British pound adalah sama dengan 1.4366 US Dollars.

Dalam tiga pasangan matawang ini, dimana US Dollar tidak lagi menjadi kadar asas, dimana peningkatan nilai tiga matawang ini akan melemahkan matawang US Dollar, ia membenarkan mengambil lebih nilai US Dollar untuk satu Pound, Euro atau pun Australian Dollar.

Dengan kata lain, jika matawang tersebut meningkat naik, peningkatan nilai matawang itu akan kukuh dan jika matawang itu menurun, maknanya matawang itu menjadi lemah.

Matawang yang tidak terlibat dengan US Dollar dipanggil matawang silang, tapi ia tetap sama. Contoh EUR/JPY 127.95 bermakna satu Euro bersamaan dengan 127.95 Yen Jepun.

Bila anda melakukan trading dalam Forex, anda dapat lihat terdapat dua bahagian dimana terdapat bid dan offer. Bid bermaksud anda boleh melakukan jualan kepada matawang tersebut ( pada masa yang sama anda membeli matawang yang kedua). Ask pula adalah bermaksud anda boleh melakukan belian kepada matawang tersebut (pada masa yang sama anda menjual matawang kedua).

PIP

Belajar untuk menyukai perkataan ini, kerana inilah yang anda akan cari dalam kerjaya Forex anda. Pip adalah nilai terkecil dalam semua perbezaan matawang, jadi jika ianya bergerak keatas, sebagai contoh EUR/USD bergerak dari 1.2150 ke 1.2155, bermakna ianya bergerak sebanyak 5 pips.

LEVERAGE

Leverage ialah satu konsep yang mudah, Jika anda mempunyai $10,000 untuk trade anda, broker Forex anda akan membenarkan anda meminjam duit dari mereka jadi anda boleh trade dengan nilai kuantiti yang lebih besar. Mereka boleh meminjamkan kepada anda sehingga 400 kali ganda (400:1) untuk anda letak dalam trade anda. Kebanyakan broker Forex akan membenarkan anda antara 50:1 dan 100:1 untuk margin. Jika anda memasukkan $1,000 dan broker anda memberi dan membenarkan 100:1 margin, anda akan trade dalam trading anda sebanyak $100,000 padahal nilai sebenar anda hanya lah $1,000 sahaja.

Ini adalah amat penting kerana setiap pips adalah sama dengan nilai dalam jumlah Dollar. Bila anda trade $10,000, setiap pip yang bergerak adalah bernilai $1. Gambar rajah dibawah menunjukkan bagaimana ianya berlaku. Jika anda trade 10,000 nilai matawang itu, setiap pergerakkan bernilai $1. Jadi jika anda membuat belian pada 1.1445 dan menjual kembali pada harga 1.1545, anda sudah mendapat 100 x $1, atau $100. Jika anda trade dengan nilai $100,000, setiap pergerakan pip adalah bernilai $10 dan seterusnya.

LONG DAN SHORT

Sekarang terdapat dua cara untuk anda melakukan trade di pasaran Forex, dan terdapat banyak trader baru yang terkejut kerana mereka sebenarnya boleh mendapat banyak wang apabila matawang bergerak keatas mahupun kebawah. Mari kita mulakan secara logik apabila matawang itu bergerak keatas.

Kebanyakan orang sudah faham dan tahu dengan konsep untuk membeli sesuatu dengan harga rendah dan menjual balik bila harga meningkat tinggi. Jadi konsep membeli EUR/USD pada 1.2150 dan menjual balik pada 1.2160 dengan peningkatan 10 pips, ini dipanggil Long.

Bagaimanapun anda boleh melakukan ini juga secara terbalik. Jika anda rasakan yang matawang ini akan menurun lebih dari meningkat naik, anda boleh membuat Short. Ini hanya lah membuat secara bertentangan dari yang diatas, jual dahulu dan beli kemudian dengan harapan agar harga akan menurun untuk anda mendapat keuntungan.

Ini mungkin agak aneh dan ganjil untuk sesiapa yang masih baru mendengar perkara seperti ini, tetapi konsep nya tetap sama yang akan anda sentiasa membeli sesuatu dengan harga yang rendah dan menjual kembali pada harga yang tinggi. Tidak kira apa jua yang anda order, semua transaksi mestilah cukup sifatnya dimana yang anda mesti mempunyai transaksi bila beli mesti jual kembali, selagi anda menjual pada harga yang tinggi anda akan sentiasa mendapat keuntungan.

SPREAD

Perbezaan antara broker Bursa saham dan broker Forex adalah kerana komisen. Broker Forex anda yang mengenakan sedikit komisen dan ada yang tidak mengenakan sebarang komisen. Jadi macam mana mereka membuat duit? Sebab itu lah broker Forex mengenakan spread iaitu perbezaan antara harga sebenar dengan harga yang ditawarkan oleh broker Forex.

Disini anda akan dapat melihat board biasa mengenai matawang dan juga spread. Ini diambil dari sumber kami pada pagi ini., dan anda akan dapat melihat contoh perbezaan antara Offer (harga yang anda akan tempatkan untuk Sell order) dan Bid (harga dimana anda akan tempatkan Buy order) adalah 3 nilai spread nya.

Walau apa pun apakah ertinya kepada anda? Jadi mari kita tengok dekat board, jika anda membeli EUR/USD pada 1.2158 yang ditawarkan pada kolum Offer dan dengan jual nya kembali dengan cepat sebelum hara bergerak,anda hanya akan mendapat pada harga 1.2155 seperti yang ditunjukkan di kolum Bid. Jadi hasilnya anda mendapat -3 pips, dan ianya adalah kerugian bagi anda an keuntungan pada broker. Ingat untuk sentiasa meletakkan nilai spread itu dalam akaun anda apabila anda ingin meletakkan order, set target dan juga Stop loss.

BEARS DAN BULLS

Anda pasti akan kehairanan melihat perkataan Bears dan Bulls pada buku Forex dan juga laman chat, kenapa mereka memperkatakan mengenai haiwan ini dalam urusan trading mereka. Pengertian ia sangat meluas dalam pasaran Forex. Bears adalah dimana pasaran dalam keadaaan harga pasaran menurun, contoh bila terdapat ramai yang melakukan Sell dari Buy di pasaran. Bull pula adalah keadaan dimana nilai pasaran dalam keadaan menaik, dimana ramai yang melakukkan Buy dari yang melakukan Sell di pasaran.

Forex dan juga pasaran lain akan hanya menahan antara Bull dan Bears. Jika anda dapat mengenali seseorang yang boleh melakukan lonjakan atau anda dapat membaca pergerakan arah, sudah pasti anda lebih mudah untuk melakukan nya.

Jadi yang diatas itu hanya lah asas sahaja, terdapat banyak lagi yang perlu dipelajari untuk membantu anda.

PENGIRAAN KEUNTUNGAN DAN KERUGIAN

Di pasaran Forex ini, dimana pergerakkan matawang seluruh Negara di dunia dibeli dan dijual. Forex sentiasa menumpukan pada pasangan matawang. Sebagai contoh jika anda melakukan transaksi Buy pada Euro dan membayar menggunakan US Dollar, atau anda melakukan Sell untuk Canadian Dollar untuk Yen Jepun. Nilai pelaburan Forex ini meningkat dan menurun adalah kerana kadar pertukaran matawang atau kadar Forex. Pertukaran ini boleh berlaku bila-bila masa sahaja dan kerap kali kerana disebabkan oleh pengaruh ekonomi dan juga permainan politik. Dengan hypothetical Forex Investment akan menunjukkan anda bagaimana untuk mengira keuntungan dan kerugian dalam trading Forex.

Untuk memahami bagaimana kadar matawang ini memberi kesan ke atas nilai pelaburan Forex anda, anda mesti mempelajari bagaimana sifat Forex. Sifat Forex sentiasa aktif dan berpasangan. Sebagai contoh, US Dollar dengan Canadian Dollar. Contoh, USD/CAD = 170.50 bermaksud satu US Dollar bersamaan dengan 170.50 Canadian Dollar.Matawang yang berada di sebelah kiri, / (USD sebagai contoh) adalah sentiasa bersamaan dengan 1. Matawang yang berada di sebelah kanan / (CAD sebagai contoh) adalah matawang kedua. Contoh satu Dollar anda boleh membeli 170.50 CAD, kerana ianya lebih kukuh dengan dua matawang. US Dollar dianggap sebagai matawang tengah dalam pasaran Forex dan sentiasa menjadi pasangan kepada matawang-matawang yang lain.

Sekarang kita terus tumpukan pada hypothetical Forex investment yang akan menunjukkan kepada anda jika anda boleh mendapat keuntungan atas jangka masa pendek trading Forex. Sebagai contoh, pasangan matawang adalah US Dollar dan juga Euro. Kadar Forex untuk UR/USD pada 26 Ogos 2006 adalah 1.0857 yabg bermaksud satu US Dollar sama dengan 1.0857 Euros dan jika anda membeli pada ketika itu, dengan harga 1,000 Euros, anda akan dibayar pada harga $1,0857 Euros.

Setahun kemudian, kadar untuk EUR/USD menjadi 1.2083 dengan nilai Euro telah meningkat lagi dengan berpasangan dengan USD. Jika anda menjual 1,000 Euros setahun kemudian, anda akan mendapat $1,208.30 yang bermakna $122.60 lebih tinggi dari apa yang anda dapat dari tahun lepas.

Sebaliknya, jika kadar Forex selepas setahun untuk EUR/USD = 1.0576 dengan nilai Euro telah menurun dengan berpasangan dengan US Dollar. Jika anda menjual 1,000 Euros pada ketika itu, anda akan mendapat $1,057.60 yang bermakna $28.10 kurang dari yang anda akan dapat dari tahun lepas.
Moderator2
1- Dalam sebuah referendum atau pungutan suara yang diadakan di United Kingdom (UK) pada hari Khamis, 23 Jun 2016 yang lalu, 51.9% rakyat UK telah memilih untuk meninggalkan Kesatuan Eropah (European Union atau EU), berbanding 48.1% yang memilih untuk kekal.

Dari segi jumlah undi, Brexit atau undian untuk keluar daripada EU mendapat majoriti undi sebanyak 1.27 juta undi. 263 kawasan di UK juga telah mengundi untuk keluar daripada EU, berbanding hanya 119 yang mahu terus bersama EU. (Rujuk infografik 10 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Tentang BREXIT dalam post terdahulu).

2- Berdasarkan analisis keputusan referendum tersebut, anak muda, golongan berpendidikan dan golongan elit kebanyakannya memilih untuk kekal dalam EU. Manakala golongan miskin, pekerja dan warga emas memilih untuk keluar daripada EU.

Dari segi pola geografi pula, hanya Greater London, Scotland dan Northern Ireland sahaja yang jelas menunjukkan keinginan untuk kekal di dalam EU. Kawasan lain di England dan Wales memilih untuk meninggalkan EU.

3- Setelah keputusan referendum tersebut diumumkan pada hari Jumaat yang lalu (24 Jun 2016), David Cameron telah mengumumkan akan meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri UK menjelang Oktober ini. David Cameron dari Parti Konservatif merupakan penyokong tegar kempen Remain iaitu supaya UK kekal dalam EU.

Beliau meletakkan jawatan kerana merasakan beliau tidak lagi sesuai memimpin negara yang telah memilih hala tuju yang berbeza daripada pendirian beliau seperti petikan ucapan beliau, I do not think it would be right for me to be the captain that steers our country to its next destination.

Calon yang paling berkemungkinan untuk menggantikan beliau sekarang adalah Boris Johnson, bekas Datuk Bandar London yang juga antara orang paling kuat memperjuangkan Brexit.

4- Pada masa yang sama, Bank of England telah bertindak untuk menyediakan GBP250 bilion untuk memastikan kestabilan pasaran kewangan di UK pasca keputusan Brexit. Mark Carney, gabenor Bank of England sebelum ini telah memberi amaran Brexit berpotensi menjadikan UK jatuh ke dalam kegawatan ekonomi. Pada masa yang sama, syarikat penarafan kredit Moodys telah memotong prospek negara UK daripada stabil kepada negatif.

5- Oleh sebab referendum merupakan sebuah pungutan suara yang tidak mengikat di sisi undang-undang, maka kabinet kerajaan UK perlu membawa usul keluar dari EU untuk diluluskan oleh Parlimen. Kemudian kerajaan UK perlu melaksanakan Artikel 50 Lisbon Treaty untuk memulakan proses keluar daripada EU.

Proses ini dijangka mengambil masa selama sekurang-kurangnya 2 tahun, di mana sepanjang tempoh ini, UK masih perlu mematuhi peraturan dan undang-undang yang ditetapkan oleh EU. Namun, UK tidak akan dibenarkan untuk mengundi atau bersuara.

6- Presiden Parlimen EU, Martin Schulz adalah antara pemimpin utama EU mengeluarkan kenyataan yang tegas bahawa UK perlu menyegerakan proses untuk keluar daripada EU. Beliau berpandangan bahawa tindakan David Cameron untuk menggunakan Artikel 50 setelah selesai peletakan jawatan beliau pada Oktober nanti adalah tidak wajar kerana penangguhan hanya akan memburukkan lagi ketidak tentuan ekonomi, yang berpotensi menjadikan ekonomi EU secara keseluruhannya semakin parah.

7- Pada hari yang sama keputusan Brexit diumumkan, nilai Great Britain Pound (GBP) berbanding US Dollar (USD) telah jatuh sebanyak 8.1% manakala nilai GBP berbanding Malaysian Ringgit (MYR) pula jatuh sebanyak 4.0%.

Nilai GBP berbanding Japanese Yen (JPY) juga turut jatuh iaitu sebanyak 11.4%, manakala harga emas melonjak naik sebanyak 4.0% dalam tempoh beberapa jam sahaja.

Selain itu, di seluruh pasaran saham sedunia seperti FTSE, Indeks Komposit Kuala Lumpur (KLCI), Dow Jones, Nikkei, Straits Times Index (STI), telah jatuh merudum pada hari Jumaat lepas. Di seluruh dunia, pelabur kerugian sebanyak USD2 trillion dalam sehari disebabkan Brexit.

8- Kejatuhan nilai GBP berbanding USD dan JPY, serta kenaikan mendadak harga emas adalah disebabkan oleh aliran keluar matawang daripada negara UK. Dalam keadaan ketidak tentuan ekonomi pasca Brexit, para pelabur di UK telah melarikan wang mereka ke safe haven (pelaburan selamat), dan pilihan utama bagi pelabur adalah pasaran US, Jepun dan juga emas.

9- Keputusan Brexit juga menyaksikan nilai Ringgit (MYR) telah jatuh berbanding nilai US Dollar sebanyak 1.9%. Punca utama kejatuhan ini berlaku ialah kerana kenaikan nilai USD, bukannya disebabkan oleh kesan langsung Brexit ke atas ekonomi domestik Malaysia. Hal ini disokong dengan kenaikan nilai MYR berbanding GBP sebanyak 4.0%, dan juga berbanding IDR (Rupiah) sebanyak 0.8% pada hari yang sama.

10- Selain kesan ekonomi seperti yang disebutkan di atas, Scotland dan Northern Ireland juga berkemungkinan akan membuat referendum untuk keluar daripada UK, dan seterusnya kekal di dalam EU. Hal ini dibuktikan dengan sokongan jelas oleh warga Scotland dan Northern Ireland yang telah mengundi Remain semasa referendum tersebut; serta kenyataan dari Ketua Menteri Scotland, Nicola Sturgeon dan Timbalan Ketua Menteri Northern Ireland, Martin McGuinness.

11- Dalam aspek perdagangan antarabangsa pula, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menyatakan bahawa Malaysia berkemungkinan akan memulakan perbincangan untuk mewujudkan hubungan perdagangan dua hala antara Malaysia dan UK. Langkah yang sama juga akan diambil oleh negara-negara lain.

12- Risiko terbesar Brexit kepada Eropah kini adalah jika semakin banyak negara anggota lain yang turut ingin keluar daripada EU, terutamanya negara-negara besar seperti Jerman, Perancis, Sepanyol, Belanda dan Itali.

UK merupakan penyumbang ketiga terbesar kepada bajet kewangan EU. Dalam sistem pasaran kerjasama ekonomi seperti EU, negara yang saiz ekonominya lebih besar selalunya akan menjadi penyumbang untuk menampung ekonomi negara yang lebih miskin.

Maka tindakan UK keluar daripada EU akan meningkatkan lagi sentimen sedemikian terutamanya di kalangan Euroskeptics (anti-EU) yang populariti mereka semakin meningkat pasca Brexit.

13- Pada masa yang sama, adalah tidak mustahil Brexit dapat memberikan kesan positif kepada ekonomi UK untuk jangka panjang kerana BREXIT memberikannya kelebihan dari segi autonomi.

Namun ia bergantung kepada kebolehan dan kemampuan kerajaannya untuk mewujudkan polisi dan strategi yang lebih mapan berbanding EU pasca Brexit yang bakal mempunyai 27 buah negara anggota yang masih menjadikannya sebuah blok ekonomi yang besar dan utama di peringkat pasaran global.
Ini ialah versi "lo-fi" kepada versi utama. Untuk paparkan versi penuh dengan lebih informasi, format dan imej, sila klik disini.
Cakap.Net © 2019